:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съперничеството за най-бърз автомобил се ожесточава

"Бугати" и "Хенеси" се готвят да атакуват рекорда от 431 км/ч
СНИМКА: "ХЕНЕСИ"
Автомобилът на "Хенеси" се готви да подобри постижението на своя предшественик.
Званието "Най-бърз автомобил на планета" продължава да привлича като магнит производители на суперколи. И съответно битката за първото място става все по-ожесточена.

В момента в Книгата на рекордите на Гинес като най-бърз сериен автомобил е записан "Бугати Вейрон Супер Спорт", който през 2010 г. разви скорост от 431 км/ч. През февруари тази година постижението бе подобрено от "Венъм GT", производство на компанията "Хенеси". Машината разви цели 453.3 км/ч, но официално не се води рекордьор, тъй като скоростта бе развита само в една посока на трасето. А според правилата на Книгата на рекордите на Гинес, за да бъде признато постижението, то трябва да бъде регистрирано и в двете посоки.

Въпреки това в "Хенеси" са амбицирани да постигнат още по-висок резултат - около 467 км/ч, като създават нов автомобил - "Венъм F5". Той ще получи двигателя на "Венъм GT" - 7.0-литров V8 с две турбини, но мощността му ще бъде увеличена от 1244 на 1400 к.с. Агрегатът ще работи в комбинация с 6-степенна секвенциална скоростна кутия, която ще предава въртящия момент на задната ос. Освен това суперколата ще получи "умен" тракшън контрол, работещ с GPS, който предава актуални данни от конкретното трасе.

Очаква се "Венъм F5" да дебютира през 2015 г. и да бъде пуснат в продажба през 2016 г. Компанията планира да направи 30 бройки от суперколата, като всяка от тях ще струва повече от 1.2 млн. долара.

В "Бугати" обаче нямат никакво намерение да се отказват от битката. Компанията, която е собственост на концерна "Фолксваген", усърдно работи върху създаването на свой нов модел, който ще може да развие скорост от 460 км/ч. Това ще бъде наследник на сегашния "Вейрон" и ще излезе в началото на 2016 г.

За разлика от сегашния рекордьор, който се задвижва от бензинов двигател с 16 цилиндъра, новият автомобил ще бъде с хибридна система. В нейната основа ще бъде същият W16 двигател, който при сегашния модел развива 1100 к.с. Той ще получи система за директно впръскване на горивото и ще работи в комбинация с електромотор, позициониран в скоростната кутия - седемстепенна с два съединителя, която задвижва четирите колела. Общата мощност на системата ще надвишава 1500 к.с., а максималният въртящ момент ще бъде електронно ограничен на 1490 Нм.

Въпреки допълнителния електромотор и литиево-йонна батерия наследникът на "Вейрон" ще бъде по-лек. Настоящата суперкола на "Бугати" има маса от 1840 кг, като се очаква новата кола да бъде с поне 100 кг. по-лека. Предварителните компютърни симулации на модела показват, че той ще бъде способен на ускорение от място до 100 км/час за 2.3 секунди, а максималната скорост на движение ще превишава 460 км/час.

Наследникът на "Вейрон" ще бъде произведен в серия от 450 автомобила. Производството му трябва да стартира или в края на 2015-а, или в началото на 2016 година, а първите доставки да бъдат факт през 2017 г.

СНИМКА: "БУГАТИ"
Сегашният "Бугати Вейрон Гран Спорт" ще бъде заменен от нов модел на компанията.
845
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД