:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,485,746
Активни 121
Страници 11,893
За един ден 1,302,066

Идеята за лични здравни сметки е преливане от пусто в празно

Какво лечение може да си осигури човек с осигуровка от 5 лв. на месец?
Снимка: Архив "Сега"
За да не чака на подобна опашка, средностатистическият осигурен ще трябва да трупа лична партида с месеци.
Новото дясноцентристко правителство обещава да изпълни мечтата на всеки относително здрав и богат българин и да въведе индивидуални здравни сметки. Защото средностатистическият относително здрав и богат българин много се дразни, когато му откажат талон за преглед, когато трябва да чака на опашка с тумба досадни пенсионери и когато телевизията му повтаря, че почти 2 милиона души не плащат и стотинка осигуровки, но ползват медицински услуги наравно с него, изрядния платец, който носи на гърба си бюджетите на държавата, пенсионното и здравното осигуряване.

Затова той иска да получава в съответствие с това, което плаща. А сега шефът на здравната комисия в парламента Стоян Тонев му обещава точно такава справедливост - 10% от здравната вноска да се заделя в лична партида, която осигуреният ще може да харчи сам. За целта той ще сключва собствен договор със здравната каса за определени показатели. Парите могат да се харчат за преглед при специалист без направление, да се натрупват и дори да се прехвърлят на член от семейството. Моделът, похвали се Тонев, е заимстван от Холандия, Германия и Швейцария. Нещо подобно обеща и здравният министър Петър Москов - индивидуални пакети в доболничната помощ.

Колкото и примамливо да звучи, подобна промяна е най-малкото безсмислена в практически план. Трудно е да предположим, че здравната каса щенамери начин да постигне технически подвиги ще изготви, договори и подпише индивидуални планове с 2, 4 или 7 милиона души, след което ще контролира изпълнението им. Въпреки наличието на информационна система и дори лични здравни досиета, НЗОК все още кара пациентите да мъкнат на крака бумаги от лекар на лекар, при положение че всички данни за извършеното лечение, изследвания и т.н. се отчитат електронно при нея. В XXI век например, ако личният лекар ви даде талон за преглед при специалист, след консултацията вие трябва да се върнете при джипито и да му връчите листото със заключенията на специалиста.

Но дори тази първа техническа спънка да се премине - какъв ще е ефектът от индивидуалните партиди? При среден осигурителен доход за страната от около 680 лв. в личната здравна сметка месечно влизат около 5 лв. Цената, която здравната каса плаща за преглед в доболничната помощ, е 19 лв., т.е. едногодишното натрупване ще стигне за 3 прегледа. Ако предположим, че все пак може да се наложат и изследвания, без да се чака и без направление, индивидуалната сметка ще покрие 1 или 2 прегледа и базов минимум изследвания. Ядрено-магнитният резонанс е 190 лв. и за него в личната сметка трябва да се трупат пари над 3 години. Или с други думи,болен човек не може да разчита на индивидуалната си партида,защото тя няма да покрие почти нищо и ще трябва да разчита предимно на здравната каса. Здравият ще е доволен - ще може например да иде да си види профилактично очите. Което, между другото, му се случва и сега, макар и с повече чакане. Когато става дума за остри състояния, личните лекари не отказват талони. Когато обаче някой поиска да иде профилактично на очен лекар или гинеколог, обикновено му се казва да изчака новото тримесечие, когато ще има талони. Но след това си получава направлението.

Хората с доход около максималния осигурителен от 2600 лв., естествено, ще имат повече пари и ще могат да ползват повече услуги. Тук обаче идва въпросът за какво биха могли да се ползват индивидуалните сметки. След като те ще се администрират от здравната каса, значи от тях ще се плаща от пакета на здравната каса. Което значи, че за болнична помощ те не могат да се ползват, защото там НЗОК плаща всичко за лечението и няма смисъл човек да си харчи личните пари за нещо, до което има покрит и свободен достъп. ВИП стаята, пакетът лукс, изборът на екип и някои консумативи, за които в момента се доплаща в болниците и които адски дразнят пациентите, не се поемат от НЗОК и съответно няма как да се поемат и от индивидуалните партиди. Затова и здравният министър Москов казва, че личните пакети ще са само в доболничната помощ. Така че по-високо осигурените ще си натрупват лични сметки, без да има за какво чак толкова да ги харчат. И ще трябва да разчитат отново на допълнителното осигуряване, което покрива екстрите в болниците.

Естествено, справедливо е хората с високи доходи, които плащат повече пари за вноски, да могат и да получават повече и да имат директен достъп до специалисти и изследвания. Само че основното правило на системата у насе солидарността, а не справедливосттаСпоред Стоян Тонев ефектът от подобна промяна ще е 50 млн. лв. годишно - толкова пари ще се трупат по лични сметки, вместо да влязат в бюджета на здравната каса. На фона на бюджет от 3 млрд. лв. сумата е смешна, но все пак тези пари ще трябва да се орежат отнякъде. Например от бюджета за специализирана доболнична помощ, тъй като индивидуалните сметки се очаква да влизат именно там. Понастоящем този бюджет е 190 млн. лв. и намаление с 50 млн. лв. ще доведе до орязване на талоните за преглед с над една четвърт. На хората с лични сметки може и да не им пука, но колко ще са те? Основните потребители на системата - децата и пенсионерите, се осигуряват от държавата върху 210 лв. месечно и дори и да имат лични партиди, те няма да стигнат за нищо. Т.е. те ще продължат да разчитат на солидарната част от бюджета, която обаче ще е доста намалена. И или ще чакат, или ще си плащат, или ще ползват индивидуалните сметки на близките си, заради които се е стигнало до недостиг. Което си е чисто преливане от пусто в празно.

Така обаче било в Швейцария, Германия и Холандия, казва Тонев и пропуска да спомене факта, че тези страни заделят двойно по-висок процент от БВП за здравеопазване, осигуровката в Германия например е 15.5% и се плаща върху доста различен осигурителен доход, а средната класа - основният потребител на индивидуални партиди - съставлява основната част от обществото. Освен всичко друго тези страни са на този хал и защото правят адекватни анализи, преди да променят каквото и да било.
34
2780
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
03 Декември 2014 19:54
Ама то щото на всеки три години всеки си прави ЯМР
03 Декември 2014 20:54
Тия хорица на снимката - за банани ли чакат ?
03 Декември 2014 20:56
почти 2 милиона души не плащат и стотинка осигуровки, но ползват медицински услуги наравно с него, изрядния платец, който носи на гърба си бюджетите на държавата, пенсионното и здравното осигуряване.

Това просто не е вярно !!!

Вече над 10 години, здравно неосигурените са лишени от достъп до медицинска помощ. Тя просто им се отказва. Поинтересувайте се колко хора умират всеки ден пред болниците, само и единствено защото са неосигурени.
03 Декември 2014 21:16
Само че основното правило на системата у нас е солидарността, а не справедливостта

Само тези, които имат достатъчно време да чакат по опашки пред кабинетите могат да се възползват от тази т.нар. "солидарна" система. Даже и да отидеш и си платиш на частно пак болничният се издава от джипито, т.е. пак чакане на опашка. Поне така беше преди няколко години, когато ми се наложи да взема болнични.

Решението? Да има приемни часове за работещи по възможност с предварително записан час.
03 Декември 2014 21:38
Здравната вноска е ДАНЪК и събирачите на данъци трябва НЕМЕДЛЕНО да решат въпроса със събирането й на 100% от ВСИЧКИ, които ТРЯБВА да плащат този данък!

Ако тя остане в сегашните си размери да отива само за СПЕШНАТА ПОМОЩ, но всеки преритал за линейка ТРЯБВА да носи на врата си ЧИП, който парамедикът да пъха в устройството и да види трите имена, ЕГН-то, ПЛАЩАЛ ли си е данъка, какви болежки има (досега), и прочие релевантна за докторите инфо! Ако вноската се удвои - тогава 50% от нея отиват и за ДОболничната помощ! Ако се утрои - 1/3 и за БОЛНИЧНАТА! И да се молим Господу да НЕ ни се налага да се ползваме от която и да било от трите изброени докторски "услуги"! ВСИЧКИ плащаме данъка, но с него се финансира оправянето на ТЕЗИ от всички нас, на които ИМ СЕ НАЛАГА спешна, доболнична, болнична...! Това е то! Който иска повече - да си плаща от джоба!
03 Декември 2014 21:45
Насата 03 Декември 2014 20:54
Тия хорица на снимката - за банани ли чакат ?
За банани чакахме при соца ... Сега банани има за всички , но чакаме за здраве....
03 Декември 2014 22:06
Здравната вноска е ДАНЪК и събирачите на данъци трябва НЕМЕДЛЕНО да решат въпроса със събирането й на 100% от ВСИЧКИ, които ТРЯБВА да плащат този данък!

Данък е, но не я водят така, защото автоматично става противоконституционна, понеже данъците са на основата на имущество и доходи, а здравната вноска се иска да се плаща от всички, включително и тези без никакви доходи.

Събраните суми от осигурителни вноски, както и от пенсионни, покриват само половината от разходите за здравеопазване и за пенсии. Останалата половина е от общите данъци, най-вече косвени, които се плащат най-много от най-бедните. Въпреки това те са лишени от право на здравна помощ и никога няма да се пенсионират. Бедните плащат на богатите нещо, от ползването на което са лишени. Това, ако е справедливост...
03 Декември 2014 22:14
Само че основното правило на системата у нас е солидарността, а не справедливостта


Точно затова с-мата е на този хал. Никой не желае да плаща нещо, което други ще ползват, а всеки предпочита другите да плащат за това, което той самият ползва.
03 Декември 2014 22:17
Вече над 10 години, здравно неосигурените са лишени от достъп до медицинска помощ. Тя просто им се отказва. Поинтересувайте се колко хора умират всеки ден пред болниците, само и единствено защото са неосигурени.


Такава глупост отдавна не бях чел.
03 Декември 2014 22:19
Здравната вноска е ДАНЪК и събирачите на данъци трябва НЕМЕДЛЕНО да решат въпроса със събирането й на 100% от ВСИЧКИ, които ТРЯБВА да плащат този данък!


Разликата м/у осигуровка и данък е същата като между стол и електрически стол.
03 Декември 2014 22:25
Ще ми се да видя ЧEРНО на БЯЛО официални данни за: 1. КОЛКО лева на месец харчи бг ганчо/ганка,/независимо бебе или дедо от 7.345 млн-ото БГ_население:А. за ЦИГАРИ-5,25,50 или 100 левас ? Б. КАКВО количество ТВЪРД,СРEДEН/ВИНО/ и МEК/БИРА/ АЛКОХОЛ изпива ганчо/ганка ,независимо бебе или дедо е смукачът-на месец/лесно се смята на ден,час и тн/ 2. КОЛКО ТОЧНО са циганите,турците,арменците/вкл. поповете им/,БЪЛГАРИТE и БЪЛГАРКИТE,които от 25 години не са платили не само 5-те лева, а и НИТО СТОТИНКА за здравето си ? Eдва след като видя отговорите на горепоставените въпроси---може и да да се изокам по ВЪПРОСА...
04 Декември 2014 00:15
най-краткото мнение за статията на
Янина Здравкова
е тюрлюгювеч. не знам дали поради слаба информираност или склонност към доверяване на не когото трябва, но това, което е писала, рязко се разминава с моя личен опит.

било заимствано от Холандия, Германия и Швейцария. кое е заимствано, като иде реч да се прехвърлят /евентуално/ 10% от нещо си?! като почнах работа тук ясно ми беше обяснено, че в тези 15.5% здравна осигуровка влиза пълното здравно и стоматологично осигуряване на цялото ми семейство. къде ще сравняваш с някакви пършиви 10% от неясно какво /цялата вноска, частта на работника или тази на работодателя/.

Естествено, справедливо е хората с високи доходи, които плащат повече пари за вноски, да могат и да получават повече и да имат директен достъп до специалисти и изследвания.

нито е естествено, нито е справедливо. значи, янина, според вас е естествено ковачки /забогатял от черен миньорски труд/ да има предимство, а ограбените от него хорица да мрат?! нямаме аристокрация, всички новобогаташи са забогатели на гърба на работниците си и повечето им работници сега са изгърбени, с един куп заболявания. кое е естественото в това паразитите да имат предимство?

още нещо - тук е разрешено средната и над средната класа да се осигуряват частно, т.е. хората с над определен доход да внасят много по-ниски суми. само че я няма солидарността и ако нещо им се случи, ще плащат яко, няма да има здравна каса зад тях. касите са около 200, има сайтове, с които да си избереш здравна каса по зададени от теб критерии /примерно да имаш доктор с английски/
04 Декември 2014 00:54
Cardozo e Sa, просто се информирай.
От повече от 10 години вече, неосигурените нямат право на достъп до здравна помощ. Те нямат лични лекари, направления и т.н., а в болниците не ги приемат, не им правят изследвания и т.н., докато не си платят здравните осигуровки за 3 години назад.
04 Декември 2014 04:13
Системата си е обречена от където и да я погледнете. 2 милиона и нещо пенсионери, 700 хиляди с увреждания, два пъти повече деца, ученици и безработни.
Само в марихуаната е спасението, държавен монопол, наркотуризъм и прихода в здравната каса. Всичко друго е утопия.
04 Декември 2014 08:07
Само в марихуаната е спасението, държавен монопол, наркотуризъм и прихода в здравната каса. Всичко друго е утопия


Това е чудесна идея. Така можем да станем новия Люксембург на ЕС.

А както вдигнем здравната система на крака, ще си осигурим и здравен туризъм.
Стига турските клиники са подвеждали хора да им плащат големи суми за съмнителни резултати.
04 Декември 2014 08:19
PARAGRAF22
03 Дек 2014 21:45


Така е
04 Декември 2014 08:21
От повече от 10 години вече, неосигурените нямат право на достъп до здравна помощ. Те нямат лични лекари, направления и т.н., а в болниците не ги приемат, не им правят изследвания и т.н., докато не си платят здравните осигуровки за 3 години назад.
Абсолютно вярно. До преди време беше искането да се плати за 6 месеца назад , и неколцина успяваха да платят на куп за да получат в срочен порядък например хирургична операция ,без която не може... Сега със искането за три години назад практически това е невъзможно за огромната част от неосигурените... Удивително е как игнорантите се фъргат да спорят за неща , от които нямат и хабер...
04 Декември 2014 08:34
Neopol
04 Дек 2014 00:54

От повече от 10 години вече, неосигурените нямат право на достъп до здравна помощ. Те нямат лични лекари, направления и т.н., а в болниците не ги приемат, не им правят изследвания и т.н., докато не си платят здравните осигуровки за 3 години назад.


Приемат ги, ако си платят не ги връщат.
04 Декември 2014 08:41
При положение, че имаме най-добрите врачки и баячки, дето лекуват и нелечимите за на'ште дофтори болести, що да плащаме осигуровките на някоя мангуста!
04 Декември 2014 09:04
При среден осигурителен доход за страната от около 680 лв. в личната здравна сметка месечно влизат около 5 лв. Цената, която здравната каса плаща за преглед в доболничната помощ, е 19 лв., т.е. едногодишното натрупване ще стигне за 3 прегледа


Ами да намалят цената на 1,90 лв. - така тези пари ще стигнат за 30 прегледа.
04 Декември 2014 09:28
Защо 10%-нека да се пуснат частни "здравни каси" и там да е с лична "партида" и месечната вноска да е по-висока. Ако сега ми е 40лв-нека стане 50-60....
Тогава може и да се подобри качеството на мед. услуги, и няма да има източване от страна на болниците, или от разни фин. мин. дето вземат от бюджета на НЗОК и го разпределята не знам си къде....

04 Декември 2014 09:31
„Какво лечение може да си осигури човек с осигуровка от 5 лв. на месец?”

Може да си осигури лечение адекватно на вноска от 5 лева!
В един американски (на САЩ) филм имаше представен такъв случай: детето на млада майка се нуждаеше от животоспасителна оперативна намеса, но медицинската й застраховка беше недостатъчна, така че лекуващият лекар я посъветва „да опита с йога”.
04 Декември 2014 09:33
То и писането на постни статийки е преливане от пусто в празно, ама си го правим. Това е стъпка в правилна посока и все от някъде трябва да се започне. Приветствам
04 Декември 2014 09:59
когато трябва да чака на опашка с тумба досадни пенсионери

Статийо, засрами се!
Статийо незаслужено обиждаш българските пенсионери?
--
Защото средностатистическият относително здрав и богат българин

Май аз и статията живеем в различни измерения. Няма средностатистически здрав българин, няма и средностатистически богат българин. Средностатистическия българин е много беден и по-често болен, отколкото здрав.
04 Декември 2014 10:02
Новото дясноцентристко правителство ...

Пак лъжа. Правителството е дясно, както всички правителства след 1989-та година. Центристки и леви партии в България няма сред значимите партии. Дали е ново също е спорно, защото това си е едно ново-старо правителство.
04 Декември 2014 10:05
Естествено, справедливо е хората с високи доходи, които плащат повече пари за вноски, да могат и да получават повече и да имат директен достъп до специалисти и изследвания.

Не, не е естествено, не е и справедливо....
04 Декември 2014 10:25
От повече от 10 години вече, неосигурените нямат право на достъп до здравна помощ.

Имат достъп, как да нямат. Тука имаше една статия колко искали в болниците за едно раждане, докато за един определен етнос е напълно безплатно. Не само Бърза помощ им е безплатна, но и бият лекарите.
Финансирането на "Бърза помощ" трябва да бъде не от НЗОК, а от общите данъци защото всички я ползват.
04 Декември 2014 11:02
Здравната вноска е ДАНЪК и събирачите на данъци трябва НЕМЕДЛЕНО да решат въпроса със събирането й на 100% от ВСИЧКИ, които ТРЯБВА да плащат този данък!
И как ще го събереш този данък от пеленачета (недееспособни лица) и гастарбайтерите (чужда юрисдикция)?
Ако тя остане в сегашните си размери да отива само за СПЕШНАТА ПОМОЩ, но всеки преритал за линейка ТРЯБВА да носи на врата си ЧИП, който парамедикът да пъха в устройството и да види трите имена, ЕГН-то, ПЛАЩАЛ ли си е данъка, какви болежки има (досега)
И какво праим с "лекарската тайна", като и с "данъчната тайна"? Що папараци ще станат "доставчици на спешна помощ"! Дори и без някой да ги е викал, ще идват да "поматат": ще помагат на всеки да се изока като му "приберат" цигарите, компютъра, колата, жената ... Тъй де, нали е болен - трябва да се откаже от нездравословните навици пиене, пушене, жени, писане във форуми, стресово шофиране.
ВСИЧКИ плащаме данъка, но с него се финансира оправянето на ТЕЗИ от всички нас, на които ИМ СЕ НАЛАГА спешна, доболнична, болнична...!
Да ама депутати, съдии и прокурори не търсят психиатрична помощ, което им е нужно. Лъжат кат Искров, че са болни от алчност, ама много болни и продължават да усвояват ДАНЪК-а... щото били имали нужда ... от бонуси.
04 Декември 2014 13:01
Да ама в другите държави държавата не харчи безпардонно резерва на здравната каса за каквото и хареса и е сигурно че големите вноски са за здраве. А тук?
04 Декември 2014 15:24
Финансирането на "Бърза помощ" трябва да бъде не от НЗОК, а от общите данъци защото всички я ползват.

Добре е, преди някой да се изказва категорично, да вземе преди това да се информира.

Спешна помощ от самото си начало е на пряко бюджетно финансиране ! Няма общо с НЗОК.

По-интересното, което се забравя, обаче е, че и половината от парите, които разпределя НЗОК и НОИ, също не идват от осигурителни вноски, а от други данъци през бюджета.

Крайно време е, както НЗОК да разполага само с парите от осигурителни вноски, а бюджетната субсидия да бъде давана в общодостъпен безплатен пакет за всички граждани, така и пенсиите да се разделят на два компонента - пари от осигуровки и социална добавка (парите от другите данъци).
04 Декември 2014 17:30
Neopol, 04 Декември 2014 00:54:
Cardozo e Sa, просто се информирай. От повече от 10 години вече, неосигурените нямат право на достъп до здравна помощ


Предлагам ти да се информираш по-добре. Кат' та глеам си далеч от тази система. Иначе >10 год. си прав, стана по времето на Митьо Петров (НДСВ). Човекът от Търговище с бая мякане успя да "спре" здравно неосигурените, но за съжаление само на книга. Възстановяването на здравноосигурителни права (така се нарича онва дет' му викате внася си осигуровките за 3 год.) ставаше с осигуряването на непрекъснато здравноосигуряване за различен период (Дянков го направи 36 мес.).
На практика здравно неосигурените не са лишени от медицинска помощ, нито пък "умират всеки ден пред болниците, само и единствено защото са неосигурени".

04 Декември 2014 17:32
Удивително е как игнорантите се фъргат да спорят за неща , от които нямат и хабер...


Вярно! Некои си мислат, чи кът читат кво пиши у законъ то съ спазвъ и е така в животъ.
04 Декември 2014 17:38
Янина Здравкова или Стоян Тонев не са схванали главното при осигуряването. Като внесеш в здравноосигурителен фонд 20 лв., на края на годината не ползваш 20 лв., а поне 21 лв. Това са сложни актюерски изчисления, та да не се фащаме за числата. Това е смисълът на осигуряването. Тоест,

Цената, която здравната каса плаща за преглед в доболничната помощ, е 19 лв., т.е. едногодишното натрупване ще стигне за 3 прегледа.


е пълна глупотевина, защото много зависи кога ще бъдат използвани натрупаните суми по личната сметка на здр.осигурения. Щото, ако е след 10 год., те съвсем няма да се 60-те лв., за които говори Янина. Ех, разбира се, винаги е възможно цените на 1 преглед тогава да са многократно по-високи и да не стигнат и за един преглед.
05 Декември 2014 02:48
Финансирането на "Бърза помощ" трябва да бъде не от НЗОК, а от общите данъци защото всички я ползват.

Като си казал А кажи и Б.
Ако цялата здравна помощ се плаща от общите данъци, тогава и мангустите ще плащат. Дори когато си купува сирене и хляб.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД