:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Консулт

В новия начин за отчитане на парното има капани

Новият отоплителен сезон започва с променени правила за сметките за топлото и горещата вода
Снимка: Юлиян Савчев
През април 2013 г. пред Столичната община имаше протести на абонати на "Топлофикация", които настояваха да се промени законът и договорите за парно да станат индивидуални, а не на етажната собственост.
Студените месеци се завръщат. Ясно е, че сметките за ток ще са по-високи. Но не е изключено и за парното да се вдигнат за някои абонати по чисто административна причина. "Виновна" е новата Наредба за топлоснабдяването, която влезе в сила на 1 юни. Тя се спазва от всички дружества в страната. По това време на никого не му беше до предстоящите сметки за отопление, а студените месеци бяха още далече. Сега обаче проблемът е на път да се възроди, при това в най-големия студ - през декември.

Кампанията на столичното парно за разясняване на новата наредба започна още през лятото. Но малцина обърнаха внимание какво точно бе прието. За да подготви клиентите си столичната топлофикация дори пусна образователна брошура, в която бяха включени



10 важни неща, които трябва да се знаят



за промените в наредбата преди отоплителния сезон.

В нея се припомня, че крайният срок за заявяване на извънреден отчет на топломерите и водомерите за топла вода изтича на 1 октомври. Срокът съвпада с деня, в който новите цени на тока влизат в сила. От "Топлофикация София" припомнят, че ако някой е пропуснал датите за редовно засичане, трябва бързо да заяви това при своя топлинен счетоводител. Иначе рискува фирмата за дялово разпределение да му начисли максимална мощност.

Новата наредба слага край на прогнозните дялове. Месечната сметка за парно се определя на база на личната консумация, изчислена в изравнителната сметка за периода 1.05.2013 - 30.04.2014 г. Сумата няма да зависи вече пряко от потреблението на съседите и от обявените нулеви дялове.

Месечната сметка за топла вода се формира като количеството енергия за подгряване на топла вода от последната годишна изравнителна сметка се раздели на 12.

Промени ще има и в сметките за парно, но ситуацията при тях съвсем не е толкова проста. Сметките показват, че общата енергия за отопление от последната изравнителна сметка (заедно с енергията за сградна инсталация) се разделя на броя на дните с отопление (през отоплителен период 2013-2014 г. това са 161 дни). Така се получава среднодневният разход за топлинна енергия, който се умножава по броя на дните с отопление за съответния месец. Получената стойност се коригира с



не съвсем ясен коефициент,



който трябва да отразява климатичния фактор, т.е. температурите и характерът на потребление във всяка отделна сграда ще бъдат отразени в месечните съобщения. Идеята е сметките да зависят от индивидуалното потребление и да се избягват шокиращи "честитки" през най-студените месеци.

Според топлинни счетоводители обаче тази методика е твърде рискова и може да доведе до сериозни изкривявания, особено през най-студените месеци. Методът може да доведе до грешно прогнозиране на месечните сметки през зимата, а това, от своя страна, да се отрази и на изравнителните сметки след сезона. В тях най-неочаквано може да изскочат изненадващи разлики спрямо реално потребеното парно през годината. И според фактурата да излезе, че съвсем не сте стояли на студено, за да пестите, а тъкмо обратното.

Ново още е, че потребителите вече могат да избират от четири начина за определяне на сградната инсталация. Това ще става с решение на общото събрание. Ако то не се спре на някой от тях, потребителите автоматично ще останат на досегашния вариант. С други думи - ако не бъде взето решение, ще се прилага досегашната формула за определяне на сградната инсталация на базата на действително инсталираната мощност за отопление в сградата.

Домсъветът може да избере сградната инсталация да се определя чрез изчисления, направени от правоспособно лице или от обслужващата фирма за дялово разпределение. В този случай обаче процедурата е за сметка на етажната собственост. Вариант е и да се направи реално измерване на количеството енергия от експерт в присъствието на представител на топлофикацията. Това обаче е сложна техническа процедура, която изисква за кратко време



пълно спиране на парното в сградата



Тази проверка също се плаща от етажната собственост.

Етажната собственост може да избере и определяне по фиксиран процент за сградна инсталация, който е предложен от топлинния счетоводител. Според столичната "Топлофикация" той познава спецификата на консумацията в сградите, които обслужва, и може да предложи адекватна консултация. Все пак обаче в края на отоплителния сезон трябва да се направи допълнителен анализ и при необходимост този процент да се коригира.

Но кой ще се занимава с цялата бумащина и разправии с парното? Това зависи от избора на домсъвета, като избраният ще има "щастието" да си говори освен с топлофикацията и с фирмата за дялово разпределение. За целта е нужен протокол, а избраният най-често е или касиерът на входа, или самият домоуправител.

Разходите както за отопление, така и за подгряване на топлата вода стават предвидими за една година напред, а промяната в индивидуалното потребление няма да се отразява върху сметките на съседите, твърдят експертите. Важното през този отоплителен сезон е, че най-накрая



отпадат прогнозните дялове,



а нулева консумация ще се заявява само ако имотът не е обитаем поне 3 месеца. Това ще трябва да се удостоверява от домоуправителя и двама от съседите. По желание на потребителите фирмата за дялово разпределение може да пломбира с холограмен стикер всеки радиатор в сградата срещу кражбата на топлина.

Прогнозните дялове бяха сериозен проблем. Досега в някои от сградите с етажна собственост уредите се отчитаха от топлинните счетоводители веднъж в края на отоплителния сезон. В тези случаи месечните сметки могат да се изчислят само на база на прогнозно месечно потребление, т.е. прогнозен дял, който зависи от потреблението през миналите периоди. След годишното отчитане на уредите се извършва изравняване и в зависимост от това почти винаги се оказва, че някой на някого дължи пари - или абонатът на топлофикацията, или обратното. Тънкият момент е, че когато веднъж си се топлил повече, следващата прогноза ще бъде на базата на по-голямото потребление. Казано другояче - по-високи месечни сметки преди изравняването. По-различно е при новодомците - при тях прогнозата се прави по специална методика за прогнозна енергия, която евентуално биха изхарчили.

Промените засягат не само отчитането на топломерите, но и на топлата вода. Според новата наредба всички апартаменти трябва да имат



узаконени уреди за топла вода



Ако някой реши да си спести това задължение, върху сметката му ще бъде начислена разликата между количеството вода от общия водомер в сградата и сбора от показанията на узаконените водомери на комшиите.

Новост е и че от този отоплителен сезон задълженията за гореща вода ще се смятат на база реално отчетеното индивидуално потребление в изравнителната сметка за всяко отделно жилище. Иначе казано - дължимата сума ще се смята като последната годишна изравнителна фактура ще се разделя на броя месеци в годината ,т.е. на 12. Още през юни от софийското парно посочиха и конкретен пример. Ако изравнителната сметка за отоплителния сезон 2013 - 2014 г. показва консумация от 48 куб. м топла вода, които се равняват на 3600 кВтч топлинна енергия на стойност 390 лв., за да разберете колко ще плащате всеки месец от новия изравнителен период, трябва да разделите количеството топлинна енергия на 12 и полученото число да умножите по действащата цена на топлинната енергия. Така в следващите 12 месеца ще плащате за 300 кВтч месечно по 28 лв. по сега действащите цени, заявиха от "Топлофикация София".
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
През 2012 г. "Топлофикация София" отчете успешното приключване на Проекта за рехабилитация на топлопреносната система в столицата.
22
7080
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
28 Септември 2014 19:02
Огромен кеф за моето семейство - най-близката тръба (пипало) на Топлофикация-София е на повече от 800 метра от сградата. Сега за ток плащам по-малко отколкото преди само за парно.
28 Септември 2014 20:58
Месечната сметка за парно се определя на база на личната консумация, изчислена в изравнителната сметка за периода 1.05.2013 - 30.04.2014 г. Сумата няма да зависи вече пряко от потреблението на съседите и от обявените нулеви дялове.

Поредната нагла лъжа на топлофикациите трябва да се разобличава ежедневно.
Какво значи "няма да зависи пряко от потреблението на съседите", като ще зависи не просто пряко, но и единствено от изчислената към 30 април "лична" консумация? Та нали изчислената индивидуална консумация не е нищо друго, освен разпределената консумация за предшестващия сезон, която зависи от общата, измерена от топломера в абонатната, от реалната консумация на добросъвестните и от всички кражби и злоупотреби на комшиите, които крадат от нормалните хора?
Технологията на шашмата е безкрайно проста: за 15 години прилагане на дяловото разпределение, над 50% от домакинствата се снабдиха с по два комплекта радиатори - един оборудван с разпределители и един за отопляване. По време на отчитането, на тръбите стоят оборудваните, две седмици след отчитането се свалят и изнасят на хладно, като се монтират "другите", които не отчитат никакво потребление, а в края на отоплителния сезон операцията се повтаря в обратен ред. По този начин, отчетените потребления на апартаменти, идентични по размер, обитаване и с еднакви реални консумации, се различават от 3-4 до над 10 пъти!
С новата наредба тези фиктивни разлики се узаконяват и за следващия отоплителен сезон, това е "новото" в поредното нормативно безумие
28 Септември 2014 21:22
Това, което казвам по-горе, се знае прекрасно от управниците.
Досега само съдилищата са върнали, главно по тази причина, над 180 000 - сто и осемдесет хиляди! - дела срещу т. нар. "длъжници". Но и досега в нещастната ни територия не се намери власт, която да застави злодеите от МИЕ да добавят само едно изречение в наредбата или злодеите от топлофикацията да го запишат в договорите/общите си условия.
Само едно изречение: "Фирмите за дялово разпределение са длъжни да оборудват отоплителните уреди с пломби, а уредите за дялово разпределение със стикери." Само едно изречение е достатъчно, за да се въведе само за една година ред в топлоснабдяването и отдавна да сме забравили кошмара. Няма нормален човек, който ще рискува съдебно дело, ако знае, че в съда ще се докаже по безспорен начин реалното му потребление. Но не се прави и не се прави, а кошмарът за стотици хиляди продължава и продължава
28 Септември 2014 21:28
а нулева консумация ще се заявява само ако имотът не е обитаем поне 3 месеца. Това ще трябва да се удостоверява от домоуправителя и двама от съседите.

Това е може би най-голямата глупост, но и другите глупости в нововъведенията си ги бива. Принципно в 90% от случаите, човек не се занимава да ходи до някаква фирма, за да вземе бланка, на която после някакви си съседи, с които той може и да не си говори от години, да му се подписват и после пак да тича в същата фирма да заявява нулево потребелнеие, просто защото се мести в друг апартамент без да продава стария. Вместо това, човек просто си плаща като поп сметките и в края на сезона Топлофикация му връща примерно 500 лева. Това е основния недостатък на всички наредби досега - случаите, когато човек си сменя жилището. Досегашният начин за изчисляване на сумите за плащане си беше добър, с изключение на тези случаи на смяна на жилището. Сегашните изменение само ще доведат до голяма разлика между потреблението и плащаните суми, съответно до по-високи изравнителни сметки. Примерно ако досега изравнителната сметка е била от порядъка на 30-40 лева, може да очакваме 2-3 пъти по-високи изравнителни сметки по новата методика, т.е. по 60-120 лева. Не знам кой "умник" е измислил нововъведенията, но добре ще е този човек никога да не се допуска повече до работа свързана с парното.
28 Септември 2014 21:35
Новата наредба слага край на прогнозните дялове. Месечната сметка за парно се определя на база на личната консумация, изчислена в изравнителната сметка за периода 1.05.2013 - 30.04.2014 г. Сумата няма да зависи вече пряко от потреблението на съседите и от обявените нулеви дялове.

Това е пълна глупост и измама. И така ще е, докато не се признаят топлоразпределите за търговски измервателни средства и показанията им не зависят от общото потребление, а са независими и отчитат енергия, а не някакви услови "единици"...
28 Септември 2014 21:41
Решението е просто - търговски измервателни средства на всяко отоплително тяло. И никакви реклами на енергийна ефективност чрез пестене на енергия и призиви да затваряме кранчетата. Това е измамата. Колкото повече затворени кранове има, толкова повече са са топлинните загуби, които се компенсират от съседите. Системата е ефективна, когато е отплена ЦЯЛАТА сграда. Всичко друго е за балъци...
28 Септември 2014 21:45
Новата наредба слага край на прогнозните дялове. Месечната сметка за парно се определя на база на личната консумация, изчислена в изравнителната сметка за периода 1.05.2013 - 30.04.2014 г.

Поредната глупост - нямало да има прогнозни дялове на базата на потреблението от миналата година, но сметката щя бъде изчислявана на база на потребелнието от миналата година. Не по врат, а по шия. Разликата е, че вместо относителен дял, сега ще ни заковат абсолютна стойност, която няма как да не е доста по-далеч от потреблението нив сравнение с досегашната относителна стойност
28 Септември 2014 21:49
Просто решение наистина има, но то е връщане към плащането според кубатурата на жилището. Всичко останало води до досегашните кавги и недоволства. Парното е колективна услуга и няма как да се сложат индивидуални измерители на цялото потребление, а и какво точно ще измерват? До 1990 година плащахме за поддържането на определена температура в жилищата и май е по-добре пак да св върнем към същата услуга.
28 Септември 2014 21:55
Abbadon, това означава да няма спрени ОТ. Съгласен съм, че това е най-доброто и ефективно решение. Но пък тогава отоплителните фирми нямат основание да извършват качесвтвена услуга - ще смъкна минималната комфортна температура на 19 градуса, да речем, и ще я държат постоянно, за да си намалят разходите и максимизират печалните...
28 Септември 2014 21:58
Това е пълна глупост и измама. И така ще е, докато не се признаят топлоразпределите за търговски измервателни средства и показанията им не зависят от общото потребление, а са независими и отчитат енергия, а не някакви услови "единици"...

Su38,
замяната на тъпите разпределители - няма как да се признаят за средства за търговско измерване, защото не са такива - с топломери, е най-чистият и съответстващ на европейските директиви начин за измерване на топлоенергията. Разпределителите не могат да покрият основното европейско изискване за правото на потребителите да контролират потреблението си в реално време!
Но виж какво отговарят злодеите на предложенията за далеч по-евтиното средство "пломби и стикери", което е 2-3 лева на апартамент: "Оскъпява услугата". Един вид, мерзавците тормозят хората поради "грижа и социално мислене"
А нали се сещаш докъде подскачат срещу топломерите?
Нищо, че отдавна има топломери по 20-30 лева, по-евтини от повечето разпределители
28 Септември 2014 22:04
Сложните проблеми имат прости и лесни за разбиране грешни отговори
28 Септември 2014 22:08
И никакви реклами на енергийна ефективност чрез пестене на енергия и призиви да затваряме кранчетата. Това е измамата. Колкото повече затворени кранове има, толкова повече са са топлинните загуби, които се компенсират от съседите. Системата е ефективна, когато е отплена ЦЯЛАТА сграда. Всичко друго е за балъци...

Да, "затварянето" е важен елемент в схемата за мамене.
Затвореното кранче реално може да намали консумацията с до 30-40%, но как специалисти могат да се оправдаят, че пускат фактури с разлики по 300-400% за еднакви жилища, ако не лъжат с басните за "енергийна ефективност"?
28 Септември 2014 22:12
Сложните проблеми имат прости и лесни за разбиране грешни отговори

Ако искаш да представиш прост проблем като нерешим, направи го "сложен" и труден за разбиране
28 Септември 2014 22:37
Но пък тогава отоплителните фирми нямат основание да извършват качесвтвена услуга - ще смъкна минималната комфортна температура на 19 градуса, да речем, и ще я държат постоянно, за да си намалят разходите и максимизират печалните...

За кое от двете пишеш: за плащане според кубатурата или за връщането към първоначалната услуга - поддържане на определена температура? Щото двете са доста свързани, но не предполагат 19 градуса. а и 19 градуса няма да им повищи печалбата, а би трябвало да я намали. Истината е простичка - всяка сграда си има измерител какво е потребила и трябва да си го плати. Трудността е заради разпределението на измереното по отделните жилаща, което е свъразано и с това, че парното фактически отоплява цялата сграда и потребелнието се измерва пак за цялата сграда. И сега има доста жилища, в които изобщо не пускат парното, но си живеят на "комфортните" 19 градуса, защото другите около тях се отопляват. Те ползват ли или не ползват парно? Очевидно е, че ползват, макар и да не си пускат радиаторите. Е, как ще им измериме това потребление? Принципно, наистина колкото повече неработещи отоплителни тела има, толкова по-неефективно е парното в сградата и би трябвало да е по-голям дела на плащането несвързано с индивидуалните измерители. При един граничен случай - никой в сградата не си пуска радиаторите, а потребление в сградата има, кой и колко ще плаща? Тогава се стига до плащане според кубатурата, т.е. пак се връщаме към нещо, което незнайно защо бе отречено.
28 Септември 2014 23:28
абадон, ако заплащането е на кубатура, ще накара топлофикационните дружества да доставят минимално количество топоенергия, така че в определени точки на сградата да се отчита минималната изискуема температура. Освен това различното разположение на апартаментите дава предимство на един собственик пред друг, което си е повод за между съседски войни, което много се харесва на топлофикациите. Но това е бял кахър пред гигантските проблеми, които сегашната система създава.
В интерес на истината заплащането по кубатура е най-справедливо и ефективно измежду съществуващите, спор няма. И няма да стимулира изключване на отоплителни тела, което не е в интерес на търговците на топлинна енергия., защото тогава се потребява минимално количество топлинна енергия.
29 Септември 2014 13:35
В нормативните актове свързани с топлофикацията изрично трябва да се запише че е разрешено изграждането на инсталации само от хоризонтален вид. Второ - изрично трябва да се разреши монтирането на радиоизмервателни уреди на индивидуален потребител а не на цялата сграда.
29 Септември 2014 14:00
За да има справедливо разпределение на разходите за топлинна енергия е необходимо сметките да се формират в максимална степен на основата на обективни измервания. Прекалено много са допусканията, интерполациите, условните единици, осредняванията и т.н. Топлинната енергия и постъпващата вода (за зареждане и допълване на АС) за топлообменника за отопление трябва да се измерват отделно от същите за топлообменника за топла вода, т.е. в АС да се монтират два водомера и два топлоизмерителя. Сегашното формално пренасяне на средния летен разход на топлоенергия за подгряване на водата върху зимното потребление на топла вода води до грешки с десетки % за отделните семейства. Количеството вода за зареждане и допълване на АС се заплаща от абонатите веднъж като топла вода и отделно върху него се разпределя топлоенергия за отопление. Методът за определяне на излъчената топлина от радиаторите по сравнителен метод чрез някакви условни единица е непрозрачен и съмнителен.
29 Септември 2014 14:38
Спомени 29 Септември 2014 13:35
В нормативните актове свързани с топлофикацията изрично трябва да се запише че е разрешено изграждането на инсталации само от хоризонтален вид. Второ - изрично трябва да се разреши монтирането на радиоизмервателни уреди на индивидуален потребител а не на цялата сграда.

Това изобщо не решава основния въпрос - безпаричието на хората и невъзможността да си плащат сметките, даже напротив - оскъпява им използването на парното. При това даже и при хоризонтална инсталация за парното, кражбите на "топло" няма да намалеят. Фирмите монтиращи измерителните устройства твърдят, че устройствата се крадяли, ако са извън апартаментите , т.е. на стълбищната площадка и ги монтират отново вътре в апартаментите, което позволява по-лесно да се извършват кражбите на топло. Водомерите за топла вода са си по принцип вътре в жилищата, за тях хоризонтална инсталация сякаш няма и кражбите при тях си продължават. Трето, радиоизмервателните уреди позволяват по-голяма възможност за манипулация, защото никой не влиза в жилищата и не вижда как се краде. Това, което може да се направи за по-евтино парно е отпадането на паразитните плащания - за фирма за дялово разпределение, за топломери всякакви, за радиоотчитане и т.н. и връщане към плащането посред кубатурата на жилищата. Разликата с преди 25 години трябва да е в "по-умните" абонатни станции, които да регулират темературата според външната температура.
29 Септември 2014 14:43
Femto 29 Септември 2014 14:00
За да има справедливо разпределение на разходите за топлинна енергия е необходимо сметките да се формират в максимална степен на основата на обективни измервания.

Има едно обективно измерване - в абонатната станция, а след това няма обективно измерване, защото отоплението с парно е колективна услуга за цялата сграда и е най-нормално да се заплаща според кубатурата на всяко жилище в тязи сграда.
Основният проблем не е в измерването, а в мизерните доходи. При плащането за студената вода е почти същото, както при парното, но никой не протестира, защото сметките са в пъти по-ниски в абсолютен размер, което означава, че при нормални доходи и сметките за парно ще се подминават по същия начин.
29 Септември 2014 15:57
XYZxyz
Основният проблем не е в измерването, а в мизерните доходи.[/navy]

Споделям мнението ти, че основният проблем е при корелацията сметки - доходи. Но аз искам да плащам за това, което действително потребявам. Гимнастиките, които споменах водят до изкривяване на сметките на отделните семейства с десетки проценти плюс и минус. Тези разлики потъват в груповата сметка за груповата услуга на Топлофикация, диференцирана мужду потребителите по някакви виртуални правила от някакво паразитно звено. Между другото защо Топлофикация и ВиК не си поделят разходите за отчитането на водомерите за топла вода и по този начин се избегне годишното прогнозиране и изравняване на този разход.
29 Септември 2014 17:14
Това изобщо не решава основния въпрос - безпаричието на хората и невъзможността да си плащат сметките, даже напротив - оскъпява им използването на парното. При това даже и при хоризонтална инсталация за парното, кражбите на "топло" няма да намалеят. Фирмите монтиращи измерителните устройства твърдят, че устройствата се крадяли, ако са извън апартаментите , т.е. на стълбищната площадка и ги монтират отново вътре в апартаментите

Радвам се да разбера, че безпаричието на хората е основният проблем на "Топлофикация София". Щом е така, да се заемат немедлено с решаването му и като първа стъпка още на 01.10.2014 г. да обявят, че се отказват от всички минали, настоящи и бъдещи вземания от хората. Гарантирам, че това автоматично ще повиши разполагаемите доходи на софиянци и реши в голяма степен въпроса с безпаричието в София.

Не можах да разбера обаче, защо "измерителните устройства" са проблем на монтиращите ги фирми? Средствата за търговско измерване на топлоенегрия са собственост на доставчика на стоката топлоенергия, а "фирмите" не са такъв.
Работата е там, че в столицата на България изобщо няма лицензиран доставчик/ снабдител/ продавач на топлоенергия. "Топлофикация София" има 5 /пет/ лицензии, но сред тях нито една, която да й дава изключителното право на търговски взаимоотношения с 90% от абонатите - всичките онези, с които няма и договори за доставка/ снабдяване/ продажба на топлоенергия.

Цялото "творчество" на "Топлофикация София" в областта на битовото топлоснабдяване - наредби, общи условия, фактури, искови молби и прочия, - освен, че малоумно, е просто лишено от законово основание, неоснователно
30 Септември 2014 01:57
Радиаторите в апартамента са демонтирани. През лятото монтирахме топломер с дистанционно отчитане, но за да заплащаме реално потребено количество топла вода-в случая, трябва да плащаме 3 лева "потребителска такса?!" абонамент, което е около 1/4 от годишното потребление. Иначе надплатените и неизтеглени средства за миг "потънаха дълбоко" в последвалите максимални начисления. Така колелото с финансирането на мастодонта триглав змей се върти и ускорява по островърхото 45 градусово нанадолнище, с предплата осигурена от клетите ощавени от врялата вода крепостни абонати.
Софийска Топлофикация синоним на бруталния, крепостнически държавен монопол!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД