:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 310
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МО може да не спечели нищо от обучението на либийски военни

Бойците на Джамахирията предпочитат да тренират с американско оръжие вместо с българско
СНИМКА: "СЕГА"
Засега обучението на либийски военни в база "Ново село" е под въпрос.
Военното министерство е на път да не спечели нищо от евентуално обучение на либийски войници, след като те са пожелали да тренират с американско, а не с българско оръжие, научи "Сега" от източници от МО. Именно това е причината да зациклят тристранните преговори между България, САЩ и Либия. Новитe разговори са били отложени за средата на февруари. Решението е било взето на 13 януари на работна среща с участието на военния министър Ангел Найденов, вицепремиера Цветлин Йовчев, шефа на ДАНС Владимир Писанчев, представители на прокуратурата и други институции. Тогава са били обсъдени евентуалните параметри на бъдещо споразумение с Джамахирията.

В последните месеци на миналата година стана ясно, че от страна на САЩ е пристигнало предложение за обучение на между 5000 и 8000 военни от Либия в българо-американската база "Ново село". Обучението ще е с продължителност между 5 и 8 години в зависимост от числеността. Всеки контингент ще е до 600 души и ще остава в България до 6 месеца. При съобщаване на щатското предложение министър Найденов беше доста ентусиазиран, но през последните дни се наблюдава промяна в отношението му. Дни преди работната среща в МО Найденов коментира в Ямбол: "Ние не търсим на всяка цена участие в мисията за подготовка на либийски военнослужещи на наша територия. Ако не получим задоволителни отговори на всички въпроси, които ни интересуват, ако не сме удовлетворени от гаранциите за сигурността и минимизирането на рисковете при тази мисия, няма да участваме в нея".

Промяната се дължи именно на нежеланието на либийските военни да се обучават с български оръжия. От МО се надяваха по този начин Либия да плаща за използваните оръжия и боеприпаси, а на по-късен етап евентуално да се стигне до подписване на договори за въоръжаване на либийската армия. Ако това не се случи, на практика България няма да спечели нищо от споразумението с Джамахирията. До този момент няма данни някоя държава да си е плащала за използването на полигона "Ново село". Той вече е ползван от войници от Сърбия, Украйна и Азербайджан. От МО обясняват ползите с косвени инвестиции за региона. "В американската част на съвместното съоръжение на полигон "Ново село" досега от американска страна са вложени малко над 60 млн. долара. Изграждането на базата е почти финализирано. Във външна инфраструктура са вложени още близо 18 млн. лв., които се поделят между Министерството на отбраната, Министерството на регионалното развитие и силите на САЩ", коментира преди дни пред "Капитал" полк. Явор Матеев, началник отдел "Съвместни съоръжения" в МО.

--------ВАРИАНТИ

По време на заседанието на работната група в МО са били обсъждани два варианта за бъдещото обучение. Това може да стане чрез споразумение между България и Либия с оглед продължителността на мисията, числеността на обучаемите и осигуряването на държавни гаранции. Друга възможност е подписването на меморандум между министерствата на отбраната на двете страни. То трябва да бъде парафирано през март-април, за да започнат тренировките от средата на година. Ако все пак не се стигне до такова споразумение, либийските военни може да се обучават във Великобритания, Турция, Италия и Йордания.
8
2106
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
26 Януари 2014 19:16
E чудо голямо, сега малко и либийците да ни поизползват
26 Януари 2014 19:35
В какво точно са вложени пари? В собствената им база. В други държаваи се плащат луди наеми. Последно се знае че тук не плащат наем.
А сега вероятно ще печелят и от обучението на чужденци. Американците си правят бизнеса . За нас -- нищо. А отровената земя. ... След време, стъпка по стъпка ще докарат и ще стрелят с вредни снаряди с обогатен уран и подобни. ВЧувал съм че в щатите тези неща са забранени а наемите, за полигоните са високи и се заплащат на всеки щат, където има база.
26 Януари 2014 20:00
В Либия няма държава. Там всяко племе или башибозук си държи отделен район по свои закони. Стрелят и се отвличат всеки ден.
Какви са тия либийски военни ?
Ако ще е някакъв башибозук за обучение , хвърлян после за демократизиране някъде по света - мерси.
В Румъния пък, в Крайова, САЩ ще обучават бойци на бившата терористична организация - Моджехидините на иранския народ - Моджехидин Халк .Джон Кери и външния на Румъния - Титус Корлецян , през декември 2103 са сключили договор за преместването на 3000 бойци от Ирак в тренировъчен център в Румъния. Преди 1 г. Вашингтон ги изключи от списъка на терористичните организации . Групировката е ползвана за диверсии срещу Иран и убийства на ирански учени.
Ако ще е за американски, немски военни или каквито й да са - да платят солен наем, включващ и трайно поражение на околната среда.
За шведки или естонки в санитарни части - може и 5 % по-ниско наема .
26 Януари 2014 20:16
Хм....Ами не е ли по-лесно да им изпратим инструктори там на място в Либия??? В една книга на Батето той беше описал как успешно само за няколко месеца с 2-3 вълшебни команди български офицер бе успял да обучи цяла армия
26 Януари 2014 20:30
Насата, това последното за шведки и естонки ми допада. Даже след завършване на обучението да им предоставим почивка на морето. СЕГА сериозно ,през 1964 год. имах честта да преподавам конструкция и есксплоатация на вертолет Ми 4 на 4-ма алжирски курсанти- пилоти в Долна Митрополия. Общо взето бяха добри младежи и станаха пилоти, а после и началници в тяхната авиация. Е,малко мързеливи и недисциплинирани бяха ,но нашите началници не си поплюваха/ те бяха всички от бившата щурмова авиация/. За либийците споделям мнението на колегите, че ,казано накратко , не ни трябва на баир лозе ,или по-точно таралеж в гащите! Пари от тази работа няма да вземе държавата, най-много някой армейски началник и зам министър да осребрят малко сухо, но ПОВТАРЯМ не ни трябват либийци у нас. При Кадафи либийците се разхайтиха до безобразие и не случайно ни пробутват на нас този номер новите ни братя.
26 Януари 2014 21:40
САЩ предлагат да сключим договор с кого?
С държава, в която през ден някоя банда обгражда Парламента и сменя министри, щото не са направили както иска?
А поредната друга банда иска сама да продава нефта и се бие с другите желаещи?
Със страна, в която изнасилиха и и после убиха американския посланник?
И искат от нас да "обучаваме" тоя башибозук, за да опознае терена на стратегически места в България, да изгради контакти с местни помагачи и утре при нужда да се чувства у дома си на наша земя?!
Добре че разкараха навреме предишното проамериканско правителство...
26 Януари 2014 21:54
Организиран ни е геноцид, всеки средно образован и отговорен за родината българин го вижда. Следоветелно не се предполага да печелим от каквото и да било.
27 Януари 2014 08:13
"Организиран ни е геноцид" Точно така е. Продажни политици а народът спи, или крещи оставка
вместо да поиска сметка от всички вкупом за безобразията до сега. Типично.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД