:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Маймуно мръсна

Бойко Ламбовски
Ще ми се да се опазим от евтин антирасистки френетизъм по повод случилото се на пазарчето в Борово. За които не знаят, да напомня показаното вече от телевизиите - млада българка с приятеля си - чернокож от Гана, водели дъщеричката на жената на хелоуинско парти. Трима пийнали айляци от близката спирка взели да заяждат жената, че ходи с негър, и да ръсят нецензурни обиди в тоя дух. Българката отвърнала нещо остро, един от онези - тарторът, налетял да я бие. Ганаецът се намесил, а те набили него. Случай, разбира се, крайно възмутителен. Слава богу, юнаците са вече прибрани. Най-искрено желая да осъдят виновните строго и да им уврат дебелите глави.

Нека обаче погледнем тези неща малко в дълбочина, защото са относително нови за нас. Да не бързаме да заимстваме готови квалификации от страни с много богата расистка предистория. Нека си анализираме нашите демони и добродетели, а не да копипействаме реакции и закони. Честите глоби на български отбори заради расистки обиди от публиката са само част от цената, която плащаме постфактум заради примитивността, но и заради наивността на част от обществото ни.

Да си дадем сметка първо, че въпреки възгласите "маймуно мръсна" тримата пийнали юнаци едва ли са философски осъзнати



радетели на расовата чистота



или ексклузивни промоутъри на Ку-Клукс-Клан в БеГето... Най-вероятно са обикновени хулигани, които не са нападнали ганаеца, защото се идентифицират като спец патрул на бялата раса, а са просто агресивни полупияни хъшлаци. Които търсят да се заядат с някого, тъй като собствената им негодност ги човърка и измъчва отвътре. Така че, ако не беше минал негър от Гана, може би щеше да го отнесе плешивец от "Красно село", клошар от Бусманци или продавачка от близкото павилионче, загдето не им дава бирата без пари...Тогава едва ли щяхме и да научим за групата така телевизионно.

Побойниците нищо не ги оправдава, но не бива да преекспонираме расисткия елемент. А ние, под влияние на привнесени чужди образци, сме склонни да го правим по отношение на африканците. Всъщност имаме далеч по-сложни, понякога крайно напрегнати отношения с циганите например, само че там някак не вадим готови расистки примери и заключения. Може би защото не циганите, а афроамериканците са станали такъв сложен интеграционен казус в САЩ, пък ние гледаме как е там - и подражаваме.

Ще ми се да помним и това: ако бял и пиян негодник бие някого под предлог, че е негър, той е все толкова негодник, колкото, ако бие някого от агресивност и обикновена социопатия. Мисля, че сме склонни да правим твърде голяма разлика, вкл. законова, между тези неща. Скоро четох в английски сайт оплакванията на африканец, който набили в Москва. Той твърдеше, че хората с тъмен цвят на кожата често чували думата "оbeziana" по техен адрес на улицата там и дори мислели, че това на руски значи "тъмнокож". С обида установявали, че значи друго. Сигурен съм, че и в Русия, както у нас, има расистки и нацистки елементи, които могат да набият и дори да убият човек, защото е различен - негър, евреин, арабин...В същото време знам, че истинските междуетнически и расистки проблеми, както и изблици там, са - както всички виждаме, не по плоскостта бял - черен. А между т.нар. "чучмеки" - презрително нарицателно на руснаците за много произхождащи от Средна Азия и Кавказ, и компенсаторното - наличие на неприязън към етническите руснаци от страна на организирани кавказки, дори украински - днес - националистически групировки. Свързано е с историята и какво ли още не - и то е истинският проблем. А нормални хора, както и нацистки, и ксенофобски настроения, има навсякъде. В Париж местни скинхеди хвърлиха от мост в Сена африканец, в Осло мотивът на психопата Брайвик да застреля десетки беше расистки. Само САЩ имат дълга и страшна история на междурасовата омраза. Схематизирана, историята на страната там е такава: преди няколко века придошли бели, избили червените, докарали черни от Африка за работа. Лека-полека черните си извоювали свобода, нараснали по численост, придобили права. Вече могат да осъдят бял, ако им каже "негър" или не им гарантира квота във филм или училище. Това е хубаво. Само че и сега в САЩ има цели етно-райони, в които приличен човек не влазя, а нощем не можеш го накара да го стори за нищо на света. Пък дори богат черен не може да си купи жилище току-така в някои избрани места, даже да извади кеш.



Това не е хубаво



Често има и сериозни конфликти бели-черни, тази година помните убийството на черен от полицай. През 1967 г. в Детройт пламва един от най-големите негърски бунтове. Задимели пожари, черни стреляли по бели и бели по черни - само поради цвета. САЩ пратили дори армията. Поводът за бунта - дребен, но всъщност черните станали много и лека-полека гетото, в което били принудени да живеят дотогава, напълзяло центъра на Детройт. Това прекрасно е описал Джефри Юдженидис в романа си "Мидълсекс". Тези маврос, вика бабата на героя, етническа гъркиня, избягала навремето от кланетата на турците в Мала Азия; тези маврос защо не си чистят къщите? Тук стана война, по-лошо от Смирна стана...

Всъщност всички сме произлезли от Африка - генетиците го твърдят. Ако някои са маймуни, всички сме маймуни. Ако някои са мръсни, други са мръсни и грозни, а трети - мръсни, грозни и зли*. Третото е най-лошо. Това е, което трябва да знаем - ние, в този и други подобни случаи.

---

*Има чуден филм на Еторе Скола с това име. Бел. на а.
53
9182
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
53
 Видими 
03 Ноември 2014 20:23
Е-е-е-х..... трудно нещо е писането!
03 Ноември 2014 20:30
Вече могат да осъдят бял, ако им каже "негър" или не им гарантира квота във филм или училище. Това е хубаво.


Има извратеняци които им е хубаво да ги бият с камшици и др. под. перверзии.

А 1 млн. бълг. граждани гласуват за ОПГ при чието "управление" инцидентно се самозапалват много хора.
03 Ноември 2014 21:17
Просто се потресох от дълбините на хуманизма и човеколюбието бликащи от туй писание. Направо си заслужава разбор.
Та значи, те келешите от автобусната спирка са просто " пияни хашлаци" (апропо пише се с А, а не с Ъ), поради което няма смисъл да раздуваме случая. Не че преди по-малко от месец подобни типове не биха бременна жена и арабския и съпруг. Не че не си спомняме "патрулите" на Болен и Расате, за които не се чу да ходят да бранят хората по селата, които наистина са в "крайно обтегнати отношения с циганите", но гонеха араби и негри из софийските сокаци.
Всъщност доколкото разбрах, ние сме си супер толерантни. Я виж руснаците как действат с чучмеките.
А че американците бият негрите си е класика..
Ламбовски -
03 Ноември 2014 21:56
(апропо пише се с А, а не с Ъ)

Ми не. Хъшлак се пише и се произнася.
03 Ноември 2014 22:40
Пък може и маймуно чиста!?
03 Ноември 2014 22:41
афроамериканците

Нали беше ганаец???
03 Ноември 2014 22:42
Всъщност всички сме произлезли от Африка - генетиците го твърдят. Ако някои са маймуни, всички сме маймуни.

Расизъма не е от вчера и не е основно в посоката Бели срещу ... цветни да кажем. Но колкото и да си кривим душите, все още различните, особено ако се приближават до индо-българите, тук като цяло, са трудно приемани. И не заради цветът, а заради действителните цивилизационни различия.

Прекаляването с криворазбрана полит-коректност и множащото се вливане на напълно различни и несъвместими потоци хора от къде ли не в европейските държави, предизвиква и ще води до все по-тежки сблъсъци. Цялата галимация не е случайна и не трябва много ум, за да се досети човек от къде духа вятъра и кои имат интерес от това вавилонско стълпотворение...

Колкото до маймуните от цитата, все още никой не е обяснил, най-вече кастата на избраните генетици, защо все пак има няколко раси и защо действителните различия между тях се прикриват старателно и най-вече - щом др. Дарвин бил прав, то къде са останалите шарени мамуни-прародителници на отделните цветове човеци?...

Не, че заметения под чергата човешки произход е напълно неизвестен, но не уважаемият плебс просто не трябва да знае много. Още по-лошо би било ако пък се сетим или научим, че така рекламираното целокупното човечество, с един единствен общ прародител уж, се дели не само по цвят и други критерии, но и по натура и по хранителни особености. Да ги наречем скромно - пристрастия. Например: на "хищници" и "тревопасни" - това разбира се, е условно. Но условността не обяснява безследното пропадане и изчезване на стотици хиляди подрастващи, все млади хора, всяка една година след година - все хрехко месце, от тази тук земя...

Удобно ни е да не забелязваме пропастта пред краката си.
03 Ноември 2014 22:44
Eisblock
03 Ное 2014 22:42


03 Ноември 2014 22:45
От писаницата разбирам, че Бойко се възмущава от нещо и подозирам дори от какво...но хубаво беше и да беше го написал. а така оставаме с впечатлението, че не е хубаво да се бият хора, още повече - черни, но и белите ги боляло...Така си е, иии какво?
03 Ноември 2014 22:50
idproxima
03 Ноември 2014 22:45

03 Ноември 2014 23:25
Е, понабили го, маймуна го нарекли, това расизъм ли е? Майтап хъшлашки. Щом във Великата Русь може и нам е позволено тоже. Истинския расизъм знаем къде вирее. Що ли се занимавам да чета глупости по нощите ...
04 Ноември 2014 03:08
Христо Ботев се е опитал да спаси врачаните, но те са го предали.
Следователно са неспасяеми. Тъжно, но вярно.
04 Ноември 2014 06:27
Ех, г-н Ламбовски, г-н Ламбовски, срам ме е, че по-рано харесвах повечето ви писания.
Сега излиза, че ако погледнем расизма малко в дълбочина, той не е расизъм, защото бил относително нов за нас, а расистките обиди се дължели на наивността на част от обществото. На същия дълбочинен анализ ли е плод предположението, че ако не беше минал негър от Гана, може би щеше да го отнесе продавачка, дето не дава бира без пари?
Най-възмутително е, че според вас възгласите "маймуно мръсна" са расистки, само ако са философски осъзнати. За ваше сведение, агресията към бяла жена, която ходи с негър, е най-очевадният случай на eлементарен расизъм. Вие пък ни успокоявате, че „ксенофобски настроения има навсякъде”…
04 Ноември 2014 07:41
Всъщност всички сме произлезли от Африка

Това обобщение на автора ме накара да отметна несъзнателно глава. Като че съм надникнал в бидон с амоняк. Мисля, че г-н Ламбовски борави твърде фриволно с думата "всички".
04 Ноември 2014 08:06
... в БеГето...
не важат никакви таквиз разсъждения и изводи. В гетото - като в гето!
04 Ноември 2014 08:10
В крайна сметка Ламбовски казва: "Абе да, расисти сме, ама не към негрите, а към циганите. А руснаците - и те, ама не към негрите, а към кавказците". Доста думи за тези две семплички твърдения.
04 Ноември 2014 09:57
ако не беше минал негър от Гана


Защо обиждаш човека?! Защо, а? Защо? Извинисебе!
Либерастия в действие.
04 Ноември 2014 10:00
Какво ли щеше да се случи, ако покрай хъшлаците беше минал бял българин с черна ганайка?
04 Ноември 2014 10:00
"Мръсна маймуна". Хм, много обобщено. Тука във Форума се посочва дори и вида на маймуната: "шебеци", "бабуини"...
04 Ноември 2014 11:18
Трябва да съм честен. У мен възниква, екзистенциално някак, въпросът, ако видя как шайка хЪ/Ашлаци бие някого и изпратя един или няколко от тях в болницата, що съм аз? Борец за човешки права или просто фрустрат, дето търси на кого да си го изкара

Офтопик (?). Вчера гледах "Закрилникът" (The Equalizer ) с Дензъл Уошингтън. Хубав филм, а ... не ми хареса. Ама нии-икак не ми хареса. Що ли?

04 Ноември 2014 11:20
Maximus II 04 Ноември 2014 10:47

- Отлично поднасяне на неприятни истини!


Хубавото е, че Авторът засяга темата. Макар и с "интелигентски дву- и триумения", писаницата му има своята стойност. Пък е и публикувана, за разлика от нашите творчества "ала-чукча"...
04 Ноември 2014 11:24
Firmin (04 Ноември 2014 11:18) и ти си прав, нещата не са само бели или само черни.

- За филма ти: - ясно е, прекалено много фураж за предъФкване и превъзпитание на плебса се натриса. Кафа вече.
04 Ноември 2014 11:25
Най-големите расисти са негрите и японците...
--------------------
Сайтът на Генек
04 Ноември 2014 11:32
генек, пропускаш и едно библейско племе. Освен че не хич не дават техните жени да се омъжват за "нетехни" мъже, рядко погребват на своите гробища "съверци" ако не са местни, ами са дошли да кажем от бившия СССР.
04 Ноември 2014 11:44
А един ден сосоросоидите ще ядат голям лобут, подушвам че с тях не сме от една порода. Защото не са се поучили от историята и генетиката, а вярват на Попър и Сорос.
04 Ноември 2014 11:44
- За филма ти: - ясно е, прекалено много фураж за предъФкване и превъзпитание на плебса се натриса. Кафа вече.


Снимката на мацката от CIA с Буш на рафта ми дойде в повече. Почти бях склонен да преглътна как забърсва чука, преди да го върне на рафта в магазина.

Филмът е типична пропаганда. Във филми като този се проследява един типичен за Холивуд уклон - те персонализират САЩ. Чрез личните качества и решения на героя (добрия герой!) те внушават разбирането си за основанията, решенията и дори качествата, които САЩ следва да притежавата идемонстрират в свят като днешния. Което е ефективно като манипулация, но инфантилно като метод. Държавата не е личност. Държавните решения не са лични решения. Но това е сложно да се обясни на държава и нация в детската им възраст.
04 Ноември 2014 11:45
Абе, некой ми трие постовете?
04 Ноември 2014 11:47
***
04 Ноември 2014 11:48
А един ден сосоросоидите ще ядат голям лобут, подушвам че с тях не сме от една порода. Защото не са се поучили от историята и генетиката, а вярват на Попър и Сорос.


Един ден ... "Някой ден, но не и днес ...", както проповядват филм след филм в Холивуд, преповтаряйки една знаменита реч пред боя.

"Един ден" те ще са си свършили работата. И спокойно могат да си изядат и боя. Сторено е!
04 Ноември 2014 11:51
Maximus II
04 Ное 2014 11:47


Maximus II, белите не могат да скачат. Ганаецът, навярно, скача по-далеч от теб.

И патката му е, както изглежда, по-голяма от твоята.

Това отнема ли от съня ти, драги?
04 Ноември 2014 11:51
***
04 Ноември 2014 11:58
Е, той дедо Господ затова е запокитил разните раси на различни континенти.
Да не се мешат и да не стават сакатлъци...
04 Ноември 2014 12:05
Абе не е баш тъй. Култът към животворящата сила на фалоса е от зората на времето. И в него няма нищо противоестествено. Но да оставим това. Шайката от историята по-горе не защищава, а ... наказва. Наказва жената от племето (ни). Е, не се интресува от неща като това защо и къде е бащата на дъщеричката. Защо тази жена е оставена сама (насред племето си). И как е намерила, което и липсва (и не е намерила у племето и "мъжкарите" му) у някой друг (от друго племе).

СЕГА, мисловен експеримент (почти по Гришам) - след петнадесет години две сестрички - бяла и черна - срещат синовете на тези синковци (или тях самите, едва ли ще поумнеят, ако не са и доСЕГА). Рисува ли съзнанието ти картинката?

Впрочем и двете - бялата и черната - (ще) са българки (по правото на майката - "майчин език". И, навярно, български гражданки.

Такива едни "епизоди от живота", както ни наставляват в администрацията.
04 Ноември 2014 12:09
А ти Фирмине, забелязал ли си че лошите герои в холивудските филми по правило са бели и светлооки, добрите винаги са цветнокожи, а гениалните интелектуални персонажи са джуджета, често са дегенеративни хронични заболявания, но расисти, масови убийци, корумпирани държавни служители са винаги бели европеиди? Има и други матрици в тия филми, а за тях друг път...
04 Ноември 2014 12:32
Спор няма, преиграва се. Спомням си за един случай в САЩ, когато момче в училище, подразнено от това, че някои негови съученици носят фланелки с надпис "горд съм, че съм гей", облича фланелка с надпис "горд съм, че съм хетеросексуален". Следва повикване при директора, предупреждение да я свали и след отказ - изключване.
Както се казва, пътят към ада е постлан с добри намерения. Да не обиждаме циганите и да ги наричаме "роми" (а кой е направил "циганин" да стане обида?), негрите първо станаха цветнокожи, после афроамериканци, гейовете си правят паради по гол задник, за което всеки друг би бил най-малкото глобен, квоти за жени в бордовете, понеже си нямаме достатъчно калинки... Глупости. Преди години бяха направили проучване сред бели американци с въпроса "вие расист ли сте? - докажете". Отговорите са били тип - не съм, понеже имам приятели негри, децата ми учат с цветнокожи, аз много уважавам някои негри и т.н. Всички те са били квалифицирани като расисти, понеже човек, който не е расист, не се отнася с демонстративно добро чувство към негри(цигани, евреи и т.н.) Той просто не забелява, че тези хора са по-различни с нещо от него.
И тук идва главният въпрос - а какво правят съответните хора, за да бъдат незабележими с позитивен аспект? И като сметнеш, че циганите у нас са 10% от населението, а извършват 90% от битовите престъпление, нещата започват да стават ясни. Подобна е ситуацията и с африканците в Западна Европа и т.н.

А тези тримата от статията са били просто тъпанари. Подобни хора ми се подиграваха като малък, че нося очила. Не са расисти, въпрос на възпитание е.
04 Ноември 2014 12:40
За ваше сведение, агресията към бяла жена, която ходи с негър, е най-очевадният случай на eлементарен расизъм.

Случайно да сте забелязали каква е реакцията на турския етнос у нас когато туркиня се омъжи за българин? Негативна е крайно меко казано, без изобщо да става дума за религия. А какъв расизъм между българи и турци, дето сме се мешали толкова векове...
Нещата изобщо не са толкова прости, колкото ви се струва.
04 Ноември 2014 12:52
Да си дадем сметка първо, че въпреки възгласите "маймуно мръсна" тримата пийнали юнаци едва ли са философски осъзнати радетели на расовата чистота или ексклузивни промоутъри на Ку-Клукс-Клан в БеГето... Най-вероятно са обикновени хулигани, които не са нападнали ганаеца, защото се идентифицират като спец патрул на бялата раса, а са просто агресивни полупияни хъшлаци. Които търсят да се заядат с някого, тъй като собствената им негодност ги човърка и измъчва отвътре. Така че, ако не беше минал негър от Гана, може би щеше да го отнесе плешивец от "Красно село", клошар от Бусманци или продавачка от близкото павилионче, загдето не им дава бирата без пари...Тогава едва ли щяхме и да научим за групата така телевизионно.
Побойниците нищо не ги оправдава, но не бива да преекспонираме расисткия елемент.

Какво биха могли да направят е въпрос на гадания. Какво са направили е факт. Заяжданията за тръгнали към жената, че е решила да направи семейство с чернокож. Убеден съм, че са употребили думички като "курва" и "боклук". Така че авторът да престане да се взира в пъпа си, а да се опита са си припомни обществените нагласи от едно съвсем близко минало, когато едва ли не всяка българка, която се женеше за чужденец, беше набеждавана за проститутка. Да си помисли за тенденциозното преиначаване на думите на Кристалина Георгиева за емигрантите и пламенната защита на "българския ген". Защо не се порови в спомените си за разни подмятания от страна на негови колеги от студентските години по повод връзката на някоя колежка със студент от Ангола или братски Мозамбик? Последното го питам, защото един от първите ми спомени за сладкарница "Ялта" е по повод едно подмятане преди около 40 години за качествата на жените, които пиели кафе там "с негриТЕ и арабиТЕ" и правели разни неща с тях. А пък колко мога да изреждам за едновремешни нагласи към виетнамците, ти е бедна фантазията , авторе.
Расистките нагласи не носят непременно претенциозната псевдо-образованост за генетика и философия, която е демонстрирана по-горе във форума. Не е необходима и качулка от Ку-Клукс-Клан. Много често те са и секситски, когато техен обект е връзката на "наше момиче" с "негър", че и "арабин". Във втория случай често дори атеисти намесват и религия и става пълно мазало. Помня едни такива приказки, когато едно девойче се ожени за лекар от Ливан. Той човекът си е християнин, но това не попречи да бъдат обсъждани фереджета, хареми и прочее дивотии.
Автори, излезте от кулите си от слонова кост, разкъсайте тесните си социални обкръжения и се срещнете с реални хора, пийте по една ракия с тях в някоя квартална кръчма и си поприказвайте, ама не като журналисти да им задавате въпроси, а разговаряйте. Ще бъдете удивени колко различни са те от култивираните ви мнения.
04 Ноември 2014 12:55
А ти Фирмине, забелязал ли си че лошите герои в холивудските филми по правило са бели и светлооки, добрите винаги са цветнокожи, а гениалните интелектуални персонажи са джуджета, често са дегенеративни хронични заболявания, но расисти, масови убийци, корумпирани държавни служители са винаги бели европеиди? Има и други матрици в тия филми, а за тях друг път...


Не, аз предпочитам да забелязвам "расистки" филми като "Джанго без окови", в който най-добрият герой, Кинг Шулц (Кристоф Валц го игра) бе "скроен" като реверанс пред ... европееца. Но пък Тарантино винаги е бил малко ... странен, нали? От друга страна, европеецът Шикългрубер, сънародник на Кристоф Валц, австриец и може би евреин, отчасти ... Прочее, "матрици" (схеми) ползвам, за да обяснявам някои аспекти на сложното, но съм твърде далеч от мисълта да го сведа до тях.
04 Ноември 2014 12:58
Случайно да сте забелязали каква е реакцията на турския етнос у нас когато туркиня се омъжи за българин? Негативна е крайно меко казано, без изобщо да става дума за религия.

ВИНАГИ има религиозен подтекст. Иде реч за едно многовековно табу, което в Османската империя се е наказвало със смърт: християнин не може да се ожени за мюсюлманско момиче.
04 Ноември 2014 13:05
Убеден съм, че са употребили думички като "курва" и "боклук".


... а това издава отношение. Към "курвите" като към "боклук". С което пък аз съм "стронгли дизъгрийдид". "Курвите" не са боклук. Те са личности в несрета. Както и повечето от нас, в една или друга степен.

Но ..., вероятно нам са нужни филми като "Изравнителят" (така ми харесва да го преведа) и "Непростимо", за да ни се набие в главите. Или може би предпочитаме някой като Робърт Маккол или Уилям Мани да ни го набие? Това, в случай, че (не)абстрактният хуманизъм не е част от личността и опита и.
04 Ноември 2014 15:02
Те са личности в несрета. Както и повечето от нас, в една или друга степен.


Firmin,

04 Ноември 2014 15:40
Те са личности в несрета. Както и повечето от нас, в една или друга степен.

Степента е долко човек сам си е избрал да бъде такъв. И не важи само за жените.
04 Ноември 2014 17:43
Сега, дайте да не се лъжем, расизмът и ксенофобията си ги има у всекиго и е прав Максимус като казва, че това си е генетика. Че едно време и за моми другоселки не са се женели, или ако са се женели, са ги гледали подозрително /примери много от нашата литература/. И браковете между турци и българи са рядкост и до ден днешен. И до неотдавна ирландци и англичани се изтребваха на религиозна основа, в Близкия Изток пък сунити и шиити. И расизмът си го има и в щатите, въпреки холивудската пропаганда и политкоректността. Че и обратният расизъм го има - от страна на черните към белите. И е прав Ламбовски, че в някои райони никой от другата раса или етническа група не смее да припарва по тъмно. Ами има си ги тези неща, въпреки културния пласт и цивилизоваността. Въпрос на възпитание в конкретния случай, описан от Ламбовски. Няма да забравя малката ми дъщеря, някъде на 4-5 години, чакаме на опашка в аптеката, пред нас една жена с малко детенце, мулатче, ама черното беше в повече. И онова моето - мамо, мамо, виж, негърче! Ужасно конфузна ситуация, накарах я някак да спре, в къщи упоително обяснявах. Но, такъв е животът. Различни сме, факт. А иначе простащината и простотията навсякъде я има.
04 Ноември 2014 22:48
„Всъщност всички сме произлезли от Африка - генетиците го твърдят”
Ето какво всъщност твърдят някои американски учени: „Американски учени изследвали 31 щама на вируса на простия херпес от първи тип (HSV-1), разпространени в Северна Америка, Европа, Африка и Азия. Тяхната последователност разкри някои общи фрагменти, които позволяват да се смята, че всички хора по Земята имат един общ прародител. Преди 150-200 хил. години от Централна Африка е започнала миграцията на човешкия род. Такъв анализ позволи определянето на ключови моменти от историята на човечеството, като миграцията на вида Homo sapiens от Африка и последвалата колонизация на Европа и Азия.”
Простият херпес с някои общи фрагменти....и това позволявало да се смята,че всички хора произлезли от Африка и то точно от Централна Африка. Нещо като обосновано предположение. Всъщност тези учечени мълчат дали с това може да се обясни разликата в цвета на кожата,епикантуса при клепачите и редица други разлики и особености. Не, разбира се. Различните раси са пълна мистерия за науката. НАучен лаф да става с някои общи фрагменти ,а папагалстването се лее. Иначе мръсните маймуни на Дарвин са сред нас.
Натисни тук
05 Ноември 2014 07:26
Бойко Ламбовски, много сложно си го казал. И си го модернизирал в тон с глобалната политическа мода. Изнасилено изглежда, като че ли не е писано с вдъхновение.

А истината е проста. Съвременният българин, в по-голямата си част, е настървен към всичко и всички, и най-вече към себе си. Само се опитай да замиришеш различно и гледай какво става. Ще те оскубят лелите в автобуса. Или пък пусни една дискусия за българи у нас и българи в чужбина

Няма расизъм и ксенофобия тук, това не е Америка. Има беднотия и олигофренясване. Ама тези две ключови думи не са в крак с желаните нови клишета на мислене...

И се пише "хашлак"
05 Ноември 2014 09:33
бонго-бонго
04 Ноември 2014 12:52

Б-б, Вие си вземете булка с абаносов цвят и си комуникирайте с родата й, чак след това мога да повярвам на написаното. Успех!
05 Ноември 2014 11:43
Натисни тук
И какво им остава днес на малките, травматични култури като нас?

Понеже те не могат да се преборят на полето на имперската дефиниция за цивилизованост, им остава да разменят ценностните полюси и да кажат, "ние сме ценни, защото сме диви, спонтанни, защото сме автентични, защото сме различни, защото пием от черепите на враговете си дори". Чернокожите активисти заявяват – в много груб преразказ - белите, за да станат като нас, ходят на солариум, къдрят си косите, избелват си зъбите и така нататък. А ние сме си прекрасни по рождение, защото сме красиви черни хора - с бели зъби, с естествено къдрави коси, освен това сме полови атлети и белите жени си падат по нас.

Което ме подсеща за нашия вариант на подобен културен мит: обикновеният българин е нещо като югоизточен секс-бот, който не само е машина, но на всичкото отгоре явно страда и от приапизъм, защото - според консенсусния мъжки разказ у нас - почти никога не му пада. Той не може да си позволи да бъде нежен, нито твърде емоционално интелигентен, защото това издава „слабост”, почти офелианска „frailty”. И други такива тъжни, незрели, компенсаторни дивотии, заложени в умствения софтуер.

Да, но забележи: целият този „потентен” мит, който аз, като етнограф, съм регистрирал неведнъж в България, се съдържа всъщност в разказа на гларуса. Той е класически прост: "жените на белите господари ни идват на тълпи, за да ги опънем тук по нашенски, както само ние можем". Колкото по-първично, толкова по-прекрасно. Това е дълбинният копнеж на всички периферни култури – как хем да останеш верен на селската си природа, хем да накараш цивилизованите господари да те харесват и уважават. Който успее да постигне това, автоматично бива възнаграден със свръхпотентност и народна любов. В това е и тайната на политическия успех във фрустрирани общества като нашето. Бойко Борисов го знае най-добре.

Очевидно е въпрос на психология и най-вече на липсата й. Както казват колегите-интелектуалци от София-област, “'бе то циганин импотентен нема”. Т.е. примитивното съзнание е имунизирано срещу екзистенциално самосъмнение – последното просто не е заложено в „софтуера”.

(смях) Разбира се, че няма импотентен циганин. Какво друго му остава освен да е свръхпотентен? Циганинът се съотнася към българина както българинът към германеца. Чувал съм от приятели цигани следната история, разказана със самоирония: "идват нежните бели жени на импотентните богати мъже от Европа и после споделят сексуален опит - страшни са тия българи, трябва непременно да ги пробвате, малко са космати, малко намирисват, но иначе много ги бива. Обаче има едни, които са малко по-чернички, намирисват повече – ей тия са върхът". Което между другото носи едно скрито знание от по-висок порядък, „метазнание” - че всъщност в очите на западняка българите и циганите не се различават драматично
05 Ноември 2014 16:59
Противопоставянето винаги е по линията "наш - не наш". Всяка група се стреми да запази идентичността / гена си. Лошото за българите е, че покварихме момичетата си и ги разпиляваме по света. Това ще ни ликвидира като нация.
05 Ноември 2014 17:57
През 1967 г. в Детройт пламва един от най-големите негърски бунтове. Задимели пожари, черни стреляли по бели и бели по черни - само поради цвета. САЩ пратили дори армията. Поводът за бунта - дребен, но всъщност черните станали много и лека-полека гетото, в което били принудени да живеят дотогава, напълзяло центъра на Детройт.
Е, мечтата на автора се е сбъднала - в днешни дни в Детройт 70% от населението са черни, само дето населението намаля от 2.5 млн. на 700 хиляди, а градът "процъфтява":

Фалиралият и опустяващ град Детройт
05 Ноември 2014 18:56
Ние, българите, дори и когато имаме някаква обща история, език, религия и национално съзнание, сме от смесена раса, още от памтивека, при това. Погледни само многообразието на физиономии наоколо. Българинът никога не е бил расист, на територията на страната винаги са живеели в разбирателство различни етноси и религии. Всъщност, за по-голяма точност: живеели са до преди известно количество години назад, когато по партийна повеля започват да гонят другия.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД