:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бареков и театърът с миньорите

Един "нов" български политик, самообявил се за "десен", се прави на синдикален лидер и се изявява като спасител на "Бобов дол"
Ясен Бояджиев
Сигурно помните тази история. Телевизионен репортаж документира как преди неотдавнашните евроизбори миньорите от "Бобов дол" получават инструктаж да гласуват за БСП и да осигурят гласовете на близките си. Под заплаха от уволнение и глад. И с поощрение - стотина лева аванс от неполучените заплати и ваучери за бакалията на собственика на мините. Последваха репортажи и за това как след изборите хората с ваучерите се бият за хранителни продукти пред изпразнените рафтове на въпросната бакалия. После известна с близостта си до БСП политоложка, някогашен кандидат за народен представител и заместник-председател на партията, основана от собственика на мините и на бакалията, чиято дъщеря пък този път бе кандидат за евродепутат в листите на БСП, намери следното благовидно оправдание за това извращение: "Работниците не могат да не гласуват за "Коалиция за България", защото тя защитава техните интереси. Работниците са левият вот".



Историята се повтаря



Сега се задават нови избори и историята с бобовдолските миньори се повтаря по не по-малко отвратителен и циничен начин. Само че този път те, които навремето бяха "левият вот", ще трябва да гласуват за "десен" политик - някогашен "журналист", сега "нов политик", но вече евродепутат и кандидат за министър-председател.

Преди няколко месеца, в навечерието на евроизборите, той обясняваше как въпросният собственик на мини, бакалия и партия ходил при него да правят коалиция, но бил "напъден". "Казах му, че аз дори няма да вляза в неговите заводи, защото той не си плаща осигуровките, какво да говорим за заплатите. И ето го къде е кацнал - при БСП", каза тогава новият политик. И още: "Какво социално има в една социална партия (БСП), която разчита на един олигарх (въпросния собственик), който три месеца преди изборите не е дал заплати на работниците си, след което им казва, че ще им даде по 100 лева, ако гласуват за определена партия."

Минаха обаче три месеца, а "новият политик" и "олигархът" са вече коалиционни партньори - "на базата на общи принципи". И политикът вече влиза в заводите - маскиран в миньорско работно облекло, той слезе в мината и като "съмишленик на миньорите, а не приятел на ръководството" обеща дотации за мините, още по-ранно пенсиониране, "работни места, достойни заплати и пълен хладилник". За проблемите обвини държавата и управляващите, които смятали, "че е по-логично да се плаща високата цена на тока от чуждестранни мощности вместо евтин ток от нашите природни ресурси", и се зарече, че ако миньорите решат да стачкуват, ще слезе при тях в забоите. Два дни по-късно те вече стачкуваха предупредително, а той ги прикани, "за да бъде чут техният глас, да не стоят затворени в рудниците, а да излязат в центъра на София". И каза: "Да са живи и здрави миньорите, да не се подлъгват по политическия популизъм."

При това самият той е ярък пример за популизъм. Предизборната програма на партията му е напълно неосъществим сбор от щедри благопожелания и обещания за всеки и за всички без никаква връзка с действителността, а най-често срещаните думи са "безплатно", "повишение" и "увеличение". Пример за популизъм е и начинът, по който този политик се прави на спасител на миньорите, като лъже едновременно и тях, и всички останали.

За съжаление бъдещето на мините в Бобов дол, както и на целия български подземен въгледобив, не е никак розово. Първо, защото производството им е скъпо, но за сметка на това допотопно. И второ, защото добитите от тях въглища се използват почти изцяло само в притежаваната от споменатия вече собственик на мини, бакалия и партия ТЕЦ "Бобов дол". Чието производство е също скъпо (обратно на твърдението на "новия политик") и допотопно.

Още от времето на приватизацията й е добре известно (включително на нейния собственик), че централата може да съществува единствено ако в нея бъдат направени инвестиции за съобразяването й с европейските екологични изисквания (които са и изисквания на българския закон). Такива инвестиции обаче не бяха направени (за разлика от споменатите чуждестранни централи, инвестирали над милиард и половина евро и отговарящи на тези изисквания), поради което днес централата продължава да замърсява околната среда и да трови околното население. Държавата дълго време си затваряше очите и намираше начин да отлага неизбежното. Сега обаче "ножът вече опира до кокала", надвиснала е опасността от плащане на огромни глоби от бюджета, държавата на първо време е принудена да ограничава производството на централата, а скоро ще бъде принудена и да я затвори. Това, впрочем, очаква и други ТЕЦ-ове (някои от които са на същия собственик), а "чужденците" от ЧЕЗ вече спряха своята ТЕЦ "Варна" и се готвят да инвестират в нужните й екоинсталации.

Така че ако в ТЕЦ "Бобов дол" не бъдат направени инвестиции, бобовдолските мини са обречени и положението на работещите в тях миньори ще става все по-критично. Виновник за това обаче не е държавата. Не са виновни и управляващите - днешни и предишни. Виновен е собственикът на ТЕЦ-ове, мини, бакалия и партия. Обратно на твърденията на "новия" политик.



Какъв е смисълът на театъра с миньорите



"В България няма по-десен човек от мене", казва той. След което се изявява като крайноляв синдикален лидер и повежда миньорите на стачка. Поредното действие в разигравания от него предизборен театър - подигравка с миньорите, с всички останали и със самата политика.

Смисълът на този театър е консумацията на коалиционния "брак по сметка" между собственика и политика. И двамата се надяват да спечелят. Единият - възможността да продължи да печели както досега, без да инвестира в енергийния си бизнес. Другият - да спечели гласове както на предишните избори.

Тогава номерът мина и той вече е член на Европарламента. Колко хора ще се хванат този път на театъра?
Снимка: ББЦ
Бареков сред миньорите - решителен и непоколебим по своему. Преди 3 месеца не искаше да се коалира със собственика на мините в "Бобовдол", защото не плащал осигуровки и заплати, а сега ББЦ е в коалиция с партия "Лидер". „Аз ще съм с вас под земята! Не ме интересува кампанията, ако трябва няма да се прави кампания!”, обърна се той към миньорите. А пред тв камерите каза: „Ще гласуват за мен, защото само аз разбирам техните проблеми!”.
34
3245
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
01 Септември 2014 20:08
Инсинуации и платена политическа поръчка.
01 Септември 2014 20:16
Ма оставете го Бареков, проблема е ,че от години не се прави нищо в подкрепа на хората като тези в Бобов дол!Това е политика на държавата , ако може така да се каже и тя е от години. Никой не направи нищо за тях и никой като гледам няма намерение да прави каквото и да било в бъдеще с изключение на един двама и има хора които им се подиграват за това. Що за народ сме ?
01 Септември 2014 20:18
Проблемът е, че миньорите се използват за нечистоплътни сделки, че се опитват зорлен да закрият мините, за да бъдат дадени на "наши хора".
01 Септември 2014 20:36
Цирка не го плави Бареков, а мутрите, които искат да вземат мината и да оставят хората без работа.
01 Септември 2014 20:47
Гълъбова. изядохте хляба на Сидеров, но не можете и да мечтаете за неговия 9 г. цирк. Оставате си еднодневки.
01 Септември 2014 20:48
Статуквото на миньорите надали може да бъде подобрено... Единственото, което може да се направи е да се изгради синдикат, защитаващ интересите им, който да работи към правителството...
01 Септември 2014 20:52
Уви, не са барековци и сидеровци воденичния камък, а големите които би трябвало да проведат реформите. Просперитетът е дело на лидери и съмишленици, а не гласовити популисти с тъмни финанси. Натисни тук
01 Септември 2014 21:00
Не се дръжте нагло с миньорите.
Че ако дойдат с кирките у Софето, Министерството на всички екологии отива на кино.
01 Септември 2014 21:06
Брат'чед, как си?
01 Септември 2014 21:15
Миньорите са корави и честни хора.Не мога да си представя,че няма да усетят какъв празнодумец и лъжец е Бареков.Той е една кукла на пружинка,а освен това,публично заяви кой му навива пружинката.Мисля,че си заслужава миньорски шут по задните части, само защото се опитва да ги излъже.Да върви да пече кебапчета в Столипиново , много му приляга.
01 Септември 2014 21:32
Сигурно тази статия е безплатна... ха ха!
01 Септември 2014 21:42
Ганчо, благодаря, добре съм.
Пийвам си водчица "Столичная", въпреки "санкциите" на еврогейските зелки, и мезя с шамфастък.
И пиенето и мезето са внос от Турция, комшиите се оказаха по-добри търговци от нас.
01 Септември 2014 21:47
Солидарен съм изцяло, брат'чед! Аз все още намирам и натурално и родно. Жив и здрав.
01 Септември 2014 21:51
Цирка не го плави Бареков, а мутрите, които искат да вземат мината и да оставят хората без работа.


Подземен гараж у забойо ли че си праат?
01 Септември 2014 21:54
Да се хаби мастило и хартия за боклук като Бареков, статии да се пишат, филипики даже ... Какво непростимо разточителство! Няма никакво значение каква е програмата на ББЦ. Фактът, че е в ръцете на Бареков безнадеждно и необратимо я компрометира. Така е и за последователите му. Каквито и да са били преди това, зачеркнали са се.
01 Септември 2014 22:04
Не се дръжте нагло с миньорите.
Че ако дойдат с кирките у Софето, Министерството на всички екологии отива на кино.


Не си мисли, че сегашните миньори са онези корави пичове за които сте чели. Нищо общо нямат. Щом са съгласни на 100 лева аванс, не се надявай да дойдат с кирките в София. И не, че нещо, ама половината са цигани.
01 Септември 2014 22:19
Сигурно помните тази история.


Помним, че преди ВСЕКИ избори набутват скрита камера там, все същото си е - винаги купуват гласовете им с техните пари. Уж било престъпление купуването и продаването, но нито един от престъпниците не претърпява наказание. Въпросният Ковачки беше съден, оправдан и десетки милиони не влезнаха в хазната, виновни няма! В момента в който ДпСБСП узурпираха властта, ТЕЦ-овете на лицето Ковачки плющят 24 ч. в денонощието, а при властта на мутрата боко се включваха сегиз-тогиз, колкото да не фалират. В този смисъл матрялчето е манипулативно, няма голяма разлика между Бареков, Борисов и Ковачки, просто имат различни водещи офицери и да към различни управления.
01 Септември 2014 23:22
ЧУДЯ СЕ КАКВА Е ЦЕЛТА НА МАТЕРИАЛА - ДА ПОРИЦАЕ БСП, ИЛИ ДА ПОРИЦАЕ БАРЕКОВ, ИЛИ ДА ПОРИЦАЕ ОЛИГАРХА, ИЛИ ПРОСТО ДА НИ ВНУШИ КОЛКО СА ДОБРИ ТЕЦОВЕТЕ НА ЧУЖДЕНЦИТЕ, ДЕТО НИ ДЕРАТ КОЖИТЕ.ВЪОБЩЕ МРЪСНА РАБОТА...
02 Септември 2014 00:39
Целта на мат'риала е да вдигне цената на един глас от 30 на 50 лева.
02 Септември 2014 08:56
Един "нов" български политик, самообявил се за "десен"
Ба, десен - та той се обяви за възстановяването на Народната република! Като "националиста" Сидеров, който изгради последната си предизборна кампания изцяло на русофилска основа. От което логично загуби, разбира се - националистите не обичат безрезервно Русия и не плюят безогледно по Европа - те обичат преди всичко България.
Българските политици все още правят това, което им наредят техните кукловоди - политинженерите от мрачните стаи в сградата на ъгъла на бул. "Черни връх" и "Никола Вапцаров". Е, вярно че тези офицери след това се преместиха в някои ресторанти, за да им е по-уютно.
02 Септември 2014 09:34
колко продажен трябва да си за да си в дойче веле?
02 Септември 2014 09:38
Бареков, Борисов и Ковачки, просто имат различни водещи офицери и да към различни управления

стига с тоя мит за водещи офицери, служби и прочее въпросните работят за СЕБЕ СИ! крадат за Себе си, .В най новата история митът за ДС служи за да оправдае бездействие ,беззаконие и силна задокеанска зависимост.Никой никога не потърси вина в ам. амбасада.
02 Септември 2014 09:54
Бареков сред миньорите - решителен и непоколебим по своему. „Аз ще съм с вас под земята! Не ме интересува кампанията, ако трябва няма да се прави кампания!”


По своему, по своему, колко да е по своему?
Всички циркаджии си приличат, а и номерата им научихме за четвърт век!

А да се говори за Бареков като за решителен и непоколебим в някакъв нормален смисъл е.....несериозно.
Нямам представа що за хора са инвестирали в този клоун, изглежда са по-зле и от него.
Още по-трудно ми е да разбера хората, наречени негови последователи и съмишленици?

Преди няколко дни се говореше, че в листите имало "стойностни хора"?
Е, може да са остойностени вече и сигурно е така.
Но стойностни и чисти са престанали да бъдат само щом са се докоснали до петното Бареков.


02 Септември 2014 10:04
Не се дръжте нагло с миньорите.
Че ако дойдат с кирките у Софето, Министерството на всички екологии отива на кино.


Само ако "Осигурител на Годината" - Ковачки финансира начинанието.

А той е като поп, ръка за даване няма. С едната взима , с другата благославя(с купони за неговите магазини )
02 Септември 2014 10:50
Всички циркаджии си приличат, а и номерата им научихме за четвърт век!
Казваш, от един цирк сме и си знаем номерата
02 Септември 2014 10:53
За изчистване пътя на Борисов към властта всички методи и всички источници са добри. Американските фондове вече се изръсиха за “гражданските“ протести срещу правителството на Орешарски с цели 6 милиона ДОЛАРА. У нас се купуват не само циганите, купуват се като правило всички медии и “познати“ лица от екраните. Днеска гледам с “умиление“ как един от старите кримки на синята “ идея“ Едвин Сугарев сравняваше сегашната ситуация с тази преди втората световна и Путин с Хитлер и Сталин. И никой не си признава колко пари са влезли в сметката му за поддържане на една луда русофобия, на която диригентите са от ясни по- ясни. До тук всички са популисти, в това число и Бареков, само Бойчето е “велик“ и предвидим, но не за нас, а за тези пред които е дал своите клетви за вярност.
Суверенът е нужен само и единствено за да облече пред света в законна форма, назначението, което са направили " от горе“. Това, че народът се топи, това, че разпадането на държавата е необратимо, какво му пречи на първия лакей- Плевналиев да подготвя парадоксални стратегии и да иска повече пари за ненужно оръжие. Колко му е да вдигнат цената на тока с 50% , нали сме в НАТО и в ЕО.
02 Септември 2014 11:09
Спартак
Ясно е, че Бареков ще дръпне от избирателите на ББ, затова е целия вой. Без да съм почитател на НБ не виждам с какво той е по-малко десен от "дясната" ГЕРБ.
02 Септември 2014 11:32
"Работниците не могат да не гласуват за "Коалиция за България", защото тя защитава техните интереси. Работниците са левият вот".


Нека авторът не бъде свенлив, а да даде в цялост фундаменталното изказване на тази простакеса:
"Миньорите не са интелигенция, с тях така се работи. Да сте видели миньор да чете вестник?"


Ако пак миньорите гласуват за партия, посочена им от Ковачки, значи си заслужават съдбата!
02 Септември 2014 11:47
"Работниците не могат да не гласуват за "Коалиция за България", защото тя защитава техните интереси. Работниците са левият вот".
Отдавна у нас не е така. И не само у нас - на последните евроизбори 43% от френските работници гласуваха за Националния фронт и само 8% за левицата. Откакто преди 100-на години работническите партии се превърнаха във филиали на Коминтерна, сеещи смърт и разруха по пътя си, те определено не са знаме на работническото движение. У нас БКП затвърди това мнение с организирането на т.нар. Септемврийско въстание, а Т. Живков окончателно погреба надеждите на хората на труда, откакто въведе личния си режим в края на 1960-те. и превърна върхушката на партията в нещо средно между висша каста и масонски орден.
02 Септември 2014 11:56
Финансовите интереси и парите – кръстосан бизнес на Бареков с Ирена Кръстева и Корпоративна банка!!! АЙСЕХЕЛ ХАЙРЕДИН РУФИ - ХЮСМЕН/хубавата бивша жена на Ахмед Доган/ е управител на фирмата ва Бареков "БИ МЕДИА ГРУП" АД-
02 Септември 2014 12:03
Никой никога не потърси вина в ам. амбасада.
Вината на ам. амбасада е, че в началота на промените се довери на верни ченгета и перестройчици, допускайки ги до строителството на капитализма у нас. Резултатите днес са плачевни.
02 Септември 2014 17:18
И кречеталото Бареков, и олигархът - криминално проявен, но неосъден, Ковачки, и тия, дето стоят зад тях, са пълен боклук. Затова и България е набутана в хендека вече 25 години. Светлина в тунела не се вижда - и тези избори нищо няма да променят.
02 Септември 2014 17:56
Светлина в тунела не се вижда - и тези избори нищо няма да променят.
Ще променят това, че окончателно ще лъсне непригодността на бутафорната ни политическа класа. Неминуемо се преближаваме към президентска форма на управление, към пряка демокрация или към нещо смесено.
02 Септември 2014 23:07
Rakita
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД