:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 192
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Да имаме природа, но без протестен рекет

След като строителството на Карадере е разрешено, значи ще се застрои. Въпросът за подобни местности трябва принципно да се реши. А след като се реши, да се спазва от еколози и инвеститори
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
С отделни протести срещу конкретен проект или инвеститор природата няма да се опази. Проблемът трябва да се реши генерално.
По въпроса с Карадере и други подобни зони има две гледни точки - не бива да се строи, за да остане природата непокътната; може да се строи съобразно екологичните изисквания и законодателство. Тъй като втората възможност отваря ред вратички официално да се заяви едно, а да се направи друго, пък и протестите в момента я изключват, тази статия е написана от гледна точка на първия вариант.

В публичното пространство излязоха ред смущаващи факти за инвеститора "Мадара Юръп" - собственост, капитал, капацитет да получи сертификат клас "А". Заради участието на архитект Георгий Станишев в първоначалния проект тегне лобистко съмнение. Протестното възмущение взе на прицел качествата на инвеститора и е възможно проектът да бъде спрян. Но



мерникът е сбъркан



или недостатъчно насочен. Нищо принципно не се решава с атака срещу фирмата. Ами ако утре се появи инвеститор, който отговаря на всички законови изисквания, има ясен капитал, надлежно и почтено измине всички законови процедури, как ще бъде спрян да направи хотели? Пак с протести ли? И така всеки път - с протести?

На Карадере може да се строи. От 2005 г. зоната има Подробен устройствен план (ПУП). Не е обжалван, не е спиран. Строежите там са абсолютно законни, дори бяха издадени много разрешителни, но не се реализираха поради кризата. Екомрежата "Натура" не спира строителството. Тя въвежда ограничителни регламенти, но нищо не спира по принцип, дори бетонни хотели допуска. Затова в "Натура" и в момента има стотици градежи. С една дума - строителни проекти на Карадере може да се реализират след ОВОС или екологична оценка (както биха го направили сегашни или бъдещи инвеститори). А след като там може да се строи законно, значи един ден Карадере ще бъде застроено.

Ето това е големият проблем - щом може, значи ще. Като Карадере са стотици други зони. С протести ли ще бъдат опазвани всеки път? Всеки път ще бъдат търсени недостатъци на инвеститора? Всеки път ще се търсят политически средства за спиране на проекта (протестите са политически натиск). Ако е така, демонстрациите лесно могат да се превърнат във форма на рекет. Колко му е да изкараш хора да повикат? Колко му е да спретнеш инициативен комитет? Колко му е да намериш Петно и Контрапетно? Колко му е срещу един проект да скандираш, пък срещу друг - не?

Затова трябва да има регламент, който ясно казва къде може да се строи, съответно къде не може. И следва да се спазва.



Само законът може да е такъв регламент



Единствено той може да е сечението между природа и стопанска дейност (всеки проект е съчетан с бизнесплан; кой инвеститор ще вложи пари тук, ако просто не може да планира; ако винаги може да се появят протестиращи и да стопират начинанието).

Сега има действаща нормативна уредба, в която обаче има пропуски, щом може да загубим девствени кътове. Обещана е друга - национален парк "Българско Черноморие", която се бави, не е ясно дали и как ще се реализира. Затова следва доста по-сериозно да се помисли за законов регламент - да определим територии, където не може да се строи, както и такива, в които може. Той да е ясен и да се спазва - където може, никакви протести не бива да спират градежите, стига да е съобразно екологичното законодателство; където не може, инвеститор не бива да припарва.

Наскоро партия "Зелените" неуспешно опита в парламента да прокара подобен регламент за крайморски територии. Но тук има още един много важен момент - прекрасни местности, които не бива да бъдат застроявани, има не само край морето. Неизброимо много са и в планината. В планините също се строи, сече. Защо само край морето следва да има такива територии? Нищо принципно няма в такъв подход, пак се действа на парче. Нима



едни инвеститори ще бъдат притеснявани



за проекти край морето, а други в планината ще бъдат оставени? Ако се действа политически, примерно чрез протести, а не принципно чрез закон, има такава опасност.

Затова кръгът на "зелени острови" трябва да бъде разширен и ясно дефиниран. Как да ги определим - това е най-трудната задача. Ето някакво предложение - събират се власт и неправителствени организации и избират територии, обединяват се около тях; ако има разминаване, или недоволни общности, прави се местен референдум. Но в крайна сметка се определят такива зони и регламентът действа десетки години напред. На хартия изглежда лесно, реално е трудно, тъй като хиляди декари са частни, трудно върху тях може да се наложи вето на строителството. Но това е принципният законен вариант, друг няма.

Другото е кампанийност. Ще ходят хората на море и планина, в един момент ще видят багери. Ще си кажат, че да се строи е незаконно, пък то ще се окаже законно. Няма да има нито една законова причина, с която да се аргументират и протестът остава единствена форма за натиск. Това е прекалено мътна вода.
15
2252
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
02 Април 2014 19:54
прави се местен референдум

А защо местен? Става дума за национално богаство.
02 Април 2014 21:12
Драги Авторе,
Според своето писмено,
очевидно считаш, че и прехода към демокрация, в който отколе сме набутани,
сме го насторвали с вежествено съзнание и добре "законизирана" отговорност ???...
В тежък тупик падаш, с днешната си поръчка...
Протестът уши не реже, продължавай да триеш кунки...
02 Април 2014 21:41
Хайде стига с това строителство, де..
Като че ли ако не се строи, туризъм не може да се прави. Легловата база по морето и планинските курорти стои празна, а те напират още да строят...Тези туристи от Марс ли ще ги докарате?
А иначе в България нормален къмпинг вече не остана.
Практически ликвидирахме къмпинговия туризъм, а точно такава база трябва да преобладава в места като Карададере и като цяло по южното ни черноморие.

02 Април 2014 23:17
Жалко, че в казармата не бях сапьор. Ако почнат строителство, с радост бих им заложил няколко килца пириксилин в темелите и са готови, камък върху камък няма да остане.
03 Април 2014 05:25
Другото е кампанийност.


Кое не е кампанийно в България, че и това да не бъде? Тя държавата, дето яде по 20 милиарда всяка година успява само да поддържа кампанийни повърхностни усилия, та ми е много интересно какво очаква автора от няколкото хиляди човека, които съвсем безкористно и безплатно влагат личното си време, нерви и усислия, за да запазят някаква природа за себе си и бъдещите поколения?

Авторе, ако знаеш и можеш - давай!Ама не акъл, а действие! Ей ти улицата, ей ти активистите, ти си на ход. Защото това лозе с молитва няма да се оправи.
03 Април 2014 08:08
Абе нали щяхме да развиваме турисъм. Хората в близките населени места искат работа. Чужденците няма да дойдат в Карадере, където е пълно с боклуци и спринцовки останали от свободно плажуващите еколози. Такива места няма да намерите по Лазурния бряг. Там маслинените гори са защитени, ама гледам един самолет гасигорски пожар в маслинена гора. И французите ми казаха, че умишлено се палят за да се застроят след това. Това, обаче беше по-нависоко, плажната ивица е вече застроена.
03 Април 2014 08:27
Не следва да се бърка законен и справедлив, още по-малко може да има априори тъждество между двете понятия. Пример- чл. 1 от конституцията на НРБ- законна, но надали справедива
И стига с тия спринцовки по плажа, и то от хора дето са виждали Карадере само на снимка. Спринцовките са в града, не на плажа, а магистралките-в депутатските нослета
03 Април 2014 09:14
А защо местен?

Защото такива проекти касаят местните хора, а не софийските "любители на дивата природа", които никога няма да отидат в Карадере да съзерцават природните му красоти. Какъв е този неистов вой, какви са тези "бетони", какви са тези манипулации. Как може един път, лифт или хотел, построени при ясно разписани правила да унищожат природата? Проблем ли е да задължиш инвеститора да засади три пъти повече дървета, отколкото е изсякъл? Местните хора, които нямат никакъв поминък папрати ли ще ручат, за да са спокойни софийските "еколози"?
03 Април 2014 10:10
"Как може един път, лифт или хотел, построени при ясно разписани правила да унищожат природата?"
Е, може! Дали е лифт или хотел, дали е фабрика от преди 50 години - руините са си руини. Факт е, че в България след като се построи нещо престава да се поддържа. Територията е покрита с руини, ама войната отдавна свърши. Сградите нямат паспорти които да определят на колко години се прави планов ремонт. Няма регламентиран задължителен период от време през който строежът трябва да приключи. Принципът на инвеститора е "Вземи парите и бягай"! Щом в София пред очите на два милиона се случват фрапантни номера, какво остава за някакво си дере, пък било то и Карадере. Например, 25 етажния колос на бул. Витоша, на юг от НДК се строи повече от 15 години. Ама това е значителна част от съзнателния човешки живот. Срещу него пък една сграда която е трябвало да бъде Педиатрична болница се руши вече 35 години. Много болно общество!
03 Април 2014 13:28
Карадере беше и си е страхотен ПР на "зелените". На последния протест имаше 10 човека - репортерите бяха много повече. Иначе по форуми големи бабаити, обаче на протестите - шепа хора. Това НЕ Е обществото. Не бива да се забравя, че България има нужда и то спешна нужда от инвестиции. Иначе ще затънем още повече в блатото, в което сме. Жалко, че такива продажни зелениши спират де що проект има. Сякаш нарочно да дърпат страната надолу.
03 Април 2014 13:47
Дали е лифт или хотел, дали е фабрика от преди 50 години - руините са си руини

Абе, какви руини, какви пет лева! Не разбрахте ли, че става въпрос за природно съобразено строителство при ясно определени изисквания. По тази логика в България нищо не може да се построи, защото ще се отреже некой салкъм. Не се правете на по-зелени от Грийнпийс. На тези абсурдни "природозащитни" изнудвания и манипулации трябва да се сложи край. Веднъж и завинаги!
03 Април 2014 14:58
Значи, ако застроим последните незастроени и девствени места, ще се увеличат инвестициите и безработицата ще намалее. Доообре.
03 Април 2014 15:15
Обяснявам: В Пампорово съм виждал с очите си Хотел който е построен по средата (напреко) на съществуваща ски писта. Не съм виждал в България някой да възтанови терена такъв какъвто е бил след като е построил, експлоатирал и си е отишъл. Щяха да строят на терена на изоставения Кремиковци. Нещо да се е случило? Руините са си руини! Паметник на невежеството. Както всеки бизнес и туризма и металургията могат да са неконкурентоспособни. Само, че тук не става дума за бизнес, работни места, добавена стойност, а за строителна спекулация. Не виждам доказателства за обратното.
03 Април 2014 15:26
Повтаряните мантри, като: "природно съобразено строителство при ясно определени изисквания" не са логичен аргумент. Vested interest, арогантна алчност и нищо ново под слънцето.
03 Април 2014 17:14
MichaelP е прав.
Колко и какъв туризъм се пръкна от милионните инвестиции в района Сл.Брйг-Влас-Несебър?
Всяко наливане на бетон оставя непоправими следи. И какво стана, след като разрушиха Зл. Перла във Варвара? Кой и кога ще се заеме с рекултивиране на терена и изчистване на строителните отпадъци?
"Строй, продавай и бягай" беше девизът преди кризата. Сега е "Заменяй, ипотекирай и бягай".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД