:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 598
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бойците в интернет притесняват Големия брат

Китай, Куба и Русия са следващото бойно поле между държавата и гражданите на интернет
СНИМКА: ЕПА/БГ НЕС
Руският опозиционен активист Алексей Навални получи условна присъда, след като беше обвинен за присвояване на дървесина за 16 милиона рубли (половин милион долара) от държавното предприятие "Киров лес".
Когато Паркър посетила студиото на Ай Вейвей в Пекин през 2010 г., тя била изненадана от двете охранителни камери пред него. Преди тях обаче, както самият Ай й казал, служители по сигурността се криели в храстите. Когато той се опитвал да ги заговори, обаче те не му обръщали внимание. "Тези камери са по-учтиви", заявява Ай Вейвей.

Въоръжен с черно чувство за хумор и способност да пише в Туитър, Ай и други активисти започват своята битка с властите. Ръководителите на страни като Китай, Куба и Русия са печално добри в справянето с улични протести. Те се опитаха да се преборят и с протестите в интернет, но с по-малка ефективност. Онлайн пространството е голямо и непокорно и дисиденти като Ай са се научили как да се възползват от това.

Един от другите активисти Майкъл Анти (чието истинско име е Чжао Цзин) е заявил на Паркър, че репресивната среда в Китай е направила трудни за него срещите с други дейци в мрежата. Интернет от своя страна му дава чувство за общност.

Той започва да усеща разочарование от правителството през 90-те години и се е почувствал спокоен, когато намерил сродни души онлайн. "Той каза:"Сега вече знам кои са моите другари. Знам, че вече не съм сам", спомня си Паркър.

Това чувство се превръща в заглавие на нейната книга, която описва Майкъл Анти и борбата на други дисиденти като него.



Емили Паркър интервюира хора



в Китай, Куба и Русия - места, които тя описва като "следващото бойно поле между гражданите на интернет и държавата", в своята нова книга "Знам кои са моите другари: гласове от ъндърграунда на интернет"

Китайските дисиденти използват "Туитър" като "директна връзка с външния свят", пише тя. Те се обединяват около слепия адвокат Чън Гуанчън, който през 2012-а търси убежище в американското посолство. Новините за местонахождението му изтичат в социалната мрежа и променят т. нар. "официална информация". В Куба блогъри пишат за социални проблеми като този на възрастните хора, които са принудени да продават сапун, за да оцелеят. Активистът Алексей Навални описва корупцията в Русия. Паркър прекарва много време с тях. През това време тя научава за живота в една полицейска държава и за спокойствието, което предлага онлайн пространството.

Китайското правителство е било объркано, също като нея, при вида на двете камери. Ай е задържан и бит. В Русия властите мобилизират "бригади от блогъри, които да разпространят посланието на Кремъл", пише още тя. В Куба наблюдението е коварно. "Разликите между информатор, съсед и собственик на магазин е много, много малка", добавя Паркър. "Зловещо е,



никога не знаеш кой кой е"



Да си активен онлайн е опасно. Могат да те арестуват, дори и по-лошо. Но мрежата в същото време ги и защитава. "Преди ерата на интернет беше много лесно да накараш някой човек да изчезне", добавя Паркър. "Сега, ако арестуваш един кубински блогър, всички останали ще започнат да пишат за това". Въпреки това онлайн активистите са задържани за "контрареволюционна дейност" и прекарват времето си в пълни с плъхове затвори.

Паркър таи надежди за потенциала на интернет. В същото време съзнава и ограниченията на мрежата. "Дори и да не се осъществи революция в Китай, това не означава, че интернет не е променил радикално страната".

Естер Дийсон, президентка на компанията "Адвенчър холидейс" и технологичен експерт, заявява, че погледът на Паркър не е "замъглен" относно интернет активистите. "Тя разпространява техните идеи, но не е заслепена от идеологията", заявява Дийсон. "Тя не се опитва да промотира това, което правят, а само иска да разкаже историите им".

Паркър, която в момента е старши научен сътрудник в института за обществена политика "Ню америкън фондейшън", заявява: "Едно нещо ни е станало ясно и то е, че не само авторитарните правителства са застрашени от интернет". Проучванията, които тя прави, засягат интернет активистите по целия свят, а в момента се занимава с последните случаи на интернет - наблюдение в Щатите. "След като веднъж видят нещо, което е заплаха за националната сигурност, започват да пеят друга песен".

Американските власти са нервни, но само донякъде. "Ще имаме много обществени дебати за Сноудън и неговите разкрития", допълва тя. Този вид откритост не е характерен за други държави. Въпреки това, както нейните книги показват, интернет активистите работят - бавно и срещу сериозни противници, но именно към тази цел.
СНИМКА БГНЕС/БГАРДИЪН
Американецът Едуърд Сноудън и неговите разкрития са тема на новите проучвания на Емили Паркър.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Китайският дисидент Ай Вейвей е един от хората, чиито истории Паркър разказва в своята книга, посветна на онлайн активистите.
16
2674
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
02 Април 2014 21:13
Що за глупости са публикувани тук?
02 Април 2014 21:47
Въоръжен с ... способност да пише в Туитър,

Пореден преводачески "бисер"?

Малко за авторката на разхваленото тук четиво - Емили Паркър:

Emily is currently digital diplomacy advisor and senior fellow at the New America Foundation, where she has been writing her book and working on a US-China innovation project. Previously, Emily was a member of Secretary Clinton’s Policy Planning staff at the U.S. Department of State, where she covered 21st-century statecraft, innovation, and technology. While at State she advised on issues related to Internet freedom and open government, and traveled to the Middle East to explore the role of new media in post-revolutionary Egypt.
Emily is a founder of Code4Country, the first open government coding marathon between the United States and Russia. Code4Country brought together Russian and American software developers to identify technological solutions to challenges of government transparency. Emily is a former International Affairs Fellow at the Council on Foreign Relations, an Arthur Ross Fellow at Asia Society's Center on U.S.-China Relations and a Global Policy Fellow at Carnegie Moscow Center, where she researched the role of blogging and social media in today's Russia. Emily spent over five years working for The Wall Street Journal, first as a writer in Hong Kong and later as an editor in New York. From 2004 to 2005, she wrote a Wall Street Journal column called "Virtual Possibilities: China and the Internet." She was also a staff op-ed editor for The New York Times.


От занимания с Чайна и Ръша не е останало ред авторката да ни осветли по въпроса за СОПА, ПИПА и Агенцията за национална сигурност на САЩ.
02 Април 2014 21:54
Ай Вейвей начи...
Ако знаете какво ми доде първом на акъла.... мани, мани.
02 Април 2014 22:01
Кой е бил кьор-кютук пиян, когато е писал това: авторът на статията, преводачът или да?
02 Април 2014 22:23
На късо казано, се описва борбата на 5-тите колони, ако искате, може да се нарекат Наивници впрегнати в сатанинската кауза срещу родините си. Разбира се това е вярно, за "родините им", защото в болшинството случаи се касае за хора милеещи за съвсем друга "родина", а не за съсипваната от тях. Или може би по-точно, каузата им е в полза на НСР.

Примерът с Навални е зашеметяващ и в употребата му тук, е разобличаващ. Той също е от сорта на Тимошенко и се сдоби със заслужена присъда. Пък тя и той са си "рода". Ето защо се надава такъв Вой от всякъде за проносирани и доказани крадци. Стилизират ги като "борци" са свобода и демокрация, каквито в същност не са - и двете неща. Както участниците, така и целите. Да, бойци са, но само и единствено в полза на Големият брат на цялата световна "демокрация".
02 Април 2014 23:05
Според мен е еднакво възможно тези "дисиденти" да са както последните мохикани на една отминаваща епоха, така и първите остриета на една задаваща се.
03 Април 2014 00:22
OLDMAD

02 Април 2014 21:54



Ай Вейвей начи...
Ако знаете какво ми доде първом на акъла.... мани, мани.


Предполагам си се сетил за Хубави, Умни, Интелигентни.............................просто, защото и те се Вейвееха по площадите.
03 Април 2014 01:50


...В начале июля 2011 года в лагере российских радикальных оппозиционеров разгорелся крупный скандал. Член политсовета подмосковной “Солидарности” и Партии народной свободы (ПАРНАС) Максим Петрович открыто выступил в СМИ против финансирования ряда российских оппозиционных организаций из иностранных источников, в частности, из бюджета США.

Объясняя свой поступок, Петрович заявил: “Давно известно: кто девушку ужинает, тот ее и танцует”. Оппозиционер открыто признал факты прямого спонсирования деятельности “несогласных” из госбюджета США.

Из интерьвью Максима Петровича газете “Московский Комсомолец” от 1 июля 2011 года: “В 2010 году я стал директором некоммерческого фонда “Образ будущего”… Мы вместе с Олегом Козловским, лидером “Обороны”, одним из знаковых активистов “Солидарности” и “Стратегии-31″, а также иными лицами, создали вышеуказанный фонд и получали денежные средства от американцев на “развитие информационных технологий”. Цель проекта по сути — подготовить условия в России к реализации ставшего уже классическим сценария “твиттерной революции”.


http://rumera.ru/?p=2404
Американская армия уже в России… как создаётся Пятая колонна
03 Април 2014 07:37
И за това е загинало поне едно дърво...
------------
Сайтът на Генек

03 Април 2014 08:26
Нашите суеци и кукундрели от протесна мрежа Асен Генов, Николай Стайков, Антоанета Цонева, трябва да дадат обяснение за какво им се дават пари от САЩ и за какво ги използват. Не е ли да финансират летните протести. По времето на вторите избори на Клинтън бях в САЩ. Там се вдигна голям скандал, че уж някакъв китайски бизнесмен дал 1000$ за кампанията на Клинтън. А у нс САЩ сипят стотици хиляди долари за да се протстира срещу гласа на народа.
03 Април 2014 09:37
Паркър, която в момента е старши научен сътрудник в института за обществена политика "Ню америкън фондейшън", заявява: "Едно нещо ни е станало ясно и то е, че не само авторитарните правителства са застрашени от интернет". Проучванията, които тя прави, засягат интернет активистите по целия свят, а в момента се занимава с последните случаи на интернет - наблюдение в Щатите. "След като веднъж видят нещо, което е заплаха за националната сигурност, започват да пеят друга песен".
Американските власти са нервни, но само донякъде. "Ще имаме много обществени дебати за Сноудън и неговите разкрития", допълва тя. Този вид откритост не е характерен за други държави. Въпреки това, както нейните книги показват, интернет активистите работят - бавно и срещу сериозни противници, но именно към тази цел.

Госпожата е набарала буркана с червеите (по ДИ) и го друса ли друса, докато изпълзят най-едрите. Същите с удоволствие се закачат на кукичките "свобода", "прозрачност", "демокрация", "евроатлантически ценности" и др. подобни... Шарани да кълват - бол, макар отвреме - навреме да си просят и захранка. Проблемът е, че въдицата я държи някой, който вече е сложил тигана на печката...
03 Април 2014 10:04
Не знам защо в медиите от "свободния свят" не можем да прочетем почти никакъв критичен материал за властите в Саудитска Арабия? Да не говолим за призиви за търговски санкции, замразяване на активи или забрана на членове на правителството да влизат в САЩ и ЕС. Може да се спори по отношение на спазването на човешките права в Русия, Куба или Китай, но в сравнение с тях Саудитска Арабия е в средновековието.
03 Април 2014 18:02
Eisblock, ко праим с руската пета колона у нас? Те какви са според Вашето определение?
03 Април 2014 18:03
Питам и останалите. Ревете за пети колони, а какво правим с тази на Масква и защо не говорим за нея? Нали сте борци за справедливост? Марксе?
03 Април 2014 18:07
Ми ти си Пета колона ве Драко!Виж се в огледалото!Мнозинството не може да бъде!
09 Април 2014 09:50
страни като Китай, Куба и Русия са печално добри в справянето с улични протести.


Ха, в САЩ и Стара Европа с уличните протести се "справят" по-брутално от Русия. Но някои са добри ученици на Гьобелс.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД