:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 179
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ЗВЕРСТВА

Кобане се превърна в кюрдския Сталинград

Ислямистите всяват страх сред цивилните с публични екзекуции, с които се хвалят масово в интернет
СНИМКА: http://vk.com
Редица медии и анализатори сравниха съпротивата в Кобане с епичната битка за Сталинград през 1943 г.
През последните месеци целият свят разбра за съществуването на едно малко градче на границата между Сирия и Турция, което дори стана една от причините за създаването на нова международна коалиция за борба с екстремистите от "Ислямска държава"(ИД). Населеният предимно с етнически кюрди Кобане стана също така символ на тяхната съпротива и воля да не прекланят глава пред новия страшен враг, както повелява многовековната традиция на този разпокъсан между няколко държави народ. Сраженията между "Отрядите за народна защита" (основната кюрдска милиция в Сирия) и джихадистите са особено ожесточени след мълниеносната офанзива на ИД, която започна през лятото именно заради упоритата съпротива на местните кюрди. Те също така постоянно участват в кръвопролитни битки с ислямистите за граничния пункт на границата с Турция, който е ключов за евакуирането на цивилните жители и получаването на евентуални подкрепления, боеприпаси и храна. В същото време продължават и въздушните удари на предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава". Бомбардировките често се усложняват от множеството пожари и експлозии в града, които вдигат гъст дим и нарушават видимостта от въздуха. Кюрдите постоянно апелират към света, че се нуждаят спешно от подкрепления, докато



джихадистите получават много по-лесно помощ



от контролираните от тях територии на юг и изток, което им дава възможността за нови атаки. От началото на сраженията за Кобане над 180 000 негови жители избягаха от града, като в момента в него предимно се намират бойците от "Отрядите за народна защита" и няколко хиляди жители, които се страхуват да не загубят имуществото си. Загиналите са стотици, а ранените хиляди. Повечето кюрди избягаха заради ужасите, които постоянно извършва ИД. За това вече потвърдиха ООН, множество световни медии и правозащитни организации.

Преди дни кюрдският активист и журналистът на свободна практика Барзан Халил премина за кратко в Турция заедно със съпругата си и разказа в ефира на телевизия Russia today за зверствата от страна на ислямистите в Кобане. Неговият лаптоп е пълен с ужасяващи видеозаписи за практиките на "Ислямска държава". "Имаше един мъж със синдрома на Даун, който не можеше да се ориентира какво става заради стрелбата и целия хаос. Когато пристигнаха бойците на ИД, те веднага го обезглавиха и заснеха случващото се. По-късно те публикуваха снимките в социалните медии в интернет и заявиха, че са убили атеист неверник (кафир)", каза Барзан. Той също така обвини ислямистите, че използват химическо оръжие и показа фотографии от моргата в Кобане, където има голям брой тела на загинали хора, които буквално са "изгоряли" заради пораженията от използването на бял фосфор. Неговата съпруга Раушан съобщи, че в обсадения град от седмици



няма вода, електричество и достатъчно храна



за останалите там обречени жители. "За това, че пушиш цигари, ти отрязват пръстите. Пиенето на алкохол е строго забранено, а ако видят жена, която е придружена от мъж, който не е неин роднина, то тя веднага бива убивана с камъни", споделя тя. Раушан също така разкри как "Ислямска държава" набира деца войници. "През май голям брой 9-годишни ученици от региона отидоха в Алепо заради изпити. Именно тогава всички те бяха отвлечени от джихадистите, които ги отведоха до една джамия и накараха да учат корана. Тези, които не направиха това достатъчно бързо, бяха измъчвани с електричество", разказва, плачейки, жената. "Дори животните не правят това", допълва нейният съпруг Барзан. Двамата потвърждават, че много кюрдски жени предпочитат да избягат или да се бият до смърт с екстремистите, които имат практика да отвличат по-младите и да ги превръщат в сексробини. Съпрузите прекараха една седмица в Турция и двамата отново в момента са в Сирия, където продължават своята журналистическа работа в Кобане.

Има вече и голям брой журналисти, които бяха екзекутирани както в Сирия, така и в Ирак, защото отказали да работят с джихадистката организация. Някои от тях били издадени от доносници на терористите. Междувременно в арабски сайтове се появи наръчник за журналисти, разпространен от "Ислямска държава". В него на първо място се изисква репортерите да обявят подчинение към лидера на групировката Абу Бакр ал Багдади. След това се посочва, че снимки и описателни разкази могат да бъдат разпространявани без предварителното одобрение на групировките, но е задължително посочването на автора им. Репортажите, публикувани без одобрението на централата, са абсолютно забранени, а авторите им са обект на преследване.

В същото време след натиск от страна на Вашингтон Турция разреши на стотици кюрдски бойци от Иракски Кюрдистан да окажат военна помощ в борбата с групировката - нещо, което турските власти досега отказваха да сторят.

В рамките на боевете в Кобанe "Ислямска държава" използва същите тактики на хващане в клещи, употребени за завземането на редица градове в Северна Сирия и Западен Ирак през изминалите месеци. В повечето си светкавични атаки ислямистите успяваха да завземат градовете и селата, срещайки малко или почти никаква съпротива. Това бе ефект и от постоянно разрастващата се слава на жестокост, мъчения и убийства на ислямистите. Това караше силите за сигурност да изоставят постовете си и да бягат, вместо да се борят до смърт с екстремистите. В Кобане, който е разположен на няколко километра от границата с Турция, ситуацията се оказа съвсем друга. Слабо въоръжените кюрди решиха да не бягат, което не им остави друг избор, освен да се организират и



да защитават града до последна капка кръв



в яростни улични боеве. Тази тактика засега се оказа успешна, защото неутрализира до значителна степен силните въоръжени сили на ислямистите и ги принуди да стоят на открито в течение на дълго време, което пък на свой ред даде мишени за бомбардиране на изтребителите на САЩ и арабските страни. Някои наблюдатели дори вече твърдят, че "Ислямска държава" може да е допуснала фатална тактическа грешка в Кобане, както заяви Джъстин Бронк, анализатор към програмата за военни науки в лондонския Кралски обединен институт в Лондон. "Това е много необичайна операция за "Ислямска държава", защото уличните битки, които водят, принудени от кюрдите, не позволяват на ислямистите да се крият и ги правят много уязвими на въздушните удари", каза той в материал за телевизия Си Ен Ен. "Въпреки че ислямистите са обкръжили Кобане и атакуват агресивно града от няколко страни едновременно, уличните месомелачки, в които се е превърнал градът, не са в полза на "Ислямска държава", допълва той. "Срещу враг, който няма къде да бяга и е подкрепян от въздуха, ограничените по брой сили на "Ислямска държава", която обичайно залага на психологическия ефект при завземането на територии, е изправена пред сериозно предизвикателство", смята още Бронк.

Почти всички анализатори са единодушни, че ожесточената съпротива на Кобане впечатлява заради упоритостта, решителността и готовността на стотици кюрди да жертват живота си, но да не отстъпят и една педя от своята родна земя на врага. В много случаи тези отряди са съставени от жени бойци, дори са командвани от жени, каквато е дългогодишната традиция на този народ в борбата му за свобода. Кобане се превърна в символа на тяхната въоръжена борба, която наподобява руската кървава съпротива и победа на нацистка Германия в Сталинград през 1943 г. по време на Втората световна война. Именно за това всички погледи и надежди са насочени в момента към този малък град, който може да се окаже повратната точка във войната срещу "Ислямска държава", особено ако светът окаже достатъчно помощ на кюрдите.

 Кюрд вее знамето на Кюрдската работническа партия ПКК на погребението на една от жените, предвождаща отряд на кюрдската съпротива в Кобане.
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Водената от САЩ военна коалиция продължава да нанася въздушни удари срещу позициите на "Ислямска държава" в стратегическия град Кобане в Сирия, което позволи на местните кюрдски отряди за самозащита да противостоят успешно на ислямистите.
СНИМКА: http://aranews.net
Много от кюрдските бойци са жени, които предпочитат да умрат, отколкото да се подчинят на ислямистите.
9
5769
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
29 Октомври 2014 20:21
който е ключов за евакуирането на цивилните жители и получаването на евентуални подкрепления, боеприпаси и храна

И за създаването на "тил" за ИДИЛ. Кобани е в центъра на Западен /Сирийски?/ Кюрдистан, който от 2012 година е практически автономен. Нито е в Турция, нито в Ирак, нито Башар Асад го контролира ... Шепа героични кюрди срещу военната машина на ИДИЛ
29 Октомври 2014 22:07
Кобане се превърна в символа на тяхната въоръжена борба, която наподобява руската кървава съпротива и победа на нацистка Германия в Сталинград през 1943 г. по време на Втората световна война.


Нерде Ямбол, нерде Стамбул.
29 Октомври 2014 22:27
наподобява руската кървава съпротива и победа НА нацистка Германия в Сталинград през 1943 г. по време на Втората световна война.

Някой май е учил история от учебници от "демократичния" запад...
29 Октомври 2014 22:52
А кой въоръжи навремето нациска Германия ?
Защото сега за ИДИЛ никой не знае още ...
29 Октомври 2014 22:57
Първите им подкрепления са влезли в Кобане. От сириската свободна армия. 200 човека, най-вероятно от ново обучените от САЩ.
Казват, че пътуват малко подкрепление от Ирак.

Иначе, американците много ограничено подкрепят Кобане. Отначалото дори казваха, че и да падне не е н жежен за войната. Обаче сега помагат помалко. Щото ИД го искат, а и местните се оказаха костелив орех.

Так держать
30 Октомври 2014 01:54
Абсолютно. Сталинград с 800 жертви.
30 Октомври 2014 10:00
наподобява руската кървава съпротива и победа НА нацистка Германия в Сталинград през 1943 г. по време на Втората световна война.

Някой май е учил история от учебници от "демократичния" запад...

най-вероятно печатна грешка - НАД вместо НА....
30 Октомври 2014 10:53
А кой въоръжи навремето нациска Германия ?

Сталин...
30 Октомври 2014 15:46
А кой въоръжи навремето нациска Германия ?
Защото сега за ИДИЛ никой не знае още ...

Ако някой не знае кой въоръжи ИДИЛ, да пита Николинка Младенова и менторите му.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД