:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 556
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Задава се възмездието Станишево

Европартиец или българин: Зависи от личната кариера на председателя на ПЕС и бивш лидер на БСП
Светослав Терзиев
Малко му беше на вироглавия проф. Георги Близнашки, че Сергей Станишев го изключи от БСП. Дойде сгоден момент да го отлъчи и от европейската левица. Писмата, които си размениха двамата на 13 и 15 август по повод кандидатурата на Кристалина Георгиева за "външен министър" на ЕС, разкриха, че Станишев е надрасъл националните задръжки. Днес той може да покаже на незаслужаващите го сънародници колко сбъркаха, че нито веднъж не му дадоха изборна победа извън собствената му партия, а накрая го смъкнаха от върха и в БСП. Също така може да им натрие носа, че неговата европейска кариера вече не зависи от тяхното мнение.

Интригата около номинирането на български еврокомисар придоби неочаквани измерения, защото постави по-широкия въпрос за



съчетаването на национални, партийни и лични интереси



В качеството си на служебен премиер Георги Близнашки постъпи очаквано, като внесе официално кандидатурата на Кристалина Георгиева за заместник-председател на Еврокомисията (ЕК) и върховен комисар по външната политика и сигурността на ЕС. От юли се знаеше, че тя има шансове да се състезава за този влиятелен и престижен пост, който за разлика от другите комисарски постове се заема по преценка не само на председателя на ЕК въз основа на предложенията на правителствата, а и по решение на висшия ръководен орган на съюза - Европейския съвет (държавните или правителствени ръководители на 28-те страни членки). Сигналите в нейна подкрепа от авторитетни европейски издания, позоваващи се на дипломатически източници, убедиха дори бившия премиер Пламен Орешарски да застане зад нейната кандидатура на последния Европейски съвет на 16 юли, въпреки че партията мандатоносител БСП му внушаваше други имена от собствените си среди, които обаче нямаха шанс да се борят за толкова висок пост. В медиите се въртяха имената на бившия външен министър Кристиан Вигенин и дори на Сергей Станишев, за когото лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърдеше, че умишлено бави оставката на кабинета "Орешарски" за есента, за да получи в последния момент номинация за еврокомисар и да постави следващите управляващи пред свършен факт.

Както неведнъж се е случвало, вътрешната политическа борба се пренесе на международен терен, но за първи път не бяха викнати чужденци за арбитри, а



българин се вживя в ролята на чужденец спрямо своите,



вразумявайки ги отвисоко. Условията за такъв преход възникнаха поради преплитането на национално и политическо съперничество в разпределянето на висшите постове в ЕС. Досега България не бе участвала в такова състезание поради периферната си роля и ниското си самочувствие в ЕС. Затова се оплете и не знаеше как да постъпи. Тя остана последна заедно с Белгия (където правителството е в оставка) без номинация за еврокомисар.

В пазарлъка между големите политически семейства в Европа се стигна до споразумение, че щом председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е от дясната Европейска народна партия (ЕНП), която спечели най-много евродепутатски места на изборите през май, вторият по значимост пост би трябвало да се даде на лявата Партия на европейските социалисти (ПЕС), която се нареди на изборите след нея. Така за първи път се демонстрираше съобразяване с вота на европейските избиратели и се придаваше демократичност на главната изпълнителна институция на ЕС. Най-силни претенции за поста "външен министър" на ЕС прояви Италия, където левицата се представи мощно и спечели 40% от гласовете. Министър-председателят Матео Ренци настойчиво предложи своята външна министърка Федерика Могерини, но се сблъска с национален отпор в Европейския съвет, защото поне десетина държави (главно от Източна Европа) я подозират, че в условията на нараснало напрежение между ЕС и Русия заради кризата в Украйна тя е твърде мекушава по отношение на руския президент Владимир Путин. Факторът "Русия" пък торпилира преди това кандидатурата на полския външен министър Радослав Шикорски, който предизвика опасения, че е прекалено твърд към Путин. Когато две крайности се неутрализират взаимно, трябва компромисно решение, балансиращо между тях, и точно затова се появи шанс пред Кристалина Георгиева. Като комисар по хуманитарната помощ във външнополитическия сектор на ЕК тя показа дипломатическа сдържаност и политически неутралитет - нещо, полезно при разпалени страсти в международна криза.

Нейният проблем е, че я причисляват към политическото семейство на ЕНП, защото влезе в ЕК като комисар, издигнат аварийно от правителството на ГЕРБ след провала на Румяна Желева. Тъй като не членува в партии, а е типичен представител на гилдията на международните служители, нямаше политически проблем да бъде номинирана за нов мандат и от опиращото се на левицата правителство на Орешарски. То обаче свърши тази работа полуофициално чрез устна заявка пред Европейския съвет и остави на служебния кабинет, който формално няма партийна принадлежност, да внесе кандидатурата й писмено. Премиерът Близнашки, чиято биография го свързва повече с левия, отколкото с десния сектор, потърси с писмото си до Станишев като председател на ПЕС недостигащата в родната политическа мъгла лява подкрепа за Кристалина Георгиева. Появи се възможност да видим има ли полза за държавата българин да стигне до висока политическа позиция в Европа.



Отговорът на Станишев бе смайващ, почти ехиден



Първо, той заяви, че би подкрепил Кристалина Георгиева за "външен министър" на ЕС, ако постът бъде предложен на ЕНП, а не на ПЕС, т.е. ако бъде отменена влязлата вече в действие уговорка, което няма как да стане. По този начин той не само отказа да й даде политическо рамо, но за по-сигурно й лепна десен политически етикет, за да бъде отхвърлена още преди следващите преговори в Европейския съвет на 30 август. Но това не е всичко. За щедрия си жест да "подкрепи" под условие Кристалина Георгиева той поиска в замяна премиерът Близнашки да застане от името на България не зад българската, а зад италианската кандидатка за поста, защото тя била фаворитката на ПЕС. Което означава нещо небивало: държава да заеме официално позиция срещу себе си на международна среща. Това повдига въпроса Станишев българин ли е, или само така се представя?

Ако ставаше дума за обикновена отмъстителност, защото самият той бе елиминиран като потенциален еврокомисар, би било разбираемо - човешко е да таи обида. Но трябва да има още нещо зад толкова некрасива реакция. Станишев може да е неуспешен политик на български терен, но е доказано амбициозен. Той има личен план, който вече изпълнява дори за сметка на България. Наумил е да продължи международната си политическа кариера, след като се провали в националната и да бъде преизбран начело на ПЕС догодина въпреки, общо взето, неуспешното представяне на европейската левица през неговия мандат. За целта той е готов да афишира партийна преданост отвъд националната си принадлежност, защото му трябва подкрепа от италианската левица, която в момента е най-силна в Европа. Станишев дори не смята за нужно да крие кариеризма си, защото преди да се раздели с лидерския пост в БСП, поиска на 27 юли от трибуната на 48-ия конгрес само един жест в замяна - авансова подкрепа на кандидатурата му за нов мандат начело на ПЕС. И я получи, с което си осигури национален трамплин за следващия етап на европейската си кариера.

Сега вече той работи само за себе си. Лошото не е, че ако спечели, печели само той, а че неговата лична печалба може да означава загуба за България, което вече личи по думите и действията му.

Снимка: ПЕС
Сергей Станишев разчита на подкрепата на италианския премиер Матео Ренци (вдясно) да бъде преизбран през 2015 г. за председател на ПЕС. В замяна Ренци получава от него подкрепа за италианската кандидатка за "външен министър" на ЕС Федерика Могерини. В сделката няма място за Кристалина Георгиева.
Снимка: архив на "Сега"
Нито Кристалина Георгиева, нито Георги Близнашки членуват в дясна партия, но Станишев зачислява и двамата в Европейската народна партия, без да ги е питал.
93
12957
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
93
 Видими 
24 Август 2014 18:17
Станишев си е г.ведо... Но Кристалина Георгиева няма никакъв шанс да бъде избрана за външен министър на ЕС - няма какво да се офлянкваме, тя става за някакъв друг еврокомисар (какъвто и да е)...
24 Август 2014 18:24
Г-н Терзиев, язък че цитатът по-долу изчерпва темата.
В пазарлъка между големите политически семейства в Европа се стигна до споразумение, че щом председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е от дясната Европейска народна партия (ЕНП), която спечели най-много евродепутатски места на изборите през май, вторият по значимост пост би трябвало да се даде на лявата Партия на европейските социалисти (ПЕС), която се нареди на изборите след нея.
24 Август 2014 18:47
Премиерът Близнашки, чиято биография го свързва повече с левия, отколкото с десния сектор

Едно твърде спорно съждение, защото, ако изхождаме от биографиите например на Борисов или Костов, те с кой сектор са свързани?(А това "десен сектор" да не е някакъв намек, авторе?)
24 Август 2014 18:53
Станишев българин ли е, или само така се представя?

Колкото му дремеше за електората му, толкова му дреме и за държавата България, която не му е родина.
Така че върху България и българите е разбираемо.
Дребнава, семпла и злобничка душица, загрижена основно за себе си.
24 Август 2014 18:53
Нито Кристалина Георгиева, нито Георги Близнашки членуват в дясна партия, но Станишев зачислява и двамата в Европейската народна партия, без да ги е питал.

Когато някой се е пришил и сам зачислил към определена партия и нейните политики, едва ли е необходимо да бъде зачисляван където и да било.

Станишев може да е неуспешен политик на български терен, но е доказано амбициозен. Той има личен план, който вече изпълнява дори за сметка на България. Наумил е да продължи международната си политическа кариера...

А това си е или политически късогледство, или политическо роболепство авторово.
Ако внимателно се "чете" международното положение в момента, на България най-малко й трябва комисар, който да е външен министър на ЕС. И може би Станишев ще се окаже по-българин, ако не допусне това място да бъде заето от българин, отколкото съвсем да се набутаме между шамарите, които си разменят Русия и ЕС от една страна и бъдещите шамари, които неминуемо ще се раменят между ЕС и САЩ (и което няма да е много далеч във времето).
Хубаво би било все пак да се правят малко по-задълбочени анализи, а не да се разчита само на личните пристрастия.

24 Август 2014 18:57
Халал да им е мистър Клийн на ПЕС.
Чака ги съдбата на БСП.
24 Август 2014 19:00
вироглавия проф. Георги Близнашки

По нашия край на такъв човек не викат 'вироглав', а 'въртОглав'.
24 Август 2014 19:02
Според биографията му : майка херсонска еврейка , баща- македонец от Кукуш.
Самият той расъл на благинките на реквизитите на ЦК на БКП, а после като повечето възпитаници на МГИМО - бързо пренаписва биографията си на евроатлантик.
13 години води сляпа задокеанска политика като политик и премиер на България.
Е, как искате от такъв човек да европеец? Па , камо ли българин ?
.
24 Август 2014 19:09
Е, как искате от такъв човек да европеец? Па , камо ли българин ?

А малко по-подробно относно това какво значи:

1. Да си европеец?
2. Да си българин?
24 Август 2014 19:10
Статията е много добре написана!
Какво трябва да прави един журналист: да не оставя нищо скрито; да се уединява и да изолира опитите да му се повлияе; да насажда собственото си мнение; да е объркан, когато не разбира нещо; да не се поддава на влияние от страна на семейството си и приятелите; да не обръща внимание какво пише в други вестници и издания; да успява да убеди другите в собствените си виждания; да се старае да подражава на най-добрите писачи (без да им взима писанията за "чиста монета"; да си има свои проверени източници...
24 Август 2014 19:17
Серьожката ще пасне като дялан камък на некоя средна чиновническа позиция, изискваща послушание и еластичен гръбнак.
Всъщност нали го туриха в неква комисия редом с Капута, което си е признание за качествата му.
Отвсякъде!
24 Август 2014 19:19

За България постът външен министър на ЕС ще носи много, много негативи.
Само за пример - защо върху нас трябва да се струпва "справедливия гняв на Ахила, сина Пелеев"? Българинът - външен министър ще трябва да артикулира заядливото поведение на западните "демокрации" по отношение на Русия, което автоматически ще ни постави в позиция да нямаме резервен ход.
24 Август 2014 19:28
Българинът - външен министър ще трябва да артикулира заядливото поведение на западните "демокрации" по отношение на Русия, което автоматически ще ни постави в позиция да нямаме резервен ход.

Че кога след 89-та некой нашенски тъпир е артикулирал различно отношение към Русия.
Малко късничко се сещаш за това, което твърдя от години - че нашата нация сме тъпаците, които успяха успешно да отблъснат симпатията на единствения народ, хранещ я към нас.
И то какъв народ, поданик на каква държава!
24 Август 2014 19:37
Прав си, Ловки. Но защо трябва да упорстваме в неблагоразумието си? И мислиш ли, че стрина Кристалина като комисар по външната политика ще ни донесе като държава някакви дивиденти Пък и който и да било българин, номиниран на поста. Особено в сегашната ситуация.
24 Август 2014 19:42
В качеството си на служебен премиер Георги Близнашки постъпи очаквано, като внесе официално кандидатурата на Кристалина Георгиева

Разбира се, че беше очаквано. Но не заради качеството на служебен премиер, какъвто е само формално, а защото е марионетка на Герб.
24 Август 2014 19:43
Нито Кристалина Георгиева, нито Георги Близнашки членуват в дясна партия, но Станишев зачислява и двамата в Европейската народна партия, без да ги е питал.


Бе Лето 1984-то...

Нито Кристалина Георгиева, нито Георги Близнашки, нито Бойко Борисов, нито Цецка Цачева, нито Марин Райков, нито Росен Плевнелиев, нито техните родители, някога са членували в БКП...

24 Август 2014 19:43
Нито Кристалина Георгиева, нито Георги Близнашки членуват в дясна партия, но Станишев зачислява и двамата в Европейската народна партия, без да ги е питал.


Мен това най-много ме впечатли.

За Близнашки знаем, че е многовалентен партийно, ама че Стрина била безпартийна?
Такава кариеризъм и амбиция... Да няма някъде скрита партийна книжка?

Според мен най-редно в тази ужасТна ситуация е, Стрина да реши най-накрая към кого е, да си плати членски внос три години назад - така, както си плащаме прекъснати здравни вноски.
И тогава да мели кой й е виновен.
24 Август 2014 19:47
Викате да се снишим,другари? За чий ни е този ветровит пост?
24 Август 2014 19:49
Прочетох до края и не можах да схвана в какво авторът обвинява Станишев (освен по утвърдил се напоследък навик). Нима някой сериозен човек очаква лидерът на ПЕС да отстъпи завованата висша позиция на конкурентната политическа сила само и единствено защото има кандидат-професионален чиновник от български произход ?
Особено пък след мощната и навременна помощ (5000 лв), която същата лелка осигури за пострадалите в Аспарухово, Мизия и на други места в България ?
24 Август 2014 19:51
ама че Стрина била безпартийна?
Такава кариеризъм и амбиция... Да няма някъде скрита партийна книжка?

Най-вероятно нейният статус е като на Бойко Методиев. Направила е кариера с подкрепа на партията-майка, след което мълчаливо, без да подава заявление, се е самоизключила чрез неплащане на членски внос.
24 Август 2014 19:55
И мислиш ли, че стрина Кристалина като комисар по външната политика ще ни донесе като държава някакви дивиденти Пък и който и да било българин, номиниран на поста.

Не, не мисля, и не би трябвало да си го мисля.
Ако ние сами не сме си извоювали в Европа позиция, на която Европа да отговори с уважение и респект, никой еврочиновник не би могъл да го постигне.
Още повече в случая става дума неква ползичка да имаме, привилегийка нещо, да бъдем обичайните си нашенски връзкари, та белким намажем некой келепирец на фона на тоталното ни осиране във всичко.
През тромпета ми е дали Георгиева ще заеме какъвто и да е пост, само наивник може да се надява, че тоя пост "ще ни оправи".
Колкото тя, дори да стане председател на ЕК, ще ни оправи и помогне, толкова и всеки друг булгаристански тулуп, заемащ некъв пост там.
Затова още по-долно и пошло е да се опитваш да търгуваш тоя пост, робувайки на разни мазни лаладжии, нарекли себе си ПЕС, загърбвайки дори мижавия повод да се наречеш българин.
Това прави Серьожката, който дори не е българин...
24 Август 2014 20:02
аз също смятам, че Близнашки не трябваше да пише разни писма, все едно препоръка за гувернантка, ами да реши сам и да действа.

Все пак, силно ме гнети едно гадно чувство - винаги, когато медиите започнат да ни занимават с измислените проблеми на някоя личност се оказва, че всъщност вдигат цената на тока
24 Август 2014 20:07
Стига глупости - време е да мислим не за еврокомисарин от България, а час по-скоро България да излазя от (й)ЕС-а! Контрасанкциите на Русия, проекто-TTIP-то между УСА и (й)ЕС-а - предостатъчно аргументи за "напуткането на гьоля"!
24 Август 2014 20:10
Затова още по-долно и пошло е да се опитваш да търгуваш тоя пост, робувайки на разни мазни лаладжии, нарекли себе си ПЕС, загърбвайки дори мижавия повод да се наречеш българин.

За сметка на това, да робуваш на разни мазни лаладжии, наекли себе си ЕНП е достойно, почтено и заслужава похвала, нали ловкия ? Щото оттам идва "неква ползичка", "привилегийка нещо" за "обичайните си нашенски връзкари", които ще "намажат некой келепирец" ... Е, не всички, разбира се.

24 Август 2014 20:11
се оказва, че всъщност вдигат цената на тока

И времето се разваля...
24 Август 2014 20:13
аз също смятам, че Близнашки не трябваше да пише разни писма, все едно препоръка за гувернантка, ами да реши сам и да действа.

Целта на писмото на Близнашки не е да уреди тетка Кристалина. Целта е да постави Станишев в неудобна позиция, че после разни сръчни любители на карантия, натикана в дебело черво да се тюхкат, че са изпуснали келепиреца.
24 Август 2014 20:17
като повечето възпитаници на МГИМО - бързо пренаписва биографията си на евроатлантик.


Странно, разбира се, но не е на МГИМО, а на МГУ "М.В. Ломоносов". Енциклопедист-космополит, тъй да се каже.

24 Август 2014 20:28
И времето се разваля...


Абе в крайна сметка става въпрос за пари и то много.
24 Август 2014 20:31
Енциклопедист-космополит

... че и с езици, ээхх...
24 Август 2014 20:33
Клео_
Някой спомня ли си георгиева и кристалинка при това, да е направила добрина за страдалната ни територия?
24 Август 2014 20:36

Вижте, "Ломоносов" е класа...
24 Август 2014 20:50
Вижте, "Ломоносов" е класа...

Че той и Серьожката е класа.
Работническо-селска хем, носител на изконните пролетарски ценности...
24 Август 2014 20:51
Край нямат грехопаденията на копчеведа Сатанишев. Доно Бог му опрости поне 10% от греховете, но за останалите да го накаже..
24 Август 2014 21:06

Тезата на Терзиев не издържа и елементарна критика. "Българин - външен министър на ЕС " е тема, трудна за интерпретация не само на подходите към Олимп, при лансирането на тази безлична особа, но е още по-безнадеждна на нивото на практическата реализация. Ето защо Станишев я изигра с финес и апломб към цървуланковците от Банки. Нищо не може да му се вмени като вина на председателя на ПЕС. С убийствена ирония той показа, че Кристалина за високия пост е също толкова неадекватен зов, колкото и думкането на влакнести гърди в банята.
Оттук нататък театрото обещава да бъде скеч, ако мутрите не са разбрали, че орбитите на висшата политика са недостъпни за тях.
Поради специфичен хромозомен набор.
24 Август 2014 21:10

Апропо, знаещите тук си спомнят, че съвсем не съм фен на Станишев.
24 Август 2014 21:13
***
24 Август 2014 21:14
"...специфичен хромозомен набор..." в неделя вечер...да не би боза да си пил днеска ?
24 Август 2014 21:16

А, Божо, в Аврен бозата се не пие.
Наблегнах на кайсиевата. Впрочем ти я знаеш ;
24 Август 2014 21:17
Абе смомняме си с къФ "финес и апломб" се кълнеше "100 пъти ви казах, че няма да ставам евродепутат" и накрая цървуланкото излъга за 101 път.
24 Август 2014 21:18
"...специфичен хромозомен набор..."

Антифашист до антифашиста в този форум...
24 Август 2014 21:21

Бас държа, Овчарю, че не се досещаш за какво иде реч.
24 Август 2014 21:21
Да си мисля ли, че овчарите не пият нито боза, нито кайсиева ?
24 Август 2014 21:21
Да си мисля ли, че овчарите не пият нито боза, нито кайсиева ?
24 Август 2014 21:27
Вижте ся акУ Дон лъска портрета съселски защото Съси направил партията им за подигравка и на кокошките има логика. Ама тогава е странно що така грозно е намразил бесепето и пролетариата
24 Август 2014 21:32

Пичове, с голямо съжаление трябва да напусна това приятно събеседване, този тъй мил конверсейшън, но след малко започва "«Воскресный вечер с Владимиром Соловьевым» и аз не мога да го изтърва.
Приятна вечер ви желая.
24 Август 2014 21:34
Лузър е твоят Станишев, Дончо от Аврен, лузър!


Не си прав, приятел. Дон не обича лузърчето, не му е слабост. Слабост му е Идеята и общността в миналото - с хуманистичните аспекти, - които Станишко прекрачи като прегазени хлебарки.

Те са и моя слабост.

И сила.






24 Август 2014 21:43

И, преди да се оттегля, да споделя все пак, че опозицията на Станишев на предложението за Кристалина Георгиева не е най-големия му грях. Напротив - даже е тържество на мисълта над суеверието.
Най-непростимото в неговата кариера е, че той е най-успешния агент на глобализма. Без неговата подкрепа и лобиране колапсът на българското общество щеше да бъде далеч по-поносим и с потенциал да възкръсне, дай Боже.

В ред.
Благодаря, Дорис!
24 Август 2014 21:55
с хуманистичните аспекти

Хуманистични, хуманистични, колко да са хуманистични...
Колкото да се срути стената на яз.Сталин и "да издави целата печенежска сган"?
Как да му имаш доверие на такъв?
Както и да е, аз няма да споря с теб, приятел, и ще оставя Дончо на мира.
24 Август 2014 22:04
Станишев не е мутант - по-вероятно - такива ги раждаме...
24 Август 2014 22:14
Премиерът Близнашки, чиято биография го свързва повече с левия, отколкото с десния сектор
Името на Лизашки се свързва вече със сектора на авантата. Той се нареди между десните протестъра, сложил е повече дерсни в своето правителство. С какъв ляв сектор да го свързваме. А Кристалина по-добре да я няма в ЕС - тя никога не е защитавала българската кауза, така, че напразно се хаби авторот.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД