:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 330
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР и прокуратурата не знаели кой какво прави през годините в Лясковец

Полицаите не успели да отнемат незаконното оръжие на Петко Петков, но не уведомили държавното обвинение
СНИМКА: БГНЕС
В петък сутринта кооперацията, в която живее Петков, приличала на бойно поле, разказаха очевидци. Облечените в черно командоси обградили сградата в 5.30 ч. с крясъци и неуспешно се опитали да влязат през вратата и през балкона. В резултат подплашили здравата стрелеца и той отвръщал на огъня часове.
Пълна липса на координация между МВР и прокуратурата е предшествала трагедията в Лясковец, където в петък при неадекватна акция Петко Петков уби спецполицая Емил Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) и рани трима негови колеги.

Почти две години МВР не е успяло да му отнеме трите пушки и ловния автомат, след като разрешителното за тях е изтекло. Освен това от полицията не са уведомили прокуратурата за незаконно въоръжения мъж. Това е причината разследването за незаконно притежание на оръжие срещу него да започне година и половина след като разрешителното му изтича, казаха за "Сега" източници от държавното обвинение.

Срокът на разрешителното изтича през юни 2012 г. От полицията са правили няколко неуспешни опита да вземат четирите пушки на Петков. Всеки път той заплашвал униформените, че ще стреля и ги гонел. Разследването за незаконно притежание на оръжие започва чак през октомври 2013 г. Оттогава досега прокуратурата дори не е успяла да повдигне обвинение на Петков, тъй като той не е бил открит.

Около злополучната операция от петък излизат все повече въпроси, а от вътрешното ведомство упорито продължават да мълчат. Въпреки че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви пред "Фокус", че цялото общество трябва да знае пълната истина за станалото преди и по време на трагедията, вчера пресцентърът му заяви, че докато шефът им не бъде изслушан във вътрешната комисия на парламента, няма да се правят никакви изявления.

От МВР мълчат защо съседите на незаконно въоръжения мъж не са били евакуирани. Двете семейства, живеещи над стрелеца, са били през цялото време на третия етаж, отдалечени от прозорците. Засега няма официален отговор на въпроса вярно ли е, че командосите са били изпратени с леко оборудване, истина ли е, че има и още ранени.

Отговори избягват да дават и бившите управляващи. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов поиска оставката на Лазаров, но не каза нито дума за провалените два опита на полицията през 2012 г. да изведе Петков от дома му. Тогава главният секретар Калин Георгиев е пратил барети в Лясковец, но операцията не се е провела. Той и бившият шеф на великотърновската полиция Живко Коцев вече отрекоха да са я отменяли, като Коцев препрати към тогавашния шеф на участъка в Горна Оряховица Христо Христов, който сега ръководи регионалната дирекция. От пресцентъра на МВР обаче не разрешиха никакви въпроси.

Тримата ранени командоси са стабилни, но все още има риск от инфекции, съобщиха от Военната болница. На стрелеца е наложен постоянен арест, като съдебното заседание се проведе във великотърновската болница.



ЦИТАТ

"Прокуратурата трябва да образува дело за престъпно бездействие срещу шефовете на полицейското управление в Лясковец и срещу ръководството на областната дирекция на полицията във Велико Търново."

адвокат Михаил Екимджиев пред "Медиапул"
4
1961
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
17 Март 2014 20:15
Служба КОС Там е далаверата Както и за взривете на Петолъчката
Па кой не знае- службата е към МВР......
17 Март 2014 21:53
Архивите са в МВР.. а не са в ръцете на бившите управляващи. Освен това те не са длъжни да помнят всяка операция в МВР. Така, че - питайте МВР там си има архиви, стига да не ги подменят, че и това като гледам е възможно с това превратаджийско управление.
18 Март 2014 09:04
Всички говорят за 2012 г. когато му изтича разрешителното. Продължават да крият че по закон оръжието му е трябвало да бъде отнето още 2010 г. когато е престанал да бъде ловец и съответно е отпаднала нуждата да притежава оръжие. Всички по редицата са се омазали и сега се чудят коя дребна риба да изгори задади собствената им некадърност!

Чл. 23а. (Нов - ДВ, бр. 91 от 2008 г.) (1) Изключването на ловец от ловното сдружение се извършва с решение на управителния съвет. Не може да упражнява правото си на ловуване лице, което:

1. не е заверило ловния билет и членската си карта за съответната година;

2. е изключено от ловното сдружение за нарушения по този закон и Закона за биологично разнообразие; лицето може да бъде прието за член в ловно сдружение след изтичането на две години, смятано от датата на изключването.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г.) В 7-дневен срок от приемането на решението на управителния съвет за изключване на лице от състава на ловното сдружение председателят на сдружението уведомява писмено за това директора на държавното горско стопанство и съответното държавно ловно стопанство.

(3) Директорът на държавното горско стопанство или държавното ловно стопанство отнема билета за лов на лицето по ал. 1.

(4) В 7-дневен срок от отнемане на билета за лов по ал. 3 директорът на държавното горско стопанство или държавното ловно стопанство вписва това обстоятелство в регистъра по чл. 23, ал. 7 и уведомява писмено Министерството на вътрешните работи за отнемането на издаденото разрешение за носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за ловни цели.
18 Март 2014 11:17
geovel 18 Март 2014 09:04

Всички говорят за 2012 г. когато му изтича разрешителното. Продължават да крият че по закон оръжието му е трябвало да бъде отнето още 2010 г. когато е престанал да бъде ловец и съответно е отпаднала нуждата да притежава оръжие. Всички по редицата са се омазали и сега се чудят коя дребна риба да изгори задади собствената им некадърност!


Всички видяхме как се просват на земята ИСТИНСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ, като бившия военен министър, семейството контрабандисти на 5 кутии цигари, невръстни дечица и т.н. Явно не е останало време да се занимават с второстепенни обекти. Не е било спешно, така са преценили притежателите на особена форма на главата. И напълно ги разбирам. А е повече от ясно, че МВР беше разбито в последните 6-7 месеца. Преди чинно си изпълняваха всичките 700 договора за подизпълнителство към охранителни фирми.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД