:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 260
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Поуки

Социалните мрежи влязоха в предбрачните договори

Най-често добавяната клауза е, че партньорите нямат право да качват снимки, които биха могли да навредят на репутацията на единия от двамата
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Социалните мрежи са неразделна част от ежедневието ни и това изисква нови мерки за защита на личния живот.
Социалните мрежи все повече се наместват в ежедневието ни и не е изненадващо, че влюбените двойките са готови на всичко, за да са сигурни, че "Фейсбук", "Инстаграм" и т.н. няма да се превърнат в причина за разрив във взаимоотношенията им. Това е и причината, поради която в САЩ и Европа набират популярност предбрачни договори с включена и т.нар. клауза "социални мрежи". Тя забранява на партньорите да публикуват снимки или мнения, които могат да накърнят репутацията на някой от тях двамата. Неспазването й може да доведе до солени глоби за този, който си позволи да се възползва от неограничните възможности на социалните мрежи.

"Това е огромен проблем, тъй като всички знаем за какво става въпрос. След като клаузата стане част от предбрачния договор, не можеш с лека ръка да я пренебрегнеш", казва Ан-Маргарет Кароца, която работи за базирана в Ню Йорк адвокатска кантора. "Публичното разпространяване на компроментиращи фотографии може да бъде унизително и болезнено. Изобщо не става въпрос за някаква шега", допълва тя. Най-новата точка в предбрачните договори обикновено гласи, че двойките нямат право да качат в социалните мрежи голи или неприлични снимки, които биха могли да уронят престижа и доброто име на единия от двамата партньори. Предвидената санкция обикновено е финансова, а богатите семейства от Ню Йорк, например, са заложили доста солидна сума - нарушителят може да бъде принуден да плати до 50 000 долара всеки път, когато си позволи своеволието на клаузата "социални мрежи", разкрива Ан-Маргарет Кароца. Някои от клиентите на кантората, в която тя работи, не само, че добавят клауза "социални мрежи" в предбрачния си договор, а също така подписват и споразумение при евентуален развод. Повечето от тях не смятат включването на социалните мрежи в документа за прецедент, а за нещо напълно нормално, вид застраховка.

Със сигурност има хора, на които изглежда изключително странно да подпишеш договор вместо да разговаряш със партньора или съпруга/та си относно тайните, които не бива да излизат извън стените на дома, но за много двойки новата клауза в предбрачния договор е добра възможност по-лесно да се справят с неприятна ситуация в бъдеще. Това е мнението на американските юристи, повечето от които одобряват нововъведението. Досега предбрачните договори обикновено засягаха имотите и финансите на партньорите, преди да минат под венчило.

Психоложката от Лос Анджелис Шери Мейърс е сред големите превърженици на включването в предбрачния договор на клаузата "социални мрежи". Тя и приятелят й Джонатън Аслай са категорични, че няма нищо обидно в подписването на документ с подобно съдържание. "За мен това е вид сигурност за личния ми живот - какво трябва да остане само между нас и какво може да види целия свят", обяснява Мейърс. Тя казва, че бъдещият й съпруг, както и тя, се задължава да се консултират помежду си, когато искат да качват свои снимки в социалните мрежи.

Шери Мейърс пише книга за значението на социалните мрежи и отражението им върху взаимоотношенията между хората. Тя е категорична, че двойките трябва да разговарят за границите, които не бива да бъдат преминавани при използването на този вид средства за комуникация. Според наблюденията на Мейърс хората негодуват срещу идеята, че включването на тази клауза се възприема като липса на доверие. Партньорите не могат и да си помислят, че биха могли да си навредят взаимно, но това обикновено е само в началото на връзката. "Клаузата "социални мрежи" в предбрачния договор помага да имаме по-ясни взаимоотношения", убедена е психоложката. "Рискът, че ядосан бивш съпруг може да се втурне да организира "порноотмъщение" в интернет също е добър мотив за подписването на подобен тип договори... Толкова е лесно, особено когато човек е афектиран, "да качи нещо в социалната мрежа ", обяснява още Мейърс. Според нея в наши дни е напълно нормално, дори почти задължително да не се отказваш от тази клауза. "Едно е, когато си влюбен и всичко е розово, и съвсем друго е, когато двойката се раздели", добавя психоложката.

Според Американската колегия на брачните юристи над 80% от адвокатите, занимаващи се с бракоразводни дела казват, че непрекъснато се увеличават случаите, в които като причина, довела до развод, се посочват социалните мрежи и активността в тях. Бракоразводният адвокат от Атланта Ранди Кеслър е на мнение, че клаузата "социални мрежи" в предбрачните договори ще допринесе двойките да не променят поведението си и да не тръгнат да отмъщават на бившите си, особено след като връзката приключи. Той смята, че подобна разпоредба е полезна и има бъдеще в съвременния дигитален свят.

Снимка: в. "Ню Йорк таймс"
Нюйоркската адвокатка Ан-Маргарет Кароца казва, че напоследък се е увеличил броят на хората, които искат да включат клаузата "социални мрежи" в предбрачните си договори.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Най-новата точка в предбрачните договори обикновено гласи, че двойките нямат право да качват в социалните мрежи снимки, които биха могли да уронят престижа и доброто име на единия от двамата партньори.
1966
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД