:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българските шахматисти остават сред лидерите и след II кръг на олимпиадата

СНИМКА: CHESS24.COM
Световният шампион Магнус Карлсен (вляво) бе най-голямата атракция във II кръг на шахматната олимпиада в Тромсьо. Норвежкият №1 в света седна на първа дъска за отбора на домакините в мача срещу съседите от Финландия, но изненадващо направи реми с черните фигури срещу Томи Нибак, чийто коефициент ЕЛО е с почти 300 т. по-нисък от този на лидера в ранглистата - 2877 срещу 2591. Мачът завърши 2:2.
Националните отбори на България по шахмат продължиха успешното си представяне на олимпиадата в Тромсьо (Нор). След като в I кръг и мъжете, и жените постигнаха чисти победи с по 4:0 т., във II кръг и двата ни тима спечелиха мачовете си с по 3,5:1,5.

В откритата надпревара, в която записани за участие са и три жени - Юдит Полгар (Унг), Джу Чън (Кат) и Елвира Беренд (Люкс), българският отбор отново игра без капитана Веселин Топалов и се справи със състава на ОАЕ. Победите извоюваха Иван Чепаринов с черните на първа дъска и Валентин Йотов и Радослав Димитров с белите съответно на втора и четвърта, а единствено Красимир Русев се съгласи на примирие с черните на трета дъска.

Топалов за първи път се включи в игра снощи, когато седна на първа дъска в мача срещу Испания от III кръг, за да играе с белите фигури срещу своя бивш секундант Франсиско Вайехо Понс. С пълен актив от 4 т. отборът на България делеше 9-15-о място във временното класиране сред общо 177 участващи тима.

При жените пък нашите стигнаха до лесен успех срещу втория отбор на домакина Норвегия, след като капитанът Антоанета Стефанова, Ива Виденова и Адриана Николова постигнаха победи на първите три дъски, а на четвъртата Емилия Джингарова направи реми. Преди III кръг, в който дамите играха срещу Турция, отборът ни делеше 10-12-о място сред 136 състава.
1028
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД