:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,226,543
Активни 80
Страници 15,496
За един ден 1,302,066

Партиите изсипват рога на изобилието върху електората

Кандидатите за парламента обещават евтин ток, газ, високи пенсии, заплати, майчински, процъфтяваща индустрия и високотехнологично здравеопазване... Но не казват откъде ще вземат пари за всичко това
Галя Горанова
Предизборната кампания е в ход. Партиите вече кръстосват страната да пръскат своята електорална стръв. Шарани не липсват, особено след наводненията. Кандидат-депутатите от ГЕРБ грабнаха лопатите и се завтекоха да помагат на пострадалите, удавени впрочем и от тяхната управленска некадърност и безхаберие. Соцлидерът нарами чувал с родопски картофи, за да покаже съпричастност към клетия български производител, когото партията му така и не защити, докато беше на власт. Политическото лицемерие отново достигна критични нива. В цялата страна е обявен код "безсрамно". Политически партии наддават в търга за предизборна благотворителност с пари на данъкоплатеца. Трошат народна пара, за да лъжат народа, че ей сегинка ще турят край на мъките му, останали нечути от десетилетия, стига да ги подкрепи с бюлетинка. При това повсеместно надлъгване предизборните партийни програми нямат кой знае какво значение. Рядко някой ги чете, още по-рядко им вярва. Но да видим какво все пак ни обещават партиите в своите политически платформи. Впечатление прави сходството в програмите на ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС, което е предпоставка за общо управление.ГЕРБ - пълна либерализацияНай-голямата партия обещава либерализация във всички сектори - от енергетика през здравеопазване до образование.

Към електората се хвърлят две въдици - безплатно саниране на панелки и енергийни помощи за половин милион българи. И двете не решават никой от фундаменталните проблеми на обществото, но съблазняват. Хората най-много обичат "безплатното" и да им дават. Редом с двете примамки партията предлага завоалирано и увеличаване на данъка върху доходите с до 2%, като прехвърля отговорността за това на местната власт. Всяка община ще има правото да въведе по своя преценка добавка към данъка върху доходите на физическите лица до 2%. Мярка, която се рекламира с етикета "финансова децентрализация". Иначе на национално ниво се запазва 10-процентният плосък данък.

В програмата на ГЕРБ не се говори за замразяване на доходите, а за увеличение, пропорционално на ръста на икономиката. Предвижда се увеличаване на помощите за първите 3 деца в семейството като начин да се стимулира тридетният модел.

ГЕРБ не отваря и дума за взимането на нов милиарден заем в документа, но лидерът Бойко Борисов не спира да повтаря, че ще са нужни поне 5-6 млрд. лв. Според признанията на бившия икономически министър Делян Добрев на заем ще се разчита и за специалния фонд за саниране на панелките, който ще покрива разходите на 100% само през първите две години от програмата, след което помощта ще намалее до 75%. Партията ще работи за присъединяване към Единния банков съюз на ЕС.

В здравеопазването ГЕРБ ще замени досегашните клинични пътеки с диагностично свързани групи. Ще се разреши работата на парамедици в спешната помощ. Зад витиеватите формулировки в програмата прозира намерение за ограничаване на болничната помощ и заместването й с извънболнични грижи.

За пенсионната реформа не се споменава почти нищо, освен че ще продължи. Ако се запази вариантът, заложен по време на управлението на ГЕРБ, това означава увеличаване на стажа с по 4 месеца на година до 2020 г., когато ще стане 40 г. за мъжете и 37 г. за жените, както и постепенно повишаване на възрастта за пенсиониране, докато стигне 65 г. за мъжете и 63 г. за жените.

По традиция ГЕРБ обещават повече пари за образование и наука, въпреки че управлението й се запомни с пренебрежителното отношение на Симеон Дянков към "феодалните старци" от БАН. Партията обещава да въведе гражданско и здравно образование в училище.

Програмата предвижда пълна либерализация в енергетиката, като се даде възможност на потребителите сами да избират доставчика на ток и газ. Обещава се намаление на цената на газа с 35% чрез концесиониране на добива в Черно море. Големите енергийни проекти ще бъдат замразени. Споразумението с "Уестингхаус" за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" вероятно няма да бъде подписано, подсказа вече Борисов. Ще се търсят възможности за удължаване на живота на 5-и и 6-и блок. "Южен поток" ще се строи само със съгласието на ЕС.

Електронното правителство, което ГЕРБ не създаде, докато беше на власт, отново е сред приоритетите. В областта на сигурността ще се възстанови положението отпреди кабинета "Орешарски". ГДБОП ще се върне в МВР, ще се изгради самостоятелна агенция за контраразузнаване, а президентът пак ще назначава главния секретар на вътрешното министерство. В малките населени места ще бъде създадена общинска полиция.БСП - прогресивен данък върху доходитеПартията така и не е представила официално и в детайли предизборната си платформа, но от едрите й щрихи се вижда почти пълно припокриване с миналогодишната й програма. Социалистите очертаха 12 червени линии, от които няма да отстъпят, ако им се наложи да преговарят за коалиционно управление. Номер едно сред тях е отмяната на плоския данък и въвеждането на прогресивна скала за облагане на доходите. Този въпрос е предмет на спорове в столетницата от няколко години, тъй като тъкмо правителството на Станишев въведе 10-процентната ставка за всички доходи.

Същото обещание БСП даде и миналата година, но впоследствие се отказа от него заради съпротивата от страна на партньора им в кабинета "Орешарски" - ДПС. И за тези избори левите запазват обявения курс към "реиндустриализация" на икономиката, който също не бе осъществен. БСП обещава отново да подеме и несъстоялата се борба с монополите в икономиката. В социалната сфера социалистите обещават повишаване на минималната заплата и пенсиите, но само съобразно ръста на производителността на труда. Сред приоритетите са здравеопазване с по-силен обществен характер и образование, подкрепяно от държавата. Социалистите подкрепят както газопровода "Южен поток", така и възобновяване на строителството на втора атомна централа в Белене и изграждане на VII блок в Козлодуй. Акцент в програмата е и позицията на левите против налагането на санкции срещу Русия.ДПС - стимули за българските стоки и производителиДостъп до електроснабдяване на всички българи, дори в най-малките села, е единият от акцентите в програмата на ДПС. От партията, също като ГЕРБ и БСП, обещават подобряване на системата за енергийни помощи. В енергетиката ДПС застава твърдо зад изграждането на VII реактор на АЕЦ "Козлодуй", докато за руския газопровод "Южен поток" е доста по-въздържана и поставя като условие "тотално съответствие със законодателството на ЕС".

Влизането в Европейския банков съюз е императив и за движението, подобно на ГЕРБ и РБ. Платформата предвижда и стимулиране на потреблението на български стоки и подпомагане на фирмите, износителки на българска продукция.

По пенсионната реформа ДПС предлага пенсионната възраст да бъде обвързана задължително с продължителността на живота.

Предлага се още финансирането на висшите училища да бъде съобразено с реализацията на завършващите студенти, а учителската заплата да нарасне до средната за страната.

ДПС предписва в платформата си държавните служители поетапно да поемат плащането на здравните си осигуровки, които сега плаща държавата.

В синхрон с ГЕРБ от движението смятат, че има нужда от нов Наказателен кодекс.Реформаторите обещават.... реформиМоже да звучи невероятно, но Реформаторският блок, който тръгна да променя кардинално българската политика, не бе обявил програма на старта на предизборната кампания (5 септември). Миналата седмица обаче все пак програмата бе обявена в интернет и от нея стана ясно, че реформаторите обещават... реформи.

Блокът обеща "дълбоки реформи" на база на дясноцентристките принципи, както и операция "Чисти ръце". Ще бъдат реформирани правосъдието, сигурността, енергетиката, публичната администрация, също и образованието, здравеопазването, социалната сфера. Гражданите ще бъдат зарадвани с електронни услуги, бизнесът - с електронни обществени поръчки. До 2016 г. трябва да се подготви проект за промяна на конституцията и да се проведат избори за Велико народно събрание заедно с президентските. Точно същото предложение фигурира и в програмата на ГЕРБ. Съвпадат и вижданията на двете партии за влизане в Европейския енергиен съюз.

Реформаторите подкрепят и твърде спорното Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ, известно с инициалите ТПТИ, което влече със себе си множество рискове като нахлуването на ГМО храните в Европа, отпадането на забраните за добив на шистов газ и др.ББЦ - за всеки по нещо, дори и за КТБНиколай Бареков е отправил в публичното пространство толкова много обещания, че е трудно да се прецени фигурират ли всички в предизборната му програма. Някои да - безплатен таблет за всеки ученик, връщане на казармата, образователен ценз за гласуване, както и въвеждане на задължителeн вот. Лекарствата ще са безплатни за децата до 7 години, както и на майките им и бременните, а най-ниските пенсии ще се вдигнат с 20%. Също с толкова и учителските заплати. После някой неща стават объркани ."По 350 лв. за раждане на второ дете. Еднократна помощ от 2000 лв. при раждане на дете", т.е. не се разбира кое точно дете ще бъде наградено. Но пък се знае, че ще се дават 1000 лв. за брак на студенти и висшисти. Младите ще бъдат зарадвани и с фонд "Чиста земя", който ще ги оземлява, а фермерите ще бъдат ощастливени с безлихвени кредити.

Най-благите вести идват обаче откъм реалната икономика. Всяка година ще се разкриват 150 000 нови работни места и тъй до 2022 г., когато новите работни места ще станат 1 млн. КТБ трябва да заработи някъде около 5 ноември, защото "България без цензура" (ББЦ) обещава отваряне на банката до 1 месец след изборите. Откъде ще се вземат пари за всичките тези неща Бареков не споменава.АБВ - по президентскиНай-яркото предизборно обещание на АБВ е превръщането на България в президентска република. Предвижда се и референдум за промяна на конституцията, но не става ясно само по този въпрос ли ще е той, или и по друг. Партията на бившия президент Георги Първанов предлага още задължително гласуване и избирателна система, при която половината депутати се избират мажоритарно.

Кардинални промени се предлагат и в социалната политика. Здравеопазването ще е безплатно "за децата и техните майки и за бременните", пада таванът на максималния осигурителен доход и на пенсиите за стаж, натрупан след 1 януари 1997 г. За всеки регион на планиране е предвидена "поне по една високотехнологична болница", във всеки областен град - поне една многопрофилна, във всяко селище - център за доболнична помощ. АБВ не смята да пуска ГМО в България, също и офшорни компании до медии и публични фондове, а за физическите лица предвижда подоходно облагане (10, 15 и 20%).

Всички партии спестяват основния въпрос на своите програми - откъде ще дойдат парите за щедрите обещания. Някои са се задоволили просто да кажат, че ще увеличат приходите. Други обаче приемат парите като даденост, която само ги чака да дойдат на власт. Така че още отсега има съвсем обективни основания да се смята, че повечето партии нямат никакво намерение да изпълняват това, което обещават.

 Бареков е най-голям популист в обещанията си. Но кой ли е очаквал нещо друго?
 БСП обещава всичко, което не свърши, докато бе на власт.
 Кандидат-депутатите от ГЕРБ се включиха в разчистването на наводненията. В програмата им няма много конкретика за превенцията на природните бедствия.
10
5755
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
22 Септември 2014 20:03
Да уточним - рога на обещанието...
-----------------
Сайтът на Генек
22 Септември 2014 20:35
Станишев посочи, че БСП вече е започнала последователното осъществяването на тези си цели още в миналия мандат със създаването на 50 хил. работни места.

Другари, абе дайте линкове къде и какви 50000 раб.места е открил дон Съси. По региони, по професии, по образование. Опасявам се, че не са ви казали, но лошото е, че и на Чебурашка-Станишка и на нея не и е ясно. Да живее простотията, Барек-капут е прав да се натиска за кочината.. Има ли някой по-учен да обясни кой дава право на председателчето на ПЕС и бивш такъв на БСП да лъже повече от циганин? По-зле е и от циганин защото имам впечетление, че и сред циганите има промяна, в смисъл, че доста от тях вече с труд се опитват да заслужат хляба си, а други с по-малък късмет изглеждат като египетски роби(в евро-БГ) но не си позволяват да крадат.
22 Септември 2014 21:34
Партиите изсипват рога на изобилието върху електората

И весниците, и весниците сипят изобилието на герп върху читателята.
22 Септември 2014 22:15
Не партиите, а лидерите им, с две ръце го изсипват рога на изобилието, а гащите им - подозрително издути! И от задния джеб издайнически стърчи тубичка с вазелин! Ама ние, електоратът, сме си виновни, защото житейското ни CREDO (bonum е само за Цветелинката!) е: нек сме живи, пък НЕК ни еб**т! Затова слушайте ги в захлас, и се приготвяйте сфинктерно!
22 Септември 2014 22:18
Впечатление прави сходството в програмите на ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС, което е предпоставка за общо управление.

To по тази логика ГЕРБ и ДПС можеха да направят коалиция още в предишния парламент, но не го сториха.
От друга страна програмите на БСП и ДПС бяха тотално различни, но ръководствата на двете партии спазариха общо управление, така че програмите са последното, което се има предвид при съставяне на коалициите. ДПС по традиция предлага съвсем либерална програма, но на практика действията им се съсредоточават върху усвояването на едни пари чрез държавни поръчки и изгодни проекти за техни фирми. По същество те разпределят порциите в държавата. А, и субсидии за тютюнопроизводителите, т.е. електората.

Пък и след изборите кой ти гледа програмите...
22 Септември 2014 22:55
пред мен е брошура с "примоции" на "Метро".Трудно е да я различиш от политплатформите.
22 Септември 2014 23:53
ИСТИНАТА

http://afera.bg/wp-content/uploads/2014/09/lidl.jpg
23 Септември 2014 02:09
Будата беше най-честен в рамките на възможното: Майки и баби ще плачат и ще проклинат, бащи и дядовци ще се палят, но Цеца Секса и Прокопи, Златев и Пашата ще просперират.
23 Септември 2014 07:45
Най-трудно е да обясниш на жирналист, откъде идват парите.
Ако му речеш, че ще се издават вестници в по-голям тираж , дори и той няма да хване вяра.
Повече реклами по ТВ - още по- не става !
Ами да се краде по-умерено, това поне могат да го обещаят някои политици, които са си написали домашното (програмата) и стоят зад нея твърдо.
Това дори и журналистите ще го разберат.
23 Септември 2014 15:42
Чух тази сутрин по време на двубой в Плевен, как се обяви, че ще има стимули за три деца.То и при Бай Тодораки имаше подобни стимули, ама не се получи.Може повече да се раждат, ама ни трябва Фонд "Бъдещи Поколения".Достатъчно вече съм писал по Форумите за този нов Фонд.Няма да се повтарям.Ка ще се спрат мангалите да се размножоват като зайците ли? Има решение на въпроса, и няма Господ, който да не му е неугодно!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД