:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Одисеята с царските имоти

Симеон Сакскобургготски губи имуществото, което си беше върнал. Кой пострада повече - бившият монарх или държавата?
Татяна Ваксберг
Одисеята с имотите на Сакскобургготски е жива илюстрация на онова, което трови българската политика: в нея не се взимат принципни решения, които да осигурят справедлива организация на обществения живот, а се прегрупират личности, склонни да облагодетелстват или да съсипят нечий бит.

Показват го съдебните решения за царските имоти. В последните седмици семейство Сакскобургготски загуби делата за две резиденции: "Царска Бистрица" и "Саръгьол". Две години по-рано царското семейство загуби и делото за резиденция "Кричим". По същия безславен за монарха начин може да приключи и делото за резиденция "Ситняково" и дворец "Врана".



Да си припомним



Три от четирите споменати резиденции са върнати на царското семейство във времето, когато Сакскобургготски е министър-председател ("Царска Бистрица" и "Саръгьол" бяха реституирани през 2002 година, а "Ситняково" - през 2003 година). Това не е просто съвпадение. За да може да се реституира това имущество, бяха нужни поне две решения на изпълнителната власт, оглавявана тогава от самия заинтересован: имотите бяха трансформирани от публична държавна собственост в частна, а самата реституция бе извършена от областните управители, назначавани от премиера.

За разлика от много други български скандали, които се разплитаха години, след като вече бяха станали непоправими, този беше уловен навреме от медии, неправителствени организации, партии и публични фигури. Много шум се вдигна около тази реституция, преди десетина години тя беше една от най-обсъжданите теми в страната. Както се вижда от последните съдебни решения - с основание. Но затова пък без никакви навременни решения.

Правителството на Сергей Станишев (2005-2009) не предприе нищо по въпроса. Това масово се обясняваше с факта, че партията на Сакскобургготски - НДСВ, е участник в управлението. От което излиза, че участието в управлението предполага потулването на всякакви грехове.

Следващото правителство - това на Бойко Борисов (2009-2013), предприе мерки, но част от тях бяха крайно контрапродуктивни. В края на 2009 година беше наложен мораториум върху разпореждането с царските имоти, което задълбочи проблема, вместо да го разреши. Сакскобургготски се превърна в безправен собственик на имуществото си, което към тази дата дори не беше официално оспорвано от държавата. Така бившият премиер се сдоби с ореола на потърпевш от държавната власт, докато решаването на проблема изискваше точно обратния резултат: държавата да бъде представена като ощетена от Сакскобургготски.



Да си припомним и обстоятелствата около реституцията на дворец Врана



Той беше върнат на Сакскобургготски още през 2001 година - с помощта на гореописания подход, но с участието на други актьори, сред които тогавашният кмет на столицата Стефан Софиянски. Реституцията стана тогава по следния начин: кметът отписа двореца от списъка на имуществото, представляващо общинска собственост. Вестник "Труд" с видима ирония цитира Софиянски, който изрече пред съда две почти изключващи се изречения. Първото гласи: "Аз съм направил 10 хиляди реституции, точно за тая ли ще си спомням?". А във второто изречение казва, че е предприел отписването на дворец Врана, за да спести средства от бюджета. Документацията е изчезнала от архива на Столична община, твърдят юристи, свързани с делото.



Същинската грешка



В резултат от делата държавата може и да си възстанови собствеността върху царските имоти, но едва ли ще възстанови репутацията си. И то не защото е отнела на Сакскобургготски някаква собственост, а защото изобщо е допуснала тази собственост да му бъде върната. При това в условията на очевиден конфликт на интереси и вероятна злоупотреба със служебно положение. Ако държавата му беше потърсила отговорност преди всичко за това, щеше да е отстояла обществения интерес далеч по-успешно.
Снимка: Борислав Николов
На 6 април 2001 г. Симеон Сакскобургготски произнесе известната си реч за 800-те дни в резиденция "Врана". От всичките му имоти само тя не е върната с решение на правителството, което оглавяваше, или областните управителни, които назначи. В съда тогавашният кмет Стефан Софиянски обясни реституцията на "Врана" с необходимостта столична община да си намали разходите. "Всички в България имат право на реституция, само ние - не", казваха от царското семейство през годините. Особеното е, че бидейки премиер, Симеон Сакскобургготски се зае сам да си връща имотите.

Резиденция "Царска Бистрица" беше спешно върната от правителството на "Сакскобургготски" на Симеон и Мария-Луиза Сакскобургготски , тъй като Калина щеше да се омъжва.

 Резиденция "Царска Бистрица" беше спешно върната от правителството на "Сакскобургготски" на Симеон и Мария-Луиза Сакскобургготски , тъй като Калина щеше да се омъжва.




20
6682
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
05 Септември 2014 19:36
"Казусът" показва какво представлява политическата ни класа - користна и недалновидна клика, която винаги е част от всеки проблем и никога от решението.
В случая с дедовите имоти дори нямаше проблем, преди да бъде създаден
05 Септември 2014 20:16
По време на дядото Фердинанд с държавни средства са построени:
1. Сградата на Народното събрание - 220 000 лв.
2. Сградата на Централната поща - 510 000 лв.
3. Сградата на Държавната печатница - 725 000 лв.
4. Сградата на Народния театър - 1 501 726 лв.
4. Болници в цялата страна - 2 140 950 лв.
6. Гимназии в цялата страна - 2 834 594 лв.
7. Дворци - 3 837 674 лв. + 491 643 лв. за специален пристан в Евсиноград или общо 4 329 317 лв
05 Септември 2014 20:20
Татяна Ваксберг
05 Септември 2014 20:35
Дедо да си ходи гол като пищов. Както си дойде.
05 Септември 2014 20:40
Интересно, че Кралство Великобритания си има Хайд Парк в столицата, а Република България - Борисова градина?
05 Септември 2014 20:40
България написа тази Одисея по Езоповски: "С царете се говори или колкото може по-кратко, или колкото може по-сладко".

Никой тогава не знаеше, че "Царят е гол".....и крадлив!


05 Септември 2014 21:01
"България - това не е държава, а местопрестъпление".
05 Септември 2014 21:17
А Софиянски, Куневица, Даниел Вълчев, Станишев, Олимпи незнам кой си и вся остальная сволочь, все едно не са знаели как стоят нещата. Не може ли прокуратурата да се позабавлява малко и с тези!
05 Септември 2014 21:17
"България - това не е държава, а местопрестъпление".

Ако в България имаше структурирана и стабилна законодателна среда и реално правораздаване, каквито има в повечето западноевропейски държави, БВП, и, респективно жизнения стандарт щяха да бъдат почти двойно по-високи.
05 Септември 2014 21:52
"От което излиза, че участието в управлението предполага потулването на всякакви грехове."Да, така е и сега.Всички, които са крали, сега се нсатискат да имат власт, за да се прикриват деянията им и да мине давност.Което, обаче, предполага, че ще се наложи насилствено да се връщат неща, които не е бивало да бъдат лична собственост.
05 Септември 2014 22:20
Когато в едно престъпление, което се нарича "реституция на царски имоти", има помагащи лица , те следва да бъдат наказани по законите на РБ като съучастници в организирана престъпна група. Съдебната система с голям зор взе накрая адекватни решения. Да видим по-нататък ще бъде ли наказана тази ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА !
05 Септември 2014 22:23
а защо се премълчава з а чуждото гражданство на заемалия противоконституционно кобургготски?
както за това че и средно завършено образование няма?и няма и ценз?
защо?
ами просто е всичко подписано от него ще бъде обявено за Нищожно..а що народ намаза блажно..
05 Септември 2014 22:42
Наред с друго, Андрешко е и Милостив...
Но Царят не оцени правилно този факт от историята и своето детство,
на стари години позволи да бъде ловко подведен,
а накрая - лековато проигра и "семейния хонорар"...
Не Одисея, а житейски карък ...
Просто да беше си останал в народната митология - никой нямаше да страда от някакви угризения ...
06 Септември 2014 02:55
Наред с друго, Андрешко е и Милостив.

Не е вярно, Андрешко е Милосърден.
Но е паметен и човечен, и нямай капка съмнение, че рано или късно ще види сметката на душманите си
06 Септември 2014 05:45
Държавата ще си върне имотите. Бавно или не толкова бавно. За съжаление България няма да може скоро да възстанови десетките хиляди декари изсечвни от мадридския мошеник гори.
06 Септември 2014 10:08
Morkoff
06 Септември 2014 21:58
Казусът показва какво представляват суросинкавите реститути, дето управляваха за малко в указаното време 1997-2001....
Нищо повече, нищо по малко.....
Дъравата, като имагинерно понятие ни най.малко не е мешана....
06 Септември 2014 22:18
"България - това не е държава, а местопрестъпление".


Папагалското повтаряне на негативни мантри.
06 Септември 2014 23:08
Zmeja
05 Септември 2014 21:17
А Софиянски, Куневица, Даниел Вълчев, Станишев, Олимпи незнам кой си и вся остальная сволочь, все едно не са знаели как стоят нещата. Не може ли прокуратурата да се позабавлява малко и с тези!

Хм, КОЯ прокуратура? Тя да не е нещо извън разкапаната ни държавица, светци, расли в саксия?
07 Септември 2014 18:44
Kradliv Simo triabva da ostane samo s kachtata v selo Bania.Vsichko drugo e na darjavata i triabva da i se varne!!!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД