:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
След успеха с получената покана за членство в НАТО

Българо-румънски тандем и за ЕС

Посланиците връчват общо писмо в датското Външно
След като България и Румъния успешно взаимодействаха за получаването на покана за членство в НАТО, вече "тандемът" действа и за Европейския съюз. Това заявиха български дипломати специално за "Сега" по повод връчването на датското председателство на Евросъюза в Копенхаген на съвместно писмо, подписано от външните министри Соломон Паси и Мирча Джоана.

Вчера посланикът ни в Копенхаген Димо Димов и румънският му колега Влад-Андрей Мога предадоха на постоянния секретар на датското Външно Фрийз Арне Петерсен писмото на министрите. Според представител на посолството ни двете държави апелират предстоящия Европейски съвет в Копенхаген на 12 и 13 декември да посочи датата 1 януари 2007 г. за присъединяването им към ЕС, както и по-конкретни времеви жалони за изпълнението на Пътните карти, предложени неотдавна от Европейската комисия. В сегашния им вид пътните карти групират различните стъпки по пътя на членството като "близки" и "средносрочни" цели.

Писмото не съдържа искане Евросъюзът да посочи дата за приключване на преговорите. Според дипломати от нашето Външно, това не би било в интерес на нашата страна, защото България е способна да приключи преговорите през 2003 г., а Румъния - едва ли. Ако се търси обща формула, тя би била ангажимент на ЕС за приключване на преговорите през 2004 г., което не е в наш интерес.

През август м.г. в Царска Бистрица румънският премиер Адриан Нъстасе предложи на българския си домакин Симеон Сакскобургготски "формула-тандем" за съвместни усилия за основните цели на двете страни - членството в ЕС и НАТО. Правителството дълго се дърпаше от идеята за "тандем", която беше посрещната особено остро от страна на СДС. Преди година САЩ склониха София да приеме тандема за НАТО.
 
Соломон Паси

Изпреварваща информация

Според проект на Заключенията от Копенхаген, с който "Сега" разполага, България и Румъния ще бъдат окуражени в усилията им да влязат в ЕС през 2007 г. (не се посочва ден и месец), при положение, че продължат да изпълняват критериите. Брюксел ще потвърди необратимостта на процеса на разширяването.

ЕС ще продължи да оценява всяка кандидатка по собствените й достойнства. Посочва се, че София и Букурещ ще бъдат наблюдавани за напредъка им в съдебната и административната реформа. Не се забелязва готовност да бъдат внесени времеви жалони в пътните карти.
358
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД