:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кампанията като панаир, кандидатите като мечки

Най-после трябва да се каже ясно, че “предизборните прояви”, които организират щабовете, са непрофесионални, на читалищно ниво. Нужен е дебат – както политически, така и експертен
Сигурно някой е убедил Цветанов, че акцията е гениален ПР-ход, но тя предизвика само сарказъм
Случка 1. Две приятни момичета на по 25 пристигат в неголям областен град. Наемат най-скъпия хотел, засядат в най-скъпото кафене, отварят лаптопи последен писък. Телефоните непрекъснато звънят. Пратени са да правят пиар на кандидат-депутат от листата. След 4 дни трескав труд върху лаптопа, десетки телефонни разговори и скъпи обиколки на града с такси, измислят... да купят кошчета за боклук, да ги сложат по главната улица, а върху тях да пише "Дарени от.." На другия ден са в следващия областен град. След 4 дни успяват да измислят същото, само че дарени този път са не кошчета, а саксии с декоративни храсти. Случката е от отминалата кампания за европейски избори.

Случка 2. Областният град този път е голям. Обгрижваният политик води листата, прехвърля 60-те. Пиарката е една, почти му е набор. Бивша журналистка. Жената трескаво мисли как да спечели гласове за клиента си и не му дава почивка - в първия ден от кампанията го води на "случайна инспекция" в нощен клуб, където той казва, че нивото на шума на подобни заведения трябва да се регулира законодателно; на втория го среща с художници на графити в подкрепа на свободното изкуство, на третия - със скейтъри, които поискали, а той им обещал рампа. В края на кампанията



възрастният човечец едва диша,



младежите на мига забравят за него, защото и без това не са го чували. Но пък местните вестници изобилстват от тържествени снимки, на които оплешивяващият кандидат се къпе в любовта на "най-младите избиратели". Случката е от по-предишната предизборна кампания, парламентарната.

През настоящата имаме Татяна Дончева, която кара двуетажен автобус, Мая Манолова, която играе шах на пазара в Кюстендил, Кристиан Вигенин, сгушен под тютюнев навес, Лиляна Павлова, кротко присядаща до баби, а после спонтанно понесла се на хоро с тях. Михаил Миков рецитира "Септември", а вицеадмирал Пламен Манушев, строен мъж, вдъхващ респект с осанка и биография (бивш командир на ВМС), се гъне в кючек, сякаш току някой ще му лепне десетачка на челото. И още, и още.

Имаме проблем. И той е изключително посредствените събития, прояви, които се организират в предизборната кампания. Не влияят на избирателите, или пък ако случайно бъдат забелязани, следва излагация на съответния кандидат. Имаме и още по-голям проблем. Той е, че...



просто никой не вижда проблема



- нито политиците, които се подлагат на тия издевателства, нито хората, които ги измислят (пиари, съветници, имиджмейкъри и т.н.). Това е политически и експертен разговор, който не търпи отлагане, защото политическата реклама здраво дълбае дъното. Случват се срамни неща - обида за специалистите, които истински обичат и познават този занаят.

Предизборният пиар е сложна наука. Зависи от бюджет, предварителни обществени нагласи, от спецификата на съответната партия или кандидат, изисква подходящи комуникационни канали. Може да цели задържане на наличните избиратели, може да се стреми към привличане на други от нов сегмент, може и двете. Може да е агресивен или ненатрапчив. Важен елемент от него са послания, идейни или личностни сблъсъци, приятели, врагове, т.е. всичко, което изпълва политическата същност на партията или кандидата. Но главната цел винаги е да се спечелят колкото се може повече бюлетини в деня на вота. А съответните предизборни събития, предадени към хората чрез снимки, клипове, заглавия, са непосредствен инструмент за влияние. Е, кажете, кой би гласувал за Татяна Дончева, защото е подкарала двуетажен автобус? Или пък за Мая Манолова, защото играе шах? За Павлова, задето се целува с баби? Не че нямат избиратели. Имат, но нито един няма да пусне бюлетина за тях поради тези им дейности.

Драгият читател и зрител не знае, но положението с тази част от политическия пиар е наистина плачевно. Обикновено "мероприятието" се случва така - някой го измисля (най-често "експертът"), после настава спешно щуране по организацията. Ако сценката се осъществява в града, то младежката партийна организация е натоварена да осигурява масовка под формата на "случайни младежи", заинтригувани от ценностите и идеите на партията (кандидата). Ако е в село, местният партиен координатор трябва да доведе стълпотворение. Но кого да доведе? Хората



не се вълнуват от глупости, имат си работа



Така на сбирката се оказват 2-3-ма селски пияници, местният бизнесмен, който гледа да е добре с партиите, плюс оркестър и баби в носии, които срещу заплащане пеят и Марсилезата. По-младите и спретнати "гости" сядат най-отпред, имитира се тълпа. Играе се хоро, пекат се погачи, лови се риба (каквото там е намислил "експертът"). Накрая селяните се прибират у дома, мрънкат "водят ни тук някакви - като мечки", а кандидатите се отправят към следващото село, и те с усещане, че са мечки. Експертът по пиар пише прессъсобщение, че кандидатът Х e бил посрещнат радушно от обществеността в село Y.

Тези щуротии си имат най-официално, почти професионално обяснение. И с него се парират всякакви опити за искрен дебат. Обяснението гласи, че хората не се вълнуват от политика, следователно съответният кандидат може да привлече вниманието само ако влезе в цветно, артистично амплоа, образът му е въздействащ, заглавието - прямо и кратко и т.н. Теорията е такава, само че практическото й изпълнение е с изключително ниско качество - и това трябва да се каже ясно. С много малки изключения изпълнението е нелепо, непрофесионално, читалищно. Много под нивото на средната интелигентност. Спомняте ли си "децата с алтруизъм" и онзи кански рев "уаа-ха-аааа" при заливането на Цветан Цветанов с кофа студена вода? Кой точно "специалист" пусна клипа в подобен вариант? (Тук трябва да кажем, че "уаа-ха-аааа" подхожда на набори от казармата, погаждащи си приятелски шеги, не на кауза; трябва да добавим също, че в клипа Цветанов е по шорти и джапанки, в отсъствие на елементарната естетика). А помните ли бременната скарида на Лиляна Павлова? А ако не знаете, трябва да ви съобщим, че сега чрез снимки и концерти водачът на варненската социалистическа листа Ангел Найденов е дейно подкрепян от... житейската му половинка Мая Манолова.

Не знам биографията на момичетата от случка 1. Знам обаче за пиарките на Мирослав Найденов, които на 24 и 25 години тъкмо регистрираха фирма и спечелиха обществени поръчки за стотици хиляди лева. "Експертката" от случка 2 е бивша журналистка, останала без работа и "преквалифицирала" се в пиар, без книга да е прочела от тази сложна наука. Не са парите проблемът в този бизнес, пари се изливат много. Проблемът, както в много други български сфери, са хората - десетките жени и мъже, които се занимават със занаята



без грам понятие от материята,



опит, качества. Смятат "бизнесът" за лек - бързи пари срещу не много труд. Почнат ли, влязат ли някак, лека-полека стават част от "експертния пейзаж". И в един момент всички забравяме какви са и колко могат. Почваме да се питаме защо по кампании виждаме откровени глупости. Разговорът трябва да почне отначало.

Вероятно се питате защо тогава партии и политици наемат подобни "експерти". Ще ви разкажа случка 3, тя винаги е продължение на случки 1 и 2. "Ех, много добре се получи", казва пиарът след поредното хоро. "Много добре", отвръща претендентът. Ако хорото се окаже гаф, на мига виновни стават опонентите, които хвърлят кал, журналистите, които търсят сензации, глупавите избиратели, които не схващат посланието... Всъщност, претендентът няма как да разбере, че е прецакан. Той също не разбира от това, с което се занимава. А ако случайно се размисли, "експертът" почва да му шепне, че той е най-прекрасният политик на света. Никой не обича да му кажеш, че не става.
 Вместо да се хвали с работата си като депутат, Мая Манолова играе шах в градинки.
 Едва ли карането на жълт автобус е най-ценното качество на Татяна Дончева
15
4921
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
28 Септември 2014 18:48
Проблем няма... Има сеир... Изборите не ги решава електоратът...
------------------------
Сайтът на Генек
28 Септември 2014 19:35
" и баби в носии, които срещу заплащане пеят и Марсилезата."
28 Септември 2014 19:47


Помним, помним бременната скарида!

И до ден днешен не знаем роди ли или абортира от стреса, но предполагам не ни осведомиха заради невръстните рибарчета, пред които се изяви тогава госпожата.
28 Септември 2014 20:09
Според мен ПР-ът страда от същия проблем, от който страда и образованието като цяло - липса на интелигентност, търсен ефект в РИформираната образователна система. Само погледнете българските реклами на какъвтпо и да е продукт по която и да е телевизия и се опитайте да разбертете посланието. Погледнете и послушайте Ивет Добромирова. Това е поколението, което порастихме.
28 Септември 2014 20:29
Разкарват активисти/ срещу определена сума/ с микробуси от един град в друг, от едно село в друго, и така създават илюзия в предизборните клипове за масовост на мероприятието на дадена партия.
Най-интересното е обаче, че е останал матриал в татковината , защото дори след Царя, Баце и други месии, пак има вързващи се някой нов, като Бареков , да ги оправи.
Уникални са обаче избирателите на БСП- мистър Клийн ги съсипва 13 години, 9- поредни загуби - и тези пак си го избират на конгреси, млатят кебапчета с него по 2 лв парчето на Бузлуджа .
28 Септември 2014 21:09
Посъчувствах им на кандидатите, пък се замислих - щом не знаят какво да правят, та им трябват пиарки, щом позволяват последните да им се качват на главите - къде са тръгнали да ръководят цялото население?!?
28 Септември 2014 22:15
Голяма част от кандидатите за депутати не схващат в дълбочина политическата проблематика на обществото ...
Не малко от тях имат видими празнини в общообразователната си и политическа подготовка - спомням си със жалост за Димчо Михалевски...
Факт : Липсват им програмни позиции, относно необходимата Реформа ...
Освен редящите листи и други носят отговорност за това дередже - я амбасада, я местен анонимен фактор - Бог знае ...
29 Септември 2014 00:04
"Ех, много добре се получи", казва пиарът след поредното хоро.


Репликата е почти идентична с такава от "Кандидат за хамама" на дядо ни Вазов. И тогава е имало пиари, но драговолни - без заплащане; обикновено нахакани близки на кандидата, с нула спецобразование, но с дълготрайни връзки в нужните селища или опитни депутати с влияние. Прочетете творбата. Сърцето ще ви заболи от кандидатските страсти /в смисъл на мъки/ по селата, дето трябвало да го целуват и олигавят и местните откачалници; и на сватбите, които трябва да почете с ръкостискания, препиване и ръченици... "Не бойте се. Наш другар е, сега невинен", обяснява кметът за любвеобилния селски луд. Чудесна дума за изненадващо душевно заболял = невинен...

Вазов си е Вазов, каквото и да ми приказват пенчовистите! Прочетете разказа...
29 Септември 2014 01:11
Дорис
29 Септември 2014 12:14
За статията

Идеалният ПР у наше село требе да е:
или
1. Бивш или дори настоящ журналист, който много добре да се разбира с бившите си колеги и си има приказката с тях, за да осигури вниманието не само и винаги срещу пари и който:
- по възможност е от по-"деловите" по душа, за да знае извън сладката приказка на кафе кой-как-колко точно;
примери: всяка разтропана кака средна или старша възраст ала Иветката, Соня Колтук., ПР агенцията на Мадам В., ръководена от сина й и прочие подобни, чието име и брой е легион (интересна е силната феминизация на този сегмент); или
- сам да си е фанатик на съответната кауза/партия/лидерска личност, и, вервайки си, допринася за всеобщото верване в щаба, завъртайки своеобразна автосугестивна спирала;
пример: Найо Тицин;
или
2. Пишман политолог / социолог / друголог, който много ги разбира нещата на теоретично ниво и знае да разпознава ясните знаци и силните сигнали, само че създаването им в повечето случаи нещо не му се получава и си остава със сътворяването на купища бездиханни клишета и велемъдри интервюта;
пример: Арман Бабикян, Нидал Алгафари, Буруджиева и немалко други подобни.

29 Септември 2014 12:16
Голяма част от кандидатите за депутати не сещат не схващат в дълбочина политическата проблематика на обществото...

Палаш бележиш забележително развитие, поздравления!
29 Септември 2014 14:50
На предни избори имаше един сайт, който сравняваше МОИТЕ предпочитания по важни теми с предложенията на партиите, записани в програмите им. Това за мен е най-добрата предизборна дискусия-програмите и интересите на избирателите. На тези избори НИКОЙ не говори за програмите, нито за предлаганите решения по най-важните реформи! Че как да избирам!!! Аз искам да знам какво ще стане с Изборния кодекс, Наказателния кодекс, Закона за полицията, ЗКПО, ЗДДС и т.н. Какво ще стане със здравеопазването, съдебната система.... Ще намалим ли броя на депутатите? Ами Конституцията? ..... А в платната белее една ТИШИНА! (разбирай плакатите)
29 Септември 2014 16:05
Палаш бележиш забележително развитие, поздравления!


Що пък палаш?
29 Септември 2014 19:59
borony, ако имаш предвид това, има го и за тия избори.
29 Септември 2014 20:08
Според мен ПР-ът страда от същия проблем, от който страда и образованието като цяло - липса на интелигентност, търсен ефект в РИформираната образователна система. Само погледнете българските реклами на какъвтпо и да е продукт по която и да е телевизия и се опитайте да разбертете посланието. Погледнете и послушайте Ивет Добромирова.


Липсата на интелигентност е различна от липсата на образование. Тука се иска да разбереш как мисли човекът отсреща и да му кажеш нещо на неговия език, а не на езика на ядрените физици. Нито журналистите го могато, нито политиците, ама това не е щото не могат да решават интеграли, а просто щото си падат малко нещо социопати.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД