:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 496
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сблъсък между полиция и ултраси окървави протеста за Куршум джамия

Демонстрантите планират да повторят проявата на 19 февруари в София
Снимка: БГНЕС
С камъни, бомбички и димки бе атакувана пловдивската Джумая джамия вчера по обяд. Около 3000 души се събраха пред Съдебната палата в Пловдив за да протестират за карловската Куршум джамия. Поне пет души бяха ранени при опитите на полицията да овладее положението.
Поредният протест в Пловдив срещу връщането на карловската Куршум джамия на Главното мюфтийство бе окървавен вчера след сблъсъци между демонстрантите и полицията. В мелето между футболни фенове и жандармерия пострадаха поне 6-има души, а един бе арестуван. Пострада и сградата на местната Джумая джамия, която бе обстреляна с павета и бомбички от побеснелите ултраси.

Съдбата на джамията е повод за вълнения от октомври м.г., когато Пловдивският окръжен съд присъди собствеността върху нея на Главното мюфтийство. Това предизвика бурно неодобрение сред жителите на Карлово и опасения, че затвореният от около век храм ще стане действащ молитвен дом. Проведоха се няколко мирни протеста против съдебното решение, а карловската община обжалва пред Пловдивския апелативен съд.

Вчерашната демонстрация събра между 2000 и 3000 души от Пловдив, Карлово, Калофер, Сопот, Пещера. Сред лидерите й бе карловският кмет и бивш председател на СДС Емил Кабаиванов. Присъединиха се и активисти на ВМРО-БНД, които негодуваха срещу турския консул в Пловдив Шенер Джебеджи, който с писмо поиска карловският общински съвет да оттегли своя декларация. В нея се настоява за извинение от страна на Турция за българските жертви по време на Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни.

Подкрепата си дадоха пловдивски и софийски ултраси, начело с шефа на Асоциацията на футболните фенове Елена Ваташка. Чуха се и скандирания срещу ДПС и закани за крайни действия, ако съдът не чуе исканията на протестиращите.

Още преди края на съдебното заседание гневните демонстранти потеглиха по централния бул. "Шести септември" и разбиха с павета и камъни прозорците на Джумая джамия. Оттам шествието пое към турското консулство, но този път жандармеристите успяха да ги удържат на разстояние. Не успя и опитът на протестиращите да стигнат до местната централа на ДПС. Вбесеното множество се опита да си го върне на служителите на реда и ги засипа с камъни и бомбички. Първоначално полицаите се защитаваха само с щитовете си, но после нахлуха сред демонстрантите, за да разпръснат най-агресивните сред тях. Започна бой, който завърши с неколцина ранени. Сред пострадалите се оказа и шефът на местната организация на "Атака" в Стара Загора, който по информация на партията е бил бит от ултраси.

-------РЕШЕНИЕ

Апелативният съд трябва да обяви решението си в 30-дневен срок. Протестиращите обаче обещаха да се съберат отново, но този път в София на 19 февруари при паметника на Васил Левски. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заподозря в това провокация срещу готвеното от неговата партия шествие и настоя вътрешният министър Цветлин Йовчев да предприеме мерки. "Ако не реагира, може би ще трябва да отидем до МВР да го изнесем оттам, защото той показва, че е съучастник на вандалщината", обяви Сидеров.
29
2379
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
14 Февруари 2014 20:51
Сред пострадалите се оказа и шефът на местната организация на "Атака" в Стара Загора, който по информация на партията е бил бит от ултраси.

Безсрамници!
Да набият поддръжник на дпс!
14 Февруари 2014 21:03
.
14 Февруари 2014 21:06
Пострада и сградата на местната Джумая джамия, която бе обстреляна с павета и бомбички от побеснелите ултраси.

Съдбата на джамията е повод за вълнения от октомври м.г., когато Пловдивският окръжен съд присъди собствеността върху нея на Главното мюфтийство.

Местната Джумая джамия винаги си е била на мюфтийството, защо Пловдивският окръжен съд ще я присъжда?
14 Февруари 2014 21:09
Пловдивският окръжен съд ще я присъжда?


Всъщност става дума за Куршум Джамия в Карлово, джурналиста говори първо за нея, после за Джумаята и отново без да уточни започва да пише за Карловската джамия
14 Февруари 2014 21:38
Ей-й, майна голямо дежурство изкара днеска бе! Кажи още нещо за наркоманчетата от агитките...внука ми беше и на днешния протест, давай смело таварищ...
14 Февруари 2014 21:40
четейки името с което си се регистрирал и имайки предвид, че внуците по принцип имат връзка с дедо си не се учудвам, че е бил на погрома над Пловдив днес
14 Февруари 2014 22:23
простнарод, мъжката работа за мъжете, не за децата. Ти да беше излязъл там, пък внук ти да си иде на училище, а?
14 Февруари 2014 23:44
полицията може да охранява - боклуците в парламента, управлавящите "предатели на съвременна България", както и лоясалите чалми от мюфтийствата, но иначе да изпълнява основните си функции по защитата на народа от престъпления - няма такива неща. Само театро в стил - глей са кво праи жандармерията у селата - резултатът - хванали някакъв с малко повече сварена ракия. Жалка и мизерна картинка. Но не редовите полицаи са виновни за това, на тях им е заповядано, ръководството им, както и управляващите трябва да отнесат камъните и боя.
15 Февруари 2014 09:55
Уважаеми другарки и другари!

Това със сблъсъцитре на "ултрасите" с полицията, "противниците" един молитвен дом да се даде на вярващите е още едно доказателство за задкулисни игри. Не се поддавайте на инсинуации и провокации. Наближават евро избори и никой в тази държава няма намерение българите християни и българите мюсюлмани да са обединени, защото няма да гласуват както ги натискат, а ще гласуват по съвест и тогава, всички сегашни другари ще си ходят по селата.

Ако някой съд реши да затвори църквата в Карлово и няма къде да запалите свещ за здраве или да се помолите за децата си, които работят в чужбина?! Дали всички българи християни ще са доволни и ще кажат браво? Едва ли.
Търпимостта в гражданското оибщество към всички различни от нас показва, дали това общество е порастнало или е останало в средновековието.
Защо никой в Германия не протестира така остро срещу 6-те милиона турци мюсюлмани, които живея в Германия? Нима те нямат джамии в които да се молятили мислите че посещават християнските католически църкви?
Защо никой в Англия не протестира срещу 25 % мюсюлманско население там? Нима те нямат молитвени домове?
Защо никой в Русия не протестира срещу тамошните мюсюлмани?

Защото когато в една държава има религиозна търпимост означава, че самото общество се самоуважава. Самоуважението е много важен фактор за да ви уважават зад граница. Да живеете в Германия или Англлия и да се чувствате уважаван човек. Ето защо всеки желае да емигрира в Германия или Англия.

В България ние нямаме търпимост помежду си. Нямаме уважението помежду си. Затова никой не ни уважават зад граница. Затова за целия развит свят Българите са и ще останат слуги.

НЕ НАМЕСВАЙТЕ ПОЛИТИКАТА ТАМ КЪДЕТО НЯМА МЯСТО ЗА НЕЯ - В ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО!

Това би трябвало да променим! Само ако искаме.
15 Февруари 2014 10:11
Чѝни ми се, че някой разиграва етническата карта в последен нàпън да предизвика парламентарна криза и предсрочни избори. Като се имат предвид всичките дивотии (наречени протести) сътворени през последните 8 месеца срещу Правителството, не е никак трудно да се сети човек кой е тоя "някой". Моето мнение обаче е, че си прави малко крива сметка - БСП и ДПС ще си играят на "ѝди ми - дòди ми", но няма да тръгнат на предсрочни избори докато Чехлю има властта да съставя Служебно Правителство.
15 Февруари 2014 10:38
Защо никой в Германия не протестира така остро срещу 6-те милиона турци мюсюлмани, които живея в Германия?

- Защото турците там не управляват и нямат ДПС.
- И второ - защото е окупирана страна от сатанистите. Де-факто и де-юре!

По темата.
- Не може да се търси в изблика на народен гняв оправдания, че видите ли, точно Протест бил инициран от вън. Да той е предизвикан със съдебно решение което от всяка една страна смърди. Не може в една християнска страна да се множат джамиите. Това си е заплюване на територия. Идете и вижте на какво е заприличала Македония. До всеки горски кенеф - две минарета!!

Защо Външно не повика този дембел от Пловдив с писмото си, та да му набие обръчите и да го ОБЯВИ ЗА ПЕРСОНА НОН ГРАТА?

Поредното снишаване ли това?
15 Февруари 2014 11:00
Начи, аз, кат прост филолог, недоумявам:
1. Що поради спор за Куршум джамия е било необходимо да се потроши Джумаята, това бижу на ориенталската архитектура, където така сладко и мирно си пихме кафето и ядохме ашуре с колеги от няколко университета в началото на декември
2. Що протестът трябва да се изразява в трошене на стъкла и фъргане на запалителни смески. Нъл сме божем европейци, стана 7-ма година.
Пък на някои, ако не им харесва да бъдат европейци, да изучат опита на Хаджи Смион: "Бъди американец!". Така да се рече, в края на ХІХ век още българите са дорасли до атлантическите ценности, пък сегашните глей как са назаднали
15 Февруари 2014 11:05
Да той е предизвикан със съдебно решение което от всяка една страна смърди.


Дай по мотивите, един по един, да видим кое точно смърди, като не е лошо да обсъдиш и доказателствата, щото мотивите се градят върху тях - криви или прави.
И второ, който е несъгласен, защо не взе да организира и води защитата на общината по делото, ами троши джамии?
То последното хич не смърди
15 Февруари 2014 12:12
Начи, аз, кат прост филолог, недоумявам:
1. Що поради спор за Куршум джамия е

ами защо какблешков е застрелял неджеб ага.? и той нищо лошо не му правел.
от месеци не казват нищо за българия. само днес само една телевизия каза цхе крайно десни протестиращи се били с полицията.
това е което трябва на българия-крайно десни да управляват поне 100 години. как се казва партията им? искам да гласувам за тях ако въведат електронно гласуване.
15 Февруари 2014 13:26
как се казва партията им?

Немат партия. Полуграмотни футболни ултраси, обичащи да се побийват един друг и с когото падне. Да даде Господ да те поуправляват там, където си.
15 Февруари 2014 14:15
Турция не е наследник Османската империя, както и Италия не е наследник на Римската. Иначе италианците биха поискали собственост върху римските терми във Варна, Кюстендил и др.
15 Февруари 2014 14:25
Не може в една християнска страна да се множат джамиите.

Малко политически ликбез (ограмотяване):
България (за разлика от Иран и Саудитска Арабия) е светска държава. Тук всяка религия ако е регистрирана в държавата има право да си строи черкви, джамии, синагоги, пагоди и т.н. А кои и колко ще се множат зависи от миряните.
15 Февруари 2014 14:54
"SvSophia
15 Февруари 2014 11:00
Начи, аз, кат прост филолог, недоумявам:"

Пази, Боже, от филолози, били те и неуки...
Ако едно Добро Същество обединява светостта и мъдростта, то би трябвало да се нарече:
На кирилица - Св. София;
На латиница - St Sophia.
Иначе - SvSophia - смес "французкого и нижегородского".
Нещо като "Lowim Brimki".
E, няма лошо, ловете си ги бримките.
15 Февруари 2014 15:01
Знайте ли колко ме е еня има ли, или няма лошо за Вас. Аз коментирам ли "Дундаки" А бих могла. Но дори и Dundaki не коментирам, както виждате. Нито пък Dundaky. Срешете си мустаките и се успокойте.
15 Февруари 2014 15:06
Тъй вярно, Lowim Brimki!
Служа на Народната Република!
Ще се старая!
15 Февруари 2014 15:08
Dundaky
15 Фев 2014 14:54


Удар в десетката. Ти порази кречеталото като самопровъзгласено ранобуден главен герой във форумната воденица.
15 Февруари 2014 15:09
Служа на Народната Република!


Зелените чорапи ти се показаха онзи ден още. Свали крачолите да не личат
15 Февруари 2014 15:39
Пази, Боже, от филолози, били те и неуки...
Ако едно Добро Същество обединява светостта и мъдростта, то би трябвало да се нарече:
На кирилица - Св. София;
На латиница - St Sophia.
Иначе - SvSophia - смес "французкого и нижегородского".
Нещо като "Lowim Brimki".
E, няма лошо, ловете си ги бримките.

Тъй вярно, Lowim Brimki!


Е, щом настоявате да лоWим бримки, да ги лоWим, колко му е:
“Дунда, дунда, Дундаки,
Черно коте с мустаки...”

Чалгата действително не е от вчера, и по форумите е плъзнала.

(Само при записването са се заблудили малко, трябвало е да напишат Dundaky.)
15 Февруари 2014 15:41
...
15 Февруари 2014 15:58
Зелените чорапи ти се показаха онзи ден още. Свали крачолите да не личат

И да не личат, ще намирисват на отдавна непрано - едни и същи прийоми, едни и същи словесца, оперативките ли разредиха, пиари ли не достигат, закапечета ли...
15 Февруари 2014 16:01
brejnev
2014-02-15 09:55:01
Уважаеми другарки и другари!

Това със сблъсъцитре на "ултрасите" с полицията, "противниците" един молитвен дом да се даде на вярващите е още едно доказателство за задкулисни игри. Не се поддавайте на инсинуации и провокации. Наближават евро избори и никой в тази държава няма намерение българите християни и българите мюсюлмани да са обединени, защото няма да гласуват както ги натискат, а ще гласуват по съвест и тогава, всички сегашни другари ще си ходят по селата.

Ако някой съд реши да затвори църквата в Карлово и няма къде да запалите свещ за здраве или да се помолите за децата си, които работят в чужбина?! Дали всички българи християни ще са доволни и ще кажат браво? Едва ли.
Търпимостта в гражданското оибщество към всички различни от нас показва, дали това общество е порастнало или е останало в средновековието.
Защо никой в Германия не протестира така остро срещу 6-те милиона турци мюсюлмани, които живея в Германия? Нима те нямат джамии в които да се молятили мислите че посещават християнските католически църкви?
Защо никой в Англия не протестира срещу 25 % мюсюлманско население там? Нима те нямат молитвени домове?
Защо никой в Русия не протестира срещу тамошните мюсюлмани?

Защото когато в една държава има религиозна търпимост означава, че самото общество се самоуважава. Самоуважението е много важен фактор за да ви уважават зад граница. Да живеете в Германия или Англлия и да се чувствате уважаван човек. Ето защо всеки желае да емигрира в Германия или Англия.

В България ние нямаме търпимост помежду си. Нямаме уважението помежду си. Затова никой не ни уважават зад граница. Затова за целия развит свят Българите са и ще останат слуги.

НЕ НАМЕСВАЙТЕ ПОЛИТИКАТА ТАМ КЪДЕТО НЯМА МЯСТО ЗА НЕЯ - В ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО!

Това би трябвало да променим! Само ако искаме.



Отзад напред - в Русия не протестират, там си имат Спецназ да протестира вместо мирното население.
Коя Англия? Лондон не е Англия, а нещо много по-различно, нека се пробват да построят джамия в провинциално градче и тогава ще чуеш. Великобритания е била колониална държава и малко или много си носи историческата обремененост да търпи друговерци, ние сме точно обратното.
Живо си спомнят какво чудо беше 90-те в Германия - общежитията на гастърбайтерите бяха атакувани едва ли не всеки ден и бая зор видяха да ги опазят.

Една държава не може да се проповядва постоянно национален нихилизъм, трябва да има и места светини, които да пазят миналото. Карлово, Калофер, Батак, Брацигово, Клисура, Пещера - там е била еманацията на българското Възраждане и трябва да има борба.
От колко години Куршум джамия не е молитвен дом? Има ли жив мюсулманин в Карлово, който се е молил там?
15 Февруари 2014 17:56
Всъщност, според пловдивски сайтове и свидетели полицията е атакувала шествието с палки малко преди да наближи Джумаята заради хвърлен камък по табелата Lafka. Именно тогава са ранени четирима души. Малко след това напрежението е ескалирало, започнали са обиди срещу полицаите и са хвърлени първите павета по тях.
15 Февруари 2014 18:01
Натисни тук
15 Февруари 2014 18:16
bm1914ls
15 Фев 2014 17:56
Всъщност, според пловдивски сайтове и свидетели полицията е атакувала шествието с палки малко преди да наближи Джумаята заради хвърлен камък по табелата Lafka. Именно тогава са ранени четирима души. Малко след това напрежението е ескалирало, започнали са обиди срещу полицаите и са хвърлени първите павета по тях.

И телетата в устрем като биволите на Маугли са се добрали до Джумая джамия и там са потрошили стъклата да направят скомина на полицаите, които със сигурност са превързвали ранените до табелата.
А докато са били ранявани четирима души, напрежение никакво е нямало.
Абе хора, като пишете, четете ли се? Това няма да мине за мозъчен капацитет две паралелни гънки!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД