:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

117 училища получават пари за намаляване на отсъствията

снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
---
Общо 117 училища в страната ще получат средства, за да намалят отсъствията на учениците си. За целта ще бъдат разпределени 674 145 лв., сочат данните на Министерството на образованието и науката. Средствата по класираните проекти ще се усвояват от началото на учебната 2014/2015 г. до 30 юни 2015 г.

В областите Стара Загора и Варна са класирани по 10 училища. По 9 училища имат класирани проекти в областите Пловдив и Враца, а осем са учебните заведения с потвърдено финансиране в Софийска област. Средното общообразователно училище "Христо Смирненски" ще получи 48 419 лв. за намаляване на отсъствията на учениците. Другото училище, което получава висока сума, е във Варна - СОУ "Св. Кл. Охридски" в Дългопол ще усвои 33 234 лв. Два от общо шестте проекта в област Сливен също са с внушителен бюджет - за основното училище "Христо Смирненски" в Нова Загора са предвидени 43 460 лв. Ръководството на СОУ "Неофит Рилски" в Твърдица ще получи 31 086 лв. за борба с отсъствията. Столичното 136-о основно училище "Любен Каравелов" също има одобрен проект на стойност 30 831 лв.

Парите за намаляване на отсъствията се отпускат по националната програма "Без свободен час", по която има проекти за осигуряване на заместващи учители и за разработване на програми за намаляване на отсъствията на учениците. Финансирането на всяко училище зависи от броя на месеците, за които на учениците не се изплащат детски надбавки. Детските се спират, ако ученикът има повече от 5 неизвинени отсъствия. За целта съответните дирекции за социално подпомагане издават бележки за броя на неоправданите отсъствия от уроци.

ЦЕЛИ

Целта на модула е да се стимулират директори на проблемни училища да изпълняват програмите и реално и точно да вписват отсъствията в училищната документация. Същевременно екипи от училището работят не само с учениците, застрашени от напускане на училище, но и с техните родители. Освен намаляване на отсъствията, очакваните резултати от изпълнението на училищните програми са повишена мотивация сред директорите и учителите за навременното отразяване на отсъствията на учениците и привличането на родители на деца, застрашени от отпадане и с ниски оценки.
1
1698
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
01 Септември 2014 16:31
Другото училище, което получава висока сума, е във Варна...

Не разбрах - колко висока?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД