:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 57
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Не ние влязохме в Европа - тя се върна към корените си

Докато проучи неолитното селище в Мурсалево, един млад археолог може да се пенсионира, твърди ръководителят на разкопките проф. Васил Николов
Снимка: Невена Тенева
Проф. Васил Николов
Проф. Васил Николов е роден в Бяла Слатина през 1951 г. Завършил е история в СУ "Св. Климент Охридски" със специализация археология. През 1991-1993 г. е Хумболтов стипендиант в Германия, а през 1999 г. става професор. В Националния археологически институт с музей при БАН работи от 1984 г., 10 години е бил шеф на секция "Праистория", от 2003 до 2007 г. е директор, а сега е председател на научния съвет. Автор е на 5 книги и над 200 научни публикации. В момента ръководи разкопките край благоевградското с. Мурсалево.







- Проф. Николов, след смяната на правителството, остава ли в сила срокът, който предишната власт ви обеща, за да проучите неолитното селище под магистрала "Струма"?

- Да, срокът остава до ноември.

- Каква ще е съдбата на обекта след това?

- Трябва да се провери дебелината на културния пласт. Но имаме уверение от ръководството на агенция "Пътна инфраструктура", че ще се търси компромисен вариант за запазване на част от селището. Как да стане така, че то да не попречи на магистралата, се мисли. Аз съм доволен, че те разбират колко интересен е обектът и че не бива да бъде унищожен. Агенцията обаче не може да финансира друго, освен разкопките под трасето на магистралата, а те са на 12 декара. Древното селище се разпростира далеч извън тях, но проучването на останалата му част вече трябва да се финансира от държавата.

- Защо е толкова важен този обект?

- На първите следи от селището са попаднали през 20-те години на миналия век, когато се е правила жп линията. Аз самият проявих интерес към него отдавна, още като студент; тогава си бях харесал като тема за проучвания ранната керамика и дойдох тук. Обещах си, че ако от мен излезе археолог, ще работя върху този обект. Но така се стекоха обстоятелствата, че едва тази година започнах. Още първоначалното геофизично проучване показа, че сме попаднали на нещо уникално. Първият шок дойде от откритието, че селището е на 8000 години. А когато се очертаха планировката му, улиците му, къщите му, окончателно стана ясно, че тук в началото на шестото хилядолетие преди Христа е съществувала една невероятно силна социална организация на обществото. Не може да създадеш едно такова селище на 20 декара стихийно. То има планова схема, направено е поетапно, строено е с години, мислено е. И това във време на безкласово общество, когато няма собственост, няма икономически различия между хората; различията са били на базата на престижа, както някои животни са по-силни от другите.

- И с просто око се вижда обгорялата глина на някогашните къщи. Какво се е случило с древните обитатели?

- Глината не просто е обгоряла, тя е изпечена; селището е било напълно изпепелено. Историята тук е много любопитна. Стените на къщите са били направени от дървени подпори и плет, но всичко това - замазано с дебел слой глина. Вътре в самата постройка древният човек е държал всичко, което е притежавал, без животните. Там са му били житото, пещта, мелницата, лежанката. Ако огънят случайно се е бил запалил някъде, би пламнала тази покъщнина. Но тя в никакъв случай не би горяла толкова продължително, че да развие температура 1200 градуса, при която на места е обгорена глината, за чието изпичане са нужни часове.

- Каква е вашата хипотеза?

- Напоследък текат дискусии в европейската праистория за това, че такива горели къщи са били преднамерено запалени някога. Аз поддържам тази хипотеза и смятам, че и селището край Мурсалево е било умишлено запалено вследствие на вътрешни конфликти. Това потвърждава тезата за силна социална организация. В някогашните глинени къщи е било внесено огромно, наистина огромно количество дървен материал, в това са участвали всички жители на селището. После са го запалили. Въпросът е защо. Отхвърлихме предположението причината да е била епидемия. Първо - едва ли преди 8000 години са разбирали от дезинфекция и са имали отговорността да унищожат селото, че да не се разпространява заразата. И второ - ако са били болни и слаби, то кой е носил дървата? А те са стотици кубици. Логичното е социален конфликт.

- Вярвали са, че пожарът може да го реши?

- При някои африкански племена, когато в обществото настъпи колапс, те започват протяжни обреди, които продължават с месеци; това е едно колективно монотонно въртене и блъскане на барабани, докато накрая всички не се строполят от умора. Смисълът е да забравят за конфликта. Аз не изключвам такава обредност и тук. Преди 8000 години у човека не е имало утилитарно и сакрално разделение като днес. За нас да си свършим работата, е едно, да идем на църква - друго. Но за онези хора всичко е имало душа. Къщата е имала душа. И когато я запалят, те символично погребват част от нея, за да построят след това нова. След като са си изгорили селото, отгоре са вдигнали нови постройки. Знам, че тази хипотеза звучи революционно. Има в тази посока идеи и от други колеги преди мен, които са попадали на единични къщи в Европа, за които се смята, че не могат да бъдат изгорени до такава степен от случаен пожар, но за първи път науката попада на цяло изпепелено селище.

- Ако забравим строежа на магистрала "Струма", колко време е нужно, за да се проучи докрай селището край Мурсалево?

- Един млад археолог би се пенсионирал тука.

- Къде ще отидат находките, след като приключите?

- Тук засягате един голям проблем. От разкопките покрай инфраструктурните обекти излиза голям обем находки. А музеите са абсолютно неподготвени да ги приемат. България е единствената страна в региона, която няма стратегия за историческото наследство. Вече 20 години непрекъснато се копае, постоянно се вадят ценности, а никой не е направил нищо за разширяването на хранилищата и фондовете на музеите. Те са претъпкани. Ей в онези чували, които виждате наредени под навеса, се намира материал за няколко дисертации. А на обекта има неизвадени още няколко пъти по толкова находки. И за тях няма място. Онзи ден имахме гост на разкопките, той се захласна по един антропоморфен съд и накрая каза: "Лувърът" не само веднага ще го лапне, но и ще ви плати разкопките". И това е точно така.

- Не се ли чувствате малко засенчен от блясъка на тракийското злато, вадено от колегите ви?

- Аз съм част от гилдията, която се занимава с класическата и късната праистория. За нас стана ясно в хода на проучванията за последните 25 години, че днешна България лежи в центъра на една зона, в която се е развила европейската цивилизация. Аз ги наричам "двете златни хилядолетия на българските земи" - това са шесто и пето хилядолетие. Успяхме да наложим тази теза пред чуждите специалисти и те вече използват нашата терминология. Така че аз се занимавам с корените на първата европейска цивилизация. Това е такова удовлетворение, каквото не бих изпитвал, ако проучвах тракийския период. Навремето, когато България влезе в Европейския съюз, много се дразнех от заглавията "България влезе в Европа". Ама как така ще е влязла?! Ние сме наследници на първите европейци. Правилно е да се каже: "Европа просто се върна към корените си".
Снимка: Невена Тенева
Неолитното селище край Мурсалево
15
3734
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
08 Август 2014 19:50
Има причини тук да възникват цивилизации...
08 Август 2014 20:09
За нас стана ясно в хода на проучванията за последните 25 години, че днешна България лежи в центъра на една зона, в която се е развила европейската цивилизация. Аз ги наричам "двете златни хилядолетия на българските земи" - това са шесто и пето хилядолетие. Успяхме да наложим тази теза пред чуждите специалисти и те вече използват нашата терминология. Така че аз се занимавам с корените на първата европейска цивилизация. Това е такова удовлетворение, каквото не бих изпитвал, ако проучвах тракийския период. Навремето, когато България влезе в Европейския съюз, много се дразнех от заглавията "България влезе в Европа". Ама как така ще е влязла?! Ние сме наследници на първите европейци. Правилно е да се каже: "Европа просто се върна към корените си".




Те това се казва археолог!
Четеш ли Петрински, четеш ли...

08 Август 2014 20:22
Благодаря, проф. Николов! Жив и здрав да сте Успех и пари ви пожелавам!
08 Август 2014 21:16
Градски! Малко по-голям... Личи си...
--------------------------------
Сайтът на Генек
08 Август 2014 23:34
Село Мурсалево е известно със своите богати традиции в областта на древните цивилизации, но това, което го постави на картата на света е прочутият случай с мурсалевския слон:

Преди да стане мурсалевски и прочут, слонът е бил най-обикновен цирков слон, но в един момент, когато циркът гастролира в Благоевград, добичето остава без надзор и се запилява в землището на общ.Мурсалево, където е забелязано от наследниците на древните цивилизации, които са предмет на патриотичния материал по-горе. Наследниците, които за по-кратко смятам оттук-нататък да наричам "селяни" примамват животинчето с мамули в центъра на селото, зашеметяват го с тъп предмет и го утрепват, след което разфасоват трупа и го обръщат на луканки, а когато след известно време циркаджиите се появават в селото и почват да подпитват в смисъл на абе да сте виждали наоколо да се шляе един слон, селяните отговарят с вдигане на рамене и контравъпроси от типа къв слон бе, вие кво пушите и така нататък.
09 Август 2014 05:18
И това във време на безкласово общество, когато няма собственост, няма икономически различия между хората; различията са били на базата на престижа, както някои животни са по-силни от другите.


Това не зная в кой у-т се изучава, вероятно народния на Бяла Слатина.
09 Август 2014 08:08
Meat 09 Август 2014 05:18
Защо, политически некоректно ли ти звучи?
09 Август 2014 11:00
Във връзка с казаното от Meat - именно.
Убедеността на съвременните учени, дето някогашните хора са били едва ли не полумаймуни, каквото усещане се промъква от цитираните от Meat думи от статията, но пък, същевременно, пак като извод от статията, са имали развита социална организация и са осъществявали например градско планиране, е просто трогателна!
Откъде съвременните учени вадят тия изводи е загадка, предвид липсата на писмени източници от онзи период, или поне такива, които да са разчетени. (защото знаци от ония времена навеждащи на изводи за писменост има - вж. плочката от Караново в Нац. ист. музей).
По темата има много интересно четиво, за тези, на които е любопитно - "Изгубените цивилизации на каменната ера" на Ричард Ръдгли.
09 Август 2014 13:12
Навремето, когато България влезе в Европейския съюз, много се дразнех от заглавията "България влезе в Европа". Ама как така ще е влязла?! Ние сме наследници на първите европейци. Правилно е да се каже: "Европа просто се върна към корените си"


09 Август 2014 14:47
"България влезе в Европа". Ама как така ще е влязла?! Ние сме наследници на първите европейци. Правилно е да се каже: "Европа просто се върна към корените си".

Възторг! Цвили форума от удоволствие.
Логически бихме били наследници на първите европейци, ако в действителност е останало нещо от тяхната култура и ген тука.
Ама едва ли.
Нашата култура и мироглед са байганьовски - на оцелелият под петвековен турски гнет народ, съхранил едва мъждукащата си идентичност, религия и език, но с "адета" на поробителя - с неговия мироглед, азиатско възприятие на живота, политиката, съжителството с останалите, да не говорим за обичаи, кухня, архитектура и т.н. Под фрака си личат потурите, под цилиндъра - феса, под лъскавите кондури - скъсани навуща.
Така е, "неразумний", нищо не Ви пречи да "храните" самочувствието си с вяра, че нещо от преди 6 хилядолетия е докретало до сега и това Ви дава право да се пъчите комично, ама знайте - битието определя съзнанието. И изкуствената гордост от подобни гръмки фрази не чини нищо пред това, че поради една или друга причина за последните 20 години милион и половина български граждани напуснаха страната, за да търсят по-добро битие в чужбина.
09 Август 2014 15:21
Територията на България заема много
специално място в енергийно-вселенски аспект.
Това, за което нямаме достатъчно познание,
не означава, че не съществува!
Има и други такива територии на планетата.

Наследници сме на древни цивилизации,
на предци - носители на висока кулутура и
хуманизъм в обществените отношения.

Трудно и с насмешка се възприемат
подобни твърдения, за каквито обаче в последните
20 г. се вадят стотици артефакти.

Причината за нашия скептицизъм е, че "външните" знаят
много за величието на предците ни,
обаче целенасочено ни мачкат, мачкат, мачкат всякак.
И най-вече финасово - за да мислим само за храната,
а духовното просветление да тъне в мрак!

В последните години хора като проф.В.Николов
проявяват патриотизъм и полагат много часове доброволен труд
за да извадят на светло ценното ни и богато историческо минало.

Многопариимащите - останете в историята и помогнете!

09 Август 2014 15:24
Ваййй, "гнет" ... Няма да "внисате" такива политнекоректни думички, дрОгарЕ. "Присъствие" се казва. Мултикултурализъм и обогатяване. Че вие така утре като нищо ще наречете Кончита Вурст "гнусен педераст".
09 Август 2014 21:27
... В последните години хора като проф.В.Николов...
- Ами да добавя и аз още няколко: Л. Перничева, М. и Ил. Кулови, Мечислав Домарадски, Д. Серафимова, Б. Цветков, Марион Лихардус - тези на прима виста. Покрай и около Струма е пълно със селища от онуй време - след Мурсалево следват Бучино, Дамяница, Ковачево....
10 Август 2014 08:18
Сигурно са дошли от Македония, там им близо! А щом са македонски, значи са от преди Сътворението...
10 Август 2014 08:27
И защо да коментирам някой, признаващ си, че е луд и млад /неопитен/?
А виж - за байганьовщината му не споря. Най-добре си се познава...
---------------------------------------
Сайтът на Генек

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД