:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 574
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

51 държави погребват банковата тайна

Обмяната на данъчна информация ще започне през 2017 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Финансовите министри на 51 държави сключиха споразумение против банковата тайна.
Финансовите министри на 51 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) подписаха споразумение за автоматична размяна на данъчна информация, предадоха агенциите. Държави от четири континента се присъединиха към договора, който бе сключен в Берлин на глобална среща на ОИСР, сред тях е и България.

"Банковата тайна в старата си форма е отживелица", заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле. Споразумението, подписано в Берлин, ще бъде първата стъпка към борбата с данъчните измами от частни лица, а след това ще се вземат и мерки за укриването на данъци от компании, допълни френският финансов министър Мишел Сапин. Британският финансов министър Джордж Озбърн заяви, че хората, които укриват данъци, ограбват сънародниците си и трябва да бъдат третирани като обикновени крадци. Според него приходите трябва да бъдат облагани там, където се развива "реална икономическа дейност", тоест данъчното облагане на големите международни компании трябва да се извършва в страната, от която те печелят. Генералният секретар на организацията Анхел Гурия посочи, че данъчното споразумение "ще помогне за възстановяване на загубеното доверие на широката общественост".

ЕС има директива за размяна на данъчна информация от 2005 г., а в САЩ има специален закон за данъчното облагане на американски граждани, които имат сметки в чужбина. Вашингтон обаче не подписа споразумението. Швейцария също е част от процеса, но няма да въведе в сила новите правила преди 2018 г. Сред страните по споразумението са повечето държави от ЕС, както и традиционни "данъчни убежища" и офшорни зони като Лихтенщайн, Британските Вирджински острови, Сингапур, Люксембург и Кайманските острови. Според ОИСР те ще започнат автоматично да обменят данните, събрани от финансовите институции, през 2017 г.



СПОРАЗУМЕНИЯ

Правителствата ще споделят повече информация с другите страни по споразумението при изрично искане. Част от договора е данните на всички юридически личности да са достъпни за данъчните власти и да могат да бъдат давани на държавите партньори. Първите обмени на информация ще започнат през септември 2017 г., а всички страни по споразумението ще трябва да започнат да го прилагат през 2018 г.



226
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД