:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Атлетиката ни чака медал от обичайните заподозрени

Ивет Лалова и Георги Иванов са единствените с реални шансове за попадане на финал на европейското първенство в Цюрих
"Обичайните заподозрени" в последните няколко години - Ивет Лалова и Георги Иванов, са реалните шансове на българската лека атлетика за класиране на финал и евентуално за отличие от европейското първенство в Цюрих (Швейц, 12-17 август).

Вчера федерацията ни (БФЛА) обяви списък с 22-ма състезатели, които са покрили нормативите за шампионата. А президентът на централата Добромир Карамаринов заяви: "Имаме реални шансове както за медали, така и за финали. Виждам мотивация в нашите атлети и съм сигурен, че ще си реализират възможностите си в Цюрих."

Справка с европейските ранглисти за сезона обаче показва съвсем друго. Само трима наши спортисти са в челните десетки на своите дисциплини, останалите са в най-добрия случай в златната среда. Най-предно класирана е европейската шампионка на 100 м от Хелзинки` 12 Ивет Лалова. 30-годишната софиянка държи постижение №3 през този сезон - 11,10 сек, макар и направено още на 18 май в Италия. Пред нея са Дафне Шиперс (Хол) и Мириам Сумаре (Фр) с по 11,03 от миналия месец. Впрочем Шиперс води ранкинга и на 200 м с 22,34 сек, докато Лалова е два 26-а с 23,20.

Андриана Бънова покри норматива на троен скок (13,95 м) в последния възможен ден - 3 юли, когато на отборното първенство на Сърбия в Крагуевац преодоля 14,32 (само с 2 см под личния си рекорд от 2011-а). Това й отреди 7-о място в ранглистата на континента (води Екатерина Конева (Рус) с 14,89), но проблемът е, че Бънова няма натрупан опит по състезания след завръщането си от майчинство.

Съпругът на Бънова и атлет №1 на България за 2013 г. Георги Иванов също е в Топ 10. Националният ни рекордьор (21,09 м) в тласкането на гюле този сезон има резултат 20,91 м от турнира "Нови звезди" в София на 21 май, докато лидер е двукратният световен шампион Давид Щорл (Гер) с 21,97 м. Иванов обаче е неизменно финалист на големи състезания в последните години. В същата дисциплина при жените точно след Топ 10 - 11-а, е Радослава Мавродиева с 18,05 м от 5 юли (води Кристина Шваниц (Гер) с 20,22).

В последния възможен ден - на турнира в Крагуевац, норматив покри и младият талант в скока на височина Тихомир Иванов - 228 см (постижение, с което се нарежда между 13-о и 20-о място в европейската ранглиста). С него съставът набъбна до 22-ма души, всеки от които има и допълнителен стимул за предно класиране - шампионите и вицешампионите в Цюрих ще влязат в сборния отбор на Европа за турнира за Континенталната купа в Маракеш (Мар) през септември. Макар че с оглед на досегашните резултати класиране сред първите двама в която и да е дисциплина ще е равносилно на подвиг.



СЪСТАВЪТ ЗА ЕВРО`14

Жени: 100 м и 200 м Ивет Лалова и Инна Ефтимова; 800 м Ваня Стамболова; 3000 м с преп. Силвия Дънекова; скок на височина Венелина Венева-Матеева и Мирела Демирева; троен скок Габриела Петрова и Андриана Бънова; гюле Радослава Мавродиева; щафета 4х100 м Ивет Лалова, Инна Ефтимова, Мария Данкова, Карин Околие и Радостина Стоянова

Мъже: 100 м Денис Димитров и Петър Кременски; 200 м Петър Кременски; 3000 м с преп. Митко Ценов; скок на височина Виктор Нинов и Тихомир Иванов; троен скок Румен Димитров, Георги Цонов и Златозар Атанасов; гюле Георги Иванов; маратон Йоло Николов.
1063
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД