:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 407
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Да бъде осъдена България, но като от любещ баща”

Подписването на Московското примирие на 28 октомври 1944 г. дава възможност за приравняването на България със страните от антихитлеристката коалиция
Работно съвещание между представителите на СССР, Великобритания, САЩ и делегацията на България в състав: министъра на външните работи Петко Стайнов, министъра без портфейл Добри Терпешев, министъра без портфейл Никола Петков и министъра на финансите Петко Стоянов в хода на преговорите за подписването на "Съглашение за примирие между правителствата на България от една страна и правителствата на Съветския съюз, Съединеното кралство и Американските съединени щати от друга"; 16-27 октомври 1944 г.; Руски държавен архив по обществено-политическа история-Москва
Както и да се погледне, към 5 септември 1944 г. България е вече победена страна, едва ли е възможно историческите събития да бъдат тълкувани другояче. Опитите на правителството на Константин Муравиев да представи България в друга светлина са половинчати, фасадни и без никаква възможност някой да ги приеме насериозно. Освен всичко друго, то и време вече няма никакво . . .

Непредубеден преглед на събитията от това време, но непременно в тяхната цялост, ще ни убеди несъмнено, че въпреки все пак различните гледни точки в едно не може да има съмнение - България се измъква сравнително безболезнено от ямата, в която бе натикана в началото на Втората световна война като съюзник на Германия, Италия и Япония. Разбира се, съществуват и други оценки на събитията от 1944-1945 г., но именно непредубедения и непременно цялостен преглед на събитията би трябвало да ни убеди, ако държим на обективността, че при вече създадените предпоставки по-благоприятни условия за излизане от Втората световна война България не можеше да получи в никакъв случай.

Напротив, през цялото време на трескава дипломатическа активност Съветският съюз, и лично Йосиф Сталин, използват цялото си влияние за да постигнат благоприятни за България мирни условия. В раздразнението си, Уинстън Чърчил ще твърди после, че Сталин и Молотов наистина имали "всичкото желание да осъдят България, но само в духа на един любещ баща", докато в същото време самият Чърчил уверява Георгиос Папандреу, в свое писмо от 21 септември 1944 г., че Гърция продължава да има "пълната ми подкрепа". Вероятно за всички трябва да е ясно кой на чия страна.

И наистина, вярно е, че България успява да отлага до края изпращането на войската си на Източния фронт. Същевременно е съвсем неоспоримо, че тя, като съюзничка на Германия, бе активна участничка в изпълнението на политиката на Тристранния пакт на Балканите. Тази нейна роля съюзниците от антихитлеристката коалиция нямаше как да не забележат, разбира се. Ето защо постигнатото от правителствата на Кимон Георгиев бе възможно най-приемливото за България, съмнение в това едва ли може да има.



* * *



Положението на България през първата половина на септември 1944 г. изглежда съвсем безнадеждно, по всичко личи, че суровото наказание на победителите за съвсем несимволичното българско участие в Тристранния пакт няма да отмине страната. Преговорите в Кайро вещаят катастрофична загуба на земи в поречието на Струма, в Родопите и даже в Тракия. Дори след революционните промени на 9 септември надеждите за избягване на поредна национална катастрофа са крайно несигурни и мъгляви.

Особените причини за безпокойство се коренят в отношенията с бъдещото югославско ръководство и лично с Йосип Броз Тито, преговорите за бъдещите отношения между България и Югославия се водят още през втората половина на 1943 г. и до септември 1944 г. Основен е въпросът с искането на Тито Пиринският край да бъде присъединен към Югославия.

Участието на България в предстоящия завършек на Втората световна война на страната на Обединените народи е от жизненоважно значение за бъдещето на страната и за избягване на значителна загуба на български земи, това се разбира от партиите в Отечествения фронт безусловно. В същото време това участие е невъзможно без задължителната нормализация на отношенията с Югославия. Криволиченето на правителствата на Кимон Георгиев и Георги Димитров от 1944 г. до 1948 г. по отношение на съдбата на Пиринския край и на неговото население трябва да се разглежда именно в тази светлина, това криволичене бе задължителна отстъпка за да може България да излезе с достойнство от Втората световна война.

Основно югославско искане е българската войска незабавно да се изтегли зад старата граница и да не води никакви общи битки с югославските части. Като причина се изтъква "непопулярността" на българската войска, особено в земите, предадени за временно управление на България до 1944 г. Изключение можело да се направи единствено за някои български части, които изцяло да преминат в Югославската народно-освободителна войска (ЮНОВ) на пълно нейно подчинение. Българското правителство, разбира се, не можеше да стигне чак до там в отстъпките си, поради което е потърсено съдействието на Йосиф Сталин за изглаждане на трудностите в общуването с Тито.

Нормализирането на българо-югославските отношения, въпреки немислимите отстъпки от българска страна по отношение на съдбата на Пиринския край, изглежда обаче все така невъзможно чак до срещата на Георги Димитров и Йосип Броз Тито в Москва на 25 и 27 септември. Тито е поставен под мощен съветски натиск и само така неотстъпчивостта му е преодоляна.

Постигната е договореност, която отразява по същество българската позиция. Българската войска може да участва наравно с ЮНОВ в освобождаването на Вардарска Македония, започналото разоръжаване на някои български военни части там е прекратено веднага след 9 септември. Българската администрация в Царибродско и Босилеградско се заменя, наистина, но с избрани от местното българско население народоосвободителни комитети, пак от българи, разбира се, но подчинени все пак на Югославския национален комитет (ЮНК).

Отново на тази среща Й. Б. Тито прави предложение българска правителствена делегация да замине за Крайова, където да се проведат официалните разговори с представителите на ЮНК. В Крайова пристига и генерал-полковник С. С. Бирюзов. В началото на октомври всички делегации се събират там, изпълнени с надежда. На 5 октомври спогодбата, която открива пътя на България към участие в завършващия етап на Втората световна война, е подписана.



* * *



Макар подписването на съглашението между България и водещите сили на антихитлеристката коалиция да става чак в края на октомври, всъщност българската войска влиза в сражения с германски части още в дните около 9 септември. В писмо до военния министър Дамян Велчев от 16 септември маршал Толбухин дава своята представа за взаимоотношенията между съветската и българската войска като две войски, на които предстоят "съвместни действия". Следващите събития само подчертават, че тези взаимоотношения са повече равноправни, при зачитане на самостоятелността на българската войска в сраженията, въпреки оперативното присъединяване на Първа българска войска към Трети украински фронт. Нито "подчиняване", нито "обезличаване", както сега злонамерено се твърди понякога, може да се забележи в историческите извори от това време, напротив, подписаното на 28 октомври в Москва, преди точно 70 години, примирие спаси България от сигурната загуба на огромна част от българското землище и от още по-тежки репарации.



(следва)





Извори



"Българското правителство приема условията за примирие, предложени от правителствата на Съветския съюз, Съединеното кралство и Американските съединени щати, действуващи от името на всички Обединени народи, които се намират във война с България. [Бяха подписани] следващите тук условия:

1. а) България, като спря военните действия против Съветския съюз на 9 септември 1944 г. и като скъса отношенията си с Германия на 6 септември 1944 г. и с Унгария на 26 септември 1944 г., прекрати военните действия против всички други обединени народи;

b) Българското правителство се задължава да разоръжи германските въоръжени сили, намиращи се в България, и да ги предаде в качеството на военнопленици . . .

с) Българското правителство се задължава да издържа и да представя такива сухопътни, морски и въздушни сили, които могат да бъдат определени за служба под общото ръководство на Съюзното (Съветското) главно командуване. Тия сили не трябва да се използват на територията на съюзниците без предварителното съгласие на заинтересованото съюзно правителство;

d) След прекратяването на военните действия против Германия българските въоръжени сили трябва да бъдат демобилизирани и приведени напълно под наблюдението на Съюзната контролна комисия в мирновременно положение.

2. Българските въоръжени сили и чиновници, съгласно предварителното условие, прието от българското правителство на 11 октомври 1944 г., трябва да бъдат евакуирани от територията на Гърция и Югославия в установения по това условие срок; българските власти трябва да вземат незабавни мерки за евакуирането от гръцка територия и югославянска територия на ония българи, които са били български поданници на 1 януари 1941 г. и да анулират всички законодателни и административни положения, които се отнасят до анексирането или включването в България на гръцка и югославянска територия.

3. Българското правителство ще обезпечи на съветските и други съюзни войски възможността за свободно придвижване по българска територия във всяко направление, ако по мнението на Съюзното (Съветското) главно командуване това се наложи от военната обстановка, при което българското правителство ще окаже на това придвижване всякакво съдействие със своите съобщителни средства и за своя сметка по суша, по вода и във въздуха.

. . .

18. През целия период на примирието ще бъде учредена Съюзна контролна комисия в България, която ще регулира и следи изпълнението на условията за примирие, под председателството на представителя на Съюзното (Съветското) главно командуване с участието на представители на Съединеното Кралство и Американските съединени щати . . ."

Из "Съглашение за примирие между правителствата на България от една страна и правителствата на Съветския съюз, Съединеното кралство и Американските съединени щати от друга", 28 октомври 1944 г., Москва





Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=0001301&issueid=4488§ionid=5

http://www.segabg.com/article.php?sid=2009112600040001301

http://www.segabg.com/article.php?id=663657

http://www.segabg.com/article.php?id=716614

http://www.segabg.com/article.php?id=717553

75
24694
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
75
 Видими 
29 Октомври 2014 20:13
Нема съмнение, че чичко Сталин е любещ баща.
Он е искал от Хитлер да "освободи" България юще през 40-та годин, барабар с Румъния, Проливите и да създаде Турската социалистическа республика.
Ма нещо много криви са му излезли сметките...
29 Октомври 2014 20:24
В перспектива се оказа, че бая осъждащо ни е налюбил...

Кошка
29 Октомври 2014 20:28
щурчо виж съдбата на сърбия през втората световна война
това ли предлагаш
ние се отървахме с малко жертви
лошото е че постъпихме подло с югославия и и забихме за пореден път нож в гърба
29 Октомври 2014 20:41
Тука ше се лее кръв.
29 Октомври 2014 20:46
Много едностранна и тендециозна статия. Само дето не е написал Слава на Сталин слава на СССР.
Ако има страна която с огромни - и успешни дипломатически усилия да е се е спасила от най- лошото - а именно да попадне в съветския блок, това е Австрия. Като се има впредвид, че първите танкови дивизии за Източния фронт тръгват от Виена. Самият Скорцени е ранен на руска територия.
Но в хода на преговорите доста ясно е споменато на Молотов за пакта с Рибентроп, на което той смутолевя Да, Да.
Е, имали са късмет съюзниците да патрулират във Виена като Four in Jeep.
България прекъсва своето развитие за повече от половин век, най-тежкото е съсипването на селското стопанство - и до ден днешен не може да се съживи страната ни.
Кой да очаква, че този безумен режим ще остане толкова дълго на власт. Ама с руския ботуш и безкрайното търпение на руския народ към тирани...
29 Октомври 2014 20:50
Сръбете ни забиха нож в гърба юще през 1885г. с благословията на Матушката.
За мизериите през Балканските и Световните войни нема кво да говорим.
А че само батюшката Сталин е имал файда от разпалването на ВСВ, в това вече спор нема...
29 Октомври 2014 20:51
България прекъсва своето развитие за повече от половин векр най-тежкото е съсипването на селското стопанство - и до ден днешен не може да се съживи страната ни.

така е вся седерастка сволоч допринесе за затриването на страна 3та в износа на домати в Света в десетката по производство ,и научна база на компютърни технологии военна промишленост.. научно производствени институти - сега последна но първа по смъртност и заболявания..нали демокрация?
в глухия соц пшеницата от декар е над 3 пъти повеч от колкото сега , маслодайните култури са в пъти по рентабилни, племенни стада бяха изклани селекции н а световно ниво умишлено затрити в служба на запада и лична изгода и тотална простотия.
в соца при тоталитарна власт нямаше решетки на прозорците , всекидневни убийства грабежи и изнасилвания сега това е норма..
29 Октомври 2014 20:54
Billion, аз на очите си ли да вярвам или на теб!?!
29 Октомври 2014 20:54
България прекъсва своето развитие за повече от половин векр най-тежкото е съсипването на селското стопанство - и до ден днешен не може да се съживи страната ни.

Абе като ги пишете тия дивотии, четете ли ги? Или не е важно какво повтаряте, стига да е с думите на партийните ви фюрери
29 Октомври 2014 20:56
Надникнах! Видях! Изчезвам!
Прекалено смърди!
29 Октомври 2014 21:02
щурчо аз не мога да ахкам и охкам пред западните съюзници
пред такива като чърчил и това което той ни бе подготвил в париж 1947 година
29 Октомври 2014 21:04
За съсипването на българското селско стопанство от саветските азиатски орди пише и самият Георги Димитров в свое писмо от 22.09.44г. до Сталин и Молотов:
"По места има различни случаи на насилие по отношение на местното население на заетите територии от страна на отделни военнослужещи от тиловите части на Червената армия. Например:
а) произволно се изземват от местното население работният добитък, каруци, продукти и друго без знанието на местната власт и без съответното оформяне на документи по изземване на добитък и хранителни продукти;
б) произволно се изземват държавни и граждански частни моторни превозни средства и смазочни масла. Това води до срив на есенната сеитба;
в) някои военнослужещи в пияно състояние нахлуват през нощта в частни домове в градовете и селата, извършват грабежи, а в някои случаи изнасилват жени и убиват мъже.
В с. Дивдядово, Шуменско, между другото, е убит и най-старият член на компартията"
29 Октомври 2014 21:34
Слушайте, ето ви факти за селското ни стопанство от възможно най-"демократичния" източник - Центъра за изследване на демокрацията Натисни тук, при сравняване на 1994 г. - оттогава нещата са още по-зле - с 1989 г., която е далеч по-слаба от 1978 г. - 1985 г.
Нейсе. "Наслаждавайте" се и не се упражнявайте повече, молим ви се:

Захарното цвекло драстично намали своето производство /8 хил.ха за 1994г., при средно-годиш. 40 хил.ха за периода 1986-1990г./. Производството от 970 хил. тона за 1989г. спада на 150 хил. тона за 1994г. България в последните години е нетен вносител на захар.
Тютюн - Ориенталският тютюн и неговото производство е концентриран в семейните стопанства. През 1994г. производството на тютюн е от 27 хил. ха (-63% в сравнение с 1989г.).
Плодове - Производството на плодове е експортно ориентиран подотрасъл /през 1990г. втори по дял в експорта след тютюна/. Производството и площите са намалели съответно със 75% и 46% сравнено с 1989г.
Зеленчуци - Засетите площи от зеленчуци се изчисляват на 65 хил.ха (-38% в сравнение с 1989г.), като преобладават доматите (40%), пипер (20%). Голяма част от площта, заета със зеленчуци е засята със слънчоглед и други житни култури;
Картофи - Площите и производството на картофи спадна с различен темп между 1989г. -1994г.
Винени лозя - те заемат 100 хил. ха през 1994г. Намалението е около 20% спрямо 1989г.
Оранжерии и оранжерийна продукция - спадът е 8 и 8,5 пъти, съответно.
Драстични промени настъпиха в животновъдството, като основните характеристики в подотрасъла са:
- рязко намаляване на поголовието /с 50-54%/ и броят племенни животни;
- обемът на произвежданата продукция е намалял значително, между 60% и 70% по различните позиции;
- силно се свива домашното потребление на животински продукти. Домашното потребление на месо се свива от 36.4 кг. на 24 кг. или 34% по-малко, при свинско и говеждо съответно с 59 и 57%. Домашната консумация на прясно мляко е на човек от населението -от 55.7л. спада на 39 л. Покупките на кисело мляко за същия период спадат с около 26%, а на млечни масла с 43%.
- през първото шестмесичие на 1994г. България стана нетен вносител на месо.
29 Октомври 2014 21:54
Абе като ги пишете тия дивотии, четете ли ги? Или не е важно какво повтаряте, стига да е с думите на партийните ви фюрери

Уви, точно така се промиват мозъци, Влади.
29 Октомври 2014 22:02
Уви, точно така се промиват мозъци, Влади.


Промиват се кратуни, пълни с бръмбари, те ако имаха малко мозък нямаше да пишат простотии.
29 Октомври 2014 22:11
Писмо на външният министър Петко Стайнов от 16 август 1946 г. до българското посолство в Москва:
"Поискайте незабавно лична среща по възможност с Молотов и му изтъкнете голямата необходимост за България да се намалят чувствително както плащанията в пари от страна на България за месечната издръжка на Съветската армия в България, така и изискванията в храни, фуражи и стоки за същата войска. Да се обърне внимание - пише проф. Стайнов, - че вместо да намаляват, месечните изисквания за плащане на парични суми се увеличават въпреки създаваните у нас очаквания от съветска страна, че тия парични изисквания ще намаляват. Направете формална постъпка пред Наркоминдела за преустановяване на по-нататъшното прилагане на чл. 15 на Съглашението за примирие. Вече близо цяла година, откак съветските войски са в България и ние ги издържаме, като ги снабдяваме с храна и всичко друго, необходимо за издръжката им, а също им плащаме 700-800 милиона лева месечно пари на ръка. Сумата се възкачва на много милиарди."
29 Октомври 2014 23:21
Като се замисли човек, България е единствената страна съюзник на Хитлер, която излиза от втората световна война с увеличена територия.
29 Октомври 2014 23:39
Да бе! И за малко да си имаме излаз на Бяло море. Да, ама оня с пурата, Чърчил, рекъл "Ааа, не! Ние СЕГА България няма да я правим средиземноморска държава, я!" Пък другият, с лулата, чичо Джо, разбрал, че номерът няма мине (СССР с военноморска база на Средиземно като при Архипелагските) и кротнал се.
29 Октомври 2014 23:49
Да бе! И за малко да си имаме излаз на Бяло море

То не, че не сме го имали.
Ма един каскет на име Добри Терпешев, наредил българския корпус да се изтегли от Беломорието.
И след това, онзи с лулата си ударил задника в тавана от яд...
30 Октомври 2014 00:04
ВладиГео
29 Окт 2014 21:34

Я погледни само разликите между две съседни години: 1989 и 1990 и може би ще ти светне нещо, ама надали.
30 Октомври 2014 00:17
щурчо 29 Октомври 2014 23:49
Да бе! И за малко да си имаме излаз на Бяло море

То не, че не сме го имали.
Ма един каскет на име Добри Терпешев, наредил българския корпус да се изтегли от Беломорието.

Ако този каскет не беше изтеглил корпуса , знаеш ли колко жертви щеше да има и докъде щяха да влезат андартите?
Дядо ми е работил в кметството в Драма и ми е разказвал много неща. Включително и за изтеглянето и за омразата и на бели и на червени андарти.
30 Октомври 2014 00:34
Аз много уважавам дедовците.
Они са живите архиви. Та един от тех ми разправяше как четите на ВМРО през 25-та годин, сами спрели при Петрич гръцката армия.
Участието на българската армия изобщо не се наложило...
30 Октомври 2014 00:35
Сумата се възкачва на много милиарди.

Неужели?
Имаш ли някаква представа колко е един милиард лева през 1946 г.? Явно нямаш. Затова слушай: 1 000 000 000 лева през сия година е стойността на 20 000 тона картофи, които са добивани от ниви с обща площ 49 кв. км, а това е квадратче със страни по 7 км - землището на едно село.
Сега ви давам, на тебе и бонго, линк към Статистическия годишник от 1947 г. /в него има данни за периода 1941 г. - 1946 г./ Натисни тук и отивам да спя, а утре ще проверя дали сте отговорили на два простички въпроса: 1/ Колко са задълженията на Германия към нас по клиринга? и 2/ Колко стотици пъти са по-големи от "многото милиарди", които даваме за издръжката на Съветската армия?
Разбира се, можете да ползвате и други източници, но ви моля да ги посочвате, а също да се въздържате от обичайните партенки
30 Октомври 2014 00:40
Влизаш в спор с проф.Петко Стайнов и сумата ти се вижда нищожна.
Браво, браво...
30 Октомври 2014 00:48
Та един от тех ми разправяше как четите на ВМРО през 25-та годин, сами спрели при Петрич гръцката армия.

Да ама не е било 25та ,а 44та. И старите комити вече наистина са били стари. Живите де!
9о те години от България си донесох само една вещ– портрета на прадядо ми, един от тези стари комити,в целото си великолепие–и кебето и резаната манлихера!
30 Октомври 2014 01:03
Сега ви давам, на тебе и бонго, линк към Статистическия годишник от 1947 г. /в него има данни за периода 1941 г. - 1946 г

Елементарната почтеност изисква, преди да ми препоръчваш линкове, да ми отговориш какво се случва с българската икономика и износ през двете съседни години: 1989 и 1990.
30 Октомври 2014 01:41
Уникално. След като видяхме докъде стигнаха България и докъде Гърция в 1989, още има хора които настояват, какъв късмет сме извадили с окупирането ни от Червената Армия.
30 Октомври 2014 06:35
Само щурчо е достоен да се изказва по всекъкави теми
с широта на познанията, по-голяма равна от тази на Петрински.

Г-не Петрински, виждам, че продължавате здраво да газите в "славянска" проблематика, но ви се е отворила една дупка от 11-12 столетия ...
30 Октомври 2014 09:33
Писмо на външният министър Петко Стайнов от 16 август 1946 г. до българското посолство в Москва:
"Поискайте незабавно лична среща по възможност с Молотов...

Друг цитат от същия репортаж, на същия "политолог" Тодоров (защото нали всъщност него цитирате, уважаеми, а не външен министър):
"Ще си позволя да перифразирам известните думи на националния предател Георги Димитров, казани пред съда в Лайпциг, по следния начин: "Диваци и варвари в България са само комунистите. Но аз ви питам, господин председател, в коя страна комунистите не са диваци и варвари?" Звучи доста по-адекватно, нали?", казва в заключение Антон Тодоров."

Не е лошо да посочвате източниците, за да знаем все пак с кого и с какво имаме работа.
30 Октомври 2014 09:35
Котка !
Платете на руснаците и дигитализирайте архива на Коминтерна , или това което руснаците продават свободно !
Много писаници ще се обезсмислят , ще се икономиса и много енергия - позитивна и негативна !
30 Октомври 2014 09:48
Никой не говори за късмет!

Както знаменито казва тов. Коба : Есть логика намерений и логика обстоятельств и логика обстоятельств всегда сильнее!

България е била предопределена като 75% за тов. Сталин и при тези обстоятелства се е случило най-доброто: не сме загубили територия!

Въобше ама въобше не е имало шанс да сме в друга зона на салфетката!

30 Октомври 2014 10:24
Добрият Сталин, бащицата на народите спасява България.Благодарение на
далновидната политика на СССР , най вече с усилията на другарят Молотов България излезе от войната цяла .Особенно с оказаната съветска братска помощ бе изградена социалистическа България където всички живяхме в мир и благополучие цели 45 тодини.Статията на другарят Петрински е в унисон с изискванията на марксистко-ленинският подход и много добре осветлява помоща на братският Съветския съюз и личната загриженост на другарят Сталин за запазването на цялоста на България ....
30 Октомври 2014 10:25
Добрият Сталин, бащицата на народите спасява България.Благодарение на
далновидната политика на СССР , най вече с усилията на другарят Молотов България излезе от войната цяла .Особенно с оказаната съветска братска помощ бе изградена социалистическа България където всички живяхме в мир и благополучие цели 45 тодини.Статията на другарят Петрински е в унисон с изискванията на марксистко-ленинският подход и много добре осветлява помоща на братският Съветския съюз и личната загриженост на другарят Сталин за запазването на цялоста на България ....
30 Октомври 2014 10:42
Глупаво е да о(б)съждаме моралните подбуди на др Сталин. Работата е вулгарно проста. На *салфетката" България е била подарена на СССР. Естествено СССР е защитавал своя васал, т.е. своите интерси. В крайна сметка България, скрита зад могъщ покровител, е запазила територията си. Понякога печелим от чуждия егоизъм!
30 Октомври 2014 10:45
По време на московската среща ,Сталин кани Чърчил на вечеря ,която продължава до зори.Двамата се напиват яко и Чърчил се събужда в паника с мисълта какви ли остъпки е правил на пияна глава, но се успокоява когато му носят бележка от Сталин"Спокойно,я тоже не помню о чего мы болтали до утра а и переводчика уже расстреляли"
30 Октомври 2014 11:28
Глупаво е да о(б)съждаме моралните подбуди на др Сталин. Работата е вулгарно проста. На *салфетката" България е била подарена на СССР. Естествено СССР е защитавал своя васал, т.е. своите интерси. В крайна сметка България, скрита зад могъщ покровител, е запазила територията си. Понякога печелим от чуждия егоизъм!
30 Октомври 2014 12:17
Котка -
--------------------
Сайтът на Генек
30 Октомври 2014 13:27
Положението на България през първата половина на септември 1944 г. изглежда съвсем безнадеждно, по всичко личи, че суровото наказание на победителите за съвсем несимволичното българско участие в Тристранния пакт няма да отмине страната.

Това просто не е вярно. Обаче Класово-Партийният подход в нАуката си е друга работа.
И какво му е на положението. България е във война с Англия и САЩ, но търси контакти за излизане. Започват се преговори.
СЕГА вярно е че Чълчил е поддържал Гърция, обаче чичко Чърчил не е свирил първа цигулка по това време.
Мирен договор е щял да бъде постигнат на базата на
Атлантическа харта подписана от американския президент Франклин Делано Рузвелт и британския министър-председател Уинстън Чърчил. 14 август 1941 г.
1. САЩ и Великобритания не се стремят към териториални или други завоевания.
2. Те няма да се съгласят с никакви териториални изменения, които не са в съгласие със свободно изразеното желание на заинтересованите народи.
3. Те уважават правото на всички народи да си избират формата на управление, при която искат да живеят; те се стремят към възстановяване на суверенните права и самоуправлението на тези народи, които са били лишени от това право по насилствен начин.
4. Като спазват съществуващите си задължения, те ще се стремят да осигурят такова положение, при което всички страни, големи и малки, победители и победени, да имат достъп на равни основания до търговията и световните суровинни източници, необходими за икономическото процъфтяване на тези страни.
....................................

Като доказателство за спазването на тази харта е фактът, че Италия не губи територии, Германия е окастрена само от към Изток. На запад границите остават като от преди войната.
Япония губи само Курилските острови (от кого?).
Още при преговорите в Кайро се очертава становището, че България трябва да се "прибере" в границите към 01,01,1941г. Това се и потвърждава от Московското примирие.
Единствената държава, която разширява неимоверно границите си след войнта е СССР. Половин Полша, Южна Финландия, Прибалтийските републики, части от Румъния, Източна Прусия, Курилските острови. Е и плюс окупация на Източна Европа, която се превръща и в послушен придатък.
30 Октомври 2014 15:01
Атлантическа харта

Само че, докато американците стриктно се придържат към нея, чичко Чърчил се опитва са шикалкави. Др. Петрински, разбира се, пропуска, че американците също не са фенове на промяната на българските граници. Разбираемо е.
30 Октомври 2014 15:32
Федя30 Октомври 2014 13:27

Положението на България през първата половина на септември 1944 г. изглежда съвсем безнадеждно, по всичко личи, че суровото наказание на победителите за съвсем несимволичното българско участие в Тристранния пакт няма да отмине страната.

Това просто не е вярно. Обаче Класово-Партийният подход в нАуката си е друга работа.
И какво му е на положението. България е във война с Англия и САЩ, но търси контакти за излизане. Започват се преговори.
СЕГА вярно е че Чълчил е поддържал Гърция, обаче чичко Чърчил не е свирил първа цигулка по това време.
Мирен договор е щял да бъде постигнат на базата на

Атлантическа харта подписана от американския президент Франклин Делано Рузвелт и британския министър-председател Уинстън Чърчил. 14 август 1941 г.
1. САЩ и Великобритания не се стремят към териториални или други завоевания.
2. Те няма да се съгласят с никакви териториални изменения, които не са в съгласие със свободно изразеното желание на заинтересованите народи.
3. Те уважават правото на всички народи да си избират формата на управление, при която искат да живеят; те се стремят към възстановяване на суверенните права и самоуправлението на тези народи, които са били лишени от това право по насилствен начин.
4. Като спазват съществуващите си задължения, те ще се стремят да осигурят такова положение, при което всички страни, големи и малки, победители и победени, да имат достъп на равни основания до търговията и световните суровинни източници, необходими за икономическото процъфтяване на тези страни.
....................................

Като доказателство за спазването на тази харта е фактът, че Италия не губи територии, Германия е окастрена само от към Изток. На запад границите остават като от преди войната.
Япония губи само Курилските острови (от кого?).


Това е неверно твърдение, показващо наистина класово-партиен подход - но от другата страна.

Италия губи триториите си в Африка, някои погранични райони с Франция, полуостров Истрия (Югославия), както и Додеканезките острови (Гърция).
Япония губи Сахалин, Курилите (СССР), Корея, градове в Китай - колонии от преди втората световна, както и многобройните си архипелази пръснати из Тихия Океан, които минават под американско управление.

В същото време СССР увеличава териториите си изключително със земи на Руската империя/СССР загубени през първата четвърт на 20 век. Ако не бъркам, единствено Калининград е напълно нова територия.
30 Октомври 2014 15:51
Италия губи триториите си в Африка

Па Англия и Франция що територии губят у Африка, че и в Азия, еее...
30 Октомври 2014 15:55
doomchant
30 Окт 2014 15:32

Ъхъ.... само дето не си наясно, че Атлантическата харта е началото на деколониализацията
30 Октомври 2014 16:06
бонго-бонго30 Октомври 2014 15:55

doomchant
30 Окт 2014 15:32

Ъхъ.... само дето не си наясно, че Атлантическата харта е началото на деколониализацията


Защо така с лошо? Къде съм коментирал Атлантическата харта?

Съвсем ясно съм написал, че коментарът на Федя за липсата на териториални загуби от Италия и Япония (споменава само Курилите) не е верен.

ППС:
Отделен е въпросът доколко народите отхвърлящи колониалната зависимост са се интересували от хартата, особено като се има предвид, че една от страните подписали се под документа е Британската Империя.
30 Октомври 2014 16:11
Днес, изцяло и безусловно - браво на Петрински.
Много точна и вярна статия.
30 Октомври 2014 16:15
щурчо каза :
То не, че не сме го имали.
Ма един каскет на име Добри Терпешев, наредил българския корпус да се изтегли от Беломорието.
И след това, онзи с лулата си ударил задника в тавана от яд...

с какви очи искаш от великите сили да ни дадат западна тракия
на нас хиените на хитлер
не знаеш ли че едно от най важните условия за да подпишат западните велики сили мирен договор с нас е да се изтеглим от така наречените нови земи
за никаква западна тракия не е могло и дума да става
30 Октомври 2014 16:30
Сега попрочетох и форума
ЗИП от 9:48 -
Абсолютно точно, но народа го не схваща!
30 Октомври 2014 16:39
doomchant
30 Октомври 2014 16:06
бонго-бонго30 Октомври 2014 15:55

doomchant
30 Окт 2014 15:32

Ъхъ.... само дето не си наясно, че Атлантическата харта е началото на деколониализацията


Защо така с лошо? Къде съм коментирал Атлантическата харта?

Съвсем ясно съм написал, че коментарът на Федя за липсата на териториални загуби от Италия и Япония (споменава само Курилите) не е верен

Тъй де Сахали е окупиран от САЩ, ли беше, от ЮК ли беше.
А това за бивши територии на Руската империя направи кърти мивки. Бе ни не бехте вие империалистите бе?
Ма то и сега Путин не прави нищо друго, освен да възстановява някогашната Руска империя!?!?! Щом веднъж някога руски ботуш е стъпил някъде, то е за винаги! А?
30 Октомври 2014 17:17
Тъй де Сахали е окупиран от САЩ, ли беше, от ЮК ли беше.
А това за бивши територии на Руската империя направи кърти мивки. Бе ни не бехте вие империалистите бе?
Ма то и сега Путин не прави нищо друго, освен да възстановява някогашната Руска империя!?!?! Щом веднъж някога руски ботуш е стъпил някъде, то е за винаги! А?


Не, не е завинаги, няма нищо вечно. Само обяснявах защо е бил стремежа към тези територии. Стремежът на американците към бившите японски колонии в Тихия Океан е бил заради стратегическото им разположение. И не ми е ясно защо се питаш чий е станал Сахалин, в желанието си да ти помогна съм го написал в коментара си.

В същото време, нищо от това не прави твоето поднасяне на неверна информация с цел лъготене по-приемливо.
30 Октомври 2014 17:17
Lenin-Stalin-Putin-Kotka
30 Октомври 2014 18:12
с какви очи искаш от великите сили да ни дадат западна тракия
на нас хиените на хитлер

Печенегите са скарани с дипломацията, па и с историческата истина.
Тези които първи искат да ставаме съюзници на Хитлер, след сключването на пакта Молотов-Рибентрап са наште комунета.
А това, че цар Борис Трети не позволява нито един български войник да замине на Източния фронт е оценено и от чичко Сталин.
Не случайно, специално за България е казал, че развитието на цоциализъма е възможен и в условията на Монархия...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД