:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 215
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата анализира две експертизи по делото за АЕЦ "Белене"

Прокуратурата анализира две експертизи по делото срещу собственика на "РискИнженеринг" Богомил Манчев, съобщиха за "Сега" от държавното обвинение. Става дума за счетоводно и техническо заключение, с които прокуратурата ще се опита да подкрепи тезата си, че бизнесменът е подбудил държавни служители в присвояване.

Манчев, чиято компания е подизпълнител на "Уорли" и строителен надзорник на площадката на "Белене", е разследван във връзка с консултантските договори по проекта за новата ядрена централа, за който са правени плащания и след като парламентът взе решение да го замрази. Заедно с него обвинения получиха двама бивши директори на Националната електрическа компания (НЕК) Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и шефът на консултантската фирма по проекта "Белене" "Уорли Парсънс" - Събин Събинов.

Преди около година от софийската градска прокуратура заявиха, че са получили от ДАНС информация, че в "РискИнженеринг" се унищожават документи, свързани с плащания от НЕК и атакуваха централата на фирмата. Обиски се проведоха на общо 17 адреса в София, Перник, Козлодуй и Белене и бяха арестувани за 24 часа Анастасов, Лефтеров и Събинов. Според обвинението Манчев и Събинов са подбудили Анастасов и Лефтеров да продължат да плащат на компаниите, въпреки че правителството на ГЕРБ взе решение да се спре строежът на втора атомна централа през 2012 г. Така неправомерно били платени над 8 млн. лв.

Самият Манчев коментира още през миналата година, че вината за тази ситуация била на трима бивши министри на икономиката - Делян Добрев, Асен Василев и Драгомир Стойнев които не са спрели плащанията официално. От прокуратурата пък твърдят, че решението на Министерския съвет за спиране на строежа е публично, има го в "Държавен вестник" и не е нужно министрите да уведомяват шефовете на НЕК за него.

Към днешна дата по делото са проведени множество разпити, назначени са и експертизи, уточниха от прокуратурата. Предстоят разпитите на още няколко души. Прокуратурата не е повдигала обвинения на други хора, макар миналата година да беше заявено, че е възможно и някой бивш министър на икономиката да получи обвинения.
1683
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД