:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 199
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Върховен съдия ще се обяснява за вечеря с подсъдим

Съдията от Върховния административен съд (ВАС) и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Петър Стоянов ще трябва да обяснява пред етичната комисия защо е вечерял с бизнесмена Марио Николов, подсъдим по знаковото дело "САПАРД". Етичната комисия се е сезирала по публикации в медиите и Стоянов ще бъде поканен за изслушване до края на седмицата, съобщиха от съвета.

Миналия петък "Капитал" публикува снимка от вечерята на Николов и съдията, направена ден по-рано в гръцки ресторант в столичния кв. "Белите брези". На 18 декември м.г. съдебен състав от ВАС, в който влиза и Стоянов, се е произнесъл по дело в полза на фирма, свързана с брата на Николов - Петър Николов. Стоянов е докладчик по делото, а актът му е окончателен. Той отменя решението на долната инстанция и осъжда агенция "Митници" да плати на "Лидерпарк" ЕООД обезщетение за имуществени вреди в размер на 120 878 лв., 375 519 лв. пропуснати ползи, лихви от 64 490 лв. и още 20 700 лв. разноски по делото.

Пред "Капитал" Стоянов първоначално отрича, че познава Марио Николов. След като разбира, че има снимка как вечерят заедно, казва: "Не съм нито от хората, които му решават нещата, нито съм в състояние, нито мога да таковам". Също толкова объркани са и обясненията му дали и кога се е срещал с Николов.

Преди да стане член на предишния ВСС, Стоянов бе военен съдия. Затова командироването му във ВАС през март м.г. предизвика реакция в съдийската гилдия. "Г-н Стоянов няма опит в гражданското и административното правораздаване. А във ВАС ще е последна инстанция по дела с огромен материален и обществен интерес", писаха от Съюза на съдиите до ВСС. След края на мандата си в съдебния съвет през октомври 2012 г. Стоянов определи като "лъжи и измишльотини" информацията, че се готви да става съдия във ВАС.



ОТГОВОР

ВСС реагира с декларация на нападките на лидера на ДПС Лютви Местан, предизвикани от присъдата на обвинения за нападението над Ахмед Доган Октай Енимехмедов и пускането му под домашен арест. В скандално изявление от парламентарната трибуна Местан нарече съда поръчков и пристрастен.
1
1397
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Март 2014 21:27
Това е българската съдебна система, корумпираните са недосегаеми.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД