:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 114
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Обзор

За 5 години България не направи дори опит да излезе от кризата

Еврофондовете могат да подпомогнат растежа, заетостта и заплатите, ако престанат да се схващат като средство за корупция
Снимка: Борислав Николов
Дори парите за ремонт на църквите се осигуряват основно с европейски фондове. Ето затова преди седмица група свещеници причакаха Бойко Борисов, за да му заявят добрите си чувства и да напомнят, че очакват подкрепа за европроектите си. От няколко години у нас основните финансови потоци са от ЕК, администрирани от брюкселската бюрокрация и българските чиновници, и от емигрантите.


За по-малко от две години България смени четири правителства, а от 5 години икономиката е изпаднала в депресия. Но, изглежда, това е извън приоритетите на боричкащите се за власт. Родното стопанство все пак започва да показва признаци на живот - реалният брутен вътрешен продукт расте с 1.76% на годишна база през второто тримесечие, след като през първото регистрира повишение от 1.55 на сто. Бизнес климатът обаче все още тревожи предприемачите, като преобладаващата част от тях смятат средата за несигурна и непредвидима. Това се доказва и от данните за инвестициите - както родните, така и чуждестранните вложения са застинали на екзистенц-минимума от 2009 г. насам.

В подобни ситуации икономическата наука предлага две решения - разхлабена монетарна политика и повишаване на публичните разходи или консервативна фискална политика и провеждане на тежки реформи. Идеята на първия подход е да се подпомогне заетостта, макар и временно, с което да се стимулира потреблението и съответно - икономиката. Второто решение предполага съкращаване на държавните разходи (по-известно у нас като "стягане на коланите") и провеждане на реформи, които да подобрят бизнес климата и по този начин да задвижат икономиката. Типично по нашенски, в България не беше приложена нито една от двете основни концепции за излизане от криза.

Първото решение е практически неприложимо -



инструментите на централната банка за провеждане на монетарна политика са силно ограничени



заради валутния борд, а обществото е до такава степен чувствително към трупането на дългове, че нито едно правителство не би могло да понесе последствията от подобни мерки. Официалната теза на управляващите през този период бе, че страната поема курс към така наречения "остеритет" - твърди бюджетни ограничения и финансова дисциплина, гарнирани с реформи, които трябва да подобрят конкурентоспособността на родната икономика. В действителност, въпреки че пицата бе постна, бюджетът все не излизаше на плюс, а държавният дълг се увеличи от 13% от БВП през 2008 г. до 18% от БВП през 2013 г. Бизнесът ни със сигурност стана по-конкурентен, но това се случи по природните и пазарните закони, а не като следствие на дълбоки реформи.

В тази обстановка България имаше на разположение над 18 милиарда лева, за да се върне на пътя на устойчивия растеж. Парите трябваше да дойдат от структурните фондове и Кохезионния фонд (СКФ) на Европейския съюз, където за страната бяха заделени около 13 милиарда лева. В допълнение към тези инструменти беше осигурен бюджет за още над 5 милиарда лева по линия на земеделските и рибарските фондове.

Интересно съвпадение е, че точно тези 18 милиарда лева са разликата в номиналното изражение на брутния вътрешен продукт (БВП) между 2007 и 2013 г. По време на програмния период родната икономика е нараснала от 62.35 милиарда до 80.28 милиарда лева. Към края на септември тази година равносметката от одисеята на българската администрация с еврофондовете е следната: страната ни е успяла да усвои едва 53% от СКФ и 70% от програмата за селските райони. Така до момента



в икономиката са влезли около 10.5 милиарда лева евросредства,



с което за пореден път се нареждаме на опашката в европейска класация. Тази сума вероятно ще нараства, тъй като изплащането на средствата се извършва според правилото N+2 - договорените суми за дадена година се разплащат до 24 месеца по-късно. По това правило до края на годината трябва да получим още 2.4 милиарда лева, а до края на 2015 г. - допълнителни 4.4 милиарда лева. Но това ще се случи само при условие, че плащанията бъдат сертифицирани пред Европейската комисия и по проектите няма никакви нередности.

Към момента обаче две от оперативните програми - "Регионално развитие" и "Околна среда", са замразени и ЕК няма да възстанови парите по тях до края на годината. По Програмата за развитие на селските райони и по ОП "Транспорт" също не са сертифицирани никакви разходи. Това на практика означава, че до края на декември няма да получим огромна част от предвидените 2.4 милиарда лева, което пък ще се окаже последният и вероятно съкрушителен удар върху държавния бюджет.

В следващия 7-годишен програмен период до 2020 г.



за България са предвидени около 32 милиарда лева



Ако този път съумеем да спазваме европейските правила, можем да осигурим сериозно финансиране на сектори, за които постъпленията в хазната традиционно не достигат. Усвояването на отпуснатите от ЕК средства е предвидено да стане по няколко основни приоритета, сред които образование, здравеопазване, научни изследвания и иновации, зелена икономика и заетост. Според предварителните оценки до края на новия програмен период фондовете ще допринесат за повишение на БВП с близо 10 %, ръст на заетостта с над 6%, а номиналната средна работна заплата трябва да се повиши с 37%. Разбира се, това ще се случи само при пълно и правилно усвояване на средствата, комбинирано със стабилна политическа и икономическа среда в страната. Към момента основната причина, поради която от Брюксел режат парите за България, са установени нарушения по процедурите за избор на изпълнител на проектите. Ако тази практика продължи, вместо извор на инвестиции еврофондовете ще се превърнат в поредното кранче за изпразване на държавния бюджет.







25
2518
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
30 Октомври 2014 21:17
Еврофондовете, да могат да помогнат, но забележете - помогнат! А не както в момента я караме - да ни вършат работата. Реално пари за поддържане държавата не дава, общините не дават. Или ако дават са символични. Истинските пари идват от Европа, в сравнение с другите де. Иначе и те са мижави.

Помощите от ЕС за да са помощи, трябва да са 10,20% от парите които държавата и общините дават за поддържане. Да обаче, ние предпочитаме парите да ги даваме за заплати и помощи. Резултатът - стоим си в кризата, че и дълбаем надолу.

А да - държавата, общините - това са данъкоплатците. Т.е. в момента данъкоплатците не дават достатъчно пари за поддържане на инфраструктурата, за поддържане на активите на държавата.


Натисни тук и Натисни тук
30 Октомври 2014 21:41
Продължаваме да се замайваме с икономическите понятия на кризата...
Елхата погледни, Авторе - стига с вулгарното икономизиране на явленията в общия ни живот - те са прост продукт на системата на политическото ни общуване... Кризата у нас е преди всичко, Политическа, Криза на модела на политическото ни общуване в модерно Общество...
Всяко друго е, взаимно убеждаване в безспорното им и толкоз ???
Въпросът към нас самите е, Защо и до кога така ???...
31 Октомври 2014 02:53
Т.е. в момента данъкоплатците не дават достатъчно пари за поддържане на инфраструктурата, за поддържане на активите на държавата.



Нелоша идея е веднага да ги разстреляме. А още по-добра да ги абонираме доживотно.
31 Октомври 2014 07:37
Meat
31 Октомври 2014 02:53

Сегашната ситуация е подобна например на: Блок на който му тече покрива... и собствениците там събират по 5 лева за общите части и се вайкат, че покрива тече.. и че от ден на ден блока става все по-мизерен.. в същото време апартаментите там са на цени от по над 50 хил. евра. А, да и отделно някои собственици искат да накарат само работещите да плащат допълнително 10-20-30% от заплатите си, за да поддържат общите части.. а другите - те само цоцат/нищо, че са и те са собственици, в повечето случаи на имоти за много повече пари, от тия дето работят/

Солидарност, солидарност ама това вече е узаконена кражба.

Та за мен основният проблем е, че данъчната ни система е изкривена и кара хората да не работят и да не поддържат собствеността си/така и не създават работни места/. Щото само в тоя случай почти не плащат данъци, че и получават бонуси и помощи от държавата, във всички останали случаи държавата ги налага здраво с данъци. Че и едни търтеи искат даже и прогресивно облагане да се въведе, но само за доходите в пари. А те да си ползват доходите в натура необлагаемо. Едно време преди 1945 година, всъщност данъкът е бил не само за доходите в пари, а и в натура.. защо мислите е било така?

Натисни тук
31 Октомври 2014 07:41
И пак за прословутите еврофондове - те в момента много малко помагат, щото повечето пари се печелят от специални фирми.. абонирани за тях. Реално има фирми които печелят по 5-10 проекта.. и напълно изместват истинската им дейност.. каква помощ е това?
31 Октомври 2014 08:14
Пошла манипулация, при Орешарски се върна ДДС-то на фирмите, икономическия растеж леко живна, имаше намаляване на безработицата и оптимизъм в бизнеса. Зададе се отново управление на тиквата и всичко отново се спихна, песимизма е налегнал всички.
31 Октомври 2014 08:19
И пак за прословутите еврофондове - те в момента много малко помагат, щото повечето пари се печелят от специални фирми.. абонирани за тях. Реално има фирми които печелят по 5-10 проекта.. и напълно изместват истинската им дейност.. каква помощ е това?
Там е работата, че никой политик, пък и ти не знаете нищо друго освен еврофондовете. Според правилата на ЕС държавата не може да се намесва в икономиката. А нашти "капиталисти" са слаби и все повече се вижда, че нищо не могат да направят. Те и западните капиталисти бягат от ЕС с аутсорсинг. Това е то последната фаза на капитализма. Сами си го навряхме. Щели да оправят съдебната система, еврофондовете, все спасителни пояси. И накрая: "Огледал се Илияп, все в тия".
31 Октомври 2014 08:30
А, да и отделно някои собственици искат да накарат само работещите да плащат допълнително 10-20-30% от заплатите си, за да поддържат общите части.. а другите - те само цоцат/нищо, че са и те са собственици, в повечето случаи на имоти за много повече пари, от тия дето работят/
Някой, като го сърби нещо, не може да се начеши в този Форум. Нали искахте реституция. Сега какво предлагаш, заради някоя друга реститутка, да обложат бабите с пенсия по 160 лв. да плащата огромни данъци за единственото нещо дето имат - апартаментите. Новите собственици на производства, дето им ги подариха, ще си изкарат този данък от работниците. Бедните ще ги опънат да плащат, защото няма от къде да си го изкарат. Е и като държавата събере тези данъци, какво ще помогне. Тя няма право да се меси в икономиката. Що не си чешит крастата мълчаливо, а ни занимаваш с глупости. Тя държават и общините, тъй и тъй се чудят с какви пари да ни дерат, то не бяха сини и зелени зони, то не бяха данък сгради и коли. Айде ти още пари предлаагаш да се цуцат.
31 Октомври 2014 09:19
Mrx++
31 Октомври 2014 08:30

Ако бабата има имоти за 100-200-500 хиляди евра.. тя не е бедна, тя е БОГАТА!!!!! И пенсията и въбще няма никакво значение в случая.
Всеки който има такава собственост е богат. И няма значение какви доходи обявява, трябва да има пари да си плаща "вноските по поддръжка на общите части" както в етажните собствености, така и в общината/т.е. местните данъци/ така и държавните данъци.
31 Октомври 2014 09:36
mick 31 Октомври 2014 09:19
Mrx++
31 Октомври 2014 08:30

Ако бабата има имоти за 100-200-500 хиляди евра.. тя не е бедна, тя е БОГАТА!!!!! И пенсията и въбще няма никакво значение в случая.


mick, ти имаш бъбреци които теоретично може да бъдат продадени за поне 20000 евро на черния пазар Натисни тук, имаш няколко дроба дето вероятно си имат стойност, сърцето ти може да зарадва някой по-платежоспособен (в буквален смисъл) и т.н.

Като теглиш чертата, ти като торба месо и органи си имаш една немалка стойност, следователно по твоята логика си богат без значение от доходите ти, и ако приложиш твоята собствена теория би трябвало да бъдеш обложен с данък за да те накарат да се размърдаш и да започнеш да произвеждаш и/или продаваш.

Ако и тази гледна точка не ти помогне да се усетиш, какви ги точно приказваш - няма спасение.
31 Октомври 2014 10:46
За нищо няма да помогнат Еврофондовете. На държавно ниво се ползват като източник на приходи от корупция, пардон, "консултантски услуги". На европейско- като тояга за разправа. И не ми казвайте че ги спряха заради нарушенията- спряха ги заради Южен поток. А за фирмите дето участват естествено че са едни и същи- не знам как е в други сфери, обаче в строителството като участваш в такава поръчка, трябва един вид да я построиш със собствени средства- авансът е от банковата гаранция на строителната фирма, и после дъъълго да чакаш да си получиш парите. А за църквите- участвах в една такава. Бях единствената от проектантския екип застанала много встрани от попа и човек от селото ми каза: "Госпожо, закриха ни училището, закриха ни здравния пункт, за чий ни е тая църква?" Нямам отговор. А вие?
31 Октомври 2014 10:48
"Ако бабата има имоти за 100-200-500 хиляди евра.. тя не е бедна, тя е БОГАТА!!!!! И пенсията и въбще няма никакво значение в случая.
Всеки който има такава собственост е богат."


Проблемът е, дали въобще някой ще плати точно тази сума на бабата и тя ще има реално същата сума "кеш", с които да си купи лекарства и хляб примерно. Демек, оценката и може да е наистина 100-200-500 хил. евро, ама дали ще плати някой тази цена е много трудно да се прецени. Защото имотите на бабата може да са отпреди 50 години, може и да са на пъпа на София и пак никой да не иска да плати точно тази цена; може после да се наложи да хвърли още толкова за ремонт на същите тези имоти.
Струва ми се, mick, че напипвате проблема - надутите оценки на имотите на фона на ограничения български пазар, но подхождате към него от грешна страна, предлагате размера на данъчната ставка да е процент от оценената стойност на имота, за която обаче трудно ще се намери купувач.
31 Октомври 2014 11:11
Ако бабата има имоти за 100-200-500 хиляди евра.. тя не е бедна, тя е БОГАТА!!!!! И пенсията и въбще няма никакво значение в случая.
Всеки който има такава собственост е богат. И няма значение какви доходи обявява, трябва да има пари да си плаща "вноските по поддръжка на общите части" както в етажните собствености, така и в общината/т.е. местните данъци/ така и държавните данъци.

- Колко са бабите с такива имоти? Повечето хора имат панелки.
- И да има такъв имот, тя живее в него и от него нищо не може да получи. А и никой няма да и даде големи пари.
- и да получат данъци общините, какво общо има това с икономиката на държавата. Нито общините нито държавата имат право да подпомагат икономиката.
Да чакаме спасение от реститутките все да го чакаме от Господя, дето никой не доказал, че го има. Мик не си е начесал крастата с тези имоти.
31 Октомври 2014 11:31
прави ми впечатление, че каманяките, които тук са намерили спасение от ежедневието, където масово ги мразят, се изказват изключително "компетентно" по всички въпроси, пример е неособено грамотният маркс++.
всичко знаят, а га са на власт нищо такова не виждаме.
статийката впрочем е поредния нищонеказващ блудкаш, да се чудиш защо е написано такова недоношче
31 Октомври 2014 12:16
Във всички страни-членки на германския ЕСсср, без изключение, евро-подаянията по абсолютно анти-пазарните евро-програми, създадени и управлявани от откровено неграмотни колониални евро-чиновничета, са основен корупционен и криминогенен фактор за държавната и общинската администрация, медиите, политическите партии и обществата в тези държави като цяло. В окупационните територии от типа на евро-колониалното гау"България", те се оказаха ефективен и смъртоносен инструмент и за целенасоченото разрушаване на индустрията им, земеделието им, образованието им, културата им, демогрфията и политическия им живот. Както и да ги наричаме, те са основното средство за социално-икономическия, демографския, образователно-културния и политическия геноцид, който евро-германската метрополия провежда над покрайнините и Юга на Европа с цел да ги ограбва най-ефективно, и по-германски методично и брутално...Срещу всеки, който си позволи да се противопостави на тези евро-германски нео-колониални практики, започва бясна политическа и медийна медийна кампания, придружена с икономическа принуда и изнудване.
31 Октомври 2014 14:37
ИлияНиколов31 Октомври 2014 10:48

"Ако бабата има имоти за 100-200-500 хиляди евра.. тя не е бедна, тя е БОГАТА!!!!! И пенсията и въбще няма никакво значение в случая.
Всеки който има такава собственост е богат."

Струва ми се, mick, че напипвате проблема - надутите оценки на имотите на фона на ограничения български пазар, но подхождате към него от грешна страна,


Подходът на mick към данъците е нелогичен, всъщност абсурден. Според него трявба да се облага с данък всяка потенциална печалба. Или още по-точно, не теоретично възможната печалба от дейността ти, но по-скоро той иска да се облага с данък възможността да имаш дейност, която при добро стечение на обстоятелствата, може да ти донесе печалба.

Това че mick прилага своята странна логика основно към притежателите на имоти, и особено към бабите, които упорито си седят по къщите в очакване неизбежната развръзка (вместо да запретнат ръкави, да си продадат къщата за "цела бала пари" и с получения капитал да започнат производство на ... трансформатори или прасета да речем) вероятно е резултат от силна душевна травма преживяна наскоро.
31 Октомври 2014 14:58
но по-скоро той иска да се облага с данък възможността да имаш дейност, която при добро стечение на обстоятелствата, може да ти донесе печалба.


Да, mick разглежда всичките имоти като потенциални активи, от които може да се черпи икономическа изгода, както се изразяват счетоводителите. А всъщност къщите на бабите са си къщи, домове за живеене, посрещане и гушкане на внучета.
И правене на домашни сладка, лютеници, компоти за внучетата.
31 Октомври 2014 15:26
mick, пенсията не е социална помощ! Пенсията се дава срещу осигурителен стаж и съответна възраст и не зависи от това какво притежава човек ( баба ти).
31 Октомври 2014 15:26
mick, пенсията не е социална помощ! Пенсията се дава срещу осигурителен стаж и съответна възраст и не зависи от това какво притежава човек ( баба ти).
31 Октомври 2014 15:35
doomchant
31 Октомври 2014 14:37


Имаш имот, той ти дава доход толкова колкото е наемът на един такъв имот в района. И това е значим доход, не е нещо малко, което може да се пропусне. Щото ако го нямаше имота, щеше да го плащаш тоя наем за да го наемеш. Т.е. това е реален доход в натура който собственикът използва за да живее там.

Същото е и ако имаш вила някъде на морето. Може да ходиш 1 път годишно там, няма значение.. реално това е да си наемеш такава вила целогодишно, но да я ползваш само 1 ден. И защо това е различно от другите активи, като автомобили, машини и т.н. - имотите са ограничени по местоположение, и всеки един човек, всеки един бизнес зависи от тях. Т.е. не може да си внесеш имот от някъде другаде. Да не говорим, че неизползването и неподдържането на имотите прави икономиката неефективна - щото в цената на всяка една стока има компонента която зависи от цената на имотите. Т.е. при имотите, неизползването им за разлика от другите активи, вдига цената на малкото използвани имоти, както и на неизползваните. Щото няма как хората да си внесат от друго място имот.
31 Октомври 2014 17:23
Имаш имот, той ти дава доход толкова колкото е наемът на един такъв имот в района. И това е значим доход, не е нещо малко, което може да се пропусне. Щото ако го нямаше имота, щеше да го плащаш тоя наем за да го наемеш. Т.е. това е реален доход в натура който собственикът използва за да живее там.
Абе момше, какъв доход ми дава панелката дето живея. Тя ми дава разход - данък сгради и смет. Това е данъка. Той е съобразен с големината и вида на имота. Ако я даваш под наем и по сегашния закон трябва да сключиш договор и да плащаш данък печалба. Ега си сбърканото мислене, което те е споходило. Според теб, ти веднъж плащаш този имот, за да го купиш, плащаш данък при покупката, а след това трябвало да плащаш наем на държавата щото живееш в него. Ами плащам данък сгради. И това е по цял свят - в САЩ или плащаш наем, ако нямаш жилище или плащаш мортиж за заемът който си взел от банката за да купиш жилището и данък сгради, както у нас.
И за вилата на морето също плащаш данък сгради. Какви глупости къдриш тук. Ти нещо съвсем си се оплел, као пате в кълчища.
31 Октомври 2014 17:28
Mrx++,
човекът иска да приравни разход в пари с приход в натура.
31 Октомври 2014 17:52
Mrx++,
човекът иска да приравни разход в пари с приход в натура.
Да бе той скоро ще иска да плащаме на държавата и общината и за жените ни, дето поддържат къщата.
31 Октомври 2014 19:18
Мераците на латерната са данък-сгради и такса-смет да скочат толкова много, че да принудят всеки не-милионер да си продаде имотите на безценица на стотината олигарси в БГ, и да им плаща наем, за да живее в своите до вчера имоти. След което данъците удобно ще бъдат свалени, за да не пречат на "умните, смели, предприемчиви и безкрайно почтени" наши чорб..., пардон, бизнИсмЬени ...
31 Октомври 2014 20:57
mick
„Ако бабата има имоти за 100-200-500 хиляди евра.. тя не е бедна, тя е БОГАТА!!!!! И пенсията и въбще няма никакво значение в случая.”

Тези две изречения, поставени едно до друго от един и същи човек,не оставят никакво съмнение за човека.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД