:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 257
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ислямът е вечен и съвършен

Идеята за глобален халифат, която след залеза на Османската империя потъна в забрава, е отново на дневен ред
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Иракски войници на границата на Анбар и Кербала ликуват, защото там пристигнаха първите руски военни самолети Су-25, изпратени по молба на иракското правителство, за да се бомбардират базите на ИДИЛ.


Абу Бакр ал Багдади, мистериозният лидер на иракската сунитска групировка ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Леванта), обяви създаването на халифат в завладените от неговата организация територии в Ирак и Сирия. По този начин той цели да заличи междудържавните граници, начертани след залеза на Османската империя. Но постига и още нещо: съживяването на една идея, която тъне в прах от десетилетия насам - създаването на глобален халифат. Съвсем скоро Близкият изток може да се "сдобие" с нов държавен ред, а надеждите за мир и стабилност в региона вече стават все по-безпочвени.



Крайната цел: глобален халифат



Привържениците на ИДИЛ са мюсюлмани уахабити, които се самоопределят като салафити. Те проповядват ислямския интегрализъм и искат да наложат исляма като универсална религия. В основата на всичките им действия стои стремежът да наложат своята версия на сунитския ислям - т.нар. салафия. Проповедниците на това религиозно течение се опитват да докажат вечната валидност на исляма. Те се отнасят враждебно към много от достиженията на съвременния свят и се борят за прочистването на омърсената от човека вяра в Бога. В техните представи ислямът е вечен и съвършен - и единствено той е достоен да поеме лидерската роля.

Салафитите аргументират политическата си дейност с постулатите на Корана, като крайната цел е обявяването на глобален халифат. Установяването на религиозен ред е общ стремеж на всички военизирани ислямисти, а от особено значение е въпросът за легитимния наследник на пророка Мохамед. Тъй като въпросът за политическото и религиозното наследство на Пророка остава навремето неизяснен, властта отива в ръцете на първите четирима халифи, наричани още Праведните - Абу Бакр, Омар, Осман и Али.

Шиитите не приемат това разпределение на наследството на Мохамед и признават единствено Али, четвъртия от праведните халифи. Оттук произтича и непримиримата вражда между салафити и шиити - вражда, която взима жертви и до днес. Само през последните няколко дни джихадистите от ИДИЛ избиха в Ирак стотици шиитски войници и полицаи.



Кутията на Пандора



Титлата "халиф", използвана от османските султани в продължение на над 400 години, е превръщала нейния носител във "владетел на всички правоверни" и "наследник на пророка Мохамед". След залеза на Османската империя халифатът успява да просъществува до 1924 година, когато е отменен от Кемал Ататюрк. Оттогава насам различни халифатски движения се опитват да възродят тази форма на управление, а надеждата им е, че халифатът ще превърне света в по-добро място за живеене.

Онези мюсюлмани, които разглеждат исляма като вечен и съвършен, мечтаят за ренесанс на ислямския Златен век. Днешната изостаналост на ислямския свят се дължи, според тях, на заговор на Запада - и най-вече на американците и ционистите, които искали да унищожат исляма. В този смисъл джихадистите от ИДИЛ отварят Кутията на Пандора - при това не само в Близкия изток.
38
4016
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
01 Юли 2014 20:05
Американците и евреите да си играят още на войничета с исляма, пък после да не питат "защо". Мързи ме да говоря, но се надявам ционистите да осъзнават, че губят държавата, която създадоха с толкова труд и кръв. Ако искат нещо да запазят не е зле да се обърнат на север-североизток, докато не е станало съвсем късно.
01 Юли 2014 21:14
север-североизток
обърнаха се....искат независим Кюрдистан....да не говорим за цирка дето се очертава-МОСАД да праща инструктори в Иран да подготвят щурмови групи.....
01 Юли 2014 23:04
Глобалният халифат скоро няма да стане, защото първо сунити и шиити трябва да се разберат. Не съм чул да водят диалог, засега си хвърлят бомби.
01 Юли 2014 23:12
Всички религии са проява на невежество и лудост, но ислямът е на първо място. Промиване на мозъци от най-ранна възраст, изпадане в пълен идиотизъм. Толерантността към исляма е проява на голяма глупост. Трябва да се разбере, не може да се проявява толерантност към тази заразна болест на ума, която заплашва цялото човечество.
01 Юли 2014 23:47
Всички религии са проява на невежество и лудост, но ислямът е на първо място. Промиване на мозъци от най-ранна възраст, изпадане в пълен идиотизъм. Толерантността към исляма е проява на голяма глупост. Трябва да се разбере, не може да се проявява толерантност към тази заразна болест на ума, която заплашва цялото човечество.
Крайно погрешно мислене.
Промиване на мозъци е твърдението, че ислямът е талибан с брада и бомби около кръста. Помисли само - като чуеш израза "ислям" какво си представяш? Точно това, което искат да си представиш онези, които изповядват максимата "Разделяй, скарвай и владей!".
Религията е пътя на човеците към осъзнаването, че всички заедно са неразделна част от нещо много по-голямо от тях.
Някои го наричат Бог, някои - Природа, някои - Аллах. Все едно.
И исляма, и християнството, и другите религии водят хората по този път.
Има обаче сили, които не искат хората да вървят по него, а по определена от тях пътека. Именно те използват "религията" и плодят какви ли не секти и течения, маскирани като религия, с цел да опорочат самата идея за пътя на човек към Бога. Именно те манипулират от ранна възраст в "религиозни" училища под прикритието на псевдорелигиозно обучение съзнанието на хората и ги използват за собствените си цели. Но това не е ислям.
И не трябва да се проявява толерантност именно към тези сили, но при това никога не трябва да се бърка техния "ислям" с истинската религия.
01 Юли 2014 23:54
Трябва да се разбере, не може да се проявява толерантност към тази заразна болест на ума, която заплашва цялото човечество.
Чуков има превод на Корана,има го и на руски.....да вземе да го прочетеш ли....преди да обявиш стотици милиони за луди.може да съм атеист но чак да смятам вярващите за "болест" не бих ....
02 Юли 2014 01:05
Религията е пътя на човеците към осъзнаването, че всички заедно са неразделна част от нещо много по-голямо от тях.

Вярно е, но ислямът не води към осъзнаване на това, а се бори срещу всички останали религии.
Ислямът умее да си създава врагове и ще дойде време, когато последователите му няма да са желани между живите на земята.
А да виниш някого другиго за изостаналостта си, е точно толкова достойно, колкото да питаш всеки срещнат:"Абе ти ли ми сра в гащите?"
02 Юли 2014 07:37
Хан,
02 Юли 2014 07:54
Чуков има превод на Корана,има го и на руски.....

Не е вярно.
02 Юли 2014 08:26
Проблемът не е в Корана.
Проблемът е там, че той, като всяко нещо на този свят, има две страни - черна и бяла.
Бялата е призивът за милосърдие, подкрепа, смирение и доброта.
Черната е стремежът към власт не на религията (тя самата е абстрактно понятие), а на онези, които я проповядват. И прибягването към сила, когато не им достига ум, обаяние и убедителност.
И бедата идва когато политици започват да насърчават черната страна, водени от краткосрочни интереси, без да мислят, че в дългосрочен план всичко ще се стовари върху главите им.
---------------------
Хан,
Сега видях, че пишем горе-долу едно и също
02 Юли 2014 09:43
по целият Свят не знам, но Багдатският халифат, могат да възстановят.....
Както са тръгнали нещата.....
02 Юли 2014 09:43
по целият Свят не знам, но Багдатският халифат, могат да възстановят.....
Както са тръгнали нещата.....
02 Юли 2014 10:04
И исляма, и християнството, и другите религии водят хората по този път

Някои предпочитат да не бъдат водени, а сами да избират пътя си, защото - както обикновено - проблемът е във водачите
02 Юли 2014 10:16
Религията е пътя на човеците към осъзнаването, че всички заедно са неразделна част от нещо много по-голямо от тях.
Някои го наричат Бог, някои - Природа, някои - Аллах.

Айде пак евтина пропаганда. Пак ли ще цитираме сури от книгата на покората, пълна с агресия към неверници, съгрегация на нежната половина на човечеството, отделяне по какви ли не признаци и най-вече противоречиви указания за едно и също нещо.
Примерно някои азиатски религии допускат принадлежност и към други религии, при Корана "изпадналите" се наказват със смърт. НПО-жката гмеж по-добре да обясни защо в Сирия са ислямистите чисти демократи и борци за свобода и като минат в Ирак стават едни льоши терористи и ислямсти милитанти.
02 Юли 2014 10:17
Не е вярно.
ей ти и превод на теофанов и в електронен вариант Натисни тук
02 Юли 2014 10:22
Нещата се разбиват по най лошия сценарий. А Балканите не сме толкова далече...
Иначе приказките за добрия Ислям ги оставете. Няма такова нещо - поне в активния такьв.
Няма смисьл да ми цитирате Корана - факт е че кьдето са отишли не са оставили никоя друга религия. И християнството е
имало такива моменти но са останали в миналото. Докато исляма даже и вьв Франция и Швеция малко се различава от този на камиларите в 7 ми век.
02 Юли 2014 10:25
Все едно да заявиш че ислямът в Иран,Пакистан и Саудитска са еднакви или че и тоя в Кюрдистан...
02 Юли 2014 10:27
Сократе, това за Капитала важи ли?
02 Юли 2014 10:32
Докато исляма даже и вьв Франция и Швеция малко се различава от този на камиларите в 7 ми век.

И не само в двете страни държавните сили за сигурност контролират дали не се чете в джамиите точно фашистката част, щото си имат държава и закони пред които религията е също подчинена и четящите могат да бъдат съдени по валидни закони чрез фунциониращи съдилища.
02 Юли 2014 10:34
Сократе, това за Капитала важи ли?

"Капиталът" е една книга. Сама по себе си може само да лежи на библиотечните лавици, или в най-лошия случай става за подръчно оръжие, защото е дебела и тежка.
Задай по-конкретен въпрос.
02 Юли 2014 10:39
T72_не_е_трактор
02 Юли 2014 10:17
ей ти и превод на теофанов и в електронен вариант


Да, да, благодаря за усилието.
Въпросът се отнася до една от доктрините на исляма - Коранът не може да бъде превеждан! Коранът е само на арабски език. Всичко останало е (както справедливо се казва и в Уики): "Преводът на Свещения Коран представлява интерпретация на свещената книга в Исляма на език, различен от арабски."
Ето защо и цитарините "преводи" на Корана не са преводи в утвърдения смисъл на думата. Например когато четем Библията на български, по идея ние четем именно Бибилията, а не неин превод (интерпретацията) - тук впрочем е основния принос на Свети Кирил Философ против триезичната домга.
В този смисъл ние имаме книги, които се казват "Превод на Свещения Коран", а нямаме Свещения Коран преведен на български език. Имаме само и единствено Тълкуване на Корана.
02 Юли 2014 10:41
за 15 кинта може да си купиш превода на главното мюфтийство в Хеликон.Ислямът не е това,което е бил 7 век
02 Юли 2014 10:42
Привържениците на ИДИЛ са мюсюлмани уахабити, които се самоопределят като салафити. Те проповядват ислямския интегрализъм и искат да наложат исляма като универсална религия. В основата на всичките им действия стои стремежът да наложат своята версия на сунитския ислям - т.нар. салафия.
Досущ като при комунизма, който може да бъде наложен само със силата на оръжието. Ей го на:
Онези мюсюлмани комунисти, които разглеждат исляма комунизма като вечен и съвършен, мечтаят за ренесанс на ислямския социалистическия Златен век. Днешната изостаналост на ислямския социалистическия свят се дължи, според тях, на заговор на Запада - и най-вече на американците и ционистите, които искали да унищожат исляма световното комунистическо движение.
Както е казано, на крива ракета космосът и пречи.
02 Юли 2014 10:44
Въпросът се отнася до една от доктрините на исляма - Коранът не може да бъде превеждан!

не знам дали има сура за превеждането, но има за неговата промяна. Тоест свещенната книга е непроменяема, за опит за промяна смърт и инквизитора-правоверник го чакат поне няколко пъти повече билюци от девици в нибето бие.
02 Юли 2014 10:48
Страшната опасност във всички догматични учения е там, че те привличат огромен брой хора некадърни, страдащи от остър мерак да бъдат нещо повече от останалите.
Едно е да кажеш: Аз построих мост и се гордея.
Или: Аз открих ново лекарство и се гордея.
Или: Написах хубава песен и се гордея.
Но всичко това са трудни работи. Много по-лесно е да се пъхнеш в стадото и да кажеш: Аз съм от стадото и се гордея.
И заради тази гордост нищите духом са готови да убиват, без оглед кого и как.
02 Юли 2014 10:54
Ако някой си позволи да издаде книга "Свещен Коран" на друг език освен на арабски - наказва се със смърт.
Но може да се издават книги от вида: "Превод на Свещен Коран" или "Тълкуване на Свещен Коран" и т.н., но с ясното съзнание, че това не е самият Свещен Коран.
Както вече се каза за христинянската Свещена Книга това не е така.
02 Юли 2014 10:55
И заради тази гордост нищите духом са готови да убиват, без оглед кого и как

За тази животна ситуация не е задължителна някаква религия, достатъчно е чист примитивен егоизъм, лакомия и грандоманщина.
Всъщност според всички религии горните качества водят към грях. При фашизоидните психически отклонения (вкарани и в книгата на покората) си има официална идеология за оправдание.
02 Юли 2014 11:00
Както вече се каза за христинянската Свещена Книга това не е така.
не е точно тъй.....за богуслужение се използва арабски...а иначе Натисни туккакто виждаш никой не е убит
02 Юли 2014 11:01
Някъде пасторите още водят службите на латински-език ,който не се говори освен във Ватикана
02 Юли 2014 11:09
T72_не_е_трактор
02 Юли 2014 11:00
, уважаемий, нали сам ти даваш в твоя линк:
Преводът на Свещения Коран на български език представлява превод на интерпретацията (разбирането ни) на Корана. Коранът сам по себе си не може да бъде преведен, тъй като разбирането ни за него е ограничено и тълкуването му зависи от мястото и времето в следствие на което информацията в него не може да бъде цялостно предадена при превода. Преводът е предназначен за образователни цели, а не за богослужение. При богослужение се използва единствено оригиналът на арабски език.

Вижда се, че понятийната богословска култура на Исляма не е висока. Хем е превод, ама хем не е. Хем да звучи по мярата на сървеменната цивилизация, ама хем да си остане варварско-арабска. Много работа ги чака братята мюсюлмани по осмиляне на религията им.
02 Юли 2014 11:11
По отношение на богослуженията.
При исляма - само на арабски.
Правослваните - на езика на поместните Църкви
Католиците - според нуждите на епархията. В София например за каталическата църква има часове за служби на български, полски, английски и латински понякога.
02 Юли 2014 11:50
Ислямът не е това,което е бил 7 век

Кьде е разликата? Иран, Катар, Саудитска Арабия, Новия халифат, Шериат в Лондон и т.н. Сьщата история. Както се казваше в една сапунка - 'New Middle East my ass'
02 Юли 2014 15:39
Хане, шапката от алуминиево фолио сложи ли? Щото и днес поръсих малко кемтрейлс, както си му е реда. Сега почивам, колегите рептили от HAARP са на смяна, утре пак, живот и здраве.
02 Юли 2014 18:04
02 Юли 2014 18:32
Откак завърши(?) Студената война на света е наложена робовладелската зрителна точка за исляма.
Че ислямът е:
(1) добър - в Саудитска Арабия, Оман, Катар, Кувейт, Маскат, Пакистан и пр., където властват евроатлантическите ценности - еднополови бракове и пр.
(2) лош - който не е по т.1.

Пример: по популярните канали едно време вървеше един филм за Осамата (преди да го убият) - как бил най-най-най добър ислямист. Как за вярата се опълчил срещу СССР. Как по цял свят младежите, изповядващи Исляма, носят фланелки с неговия лик. Че Геварата за изповядващите исляма. Това бе пример за подражание - т.е. добър ислям.

Когато се събориха Кулите в Ню Йорк - то това бе пример (пак в лицето на Осамата) за лош ислям.

Извод: робовладелската гледна точка за исляма е следната: той е добър, когато се подчинява на робовладелците, и е лош - когато не се подчинява на робовладелците.
Смятам бях достатъчно ясен!

---
заб. във всяка религия, както във всяка народност, общност и пр. може да се намери лош и хубав, фанатици и нормални... Пр. дружеството на филателистите - знаете ли колко мръсници и гадняри има там... И ся кво - филателистите са разбойници и гадини, а!?
02 Юли 2014 18:43
ИДИЛ , а? Идел -Урал беше пръв… Идел е Волга.
03 Юли 2014 17:29
Това е вечната и съвършена германска глупост.
Или, като станат християни, колят пруси, лити, лати и ести, щото не са християни, или
като станат безбожници - се възхищават я на Хитлер, я на Осама, щото много колели...
04 Юли 2014 02:52

T72_не_е_трактор
02 Юли 2014 10:25
Мнения: 6,464
От: Dominica
Скрий: Име,IP
Все едно да заявиш че ислямът в Иран,Пакистан и Саудитска са еднакви или че и тоя в Кюрдистан...

Уместна забележка!
В Кюрдистан е имало, а и все още се среща от време на време, една симпатична, но за съжаление малко позната и не получила голямо разпространение религия:
Натисни тук
Невъзможно е, да не е повлияла позитивно...
Рядък случай за жалост.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД