:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 185
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Репортаж

"Стари корумпирани маймуни редят правителство"

Хората от старозагорското село Ягода, които с предизборна песен си поискаха банята, не хранят илюзии – “старите политици няма да пуснат кокала”. И продължават да си искат банята
Баба Станка си харесва Бойко.
Село Ягода е като от приказките. Нищо и никакво, обаче от центъра му почва огромен парк, населен с тиха гора, а алеите свършват в огромна старинна изящна сграда. Не сграда, ами дворец! Това е минералната баня на селото, която някога е била обществено средище, а днес е празна студена пустош. Все така огромна и красива е, но изоставена, занемарена, сякаш в нея живее призрак, който държи есен сам да се радва на тишината и златните капещи листа.

Преди изборите жителите на това старозагорско село поискаха с песен от кандидат-депутата Лиляна Павлова "бъдеще за банята". Всъщност това беше бабешкият хор от съседното село Шаново, които със закачлив текст попитаха "банята, банята, какво става с банята". Клипът стана хит в интернет, много хора се смяха, но малцина забелязаха, че



песничката е договор, който местните избиратели



предлагат по много болезнен за тях въпрос - "ГЕРБ ще бъде победител пак" само ако "върне тази благодат", т.е. възстанови банята. След като българите масово се отнесоха към изборите като нещо безсмислено и напразно, то жителите на Ягода единствени показаха нерв и идея какво конкретно искат, очакват, което би осмислило вота им - възстановяване на къпалнята.

Днес сме в Ягода, за да разберем какво мислят тези политически жизнени хора по националните въпроси - кой с кого да се коалира, управлява, има ли нужда от нови избори и т.н. Естествено, всеки разговор от само себе си "завива" към банята. А ето и накратко нейната история - построена е през 1928 г. от архитект Христо Димов, носи всички белези на тогавашния архитектурен разкош. Замислена е като място за почивка и забавление на заможните господа от царска България. През 30-те години е точно такава - хиляди хора се стичат да отморяват и лекуват, десетки вили и хотели ги приемат. "Дворцовият" стил, а и огромният горист парк (50 декара) са проектирани с размах заради очакваното стълпотворение и високия ранг на къпалнята като обществено средище. Хора се тълпят, почиват и лекуват чак до 1999 г., когато е дадена на концесия, но започва да запада. През 2010 г. вече е силно занемарена, зле стопанисвана, под всякакви санитарни норми. Държавата я затваря, а общинският съвет в Мъглиж разваля концесията. От тогава мине ли политик, появи ли се управник в Ягода, хората си искат банята, чиято вода е с температура 54 градуса, богата на калций, магнезий и лекува ред болести.

Първата ни събеседничка е 73-годишната Станка Костова. "Ох, кой да управлява ли...? Да ти кажа, те всичките са такива...("такива", в смисъл "не стават, омръзнаха ни" - бел. авт.). Но най одобрявам Бойко Борисов. Той е най-убавият човек", разсъждава баба Станка. Почва да избира най-удачния партньор на ГЕРБ, но й е трудно - "комай всичките са "такива"". "С БСП - не, не трябва с БСП. Тези от СКАТ по може, по се ядват". После говори със съжаление - за банята, естествено.

На сто метра по-надолу си говорят други старци - бай Средко и бай Тодор Вълков. "Ела бе, Стояне, ела, журналист е момчето, за банята пита", провиква се Средко и компанията се увеличава. За банята обаче после ще говорим. Бай Стоян е възмутен от преговорите за правителство: "Ей, пак старите маймуни искат да се намърдат. Накачиха се, намърдаха се, пак акъли взеха да дават. Извинявам се, че съм вулгарен, ама ще е нов бардак със стари.... ". Питам го кои са въпросните "стари", той ми обяснява: "Ми, Първановци, гледам ги сега по телевизията, наредиха се, правителство ще правят. Нали те докараха България до това дередже! И то от 70 години.



Криминална приватизация, не спряха да крадат,



к'во ще скубят от тоя народ още?". Пак се извинява. "Точно така, точно така", съгласяват се другите с "криминалната приватизация". И дружно обясняват, че "всички стари политици трябва да се изметат" и да дадат път на "нови хора".

Стоян Димов е на 83, Средко на 74, Тодор и той отдавна е навлязъл в "зрялата възраст". И как тази симпатична компания си представя "пробива на младите"? "Ми, има млади. Кадърни. Ама старите не им дават път, не пускат кокала. И избори да има отново, пак старите ще се намърдат", реди Стоян. Тодор съобщава, че е кореняк ягодчанин, но живее предимно в София, през топлото полугодие е тук. Стоян пояснява важно: "Той, Тодор, показва как столичани разсъждават. Но ний тука в низините... аз например предпочитам Бойко. В смисъл - открит е. Ся, може и той да е правил далавери, щото съм чувал, ама поне е открит". Тодор му опонира, смеейки се: "Ха, "може да прави далавери". Е не е ли правил? Що го харесваш? Щото има твоите селски приказки - аз съм прост и вие сте прости". "Ми, толкова може човекът", смее се и Стоян.

"България трябва да се изчисти от всякакви боклуци. Всякакви", натъртва на изпроводяк Тодор. "Няма такъв човек, който да излезе и да ни поведе. Корумпирани са всички от много дълги години, много корумпирани", заключава Средко.

Ягода е интересна не само с банята си. Тук живеят заедно българи, турци, а и едно ромско чергарско племе, известно с развъждането на мечки, поради което преди години селото се прочу с мургав избирател, влязъл в изборната секция директно с мецана. Днес обаче нещата са различни - чергарство няма, ромите са лекари, учители, бизнесмени. Изключително добре интегрирани.

Срещам мургава жена. Баба Маруся Попова е на 71 години, с два инфаркта, високо кръвно и пенсия от 150 лв. Бута колело с медицински бумаги в багажника, отива на лекар. Питам я за мечките. "Сега нямаме такива. Хората работят по чужбина, бизнес развиват, направиха къщи с честен труд. С честен", отговаря жената.

Казва следното: "Най-добре е широко коалиционно правителство. Място да има за всеки, който е влязъл в парламента. Орел, рак и щука са, но ако е само еднопартийно правителство, както Бойко го иска, мисля, че няма да е добре". Маруся гласува за БСП, питам я защо. Ето: "Мойто момче, аз съм от старата генерация. Бесепарка съм и такава ще си остана. Имам наклонност към тези хора. По народност съм циганка, те са ми дали образованието, при тях имаше ред и дисциплина. А сега какво е - анархия!". Искам да разбера с какво трябва да се занимае най-напред новото правителство. "Първо да оправят социални неща - народът много обедня. Имаме



много бедни и много богати,





мойто момче. Да създадат работа за народа. Да не оставят младите да отиват в чужбина, да си останат в държавата и да работят. Аз съм за младите. Аз нямам деца, но навремето съм си мечтаела да имам покрив над главата си и го постигнах. Но сега и да искам, не мога", отговаря Маруся. Много искам да снимам тази начетена мургава жена, но не ми позволява. Повечето събеседници - също.

"Имаме 3600 души по постоянен адрес, иначе сега тук са към 1500. Повечето са на гурбет. Ако в момента цялото население е тук, безработицата ще е много голяма", казва кметът Димитър Димитров. И той иска правителство. По възможност - широка коалиция. "На автопилот не се кара. Не съм нагоре в политиката, но тези, които са там, за всички партии важи, нека забравят тия междуособици, простотии, лични заяждания. Хората питат нас, кметовете, защо не се случват нещата, не тях. Но трябва да се действа със стратегия. Ако ще има стратегия, да има", казва Димитров.

Завършваме с банята. Всички искат общината да я стопанисва. Община Мъглиж обаче няма пари, кандидатства напразно по европейски проекти. Нужни са доста милиони за реконструкция. Интересното е, че хората не желаят банята с цел забогатяване, никой не мечтае да превръща опустяващото село в туристически рай. Искат я, за да си почиват и лекуват. Тяхна е. Благодат изтича пред нозете им. В тази проста селска мечта има много политика, от най-висок ранг. Кой ли ще го разбере?
 Кметът Димитров е категоричен - на автопилот не се управлява.
 Сградата на минералната баня в Ягода - красива и старинна. Паметник на културата е, което допълнително би оскъпило ремонта.
 Центърът на селото е пуст. Може би за добро, защото, ако всички хора си бяха у дома, безработицата щеше да е огромна.
19
5026
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
26 Октомври 2014 20:26
Диян Божидаров
Както винаги на висота.
Такива бани требе да има иляди места в България. И у наше село минералната вода шурти на поразия и никой не може да я ползва за нищо...
26 Октомври 2014 20:39


Имам смътен спомен как местните цигани се разделяха с мечките си.

Те гледаха на животните като на инвестиция и се грижеха за тях.
26 Октомври 2014 21:26
Като пишете за минералната баня в с.Ягода, не ви ли минава през акъла мисълта за минералната баня в центъра на столицата, която родните управници подминават всеки ден? Тази емблематична сграда вече 25 години стои като рушащ се паметник на т.н. демократични промени, а ни занимават със с.Ягода. Напишете нещо за кметовете на София през тези години и не забравяйте да споменете и най-близките им роднини!
26 Октомври 2014 21:39
Много хубава статия.
26 Октомври 2014 21:48
Ето едно предложение, за съжаление неприложимо у нас. Защото сме бунаци.
Банята в Будапеща:
Натисни тук
26 Октомври 2014 22:44
"Имаме 3600 души по постоянен адрес, иначе сега тук са към 1500. Повечето са на гурбет. Ако в момента цялото население е тук, безработицата ще е много голяма", казва кметът Димитър Димитров.


Този репортаж /според мен/ крещи:
Оправете изборното законодателство!
Не ни интересува кои ще го оправяте!
Единствените инвеститори в държвата–общините–хората са собствените им деца.
Дайте им шанс, бе хора!
Електронното гласуване ще ги улесни не само да изпращат пари за оцеляване на роднини, ремонтиране на къщи и дарения към общините, но и да имат съзнание да го правят - не само за близките си, но и за държавата.

В демографска криза - не уважаваме нацията си!
26 Октомври 2014 22:52
Електронното гласуване ще ги улесни не само да изпращат пари за оцеляване на роднини, ремонтиране на къщи и дарения към общините, но и да имат съзнание да го правят - не само за близките си, но и за държавата.


никът ти подхожда. и как точно, кифло, електронното гласуване ще ги улесни? и как ще проимат съзнание? ей-така, отгоре ще им падне сигурно?

кифла...
26 Октомври 2014 23:04
и как ще проимат съзнание? ей-така, отгоре ще им падне сигурно?

То е като опитомяването, онзи, полагаш грижи и поемаш отговорност.
26 Октомври 2014 23:06
опитомяването, кифло, е процес, а не еднократен акт. не става ей-така да го дръннеш по канчето с нещо си, па било и електронен вот, и той/тя/то хоп - изведнъж съзнание проимва.

утопии си представяш някакви
26 Октомври 2014 23:13
Утопии си представям, онзи, защото никого не искам да дрънна по канчето с каквото и да било, а въпросният някой да има лесна възможност да е съпричастен там, където така и така оставя парите си.
26 Октомври 2014 23:19
утопии си представяш. и на въпроса ми не отговори. и ни в клин, ни в ръкав цопна малоумието за електронно гласуване.

малоумие е от твоя страна, щото очевидно нямаш никаква идея защо не е осъществено, какви пречки има и как въпросните пречки могат да се преодолеят. ама ей-така, като петгодишно дете пред магазин: "искам куклатаааааааааааааааа" и рев. два реда сълзи, ред сополи.

стига толкоз. все едно с малката ми дъщеря разговарям.

кифла...
26 Октомври 2014 23:36
onzi
2014-10-26 22:52:48
...
и как точно, кифло, електронното гласуване ще ги улесни? и как ще проимат съзнание?


Това са въпросите, онзи, нали така.
Ще ги улесни, защото няма да се налага да се редят на опашки или да пътуват по 200-300 км, или да ги дописват в списъци, защото не са си направили труда да пропътуват предишния месец 200-300 км, за да се обозначат, като активни, независимо, че вече са си пратили месечната вноска в Родината.
И когато и Родината им отвърне със съответния жест, те ще бъдат още по-отговорни.
Не знам дали е "малоумие", че все още не е въведено, но в 21 век дори и малката Ви дъщеря би намерила сигурен начин да се справи, а след години би Ви благодарила.
27 Октомври 2014 07:59
Натисни тук

Лиляно, булка, Лиляно?
27 Октомври 2014 08:45
Нали те докараха България до това дередже! И то от 70 години.
Криминална приватизация, не спряха да крадат,
Е каква криминална приватизация го е патила още през 70-те този суек.А Първанов сигурно тогава е бил ученик.
27 Октомври 2014 08:54
2014-10-26 22:52:48 ...
и как точно, кифло, електронното гласуване ще ги улесни? и как ще проимат съзнание?
Това са въпросите, онзи, нали така.
Ще ги улесни, защото няма да се налага да се редят на опашки или да пътуват по 200-300 км, или да ги дописват в списъци, защото не са си направили труда да пропътуват предишния месец 200-300 км, за да се обозначат, като активни, независимо, че вече са си пратили месечната вноска в Родината.
Абе вие направо фантасмагории си представяте. Сега на Запад има много работници-българи и цигани. Като се завърти един партиен функционер и им даде по 20 евро, събере им елктронните подписи ли или какво ще бъде. Да не говорим за тук в България. Електронното гласуване дава най-големи възможности за купуване на гласове. Ще седне на един компютър и ще изгласува за неговата партия. Как ще го проконтролираш това с електронното гласуване?
Да не говорим, че у нас бабите, а и не само те, се объркват с обикновенното гласуване, да не говорим за преференциите, а като застанат пред клавишите и съвсем ще се същисат.
27 Октомври 2014 09:01
никът ти подхожда. и как точно, кифло, електронното гласуване ще ги улесни? и как ще проимат съзнание? ей-така, отгоре ще им падне сигурно?
кифла...
Това електронно гласуване стана, като краставицата на Мирча Кришан с 99% вода. Като се загнезди на някого в главата само за това говори. Дали за икономика става цъпрос, дали за баня. дали за наводнение, той си знае електронното гласуване, та електронното гласуване. Гаче то ще оправи всички поразии у нас. А който си праяща пари и с електронно гласуване и без електронно гласуване си праща парите.
27 Октомври 2014 11:48
И аз не разбирам...
Който праща - праща на близките си, ако му се осигури електронно гласуване - какво - ще почне да праща и на финансовия министър ли?
Време е да се спре гласуването в чужбина - струва милиони, а трудно се контролира...
27 Октомври 2014 13:45
Има ли електронно гласуване, тогава секциите с по хиляда и кусур гласували за Корпорацията бързо ще ни се сторят очарователен спомен от времената, когато Корпорацията все още е била под 30-40 % от общия брой гласове - каквито несъмнено ще бъдат резултатите, които ще има след въвеждане на електронно гласуване.

Требе си мъж, който да сложи край на цирка с гласуването в чужбина и да понесе риска от загубените гласове там срещу потенциала на спечелените тук.
Вероятно ползите ще са повече, но няма как да разберем, защото мъже у булгаристан политикасъ няма открити, няма открити...
27 Октомври 2014 13:54
Да не говорим, че у нас бабите, а и не само те, се объркват с обикновенното гласуване, да не говорим за преференциите, а като застанат пред клавишите и съвсем ще се същисат.

Много прости ги изкара тия баби, бе дедо Марксе.
Они пенциите си теглят от банкомат, ти с клавиши ги плашиш...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД