:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Как да прецакаш гражданите "в техен интерес"

Според съда държавата знае по-добре от хората как да управлява собствените им пари, какво да има в задния им двор, къде и как да се придвижват
Снимки: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Вложителите на КТБ напразно протестираха срещу затварянето й - то се оказа "в техен интерес".
Ако питаме Върховния административен съд (ВАС), може да излезе, че нямаме "правен интерес" и да дишаме. Защото скандалните му решения в посока орязване на правата на гражданите напоследък валят едно след друго.

Съдът, който по закон е арбитър между обикновените хора и държавните институции, си създаде трайна практика да не допуска до разглеждане дела срещу държавата с аргумента, че жалбоподателите нямат "правен интерес". Това е ужасно несправедливо и много опасно, защото вместо да бъде коректив, съдът реално



поощрява изпълнителната власт да издава актове с тежки дефекти



И тя се възползва от това, знаейки, че е предпазена от "щита" на ВАС. А магистратите удобно се измъкват от произнасяне на тежки решения, като въобще не разглеждат делата. Логиката е: няма правен интерес - няма дело. И въпреки че Административнопроцесуалният кодекс гарантира правото за оспорване на подзаконови актове на "гражданите, организациите и органите, чиито права, свободи или законни интереси са засегнати или могат да бъдат засегнати от него или за които той поражда задължения", ВАС винаги намира вратичка. Например решението на Конституционния съд, според което заинтересоваността трябва да бъде "правомерна, лична и обоснована", тоест не може който пожелае да обжалва каквото реши.

Следствието от тази казуистика е желязното правило, че гражданите нямат правен интерес да искат спиране и премахване на незаконен строеж. Ако ще да им изникне точно под балкона. Малко дела срещу общински безобразия успяха да се промушат през ситната цедка на правния интерес. Пробив беше направен по малък брой казуси, където беше приложена Конвенцията за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда, известна като Орхуска конвенция. Тя позволи на природозащитни организации да обжалват застрояване на национални паркове и защитени зони. Навсякъде другаде гражданите удариха на камък.

Правен интерес не им беше признат по въпроса дали са законни винетките и скобите в зоните за платено паркиране в София.



Сякаш не същите хора ще паркират там, а извънземни



Исковете на неправителствените организации не бяха допуснати, независимо че представляваха граждани, които живеят и паркират в центъра и са директно засегнати от въвеждането на платено паркиране пред домовете им. Съдът отсече, че липсвали данни организациите да ползват превозни средства. Хитро, нали?

През последния месец вложителите на Корпоративна търговска банка (КТБ) бяха отрязани по две дела с аргумента, че не ги засяга. В едната жалба 19 души се оплакаха, че БНБ едностранно е намалила лихвите по депозитите им в КТБ. Съдът отсече, че нямат правен интерес, въпреки че става дума за техните пари. ВАС се измъкна от сложното дело с абсурден мотив - прие, че намалявайки лихвите, БНБ защитава правата на вложителите и обществения интерес, и изкара, че това е благоприятно за жалбоподателите, нищо че хем нямат достъп до сметките си за неизвестен период от време, хем през това време парите им намаляват. Да не говорим, че никой не ги е и питал дали искат точно по този начин да се разпореждат с парите им. Накратко казано - държавата знае най-добре. След като достигна тези йезуитски висоти, съдът прати хората,



ако желаят, да си водят граждански дела



срещу БНБ.

Трябва да признаем все пак, че в решението има едно безценно изречение: "Ако се приеме, че жалбоподателите като страни в такива граждански правоотношения с банката имат пряк интерес от оспорване на актовете на БНБ по надзор, това в голяма степен би обезсмислило самия надзор". И последните събития показаха, че банковият надзор наистина е безсмислен. Е, какво правим тогава с правния интерес?

Съдът, волно или неволно, формулира големия проблем на контролните държавни и обществени институции в България - че те не си вършат работата и на практика данъкоплатците са оставени без абсолютно никаква гаранция на повсеместен произвол. Абдикиралите контролни органи са тези, които трябва да не допускат нарушаване на правата на хората. Но понеже това не се случва, гражданите нямат друг избор, освен да се борят в съда срещу тях. Битка, в която са обречени заради порочната практика на съда, лъхаща на безобразен формализъм.

Неотдавна със сходни аргументи ВАС отказа да се занимава с жалба на друг клиент на КТБ срещу част от решението на БНБ, с което банката беше поставена под особен надзор на 20 юни. Разбра се, че макар да нямат достъп до парите си, хората се оказаха



без право да възразяват срещу затварянето на банката



И специалният надзор над нея се оказа "благоприятен за вложителите", защото защитавал "правната им сфера" и гарантирал "обществения интерес". И този път съдът препрати клиентите на банката към граждански процес. Сигурното е, че след като цялата сага приключи някой ден, те ще скъсат от съд държавата за причинените им вреди, а останалите данъкоплатци, както винаги, ще им ги покрием.

Върхът на безочието обаче е последното решение на ВАС, според което хората нямат право да знаят имената на съдиите, които правораздават, защото това били лични данни. Така съдебният процес се приближи доста до описания от Кафка. Анонимното правораздаване е абсурден оксиморон, влизащ в пълно противоречие с публичността, която се дължи на обществото. И без друго в момента е невъзможно човек да влезе в интернет и да изчете делата на един конкретен съдия - освен че търсачките на съдилищата не позволяват това, много от решенията са с инициали не само на съдиите, но и на съдебните заседатели и прокурорите. Тази тайнственост е абсурдна, при положение че същите хора фигурират с трите си имена в публичния регистър например.

Анонимността в съдебните решения обаче пречи да се проследят зависимости, приятелства и роднински връзки, в които, както е добре известно, е оплетена цялата съдебна власт. Не позволява да се види и кой в чия полза се произнася. Затова прецедентът с последното решение е наистина опасен, защото заради него в нестабилната ни демокрацийка може да се очакват и други актове за скриване на още представители на публичната държавна власт. От там до Оруел крачката е малка.

14
4055
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
03 Ноември 2014 20:45
Само ВАС да беше... Тя държавата въобще се е отказала от каквито и да е функции в защита на гражданите си. Тя е организация, фирма, група, за доенето им и продаването им на местни и чужди робовладелци.
03 Ноември 2014 21:10
За статията и поставянето на проблема
03 Ноември 2014 22:29
Светлана Георгиева,
03 Ноември 2014 22:39
Симбиоза между власт ( изпълнителна, съдебна, законодателна) и организирана престъпност се нарича мафия. Както казваше Христо Калчев: "Във всяка държава си има мафия, у нас - мафията си има държава.
03 Ноември 2014 22:54
По логиката на авторката би трябвало всеки да може да съди всекиго за всичко. Включително да съди неанонимните съдии за произнесените от тях присъди ...
03 Ноември 2014 23:09
Има само един Съдия, но той не е тук на Земята...
03 Ноември 2014 23:21
Текстът е доста безсмислен. Единствено въпросът с "анонимността" на съдиите е някакъв реален проблем от трите примера които са дадени. Тези НПО които са се опитвали да си оправдаят грантовете с оспорване на скоби и винетки за паркиране очевидно нямат правен интерес, но се внушава, че на гражданите имащи такъв интерес е отказвано а не на НПО. Вложителите в КТБ също нямат правен интерес от актовете на БНБ защото имат договори с КТБ а не с БНБ. Отделно ако да кажем БНБ махне надзора за всеки психически нормален българин с елементарно образование е ясно, че вложителите няма да си вземат парите от този акт. Съдебната система е разкапана, ВАС е ..., ама невежите аргументи със сигурност няма да променят това. Примерът с едно интересно скорошно решение на съдия Мирослава Тодорова относно свободата на изразяване пък е пропуснат, сигурно случайно.
03 Ноември 2014 23:58
И без друго в момента е невъзможно човек да влезе в интернет и да изчете делата на един конкретен съдия - освен че търсачките на съдилищата не позволяват това
Това точно, търсачката го позволява, стига търсещият да има някаква правна култура. Проблемът е друг - обикновеният гражданин няма за цел да изследва конкретен съдия или всички съдии. Всеки съдия, въпреки известната специализация, решава различни дела. На обществото (гражданина) му трябва анализ за конкретен "обект на спор" - напр. "неправилно паркиране", "незаконно уволнение", "делба на наследство". Един път да види как се прилага закона; втори път да разбере неговите действия как стоят пред закона; трети път - дали законът е ясен и недвусмислено се прилага. А за по-любопитнити и за издателите на подзаконови актове, да изследват дали един позаконов акт е адекватен, двусмислен или е лобитски, разрешавали проблема или генерира съдебни спорове.
Напр. "паркиране върху тротоар", по наредбата на Столична община е абсолютно забранено. В Законът за движение по пътищата абсолютната забрана е свързана с предовратяване на пътно-транспортни произшествия - забранено е паркирането (независимо върху какво, тротоар, улично платно, банкет) на пешеходна пътека ( и пет метра преди или след нея), пред входове на сгради, спирки на обществения транспорт (30 метра преди и 10 м след нея), на кръстовища (10 метра преди и след). Законът допуска паркиране върху тротоара, ако теглото на автомобила е под 2.5 т и той отстои на минимум две метра от сграда и ако мястото е обозначено. Това изключение (обозначаването) е направено за да може общината да печели от тротоарите, подобията на тротоари в "синя зона". И "обозначаването" е винаги обозначавано като забрана (колчета, саксии и др. препятствия) отколкото като разрешение (такова обозначение, като разрешение, с бяла боя, винаги е за заплащане ). Това разминаване между закон и подзаконов акт води до водопад от дела в София (и тия за паркиране върху "зелени площи", къде стрък трева няма).
Отделно, че нарушението " неправилно паркиране" се разглежда като сериозно нарушение (предпоставка за ПТП) в закона, заради което водачът на МПС е подложен и на по-строга санкция (освен глобата) - отнемане на контролни точки (подлагане на съмнение до проверка на неговата правоспособност като водач) и тази санкция може да я наложи само специализиран държавен орган -КАТ (контрол на автомобилния транспорт), но не инспектор по паркове и градинки в общината (не е обучен да оценява възможните ситуации за ПТП).
А и да, "синя зона", зелена, жълта и други пимбени също се създават в "интерес на гражданите". В никакъв случай заради некадърното градоустройство на общината - издаване на разрешения и строеж на стопански обекти на места, където няма инфраструктура за функционирането им ( мол "Сердика", мол "Прадайз", Макдоналдс на НДК и на Ал. Малинов; всички бензиностанции, курдисани на кръстовища).
В крайна сметка, пътният данък за автомобила не е за да си го държи собственикът в гаража, а да свърши някаква работа. На практика, не ходя в обект без паркинг за клиенти/гости (театър, опера, министерство, магазин, дори и бензиностанция), сиреч дискриминирам търговците в гаражи, мазета и подблокови пространства.
04 Ноември 2014 07:28
Един път да види как се прилага закона; втори път да разбере неговите действия как стоят пред закона; трети път - дали законът е ясен и недвусмислено се прилага.

Така де. И когато юридическия неграмотния /в 90% от случаите/ гражданин види диаметрално противоположните решения на РС и АС /примерно/, съвсем ще се фрустира от съдебната ни система.
04 Ноември 2014 10:42
Чудесна статия. Може да се допълни от всеки един-по-грамотен човек. Например за светлинните устройства за броене на времето до изтичане на светещият на светофара сигнал. В ЗДвП има един член 12, ал.6 "На кръстовища с интензивно движение се поставят устройства за отчитане на времетраенето на светлинния сигнал." Този параграф го въведе Кесякаов за да отговори на обществото защо стават големи задръствания на кръстовищата в София. Кметицата на София обаче разбра нововъдения параграф по своему. Наслагаха устройства, но ги закриха с калъф или престанаха да работят. На някои места ги демонтираха тотално. Като се оплачеш в КАТ ти отговарят махаме ги защото стават повече катастрофи, когато работят. Странна логика. За кметицата - добре, има оборот на пари, даваме да ги слагат, даваме да ги махнат. При двата случая комисионната си върви. За спазването на ЗДвП отговаря МВР е на кого да се оплачеш в случая?
04 Ноември 2014 10:50
Както учи марксизмът "Правото е волята на господстващата класа издигната в закон".
04 Ноември 2014 11:14
Светлана Георгиева
Ето едно решение Натисни тук
04 Ноември 2014 12:16
Има само един Съдия, но той не е тук на Земята...

Той си е взел отпуска и хич не го интересува...
06 Ноември 2014 17:47
Ндаа...Овациите за автора са напълно заслужени! Повече от сигурно е че ще ги получи. Както от нещастните вложители, в ролята на измамените камилчета-"Браво!Как само им го казал- честно и смело, право в очите!". Така и от целия съдийски корпус - "Браво! Как само честно и смело е разкрил проблемите на родното правосъдие!". Казал и разкрил, ама в рамките на неолибералното благоприличие. Според което е недопустимо да наричаш вълка "хищник", а овцата . "жертва". За да се съхрани ненакърнено достойнството на първия като властник. И самоуважението на втората, като пълноправен член на гражданското общество. В рамката на тези разбирания за "допустимо/недопустимо" подетата публична дискусия може да се разширява и задълбочава безгранично. Защото, в крайна сметка, практически последици от нея не очаква никой. Премълчаното и прикритото остава извън разнообразните трактовки на първичните факти. Юридическият абсурдизъм, който е естествен продук на българската правораздавателна и обвинителна политика, остава неразпознат и неидентифициран като основна причина за повсеместния духовен и материален упадък. Съшият би могъл да бъде лесно описан чрез познавателния принцип "2+2= на всичко друго, освен 4", който, на пръв поглед, изглежда трудно относим към юридическата терминология. При едно малко по-задълбочено вглеждане в двата универсални аргумента, които са повсеместно изтъквани от съдилищата не само по всички административни, но и по всички граждански дела - "липса на правен интерес"+ "наличието на [алтернативна] възможност за защита по общия исков ред" - никак не е трудно да се установи, че реалният резултат (извод) е неизменно един и същ - отказ от правосъдие. Съвсем съзнателно и преднамерено представителите на българската магистратура третират гражданите като малоумници, които не са в състояние суверенно и адекватно да осмислят (проумеят) собствения си интерес. Техните процесуални представители също не са в състояние да провидят интересите на своите клиенти и да им предоставят адекватна защита. Посочената констатация е не само обидна, но и психологически деструктивна. Защото е несъвместима дори и с най-елементарните представи за здравомислие и почтенност. Количеството травмени преживявания по този повод бързо и лесно достигат критични стойности, които ги превръщат в скрит, но мощен социално-деструктивен фактор в междуличностното общуване...Далеч съм от мисълта да накърнявам вашето свещенно право на лично мнение! Позволявам си само да ви обърна внимание върху факта, че никой, никога няма да забрани на съдиите да оправдават своя разюздан произвол с горепосочените два аргумента.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД