:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 157
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Джихади Джон и Джордж Сорос - все имигранти

Бойко Ламбовски
Чудя се кое предизвика по-голям шок - бруталното обезглавяване на американския журналист Джеймс Фоули от джихадистите или фактът, че физическият главорез се оказа лондончанин. Поне ако са прави британските разузнавателни служби - а те се славят като добри професионалисти.

Според МИ-5 и МИ-6 човекът с ножа до Фоули е не само лондончанин, ами доста заможен млад лондончанин. Вярно, от арабски произход, но израснал и отгледан в Лондон, брал с широки шепи щедрите плодове на доброто британско образование. Неизпитвал социални тегоби и икономически фрустрации - живеел е в къща, струваща над милион евро.

Парадоксът на случилото се втрещи не само външния министър на Обединеното кралство - Филип Хамънд. Стресна и огромна част от политическите анализатори. Защо въпросният Абдел-Маджид Абдел Бари не избра пътя на заможен денди от източно лондонско предградие? Защо не се хвана с песни или с малцинствени сексуални услади като Фреди Меркюри? Защо не се зае с дебел бизнес и плейбойство като Доди ал Файед? Защо не му стигаше да ходи вечер на пъб и театър, да залага на хиподрума в неделя, да кара децата на училище, докато слуша рок банди или Дъфи в слушалките? Защо просто не шляпаше кротко бридж и покер, не целеше топките за снукър и голф дупките в свободното си време? С две думи - защо заряза уредения си живот в страната, до която мечтаят да се докопат три-четири сиромашки земни милиарда, ама не им се получава? Защо отпътува към задушните пясъци, където да пука с калашник и да реже глави като средновековен садист, а брадатите му авери да го величаят като "Джихади Джон"?



Промит мозък? Фанатик? Луд? Безусловно и това



Но се боя, че отговорът на този въпрос изисква не само психиатрична експертиза, а продължително вглеждане в цяла планина от близка и далечна история. Някой все ще го направи - а аз ще се опитам само да щрихирам посоките на възможни търсения. Естествено, давам си сметка, че тук изобщо не става дума само за Абдел Маджид. Има стотици, а и хиляди като него. Осама бин Ладен също беше не само богат, но и сравнително образован тип. Много от днешните муджахидини са родени в страните, в които родителите им са потърсили икономическо убежище - Великобритания, Германия, Холандия, Белгия, Швеция, Франция... Ходили са там на училище, знаят езика перфектно, могат да си намерят сносна работа. В някакъв момент обаче си купуват билет за война - примерно срещу Башар Асад в Сирия или отиват да създават ислямистка държава в Ирак. Оказа се, има и жени сред тях - забулени и фанатични, също склонни да главорежат. Или поне така заявяват - видях филм за подобна дама, с хиджаб, дете и калашник на рамо.

Някой, разбира се, индоктринира тези млади хора. Но те очевидно не харесват нито ценностите, нито практиките на обществата около себе си, щом така охотно прегръщат полярно одялканата идеология на радикалния ислям. Как така се случи, че тези ценности - на демокрацията и либерализма, се обезцениха днес не само за цели огромни и влиятелни държави, но и за потомците на имигранти в страни, дърпали човешката цивилизация поне през последните няколко века? Как се случи, че не Карл Попър стана учител на Абдел Маджид, а примерно - радикални шейхове като Абдулла Дауд?

Вероятно стана поради провала най-вече във външнополитически план на съдружието, именуващо се понякога с гръмкото име "Международна общност". Всъщност - блокът страни, водени от Североатлантическия пакт. Намесите на този блок в Косово, Ирак, Либия, Сирия, Афганистан и още десетки други места бяха повече от неубедителни. Ако това, което тези намеси донесоха там, е свобода и демокрация, то жителите им са в правото си да утаят дълбоко недоверие към тези понятия и свързаната с тях риторика. Тези намеси всъщност създадоха хаос и предпоставки за сомализация на местните общества. Те премахнаха дребните, но предсказуеми диктатори, като оставиха на тяхно място простор за нестихващи племенни и кланови вражди. Освен това внушиха на част от елитите на тези общности, че светският уклон в държавното строителство само отслабва независимостта. Така ставаш по-лесно плячка за чужди и двусмислени инженерни проекти в собствената си вътрешна политика.

Непоследователността в прилагането на международните норми задълбочи недоверието към каквито и да било други мотиви за силово вмешателство освен тези за власт и изгода. Иначе нямаше да има такива вопиющи разлики



в позициите за Косово и Крим,



за борбата на Сирия срещу своите бунтовници и за борбата на Киев срещу неговите бунтовници...

Преди малко споменах Карл Попър. Веднъж ученикът му, самият Сорос, в началото на 90-те събрал в Русия голямо количество свои активисти либерали. За негово съжаление се оказало, че не били чели "Отвореното общество и неговите врагове", а били дошли масово със следното настроение: "Соросе, дай кинти, и колкото може повече. Само че дай на мене, а на тогова не."

Човекът с парите силно се разочаровал. И вметнал, че "в Русия с неумолима последователност" на власт идват не такива като събралите се там, а "антилиберали".

Ще попитате - каква е връзката между Абдел Маджид и разочарования Сорос в Русия. Има-има. Всеки може да си я потърси.
25
6773
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
25 Август 2014 20:00
Във всеки човек има криминален инстинкт (по-силен, или по-слаб) - в случая този екзекутор сам си е търсил начин за освобождаването му... Дано до доведат в Англия в чувал и да го съдят...
25 Август 2014 20:26
Руснаците имат един много готин израз за подобни текстове - увален. Увален текст.
25 Август 2014 23:18
Соросе, дай кинти, и колкото може повече.


Най-простата формула на плужека!
26 Август 2014 00:04
Откъде тръгна и докъде стигна тази статия! Причина за индивидуално решение не може да е дестабилизиращата политика на "М-унар. общност". Причини може да са следната комбинация от фактори: някаква задоволеност (водеща до амбиции от по-висш порядък по Маслоу), стъклен таван (създаден и от обществото, и от собствените възможности), двете сублимират в quarter life crisis, плюс ревностно прикриваният факт, че "violence is a young men's game", а вече нямаме пълен набор механизми за справяне с естествения порив към насилие.
26 Август 2014 00:19
Какво чудно има - тия които са били прочели "Отвореното общество и неговите врагове" повечето не са имали желание да се срещнат с автора, за да му се възхищават. Била е нормалната публика - "ти дай парите, пък аз ще казвам, че си бял и пухкав демократ".
Малкото присъстващи и чели - стават основни разпределители на грантовете и проповедници на "правата вяра"
26 Август 2014 10:00
Всъщност - блокът страни, водени от Североатлантическия пакт. Намесите на този блок в Косово, Ирак, Либия, Сирия, Афганистан и още десетки други места бяха повече от неубедителни. Ако това, което тези намеси донесоха там, е свобода и демокрация, то жителите им са в правото си да утаят дълбоко недоверие към тези понятия и свързаната с тях риторика.

Теоретично е така, но не знам какво си представя автора под "убедителна намеса" - нещо, което да е бързо, справедливо, прието от двете (всички) страни, без много (никакви) жертви, относително евтино и т.н., т.е. идеалното решение. Е, няма такова! Просто няма! Има места по света, където просто не може да има трайно решение. Да не би ако се намесят Русия или Китай решението да е по-добро?
26 Август 2014 11:10
Толкова са прости обясненията на ставащото. Ислямската религия обаче трябва да се познава. Непростимо е да не схващаш духа на исляма и да го анализираш.
26 Август 2014 11:25
Трудна работа е да се говори по тема, която не познаваш, което си личи в статията.
26 Август 2014 11:49
Чудя се кое предизвика по-голям шок - бруталното обезглавяване на американския журналист Джеймс Фоули от джихадистите или фактът, че физическият главорез се оказа лондончанин

Няма какво да се чудиш, Джак Изкормвача също е бил лондончанин.
Изобщо, лондонските негри са за оплакване - хем ги бият, хем ги колят
26 Август 2014 11:58
Темата не е нова. Оказа се, че джихадистите, взривили автобусите в Лондон преди няколко години са били имигранти, живели през целия си престой във Великобритания на социални помощи, т.е. британските данъкоплатци им осигурявали квартира, храна и пари за всички нужди (общо към 500 000 лири стерлинги) и като благодарност боклуците убиха невинни хора.
Няма как да се смесят несъвместими религии и култури без да има кървави сблъсъци между тях. Това е все едно да се смесят вода и олио и да се очаква хомогенна смес.
26 Август 2014 12:22
Как така се случи, че тези ценности - на демокрацията и либерализма, се обезцениха днес не само за цели огромни и влиятелни държави, но и за потомците на имигранти в страни, дърпали човешката цивилизация поне през последните няколко века?

- Вероятно и защото, изначално те са били користни и само заблуда за плебса - както и сега. За по-лесното му водене към кланиците на ПСВ, ВСВ и сега бодро в посока ТСВ. А на чело са едни непреходни, династични по смисъл хитреци отбелязвани и изрисувани ярко в разни, уж "теории на световния заговор". Но с всяка нова стъпка към Апокалипсиса, все по-ясно и по-контрастно изпъкващи като неопровержим факт, а не - като някаква, уж фикция!

Сега е вододелЪт, дележа на Божието стадо на две. Всеки се определя накъде. С Паразитите-сатанисти или с Градивните, творящи хора! Самоопределянето не е логическа функця, още по-малко - е следствие на някакъв емфимерен богаташки дазайн. Заложено е в гените.

И да не забравя: - Неутралните преструвковци също нямат шанс в пламъците за изковаване на следващото Хилядолетие.
26 Август 2014 14:10
Втрещени са само вярващите в Маркс, г-н Ламбовски, даже и тия с "евро атлантическите ценности", те само си мислят че не са комунисти, защото не "битието определя съзнанието", само идиоти вярват в тия талмудистки заклинания.

От стари времена се знае че не възпитанието а наследствеността определя към какво ще се стремим цял живот. Нашите баби и дядовци са го знаели, ама вие сте модерни и с "евро атлантическите ценности" (както преди бяхте комунисти), казвали са, да си вземем за снаха мома от сой, и още, какъвто бащата, такъв и сина. Ама вие не, вярвате на неща, на които и децата не вярват! Защото децата се раьдат знаещи, и после вие ги отучвате, от здравия разум, и сега децата ни стават американски еничарчета.

Случая с тия арапчета - семити е точно такъв, няма мултиетнически общества, няма интеграция, който ви го проповядва, се опитва да унищожи обществото ви и вас самите! Прогледнете най-после, една теория, па макар и най-красивата не струва нищо, щом практиката я опровергава.

Така учеше и Христос, по плодовете ще ги познаете...
26 Август 2014 14:26
Един евреин, с левитски произход, ни измисли най-справедливото общество - комунизма, друг евреин ни измисли прекрасното "Отворено общество", и в двете щяло да цари мултикултурност, мир и любов, а други евреи - банкери финансираха насилственото създаване на тези общества, през 1917г., и сега в края на 80-те г. в Източна Европа, единственото място, където такива "мулти етнически", мулти културни" и "отворени" общества няма опити да е правят е Израел, защо така г-н Ламбовски, не ви ли е съмнително... да оставят горките евреи без тези благини, а са тяхна измислица!?
26 Август 2014 14:36
няма мултиетнически общества, няма интеграция


РФ кво е? Не само че има такива общества, но и те създават най-жизнените държави. Щото създават нация. Другото са нацистки глупости и нямат нищо общо с Иисус Христос.

Който говори такива неща, иска да унищожи нацията чрез разпарчедосване. Такива хора искат да няма закони и правила, а разпад до ниво родово-общинен строй. Такива лъжепророци доведоха до морален и нравствен разпад на нацията, до кражби и прогониха младите. Защото няма усещане за общност, за цялост и принадлежност към държава.
26 Август 2014 16:58
Кире, струва ми се че векторите ви с Максимуса са ви еднопосочни но нещо у фазата ви куца...
демек съм съгласен и с двама ви...
26 Август 2014 17:20
За Кире не знам, ама Максимусът здравата е набарал Фазата
26 Август 2014 17:38
Приемам критики, допускам че може изводите ми да са глупост, но не коментирате фактите, които посочвам, инетересно ми е да чуя друга версия.
Единствената която чувам от години е : Не е възможно, защото е невъзможно! Ужасно е тъпа, не мислите ли?
26 Август 2014 18:43
Ако е за майтапи бих казал, че Кире е лЕберал, докато Maximus е твърдо консерва! Но работата не е за майтапи, 'щото е много, МНОГО сериозна! Имам предвид факта, че Ислямът и Християнството (и по-точно Католицизмът) имат много неуредени сметки, и тепърва сетълментът, грозен и кървав, ще ни се натриса връз мирните ни главици и овчедушния ни животец! (Апропо, въпросното живуркане наше е генерически еднотипно - каквото при соца, таквоз е и сега...)
26 Август 2014 19:23
Християнството, в частност католицизма, юдаизмът и излямът са все "от Книгата",
имат обща база в лицето на Библията и много повече сходства, отколкото различия.
Всеки, който е склонен да пролива кръв по повод тези различия, е мизерен психопат
и не уважава своята вяра.
26 Август 2014 23:10
Странно е да се каже, ама и Максимус и Кире са прави - затова два палеца - цък и цък.
27 Август 2014 23:30
от ЛитИнста само пролетарско скърцане със зъби по запада и пропадналите му ценности, изключая смирнофф. Не че чакаме изненади, ама политпросфетата взе да втръсва с елементарието си градено на основопаложенията на млфеласофия.
28 Август 2014 07:27
Maximus II
26 Август 2014 14:10
26 Август 2014 14:26

За повечето неща сте прав, но за Талмуда не съм съгласен. Чел ли сте го за да го коментирате, ама честно?
Ако не сте, ето линк цък Натисни тук
28 Август 2014 07:29
Отеца
27 Август 2014 23:30

Отец, много изтъркана плоча е това, дайте нещо по-свежо, по-фешън...
28 Август 2014 21:20
Бойко Ламбовски
01 Септември 2014 17:51
Анадолий,
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД