:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,908,176
Активни 112
Страници 35,283
За един ден 1,302,066
АНАЛИЗ

Вместо бандитите да арестуваме народа

Идеята за въвеждане на вътрешни визи потвърждава съюзяването на властта с престъпниците
Колаж: СЕГА
Навремето командировали Иван Вазов до Париж, за "да се отрака". При Бойко Борисов стана обратното - върна се от Брюксел, сякаш е бил в Дивия Запад. Там му казали да арестува бандитите, че са дотегнали на Европа. А той разбрал да запре (в превод от арестува) всичкия народ. И още на летището подхвърли революционната идея за връщане на омразните от тоталитарно време изходни визи.

Прав беше Алеко, като твърдеше, че сме европейци, ама не дотам. Главният секретар на МВР, който поради служебните си задължения би трябвало да се интересува от основите на правото, показасмайващо непознаване на европейското право,по което е страна и България. А уж бе отишъл да участва в преговорите с Европейския съюз за затваряне на глава "Правосъдие и вътрешни работи".

В момента, в който България въведе изходни визи за гражданите си, държавата ще се превърне в клиент на Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Всеки български гражданин ще може да я осъди заради ограничаване на едно от основните му човешки права - свободата на движение. Тъй като международните договори, включително и Европейската конвенция за правата на човека, имат върховенство над вътрешното право съгласно чл. 5 на Конституцията на Република България, подобна визова разпоредба би влязлав противоречие и с конституцията на странатаВ Допълнителния протокол No4, който е неделима част от конвенцията, член 2 е озаглавен "Свобода на движение". Там пише:

ал. 2. Всеки е свободен да напуска всяка страна, включително и своята.

ал. 3. Упражняването на тези права не подлежи на ограничения освен в случаите, предвидени от закона и в съответствие с нуждите на демократичното общество, на националната сигурност и на обществената безопасност, за предотвратяване на престъпления, за защита на здравето и морала или за защита на правата и свободите на другите.

Според тълкуване на юридически специалисти в Съвета на Европа, които наблюдават работата на съда в Страсбург, изходните визи биха представлявали вид "разрешителен режим за ползване на основно човешко право". С други думи, гражданите няма да могат свободно да се ползват от гарантираното им право, а ще трябва да получават предварително разрешение от някаква институция - в случая от МВР, т.е. от един изпълнително-репресивен орган. Това влиза в драстично противоречие с цялата философия на конвенцията, която по израза на юрист в Страсбург "гарантира минималните и най-важни човешки права". В България обаче гарант за едно от тези права занапред няма да бъде конвенцията, а МВР, или по-точно - определеничиновници от вътрешното министерствоБез тяхно позволение няма да има свобода на придвижване.

"Това е преобръщане на смисъла на правото", коментира юрист в Съвета на Европа. Според него в член 2 са посочени случаите, когато може да се ограничи правото на свободно движение, но те са предвидени като изключения, а не като правило. Редно е да се ограничава свободата на престъпниците, но не и на хора, които не нарушават закона. Вътрешният визов режим е масово ограничение, което поставя под въпрос порядъчността на всички членове на обществото, смята юристът.

Човекът обаче живее далеч от нашата действителност и не схваща, че в България е правилно точно онова, което в Европа изглежда наопаки. Там си мислят, че е редно престъпниците да лежат зад решетки, а порядъчните хора да се радват на свободата си. При нас престъпниците масово шетат на свобода, а хората превръщат жилищата си в подобия на затвори, като слагат решетки по врати, прозорци и балкони. Същата логика се съдържа и в инициативата на Бойко Борисов. Тъй катовластта не може (или не желае) да се справис трафикантите на хора, със сутеньорите и други презгранични престъпници, смята да заключи в националните граници всички граждани. Така отговорността и вината се поемат от невинните и се размива персоналната отговорност на истинските нарушители, включително и на органите, които ги прикриват и покровителстват.

"Изходните визи трябва да важат за всички българи, а не за криминално проявени, защото най-големите престъпници са с чисти досиета", заяви завчера Генералът пред в. "Сега". Да ни прощава за наивния въпрос, но кой се грижи за чистотата на досиетата на баш бандитите? И след като досиетата им са чисти, какво ще ги спре да продължат и занапред да замърсяват образа на България в чужбина?

Както се уверихме, тях не ги спират никакви визи. Докато шенгенците прилагаха визов режим към българските граждани, опашките пред консулствата им в София се състояха от порядъчни хора. Другите си плащаха за услугата да получават визи без опашки и без контрол. Спомняте ли си визовата афера във френското консулство, която се движи към съд във Франция? Оказа се, че трафикантите на хора са изнесли от България десетки хиляди проститутки и други гурбетчии за няколко години, като са завъртели направо индустриален бизнес с визи.Всяко масово ограничение създава условия за корупцияНо докато ставаше дума за входни визи, парите влизаха в джобовете на корумпирани чужди чиновници. Сега с изходните визи родната администрация, изглежда, съзира далавера и за себе си. Какво по-сладко от рушвета може да има за чиновника, който не разчита само на една заплата, дето му я дава данъкоплатецът (онзи, зад решетките). С инициативата на Бойко Борисов се задава истински златно време за корупция. И за организирана престъпност - защото без стройна организация с участието и на правозащитните органи далаверата няма да върви.

По пътя си към евроатлантическото семейство България се отказа от много неща, за да отговори на неговите изисквания. Осъди тоталитаризма и възприе демокрацията, задраска овехтелите си закони и подписа международни конвенции за добро поведение, наряза ракетите си, дори от ядрените си реактори се отрече. Остава едно основно изискване - да се пребори с престъпността и корупцията. От НАТО, от Евросъюза, дори от МВФ постоянно набиват в главите на управляващите, че не желаят България в пакет с бандитите. Ноте, изглежда, са доста свидни на властта,защото вече е ясно, че последната глава, която страната ще затвори в преговорите си с ЕС, ще бъде точно главата "Правосъдие и вътрешни работи".

Българският народ гледа с надежда за избавление от игото на мафиотите само влиятелните международни институции. Ако не беше външният натиск, нашите управляващи и досега щяха да се преструват, че не виждат онова, което виждат обикновените хора - бандитите на улиците. Хвърлете око през решетките на прозореца, докато четете тази статия, и ще се уверите, че все са си там. А ако не видите нищо особено, поне ще чуете някой гръм или пукотевица. И не се притеснявайте. Пуснете радиото, за да се уверите от бюлетина на МВР, че авторите на поредното престъпление са отдавна познати на полицията, защото са криминално проявени. Те са "бизнесмени", които уреждат сметки, или са "бивши" членове на силови групировки. Оттук обаче може да тръгне темата за "пазарната икономика", по която уж сме заприличали на европейци.
1128
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД