:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Данъчните предлагат двойни осигуровки за 35 000 земеделци

СНИМКА: БГНЕС
Берачи от Кочериново прибират последния тютюн - т. нар. връшка, която се състои от най-малките, но най-качествени листа. Ако предложението на НАП за повишаване на осигурителния праг бъде прието от следващия парламент, тютюнопроизводителите и другите земеделци ще плащат над 100 лв. осигуровки на месец.
Националната агенция за приходите (НАП) планира да увеличи двойно осигурителния праг за земеделците, включително и за тютюнопроизводителите, съобщи Нова телевизия. Тя разполагала с документ, в който се прави предложение осигуровките да се плащат не върху 240 лв., както е сега, а върху 420 лв. Това ще засегне около 35 хил. души, занимаващи се със земеделие. Промяната може да бъде направена само от парламента.

Не е ясно дали идеята е била обсъдено с финансовото министерство, нито какъв би бил прекият ефект от промяната. Отсега обаче е ясно, че евентуалното й приемане ще срещне съпротивата на земеделците. Производителят на картофи Лазар Даракчиев, интервюиран от Нова телевизия, обясни, че сега се осигурява върху 240 лв., което прави около 62 лв. месечно. Ако предложението на НАП бъде прието, той ще плаща с почти 50 лв. отгоре. "Държавата субсидира сивата икономика по този начин", категоричен е Даракчиев. Той се оплака, че земеделската субсидия не стига за нищо, успявал само да си покрие разходите за семената.

По думите на Димитър Бранков от Българската стопанска камара нивата за осигуряване на самонаетите лица трябва да следват поне минимума за минимална работна заплата, която в момента е 340 лв. Синдикатите не са против увеличението на праговете, но смятат че те трябва да бъдат между 380 и 420 лв. в зависимост от стопанството на земеделския производител.



ВЛИЯНИЕ

Проучване за влиянието на минималния осигурителен доход (МОД), направено през пролетта от Асоциацията на индустриалния капитал, показа, че около 27.2% от служителите и 24.6% от работодателите смятат, че той води до плащане на ръка и до устни договорки за по-висока заплата. В част от браншовете МОД се приема за работещ инструмент, но немалко са и тези, които смятат, че влияе негативно. Въпреки това над 63% от работодателите не виждат пряка връзка между МОД и ръста на средните работни заплати.
1
1531
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
01 Септември 2014 17:10
Авторе, може ли да ни кажете от къде почерпихте тази информация ?
В сайта на НАП пише друго.
"НАП не е предлагала официално промени в размера на минималния осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите, съобщиха от ведомството. От НАП напомнят също, че Агенцията няма право на законодателна инициатива и не би могла да инициира промени в законодателството на страната."

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД