:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 126
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гяволетата си въобразиха, че са преметнали Брюксел

След като България мъчително сключи Споразумението за партньорство с ЕС, изпуска парите през оперативните програми
Светослав Терзиев
Гяволетата в Министерския съвет измислиха как да преметнат Брюксел, за да разпределят еврофондовете по правилни джобове. Мъчително подписаха Споразумението за партньорство с ЕС през периода 2014-2020 г. и веднага опитаха да подменят финансовата му част според собствените си разбирания от какво имат нужда. В резултат на това Еврокомисията им върна предложенията за всичките девет оперативни програми, като придружи всяка с двайсетина страници забележки. Оценката за чиновниците е двойка, а за цяла България е нула, защото 2014 г. се очертава като нулева за усвояване на средства от новия програмен период.

В момента текат два процеса - първо, блокаж на остатъчни пари от изтеклия програмен период 2007-2013 г. поради спрените плащания от Брюксел и второ, невъзможност да се стартира новият програмен период. За първия процес отговорност носят както бенефициентите в България, заради чиито нередности бяха спрени средствата по няколко оперативни програми - например за околна среда и регионално развитие, така и еврочиновниците, които натрупаха дефицит от 24 млрд. евро и се оказаха без пари в последната година. Както и да го погледнеш, държавата е силно потърпевша, защото свеж ресурс не се задава, а трябва сама да дофинансира започнати проекти и да чака в неизвестно бъдеще отприщване на брюкселския извор, осланяйки се на мъдростта, че откъдето е текло, пак ще потече. И междувременно да затъва в нови дългове.



На този фон е повече от странно безгрижието



на високоплатените чиновници по европрограмите, които вече трябва да са разбрали, че клечат под последния пресъхващ кран за външни инвестиции. Споразумението за партньорство до 2020 г. бе мъдрувано през мандатите на две редовни и две служебни правителства, като последното се окичи с лаврите да го подпише на 7 август, ден след встъпването си в длъжност. Документът дава стратегическите насоки, определя финансовите параметри на деветте оперативни програми, за които България се договори с Еврокомисията, но не прави разбивка по проекти за какво ще се харчат парите. Одобряването на оперативните програми е вторият етап, който не трябва да се бави, защото и без това вече са изтекли 10 месеца от първата година на програмния период. Но и той даде засечка. Щом ги погледна, Брюксел откри "блокиращ проблем" - несъответствие със Споразумението за партньорство. Как е възможно, след като нашите специалисти по еврофондовете би трябвало вече да знаят наизуст споразумението, което преправяха три-четири пъти по указания от ЕК? Ето как:

Да вземем за пример ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура". За нея са предвидени 1.145 млрд. евро от Кохезионния фонд на ЕС и още 460 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие. Тези фондове служат за ускоряване на развитието на изостанали европейски райони, каквито са и шестте европейски района за планиране в България, така че да се свържат с транспортната мрежа на по-напредналите държави. През миналия програмен период в Източна Европа се насърчаваше изграждането на магистрали и правителството на Бойко Борисов влезе в хармония с доминиращия тон. Новият седемгодишен програмен период обаче възприе друг тон. Поради кризата парите се свиха и се заговори за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж, който акцентира на иновациите и зелената икономика. Пътищата станаха "отрицателен приоритет" и за сметка на магистралите бе акцентирано върху железниците. Държавите са насърчавани да се свържат с високоскоростни влакове, а не с нови магистрали, които по принцип се смятат за врагове на околната среда. На високоразвитите страни им е лесно - те вече си имат магистрали и могат да мислят за друго. България обаче едва напоследък ускори магистралното си строителство и проблемът вече си е неин. Планираните магистрали могат да си останат недостроени, ако бъдат изпуснати европейските средства.



Служебното правителство, което размита терена



за следващото правителство на Бойко Борисов, влезе в тон с неговия шлагер за магистралите и временно си запуши ушите за сирените от Брюксел. Според запознати със забележките от ЕК то се е опитало отново да дръпне пари към довършването на магистралите, вместо да акцентира върху модернизацията на железните пътища. Червената лампа е светнала и блокиращият проблем е спрял по-нататъшното разглеждане на предложението.

Източник с обичайно добри връзки във висшите кръгове в Брюксел каза на "Сега", че поради недостига на пари еврократите там са подложили на необичайно строг контрол предложенията на всичките 28 държави в ЕС. От 200 проекта за оперативни програми досега са одобрени само 6-7, като 10 държави дори още нямат подписани споразумения за партньорство. Ако България може да се гордее с нещо, поне в това отношение е изпреварила Белгия, Великобритания, Ирландия, Испания, Италия, Люксембург, Малта, Словения, Хърватия и Швеция. Тя прескочи това изпитание почти едновременно с Румъния, която подписа ден преди нея. Но вместо да се мобилизират и да използват набраната инерция, нашите управници веднага ни удариха спирачката. Не беше толкова отдавна 2009 г., когато Румъния изпревари България в прехода си от предприсъединителни към структурни фондове, защото получи одобрение на всичките си оперативни програми, докато всичките наши предложения бяха върнати за доработка. Това беше и една от причините за закъснелия старт в усвояването на средства през миналия програмен период. Който пък ще се транформира в недовършен финал, защото страната просто няма да успее да вземе всичките полагащи й се пари. Сега 7.6 млрд. евро я чакат да се натутка да ги вземе до 2020 г., като с националното съфинансиране това би била мощна инжекция от 9.849 млрд. евро (близо 20 млрд. лв) за буксуващата национална икономика. Само че кой ти мисли за национални интереси?



У нас интересите са парцелирани



в зависимост от близките до властта привилегировани кръгове. Ако някой се чуди къде са корените на корупцията, не бива да ги търси надолу под дървото, а да погледне нагоре към короната. Тук е нормално нещо да е наопаки. Философията на европейското финансиране е да отговаря на базовите нужди, като предложенията за него трябва да идват от местните структури, а не от правителството. В България всичко е концентрирано в структурите на Министерския съвет. Те решават къде какво е необходимо.

Получава се фундаментално разминаване, което води до парадокс. Държавата е съгласна с европейското си делене на шест района за планиране, но те фактически не съществуват. Тя си има 28 областни управители и нито един районен. Всеки от тях дърпа чергата към себе си, а от района, в който попадат, излитат разнородни звуци, които стигат до Брюксел като какафония. За да не си запушват ушите, еврочиновниците са се съгласили София да говори от името на всички. Даже от Главна дирекция "Регионално развитие" редовно изпращат писма с призиви смяната на правителствата да не води до смяна и на служителите по европейските програми. Това пък заедно със силно надутите заплати създава у някои чиновници усещане за недосегаемост и незаменимост. Те привикват да развиват не само професионализъм, но и лична преданост към силните на деня. Оттук следва и търпимост към корупционните схеми в угода на облагодетелстваните задкулисни кръгове. Това обяснява защо се появиха професионални усвоители на европейски фондове въпреки привидното спазване на Закона за обществените поръчки. Те могат да се забележат не само сред строителните фирми, но дори и в медийния бранш, където любими на всяка власт глашатаи биват захранвани изобилно по т. нар. комуникационни програми.

България, която с влизането си в ЕС претендира, че е получила признание за модерна държава, трябва да си преговори базови правила за цивилизованост в международните отношения. Първото от тях е, че договореното трябва да се спазва. Гяволетата започнаха да си мислят, че с годините са станали големи гяволи. Истината е, че ако техните хитрувания първоначално извикваха усмивки в Брюксел, където са се нагледали на шмекери от цяла Европа, в сегашния нервен период на финансова оскъдица търпимостта е изчерпана. От което ще патим всички, докато поне един гявол не бъде изкаран на светло от прокуратурата.







Христо Комарницки
---------
39
7884
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
26 Октомври 2014 19:37
У нас интересите са парцелирани
в зависимост от близките до властта привилегировани кръгове. Ако някой се чуди къде са корените на корупцията, не бива да ги търси надолу под дървото, а да погледне нагоре към короната. Тук е нормално нещо да е наопаки.

Наопаки, но в пълно съответствие с интересите на Доган и Станишев.
Интересно е да се види колко загубихме не само по ОП "Околна среда", но и по схемата за търговия с емисии. Само и само соларките да получават обещаният им от ДПС-БСП милиард годишно
26 Октомври 2014 19:39
Пък Брюксел си е въобразил, че е преметнал гяволетата....
Т.нар. оперативни програми = върнат членския внос ( - ) издръжката на еврозелките , е интересен за стотина фирми -лобисти около чиновниците ни в министерствата и самите чиновници в ресорните министерства и общините . Разбира се и за едрите чокои .
Народеца е минал на натурална размяна - пред очите ми в Монтанско съседи размениха 10 л сливак, в туба от мин. вода , за 100 кг компир , а в друго село - 10 щайги ябълки - за бая цепеници и кочан от кукуруз за разпалки.
В самата Монтана пък , по оперативна програма " Транспорт " , двама байчовци стиснаха ръце за 4 зимни гуми срещу 6 туби нафта .
Българина се спасява вече поединично.
26 Октомври 2014 19:43
Терзиев, Вие имате ли поне един материал за тъпия ЕС, в който да не подкрепяте ръководната роля на партията, опс, обърках се, на ЕК, в който да не клепате България? Че и, гледам, сте много горд от това.
26 Октомври 2014 19:50
26 Октомври 2014 20:21
В България всичко е концентрирано в структурите на Министерския съвет. Те решават къде какво е необходимо.
Получава се фундаментално разминаване

Разминаването е фундаментално заради фундаменталния порок МС да се занимава пряко с парите от ЕС. Нормалното е МС да договаря макрорамката и да предлага на НС нормативната уредба, а управляващите органи по програмите да бъдат независими от него. Такъв модел имахме много преди да започнем усвояването на евросредства; първият такъв управляващ орган бе, ако се не лъжа, Националният Доверителен ЕкоФонд.

Да, ама по тази схема е много трудно да се краде и Саксът, Доган и Станишев направиха и невъзможното, за да наложат схемата "нищо, че не вземаме всичките си пари от ЕС, важното е всичко взето да минава само през кунките ни".

И за какъв професионализъм на чиновниците по програмите говорите, г-н Терзиев, като освен че са партийно зависими, ги сменят на всеки шест месеца?
26 Октомври 2014 20:23
Объркавате ме, г-н Терзиев

момента текат два процеса - първо, блокаж на остатъчни пари от изтеклия програмен период 2007-2013 г. поради спрените плащания от Брюксел и второ, невъзможност да се стартира новият програмен период. За първия процес отговорност носят както бенефициентите в България, заради чиито нередности бяха спрени средствата по няколко оперативни програми - например за околна среда и регионално развитие, така и еврочиновниците, които натрупаха дефицит от 24 млрд. евро и се оказаха без пари в последната година. Както и да го погледнеш, държавата е силно потърпевша, защото свеж ресурс не се задава, а трябва сама да дофинансира започнати проекти и да чака в неизвестно бъдеще отприщване на брюкселския извор, осланяйки се на мъдростта, че откъдето е текло, пак ще потече. И междувременно да затъва в нови дългове.


И изведнъж -
България, която с влизането си в ЕС претендира, че е получила признание за модерна държава, трябва да си преговори базови правила за цивилизованост в международните отношения. Първото от тях е, че договореното трябва да се спазва.


Би трябвало да се откажем от остатъчните пари - от Иракскитедългове как се отказахме - само да е мир и демокрация!

Освен това трябва да платим 7 /седем/ - милиона или милиарда - без значение, заради проституця и наркотици, след като е всеизвестно, че истински българин за секс не плаща!!!....

Но да не се отплесвам- да кажат какво им дължим и кой откъде е!
Стрина можем да им я оставим безплатно - за спомен!
26 Октомври 2014 21:09
В България всичко е концентрирано в структурите на Министерския съвет. Те решават къде какво е необходимо.
Получава се фундаментално разминаване, което води до парадокс. Държавата е съгласна с европейското си делене на шест района за планиране, но те фактически не съществуват. Тя си има 28 областни управители и нито един районен.

Мдаа.
Дорде не се направи истинска административна и финансова децентрализация, все ще е така.
Нема как иначе да се отървем от разрухата и демографската криза...
26 Октомври 2014 21:15
Но да не се отплесвам- да кажат какво им дължим и кой откъде е!
Стрина можем да им я оставим безплатно - за спомен!


26 Октомври 2014 21:20
Гяволетата са си гяволета, но гяволетата от Брюксел са по-големи гяволета. Системата е така направена, че ние да получаваме по-малко пари, отколкото ни е вноската в ЕС. Така бедна България субсидира богатите държави от съюза.
26 Октомври 2014 21:24
Системата е така направена, че ние да получаваме по-малко пари, отколкото ни е вноската в ЕС. Така бедна България субсидира богатите държави от съюза.

Верно?
И с колко...
26 Октомври 2014 21:41
Не знам дали по европрограмите получаваме реално повече, отколкото е вноската ни в ЕС. Подозирам, че получаваме повече, но не много. Ако някой форумец има възможност и търпение, нека пусне линк или даде някаква обща представа за сметките, па макар и по кръчмарски.
Чини ми се, че и повече, и по-малко да получаваме от вноската си, няма голяма значение, защото парата не стига до нас. Чух, че "откатът" под масата по евро проектите е към 50%, че и повече.
Нашите бандити - политици са за затора и за кол и въже, но ги разбирам - могат и крадат. Не разбирам Европа, защото не съм чак толкова наивен да си мисля, че там не знаят.
26 Октомври 2014 21:53
"Малко над 4 млрд. лева е спечелила България от членството си в Европейския съюз. Това показва сметката, направена на база данни на Министерството на финансите и единния информационен портал, отразяващ изпълнението на програмите по структурните фондове на ЕС, пише "Стандарт".
От 2007 г., когато страната ни стана член на Общността, до края на 2013 г. сме внесли в общия бюджета на Брюксел 5,253 млрд. лв. За същия период България е получила парични траншове от ЕС по различните оперативни програми за общо 9,353 млрд. лв.
Така излиза, че за седем години членство в ЕС сме на плюс от 4,099 млрд. лв. Брюксел обаче досега е възстановил малко над половината средства по оперативните програми за периода 2007-2013 г., или 51,29% от сумата. През тази и следващата година страната ни ще продължи да получава плащания по проекти от стария период.
Членството в Общността обаче не трябва да се разглежда единствено през призмата на платените и получените средства. Единният пазар, приливът на чуждестранни инвестиции, както и отворените граници за българските граждани пораждат редица други ефекти, които оказват влияние на родната икономика.
Например от 2008 г. насам сумата на всичките чуждестранни инвестиции у нас възлиза на над 30 млрд. лева, сочат данните на БНБ."
26 Октомври 2014 22:06
Оптимисти.....
България не е приета в ЕС да получава, а за да дава. Парични вноски , проценти от събираемостта на проходните агенции, концесии без пари, електропреносни мрежи и прочие хапки от някогашната развита икономика на страната .
Да харчи от бюджета си за първа вълна емигранти- продукт на политика на САЩ , която беше наречена от руският президент в Сочи/ Валдай клуб / " политика, която ражда тероризъм" . Да стои далеч от Русия и когато получи силен сигнал и ясен знак - някой държавник да изджафка срещу дедо ви Иван.
За което получава след мандата си топло местенце в ООН, ПЕС, чете лекции на Запад или като секретаря на ППО на БКП и активист на партията още от обучението си в УССР - Велизар Шаламанов , стипендийка от фондация "Маршал" .
А българите ? Те получават за тази кирякстефчовска политика висока цена на газа и затворени пазари за конкурентни иначе на руския пазар стоки.Не само традиционните по съветско време.

26 Октомври 2014 22:34
Че кой е забранил на българските компании да работят с Русия?

http://brcci.net/bg/

Само некой да има мерак...

26 Октомври 2014 22:43
Автора
Но пък, щом с европари за пристанища може да се строи софийското метро, защо магистралите да не се строят с парите за железници ...
ПП. Лицето Калки да прочете тая статия.
26 Октомври 2014 23:04
Също въпрос имам - определено ни дължат пари, признават си го,
- как правят така, че ние сме сме им виновни?!?

Да приемем, че има проблем за 2014 г- - ми да изплатят всичко до 2013 г. включително!

КОЙ не си изпълнява договорките???

26 Октомври 2014 23:09
Договорите имам предвид.

"Договорките" са друга оперета. , дърти кущрумби!
26 Октомври 2014 23:11
С мерак и НПО- кьорфишеци - не става .
Опитай да работиш на руския пазар с български стоки , а не да кесиш на НПО- ясла и тогава философствай.
Още преди войната в Новорусия, таможники на Белгород ти казват - забрави за украински и български стоки.
Продавайте в САЩ.
Едни 7 days кроасани в моловете , чат -пат някое козметично мазило - това е .
27 Октомври 2014 06:56
Насата 26 Октомври 2014 22:06 България не е приета в ЕС да получава, а за да дава. Парични вноски, проценти от събираемостта на проходните агенции, концесии без пари, електропреносни мрежи и прочие хапки от някогашната развита икономика на страната.

И работна ръка да дава - като се почне от лекари, медицински сестри, технически специалисти та до всякакъв обслужващ персонал!
27 Октомври 2014 07:27
Светльо, Светльо-о-о,
от доста време си в Брюксел ама (и) от този ти опус се вижда, че или още не си стоплил каква точно е схемата с т.нар. "фондове на солидарността" (Регионалния, Социалния, Кохезионния, тези за Правосъдие, Свобода и сигурност /Фонд Външни граници, Бежанци и пр./) или нарочно (и ти) я прикриваш, замъгляваш!

Големият дявол, Луциферът в Брюксел, чрез въпросните фондове ВЪОБЩЕ не преследва целите, описани в (преамбюлите на) регламентите им, а целта му е хем да МАНИПУЛИРА, хем и да КОРУМПИРА, и то устойчиво (т.е. дълги-дълги години), местните управляващи т.нар. елити (=компрадорски шайки) в (ново) присъединените страни, които получават грантовете от тези фондове за да финансират своите т.нар. оперативни програми (станали вече част от въпросното Споразумение за партньорство)!

Схемата на Велзевула наш от Брюксел е гениална - всяка присъединена към "Клуба" плаща годишната членска вноска, която после брюкселските гяволи връщат обратно - чрез еврофондовете, но тези пари вече се управляват (както е записано във Финансовия регламент на ЕС, и "Правилника" за приложението му, също регламент) в режима на т.нар. shared management: местен /уж/ Управляващ орган (в пакет с местен /уж/ Сертифициращ и с местен /уж/ Одитиращ) и брюкселски ИСТИНСКИ управител на парите, ИСТИНСКИ сертификатор и ИСТИНСКИ одитор /European Court of Auitors/)!

Колкото и да си мислят, че "управляват" европарите местните шайки, СЪЩИНСКОТО им управление НИКОГА не е било РАЗДЕЛЕНО (или както обичат нашенските чиновничета да му викат СПОДЕЛЕНО), а ВИНАГИ САМО В РЪЦЕТЕ НА ГОЛЕМИЯ ДЯВОЛ В БРЮКСЕЛ, който СПИРА и ПУСКА парите както му кефне!!! Под "голям дявол в Брюксел" трябва да разбираме само едно - ГОЛЕМИЯ ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИ КАПИТАЛ! За него цялото т.нар. "рзширяване" (enlargement) на ЕС на изток и югоизток всъщност е ЗАВЛАДЯВАНЕ (ANSCHLUSS)! Аншлус, без пушка да пукне, и финансиран чрез СОБСТВЕНИТЕ пари на аншлусираните! Щом не му играеш по свирката - спира европарите, щом (с)хванеш стъпката и ритъма - пуща парите!!!

Виждаш че Брюк
27 Октомври 2014 07:47
... правителство на Бойко Борисов, влезе в тон с неговия шлагер за магистралите и временно си запуши ушите за сирените от Брюксел.

Абе ние сме големи гяволи
Сирените привличали минаващите край тях моряци с песните си и ги завличали в дълбините, където те се удавяли.

и не се даваме!
27 Октомври 2014 07:50
Може и да сме на некъв финансов плюс от еврочленството. Проблемът е, че не България определя за какво да харчи парите си по договор. Макро-рамката се определя от други чиновници и се следва до последната запетая, щото иначе наказателна процедура. Това именно изкривява икономиката ни и прави невъзможно приоритизирането на някакви отрасли, че дори и подходи на функциониране. Това се прави, за да могат други държави (чрез техни компании) да развиват съответната бизнес-ниша.
27 Октомври 2014 09:09
Как си личи кой отде пише... И чии интереси изразява...
------------------
Сайтът на Генек
27 Октомври 2014 09:36
Няма как всичко да не е централизирано, след като общините нямат икономическа самостоятелност- държавата прибира целият ДОД и след това им дава субсидии. А е нормално ЕС да подкрепя проекти, които са в техен интерес. Фирмите които участват в реализацията разбира се, са няколко големи. За дребосъци условията са просто непосилни. Въобще, еврофондовете ще оправят някой и друг път или жп линия, но е абсурдно да се мисли че могат да променят България.
27 Октомври 2014 09:51
Но да не се отплесвам- да кажат какво им дължим и кой откъде е!

Не им дължим, те ни дължат, ама малко са ни го поспрели, че се правим на тарикати....
А кой откъде е.... е, ти си за към Москва, то е ясно:-))
27 Октомври 2014 09:59
Ако нашите управници имаха достатъчно акъл и не крадяха досега да са построили високоскоростни ж.п. линии по главните направления и повече местни железници около големите населени места.
27 Октомври 2014 11:16
Може и да сме на некъв финансов плюс от еврочленството. Проблемът е, че не България определя за какво да харчи парите си по договор. Макро-рамката се определя от други чиновници и се следва до последната запетая, щото иначе наказателна процедура.

Ийхааа, колко патриотично звучи! Значи България определя да харчи "парите си по договор", като например дава сухо на ТВ7 за реклами, или в министерството на земеделието под топлия поглед на Миро Мършата едни девойки си разпределят пари , ДПС строи мегапречиствателни станции за села с по 2000 човека население, плаща луди пари на латифундисти зърнопроизводители, докато плодо и зеленчукопроизводителите са в киреча.
Впрочем лъжата, че някакви чиновници в Брюксел ей така си измукват от пръстите за какво и как ще се харчат еврофондовете е масова и организирана на територията. По същество тя е резултат от намалените възможности за родни мафиоти, да взимат евросредства по , да речем , "Околна среда", а пък да ги харчат за закупуване на яхти. Те затова Кирето реве.
А всички евросредства за България са преговаряни и договаряни от България с ЕК. Дори на микрониво, когато кандидатстваш по европроект, ти кандидатстваш за определени средства, като посочваш за какво са ти необходими и как точно ще ги харчиш.
27 Октомври 2014 12:32
М-даа, вече всичко опира до пари (и жените са с пари) - най-стройните и красиви хора в България са родени в периода 1965-1975 г. (когато диктатурата е в разгара си и всички са що-годе равни) - тогава хората са се избирали по разбирателство, любов и красота... След 1975 г. започват много женитби за пари и имоти, генът се пренебрегва, и поколенията са ниски, късокраки и гъз.сти (демокрацията в края на краищата изражда поколенията)... Защо е така - не знам! Във всеки случай съществуват два начина за харесване между хората (и за това са отговорни висши сили)... Първият е позитивният, когато мъжът и жената са заредени със система за взимане на решение за отглеждане на дете и всичко става по взаимно разбирателство - това е много рядко... Често срещаният е негативният начин - това е система, при която мъжът е зареден с определена енергия, която подсказва на жената, че мъжът е готов за размножаване и едва ли не насила ще изкарва пари и за децата - при изчезването на тази енергия следва моментален развод... При тази система жената определя всичко, тя приема мъжа... При жените нещата стават случайно, за това тя избира най-издигнатия и богат мъж с такава енергия, без да се съобразява с гена...
27 Октомври 2014 13:50
Не, Бонго, не за това рева. А например, защото България няма мерки за подкрепа на преработвателната промишленост, а само за производство на суровина. Тогава няма как да има одобрен проект за такива дейности, просто щото е нелегитимен. Приоритизирането на такава мярка е първо българска работа, но крайното одобрение иде от ЕК. Кажи ти сега кой разпорежда - кое да е правителство в България (според националните нужди) или чиновниците в Брюксел (според плана за периода)?

Не може, значи, да искаш пари за преработвателен цех, а да има налични пари за строеж на детски градини. Щото това е договорено. А то деца няма, понеже няма производство, нито каквато и да е специализация на износа. Няма и да има...
27 Октомври 2014 16:42
"няма мерки за подкрепа на преработвателната промишленост"

Това не е вярно! Цялата ОП "Конкурентоспособност" беше за това.
27 Октомври 2014 16:47
По точно - строителството на "преработвателен цех", не е допустим разход. Закупуването на модерно и високотехнологично оборудване е допустим разход. Така стоят нещата.

Не е продуктивно да се профанизира написаното в статията. А и кой е заинтересован, както би попитал Еркюл Поаро.
27 Октомври 2014 17:27
Наскоро ми се случи да пътувам по една страхотна магистрала в Гърция, голяма тяхна гордост. Построена не много отдавна, разбира се с пари от ЕС.
Та едва ли гърците се оплакват, че плащат повече на ЕС, отколкото получават, питайте гръцките фермери и не само. Но явно те го могат, а ние-не.

А програмите финансирани от еврофондовете, особено Регионално развитие и Транспорт са едни от малкото възможности за финансиране на местния бизнес. И едни от най-често използваните възможности за финансиране на партийните каси.
27 Октомври 2014 17:48
Не може, значи, да искаш пари за преработвателен цех, а да има налични пари за строеж на детски градини. Щото това е договорено.

Това не е вярно. По Конкурентноспособност може да искаш пари за преработвателен цех по следните показатели (например)
- енергийна ефективност
- иновации
- Развитие на сътрудничеството между отделни отраслови предприятия и/или предприятия и научни звена.
27 Октомври 2014 18:11
На Щурчо пак са му платили ,за да ни докаже каква е файдата от ЕС за БГ.Нищо че действителността в БГ е доста по различна.Хонорарът трябва да се защитава с всички средства !!!
27 Октомври 2014 19:59
Пък Брюксел си е въобразил, че е преметнал гяволетата....
Т.нар. оперативни програми = върнат членския внос ( - ) издръжката на еврозелките , е интересен за стотина фирми -лобисти около чиновниците ни в министерствата и самите чиновници в ресорните министерства и общините . Разбира се и за едрите чокои .
Народеца е минал на натурална размяна - пред очите ми в Монтанско съседи размениха 10 л сливак, в туба от мин. вода , за 100 кг компир , а в друго село - 10 щайги ябълки - за бая цепеници и кочан от кукуруз за разпалки.
В самата Монтана пък , по оперативна програма " Транспорт " , двама байчовци стиснаха ръце за 4 зимни гуми срещу 6 туби нафта .
Българина се спасява вече поединично. Няма какво друго да се каже-колегата го е казал!
27 Октомври 2014 20:09
Така е.
Призиви от рода "Не питай какво ти дава Брюксел, а питай, какво можеш да направиш ти за него." накрая ще предизвикат инстинктивния отговор:
28 Октомври 2014 14:38
Това не е вярно. По Конкурентноспособност може да искаш пари за преработвателен цех по следните показатели (например)
- енергийна ефективност
- иновации
- Развитие на сътрудничеството между отделни отраслови предприятия и/или предприятия и научни звена.


По рамката до 2014 г. по селските райони съотношението производство-друго беше 20 към 80. Парите за преработвателни предприятия бяха под 10% от общата сума за производство. Това създаде монополи върху земята, които освен да произвеждат суровина, нищо друго не правят. По този начин мултиплициращият ефект на производството се изнесе извън България. Именно за това става въпрос; ерзаците по Конкерентоспособност са нищожни като финансови средства и не носят реални ползи за икономиката.

Сега схващаш ли защо ЕК не се интересува от икономическия ефект на структурните фондове, а само от осигуряването на суровина? В предложението 2014-2020 точно тоя въпрос се направи опит да се реши и ЕК още разсъждава какво да ни каже. Значи тоя път имаме опит за корекция и ако се орежат тия неща и сега, няма кво да си говорим.

Впрочем тоя върос е много важен за децентрализацията, намаляване на концентрацията и демографското развитие на България.
28 Октомври 2014 18:21
Кире
28 Окт 2014 14:38


Пълно объркване цари в главата ти.
Има два подхода към дискусията: едната е да имаш предварително изготвено мнение и с копи-пейст на откъслечни данни да се опитваш да го подкрепиш.
Вторият е да се запознаеш с нещата и въз основа на това да си изградиш мнение.
31 Октомври 2014 01:00
България, която с влизането си в ЕС претендира, че е получила признание за модерна държава, трябва да си преговори базови правила за цивилизованост в международните отношения. Първото от тях е, че договореното трябва да се спазва. Гяволетата започнаха да си мислят, че с годините са станали големи гяволи. Истината е, че ако техните хитрувания първоначално извикваха усмивки в Брюксел, където са се нагледали на шмекери от цяла Европа, в сегашния нервен период на финансова оскъдица търпимостта е изчерпана. От което ще патим всички, докато поне един гявол не бъде изкаран на светло от прокуратурата.


Гяволите са икономическите интереси на шайката престъпници срещу цялото човечество, дърпащи конците както в Брюксел, така и на местните български политици.
България е в ЕС като донор и нищо повече, и Брюксел ще си намери всички поводи и причини на света за да спира пари и да шикалкави, та ако трябва и това да е, защото българите не са руси със сини очи!
За никакви търпимости не става и никога не е ставало дума, българите и с търпимостта на Брюксел и без нея пак ще си патят, защото така трябва! Скандалите с триковете на местните политици имат за цел да отклоняват гнева на хората от този факт към нещо досегаемо, като Орешарски или Плевнелиев, платени марионети, които лесно могат да бъдат заменени с нови такива и да създадат фалшивата представа, че нещо се е променило! А всички правителства от средта на деведестте години на миналия век работят в една и съща посока: унищожаването суверенитета на България и превръщането й в напълно зависима от външни икономически фактори треторазредна държавица! И се справиха отлично, получават шестица от менторите си, нищо,че за пред масите и по медиите те йм пишат редовно двойки, това е част от играта!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД