:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,229,639
Активни 239
Страници 18,592
За един ден 1,302,066

Свири, харМонико, свири...

Или как пиарът на властта се трансформира във власт на пиара
Галя Горанова
Уж трябваше да е различно, а се получи както винаги. За срещата на властта с медиите говоря. Онази в понеделник, под гръмкия лозунг "Откритост в управлението". Впрочем доста претенциозно заглавие за управление, монтирано изцяло зад кулисите на политическата сцена. Не е достатъчно да събереш на едно място 200 журналисти, половината от които са от прилежащите ти издания, за да претендираш за откритост. Но нейсе.

Забелязала съм, че на едно нещо като му сбъркаш заглавието, и оттам нататък всичко се обърква. Нещо такова се получи и с грандиозния медиен митинг оня ден.Вместо пиар на властта се оказа власт на пиараПрисъствахме на демонстрационен опит как формата може да подмени съдържанието: театрално осветление, насядали в кръг хора, създаващи чувство за общност - без бариерите на трибуните и сценичните подиуми, свободна дискусия, излишно раздуто медийно присъствие, целящо да придаде изключителност на събитието. И на този фон - все същите втръснали ни политически монологисти с обичайните им политически лакърдии, превтасали новини и умерени количества предизборна стръв, главно за пенсионерите. Пълно разминаване между декори и актьори. Но какво да се прави, това са рисковете на политическия маркетинг. Ако при чипса формата продава съдържание, то в политиката невинаги сработва. Моника би трябвало да знае защо!

Най-точно описа събитието бившият транспортен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Ивайло Московски: "Медиите бяха поканени на обяд, на който храна нямаше". Бих допълнила - на галаобяд с цел триото Орешарски, Станишев и Местан да прочетат още веднъж, но в тържествена атмосфера, менюто на своето управление. Нещо, което не са преставали да правят, откакто взеха властта. Кому бе нужно да рекламират за н-ти път програмата на кабинета?

В менюто беакцентирано най-вече на финансовите подаръциза народа току преди изборите. Което породи основателни съмнения, че сбирката е начало на предизборната кампания на БСП и ДПС, спонсорирано с държавни пари и със специалното участие на премиера.

"Новината", че по Великден най-бедните пенсионери ще получат по някой и друг лев, е отпреди месец. Другата "сензация" - "издействаните" от кабинета субсидии за малките фермери от 1250 евро годишно - също се оказа мнима. Евродепутатите Ивайло Калфин и Мария Габриел напомниха, че изискването е залегнало в директива на ЕС и всички държави от общността са длъжни да се съобразяват с него. Така че заслугата на Местан е никаква, колкото и да се опитваше да си я припише. Това бе класическа злоупотреба с пиара -да трупаш незаслужен престиж върху хорското незнаниеА отруденият електорат да ахне: ей, тоя ни издейства парите. Свири, харМонико, свири...

Лицемерието, фалшът и откровената лъжа белязаха медийната сбирка на властта. Но и това не е кой знае каква новина, свикнали сме им. Срещата бе спекулативна по замисъл. Триумф на пиара като средство за изграждане на лъжлива реалност. Свикването на стотици журналисти трябваше да създаде измамното впечатление за плурализъм, за разнообразие на гледни точки, за отсъствие на цензура едва ли не. Трябваше да се разсеят подозренията за пълен медиен монопол на една близка до властта групировка. Както най-добре го рече карикатуристът Комарницки във "Фейсбук": "Що за обществено лицемерие? Не може ли просто Орешарски да се срещне с Пеевски и Майка му в някой кабинет?" Така де, кому е нужна тази имитация на "откритост"? Към представителите на българската журналистика пъкбе отправено в гальовна форма неприлично предложение- срещу това медиите сами да си надянат примка на врата, като съчинят закон за дейността си, БСП и ДПС се ангажираха да им направят тази услуга и да го внесат в парламента. На такваз изобретателност в лукавството и Пилат Понтийски би завидил!

Но нека се поставим за миг в ролята на обикновен зрител пред телевизора. Какво ще запомни той от цялата лицемерна говорилня? Ами че Орешарски, Станишев и Местан дават пари на хората за разлика от Бойко Борисов. Че тия пари ги дават едва ли не от личния си джоб - или ако не оттам, то поне са ги издействали с големи мъки. Че правят всичко, за да угодят на медиите, ама ония серсеми... А, да, сигурно ще запомни и това там за "реиндустриализацията", нищо че едва ли ще смогне да произнесе думата. Ще го свърже носталгично с работещите предприятия от едно време, ще въздъхне от дивана: "а дано да има хляб за децата, че да не бягат в чужбина", нищо че посланието на политиците бе точно обратното - държавата няма да даде и лев за съживяване на затворените заводи. Ето това е алхимията на пиара. Свири, харМонико, свири...

"105 в будна кома след срещата на Орешарски с удобните медии", иронизира вчера майтапчийският сайт "Неновините" по повод скучноватия характер на събитието. И това за жалост не е само шега...

СНИМКА: БГНЕС
Симулация на откритост в управлението.
СНИМКА: БГНЕС
Така и не стана ясно защо му беше на триумвирата Орешарски, Станишев, Местан да рекламира за н-ти пореден път управленската програма на кабинета, при условие че вече го направи няколко пъти в разни формати.
60
8563
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
60
 Видими 
11 Март 2014 20:06
Празни мисли на един празен човек.
За толкова заето място - практически нито дума за това, което е обсъждано. Единствено разбрах, че е много лошо да се говори с журналисти. Странна работа, като си спомня, че преди време (същите) журналисти се оплакваха от непрозрачност. Ако наистина дамата е чула само празни приказки, трябваше тук да докаже това, но не с наличните горе празни приказки, а с обективен анализ. Такова нещо няма, затова не й вярвам. Пък и как да вярваш на човек, който се затруднява да произнесе "реиндустриализация"? И в желанието си да не е единственият прост, приписва неспособностите си и на другите?
11 Март 2014 20:08
Или как пиарът на властта се трансформира във власт на пиара
Айде да не закачаме темата за трансформациите на видовете власти. Че сме на гости.
11 Март 2014 20:09
Като съм се зарекъл да не коментирам дописките на горанова, не мога да се сдържа и да не попитам:
Какъв въпрос в сферата на управлението зададохте , г-жо? Какво ви отговороиха управляващите? Нещо от отговора да поместите?
Шото каквито управляващите такива и журналистите...бла бла бла
иначе и аз съм възмутен, че поне ядки да ви беха поднесли с бевъриджи, нали ...някак си срамно е тая скръндза моника....
11 Март 2014 20:18
Що за празнословие ни предлага редакцията?!
11 Март 2014 20:21
Що за празнословие ни предлага редакцията?!

Учудваш ли се все още, бонго?
11 Март 2014 20:28
Свири, харМонико, свири...

Галя
Натисни тук
11 Март 2014 20:32
Лицемерието, фалшът и откровената лъжа....


ето тези думи , в едно изречение не бях ги виждала скоро
направо ми се иска да изрецитирам в унисон
"така ли срещахме на път любимите си с лимузини..."
11 Март 2014 20:34
Нашата Галка
Свири, харМонико, свири

звучи ти песен млада,
на път потегля във зори
младежката бригада.

Не стой зад къщните стени,
другарю сам и бледен,
със нас тръгни към светли дни
към дружба и победа.

Със нас ела да построим
свободната РОДИНА,
да стане краят наш любим,
красив като градина.

От същият автор, Тодор Попов
„ Разтегни, Андрей/Сергей/, акордеона!”,
Разтегни,Сергей, акордеона, песен за любимата запей....
11 Март 2014 20:35
"Що за обществено лицемерие? Не може ли просто Орешарски да се срещне с Пеевски и МаМка му в някой кабинет?"

11 Март 2014 20:37
Никакво съмнение нямах, че това си е начало на предизборната им кампания. Платиха ли за директното излъчване ? Тия тримата нито ги гледам, нито ги слушам, нито ги чета. Вредни са за здравето !
За Горанова
ХарМониката беше за журналисти от кавалджийската школа.
11 Март 2014 20:38
Галя Горанова !
Убийствено точна!
11 Март 2014 20:48
А на тая среща "живи" журналисти нямало ли е? Авторката да речем? Тя какво е попитала или би попитала или би предпочела да е попитала, ако харМониката не е заглушила ясния и глас? Аз не разбрах. А вие?

Там бе Родос, там да бе скочила, Галя ... Или си скочила, но СЕГА скромно ни го спестяваш ... скока ти, предпочитайки ... другото. Кое друго?
11 Март 2014 20:57
Хайде холан, че и пак Галка им е виновна ...
На кантара за виновни ли са ви цанили Тримата тенори, бре ??? ...
11 Март 2014 21:31
Коя беше властта на пиара, коя?
11 Март 2014 21:34
Уж трябваше да е различно, а се получи както винаги.
И кой е виновен за това, политиците ли?
Завчера Петьо Блъсков го каза - "Още като ви прочетоха регламента, трябваше да станете и да си тръгнете! Защо останахте, какво ново очаквахте че ще чуете?"
11 Март 2014 21:43
Много патос, много гибелен гняв, много пронизващо остроумие...

А беше достатъчно, ако под същото заглавие редакцията беше турнала тук, вместо в "Чужбина", новината за новата присъда на бедния хърватски балък и бивш премиер Иво Санадер...

...която новина започва така:
Бившият хърватски премиер Иво Санадер бе осъден вчера на 9 г. затвор за източване на пари от държавни институции и компании чрез маркетинговата агенция "Фими Медия"...

11 Март 2014 21:53
Тцъ, надценена е харМоника. Моника и Пилат Понтийски?! Това не е нейна работа. Твърде много е осветена, за да се занимава и с ПР-а на любимия си. А и дребни дечица трябва да гледа. Тук се разпознава почерка на апаратчик, който познава ефекта на финаносвите подаръци.
11 Март 2014 22:27
Лицемерието, фалшът и откровената лъжа белязаха медийната сбирка на властта. Но и това не е кой знае каква новина, свикнали сме им

Браво Галка!
Удри' по наглите и престъпни комуноидно-фашизоидни муцуни!
А свири, харМонико, свири е най-краткото и точно описание на "управлението'' им
11 Март 2014 23:14
Абе щом ловката слава и полайващото ти захвалват, би следвало да изпаднеш в покруса
12 Март 2014 00:48
"Демокрацията е опиум за Народа! А медиите(+ НПО-тата, социолог. агенции, политолозите, социолозите и "вся остальная сволоч"..." са спринцовката!!!"/§39/
12 Март 2014 05:26
Боже, какво чета! Двеста човека били вързани за столове в една зала и нито един от тях не е успял да повика помощ! Били са със запушени усти вероятно! Принудени да изслушват някакви си жестоки и опасни хора, които са ги завлекли там против журналистическата им воля! Под дулата на портфейлите пистолетите! Ужасно, ужасно!

Към представителите на българската журналистика пък бе отправено в гальовна форма неприлично предложение - срещу това медиите сами да си надянат примка на врата, като съчинят закон за дейността си, БСП и ДПС се ангажираха да им направят тази услуга и да го внесат в парламента. На такваз изобретателност в лукавството и Пилат Понтийски би завидил!

Тази мисъл на госпожа Горанова определено ми харесва. Показва нейното мнение за компетентността (нейната и на колегите й) да съчинят закон за дейността си - и високата оценка на изтънчения садизъм тази компетентност да стане обществено достояние посредством ръцете на самите медии. Брилянтен пиар, действително Пилат Понтийски дъвче завистливо репички в ъгъла!
12 Март 2014 06:45
Тази мисъл на госпожа Горанова определено ми харесва. Показва нейното мнение за компетентността (нейната и на колегите й) да съчинят закон за дейността си

Тя г-жа горанова наистина е супер симпатична Може и да не е разбрала за какаво се говори на сбирката че въпросът за медиен закон се появява в пространството, защото в момента гилдията на журналистите работи по три, повтарям три етични кодекса /журналята са с три различни истини, всеки лагер със своя/ И самите журналя не могат да си уеднаквят понятията.... Попотаха ги какво им пречи да работят, та бантуто е на последните места по свобода на словото. за това им беше намекнато за закон, та даже те сами да си го изработят им предожиха само и само да стане ясно по каква етика работят журналата... инай-накря да спре сгромолясването на страна в класациите за свобода на словото... и това беше повдигнато като тема . Директно ги попитаха какво тррябва да се направи. Закон? Направете го сами им казаха. Това силон не им хареса, и Кирил Вълчев каза не благодаря ние ще си се оправяме сами
Това предиисторията на тази "новина" на г-жа горанова. любопитен съм г.жа горанова по кой етичен кодекс работи...или го кара и без такива глупости...
12 Март 2014 07:10
Галя Горанова -

Една от малкото отлични и хармонични статии по темата.
12 Март 2014 07:11

Поздравления за Галя. Точно и ясно.
Какви симпатични кукли ни управляват и какво театро ни разиграват.
С кеф да попаднеш на терминал 2 и да си оправиш живота някъде навън.
12 Март 2014 07:12

Поздравления за Галя. Точно и ясно.
Какви симпатични кукли ни управляват и какво театро ни разиграват.
С кеф да попаднеш на терминал 2 и да си оправиш живота някъде навън.
12 Март 2014 07:23
Айде с'я, журналистите да работели съгласно някакъв си "Етичен кодекс".
Времето на идеализма отдавна отмина, остана само шума на банкнотите.
12 Март 2014 08:07
Г.Горанова,
а защо тези субсидии не се даваха по- рано, нали в евродирективи са залегнали. Защо тези макар и малки бонуси за пенсионери и социално слаби по-рано не се даваха. Защо такава била пресконференцията - ми и друга да беше , мнението Ви нямаше да е различно. И да нямаше - пак същото.
А заглавието на статията подхожда на някое мнение, а не на официално издание, па макар и интернет.
Общо взето , платена статия. Май трол бе модерното . Пасквил.
12 Март 2014 08:11
Единствено разбрах, че е много лошо да се говори с журналисти


Не, не с журналисти, а със собствениците и главните редактори. Ако искаш да организираш открит и откровен разговор с журналисти, в никакъв случай не се канят вождовете им. При тази зависимост на медиите от обществените средства, присъствието на тлъста Гочева, агент Бор и др. цели само да затисне и най-малкия порив на свобода у някой заблуден журналист.

Моничка само не се е сетила да избере по-подходящо място на срещата, например дворът на Софийски централен затвор можеше съвсем да разчупи атмосферата.
12 Март 2014 08:59
Откровено зла статия и завист към Моника. Всъщност защо "Моника" е в центъра, на мен не ми стана ясно от много нанизаните думи. Галя, Галя, пак нагази в блатото, а имаше дни в които мисълта ти беше кратка и ясна...
12 Март 2014 09:31
Медиите в България са в трагично състояние.
Самите хора от медиите го признават.
Проблем е на европейската комисия. И тя прати тук еврокомисар да бистри проблема.
Медиите се атакуват постоянно една друга с обвинения.
Предлага се да се напише закон за медиите, написан от самите медии, за да се разреши проблема. Къде тук е лошото, че не разбрах?
12 Март 2014 09:39
...Както най-добре го рече карикатуристът Комарницки във "Фейсбук": "Що за обществено лицемерие? Не може ли просто Орешарски да се срещне с Пеевски и Майка му в някой кабинет?"...

Те както са тръгнали нещата, секи следващ премиер требе да минава през кабината на Майка Му...
12 Март 2014 09:46
Галя,хубава жена си и умна и винаги пишеш ,вярно ,справедливо ,аргументирано ,но позволи ми да не се съглася с тебе ,като човек на науката,който е бил твой колега на младини.
Не е чак толкова лошо предложението на управляващите медийната гилдия да напише свой закон,а БСП и ДПС да го удобрят.Убеден съм ,че и други млади колеги ще се съласят
с това.седнете ,запреднете ръкави и го напишете в духа на изказаните мисли на Петьо Блъсков пред НоваТВ и БТВ,викнете Петър Волгин,В. Дърева!В.Велева и още някои и действайте. Използвайте тази опция на власимащите,защото тя е много ценна и със сигурност ,щесе окаже и полезна в бъдеще.Голяма грешка е тя да се квалифицира като
" примка на шията на журналисти и медий" и нищо да не се направи от тази добронамерена опция.
12 Март 2014 09:57
Каквито и кусури да се припишат на тази статия,основните изводи в нея и от нея са еднозначни и верни! Всичко казано от триото сме го слушали и го слушаме и четем всеки ден по преса и тв студия! А за какъв диалог става дума,когато се задават за по 1 минута няколко въпроса,а след това накуп се дават дълги и прекалено обстоятелствени отговори,при което зрителя / слушателя /губи нишката по темата! Все пак,огромната / за нашите мащаби / армия журналисти трябва хляб да яде,а това значи да внимава кого,за какво и как пита! Както каза и всезнайкото Блъсков,на всяка власт първата грижа е да се хвали!
12 Март 2014 10:17
Преди време онова също проведе среща с медиите, някой спомня ли си нещо от тази среща освен обяснението, че Той не му дръпнал ухото, а му бръкнал в окото.Тогава май госпожата не се изока. В сравнение с тогавашната среща тази беше и по-организирана и по-обмислена и по-смислена.
12 Март 2014 10:21
Преди време онова също проведе среща с медиите, някой спомня ли си нещо от тази среща освен обяснението,...

Други ден и за тая ще се сещат толкова
12 Март 2014 10:30
Мненията за пресконференцията са различни, но заглавието е обидно.
Добре е госпожата - журналист да се извини.
12 Март 2014 10:46
Трудно е да се крепи сламеното чучуло Охлюварски. Все по големи циркове предстоят.
А симпатизантите на Русия (и по съвместителство на БеСиПето) да не стрелят по вестоносеца. Той не е виновен.
12 Март 2014 11:01
И на този фон - все същите втръснали ни политически монологисти с обичайните им политически лакърдии, превтасали новини и умерени количества предизборна стръв, главно за пенсионерите.

Е па не беше ли така!?
12 Март 2014 11:29
Малкото теми от срещата, споменати в текста, са интерпретирани изкривено, без следа от обективност. Няма как да бъде скрито, че автор и газета са мотивирани от панически страх в следствие на енергийната политика на правителството - възобновяеми ел. източници , газ и т.н.
Халал да са на ГГ обожателите - форумните гарги са на линия, опианени от злобата и отрицанието на текста.
12 Март 2014 13:55
Към представителите на българската журналистика пък
бе отправено в гальовна форма неприлично предложение

- срещу това медиите сами да си надянат примка на врата, като съчинят закон за дейността си, БСП и ДПС се ангажираха да им направят тази услуга и да го внесат в парламента. На такваз изобретателност в лукавството и Пилат Понтийски би завидил!

Това да ви предлагат, да се съберете, да почнете да разговаряте, да вземете решения, да напишете стандарти и предложите закон, а ти да откажеш - това е обидно за коя да е гилдия. Това е косвено признание, че журналистите са пионки в ръцете на собствениците си.
Не е достатъчно да събереш на едно място 200 журналисти, половината от които са от прилежащите ти издания, за да претендираш за откритост.
Не вярвам Галя Горанова да предлага да се продължи както бе преди около година - само с подходящите предавания и журналисти , интервюта с влажен журналистически поглед. Но на мен ми е по-интересно какво е искала да попита самата Г.Горанова и защо не го е направила. А и добре беше авторката да каже как се провеждат пресконференциите в другите страни - например в Германия, Франция,САЩ, Русия и да каже каква е разликата.
12 Март 2014 14:00
Има една-две читави тези, но останалото е бошлаф работа.

И защо един "журналист" не излезе да попита за одобно нещо Борисов, когато Той обясняваше как еднолично е построил магистрали, върнал парите от ЕС, дал това, дал онова и т.н.?
12 Март 2014 14:00
Най ме кефи ЦЕНЗурина премиер.
От 14 години се трови форума от подобни платени нагльовци.
Затова е и в това отвратително състояние.
А статията е напълно достойна, защото е подписана.
12 Март 2014 14:06
Лицемерието, фалшът и откровената лъжа белязаха медийната сбирка на властта.

... И цялото им досегашно управление !

За авторката на статията - , дерзайте все така !
12 Март 2014 14:09
като човек на науката,който е бил твой колега на младини.
удобрят
медий

Ти да не си Маркса, бе приятел? И той нАучен работник. И толкоз грамотен...
запреднете викнете Петър Волгин,В. Дърева,В.Велева

Тез определено ще напишат най-добрия медиен закон. И нац. Германия не е мало такъв...
12 Март 2014 14:11
И защо един "журналист" не излезе да попита за одобно нещо Борисов, когато Той обясняваше как еднолично е построил магистрали, върнал парите от ЕС, дал това, дал онова и т.н.?
Как защо? Защото ще изхвърчи от медията. За времето на Борисов, единственият журналист който му зададе неприятни въпроси бе Милен Цветков в едно предаване на "Екип 7". Всички останали си мълчаха или не бяха допускани до него.
12 Март 2014 14:21
Noooo на Брауновото движение,
защото е пределно хаотично .
12 Март 2014 14:29
За ужас на управляващите, медийните прожектори се обръщат отново към тях
12 Март 2014 14:47

Rakita
12 Мар 2014 14:29
За ужас на управляващите, медийните прожектори се обръщат отново към тях

Защо за ужас, аз мисля, че те отчаяно целят именно това!
12 Март 2014 14:50
Некой пита ли ги, коги ще има ограда...
12 Март 2014 15:00
Явно някои хора от форума са били в екстаз като са гледали конференцията (или и да не са гледали-Партията не може да греши) и сега не могат да проумеят идеята зад статията-отвращението от фалша в българската политика, явните лъжи и задкулисие. Тези хора по-рано питаха "А какво не му е наред на Пеевски", сега не разбират къде точно е фалшът. Нормално, като цял живот си казвал на черното бяло...
После виновни ще са демокрацията, свободата на словото, медиите, толерантността и не знам кое още.

Уви, светът обърнал се в пустиня!
Море от злоба и разврат!...
Иди живей сред туй море от тиня,
сред толкоз много кал и смрад!"

Той млъкна... А през прага меланхолично
проточи и свинята врат:
"И аз от тоя свят съм недоволна:
да, толкоз малко кал и смрад!..."
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД