:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,426,902
Активни 143
Страници 23,887
За един ден 1,302,066
Истинската история

"Към Берлин, към бърлогата на звяра”

Едновременно със започването на бойните действия българската войска се преобразява из основи
Военната подготовка в българската войска продължава и през септември 1944 г. успоредно със заминаването на първите бойни съединения за фронта. От горе на долу: 27-а гвардейска дружина заминава за фронта, София; 2-ри гвардейски полк - на учения, Радомир; Доброволки от 13-и пехотен полк - на занятия по строева подготовка, Кюстендил.
Наистина е странно, Отечествената война не бе отбелязана и с намек даже, мълчанието на официалните власти в България по повод 70-тата годишнина от започването на Отечествената война от 1944-1945 г. рязко се отличава от фалшивия плам, твърде щедро заплатен с нашите общи пари, впрочем, по повод на скорошната друга годишнина - от началото на Балканската война. Дори няколкото високоплатени казионни патриоти (да, "патриот" може да бъде професия, може даже и бутиков профсъюз вече да са си направили), не посмяха да се сетят за тая кървава война, в която българският войник изкупи с кръвта си продажността и некадърността на българския монархо-фашизъм.

И дума не може да става за противопоставянето на Балканската и Междусъюзническата война, от една страна, и Отечествената война от 1944-1945 г., от друга, това би било наистина безумно. И през 1913-1919 г., и през 1944-1945 г. българският войник, и само той, уми лицето на България и изчисти името й, и не заради него Ньойският договор, чиято 95-та годишнина отмина наскоро, бе така съсипателен за България. Питането тук е към държавните ни власти, всъщност, кой не позволи и защо да бъде отбелязана годишнината от Отечествената война. Питане с известен отговор е това.

Въпреки всичко генералният въпрос за поведението на политическата ни класа си остава. Знаем, че са безгръбначни, знаем, че са алчни, знаем, че са зависими от чуждестранните си господари, знаем даже, че с България понякога ги свързват само имената им, но че са завършени мерзавци все пак не бяхме докрай уверени. Тази предателска политическа класа, която сме оставили да ни управлява, и платените й патриот-историци, всички те вкупом заплюха паметта на българските воини - тези, които спасиха България от ново окастряне на земи след краха на държавите от Оста през Втората световна война. На продажниците хич не им е за първи път, те за това са учили, но пък банковите им извлечения с всеки изминат месец са все по-пищни, в това не се съмнявайте.

За да се запази равновесието в отбелязването на значимите исторически дати, за това тук припомняме славните събития от края на 1944 г.-първата половина на 1945 г., за да не бъде забравена тази величава страница от българската история - последната победна война на България.

* * *

Българската войска на практика не разполага дори с един цял ден за осъществяване на необходимите преобразувания за започването на Отечествената война на България, активните бойни действия започват още на 9 септември 1944 г. Във връзка с очакваното включване във войната същия ден е създадена длъжността главнокомандващ на Българската войска и на тази длъжност е назначен генерал-майор Иван Маринов. Някои структурни промени в командването са неотложни - на 15 септември към съществуващите 6 отдела към Щаба на войската - оперативен, учебно-възпитателен, снабдително-превозен, организационен, съобщителен и разузнавателен, е добавен и седми - за връзка със съюзните мисии. С постановление на Министерския съвет от 10 септември 1944 г., подписано от министър-председателя К. Георгиев "от състава на въстаническите отряди" се създава "Народна гвардия, която се поставя под ръководството на Министерството на войната". Веднага са назначени и нови ръководства на щабовете на Въздушните и на Морските войски, както и нови командващи на петте български войски. Новите назначения са от средите на запасните офицери, уволнени от Българската войска при чистките във времето от 1935 г. до 1937 г., почти всички със завършена Генералщабна академия, но с новополучени генералски звания. Заедно с присъединяването на частите на Народноосвободителната войска (вж. Извори) може да се смята, че командването на войската е подготвено за влизане в активни бойни действия, обучението става в ход.

Кадровият офицерски състав не е еднороден, неголяма част са с ярко изразена прогерманска позиция и са отстранени непосредствено след промените. Основната група от офицери, предимно средни и младши, които остават колебливи и/или пасивни към случващото се, основната работа на новото командване на войската е именно сред тази група офицери. Трета група, най-малката, образуват офицери, които са членове или симпатизанти на партиите от Отечествения фронт. Постепенно в хода на войната се създава и четвърта, немалобройна група от офицери, които са лично предани на министъра на войната Дамян Велчев.

Понеже кадровите офицери са недостатъчно дори за мирно време - едва около 3500, са привлечени офицери от запаса, които са общо около 9 хиляди, сред тях привържениците на Отечествения фронт са мнозинство. С тези промени и с усърдна работа сред групата колебаещи се офицери Българската войска започва уверено военните действи, особено при високия морален дух на войниците.

Създаването на института на помощник-командирите, които са назначавани от средите на Националноосвободителната войска предимно, има за цел заздравяване на дисциплината във войската, в създаване на единодействие между командване и войнишкия състав в частите, в които съществува яростно недоверие. Със същата цел са издадени две заповеди на министъра на войната Д. Велчев от 11 септември 1944 г., с които са присвоени старши и висши, а също и първи офицерски звания на общо 660 бивши участници в Народоосвободителната войска, част от тях като Христо Михайлов, Владо Тричков и Емил Марков - с генералски звания, посмъртно. Полковници стават, например, Боян Българанов, Методи Шатаров, Никола Парапунов, Димо Дичев, Тодор Живков (с допълнителна заповед от 23. ХII. 1944 г.).

Само след едно денонощие от обявяването на състоянието на война с Германия частите на Българската войска са залети от масови митинги и войнишки събрания, организирането им е колкото спонтанно- за избор на войнишки комитети (вж. Извори), толкова и подпомагано от новото ръководство на Министерството на войната като част от мероприятията за подигане на бойния дух пред предстоящите сражения. На 10 септември в Пловдивския гарнизон се скандират лозунгите: "Към Берлин, към бърлогата на звяра", "Нашият път за домовете води през Берлин!", подобно е настроението навсякъде във войската.

Може да се смята, че предварителната военна пропагандна работа сред бойците завършва на големия митинг пред Съдебната палата в София на 17 септември - толкоз, седмица, повече време бесният ход на историческите събития не оставя. На този митинг, след публичното прочитане на програмната декларация на правителството на Отечествения фронт, ген. Владимир Стойчев обобщава настроенията във войската: "Те [българските войници и офицери] искат, те горят от желание заедно със славните полкове на Червената армия, заедно с наши и югославски партизани [да допринесат] за освобождаването на братската югославска земя и за унищожението на врага, да настъпят към Берлин" (в. "Отечествен фронт, бр. 10 от 18 септември 1944 г.). Отечествената война на България може да започне вече с пълна сила.Извори"Със съгласието на съветската военна власт заповядвам:

1. Нашите части да останат по местата си с оръжието си.

2. Да се поддържа желязна дисциплина в частите, да се произвеждат ежедневни занятия за втягане и подготовката на войската, чийто [грешка в текста; да се чете "които"] правителството на Отечествения фронт може скоро да им възложи.

3. Приканвам всички командири от 3-а отделна армия към упорит труд и възторг в работата.

4. Да се внуши на всички войници да поддържат добър и бодър вид . . .

5. Да се спазва чинопочитанието спрямо руските военни чинове, както спрямо нашите, при пълна коректност в отношенията."

Из заповед на временно изпълняващия длъжността командващ на 3-а отделна войска ген. Георги Николов (1898-1945), Варна, 9 септември 1944 г."Към 17 часа радиото на друж[ината] предаде, че е съставено ново правителство от Отечествения фронт. Войниците от ротите на друж. посрещнаха новината с мощно ура. Състави се войнишки комитет от всяка рота. Комитетът от своя страна избра управ[ително] тяло, което имаше за задача да влезе във връзка с гражданските [комитети] и комитетите по частите."

Из дневника на 2-ра рота на 18-ти пехотен полк, 9 септември 1944 г., Елхово

"Целесъобразно ще бъде на дадения етап в армията да се създаде полит-просветен отдел, но да не се назначават политически комисари. Главното внимание трябва да бъде насочено към прочистването на армията от прогермански, фашистки командири и заменянето им с командири, предани на делото на Отечествения фронт. Всички мероприятия в това отношение се старайте да провеждате със съгласието на нашите партньори в правителството и в Националния комитет на Отечествения фронт."

Из радиограма на Г. Димитров до ЦК на БРП за преобразуванията във войската, Москва, 11 септември 1944 г."В допълнение на дадените устни нареждания заповядва се до войсковите части да считат отрядите на Народноосвободителната войска като поделения от състава на войсковите части със задача да съдействат на войската за поддържането на реда и спокойствието в страната . . . Чрез подходящи задачи за охрана и потягане да се поддържа постоянна връзка с началниците на гарнизоните."

Из телеграма на министъра на войната генерал-майор Д. Велчев, 11 септември 1944 г.Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=443772

(По Ньойския договор България губи част от своята независимост)

http://www.segabg.com/article.php?id=716614

(Последната победна война на България)

http://www.segabg.com/article.php?id=717553

(Отечествената война на България започва без предварителна подготовка)

http://www.segabg.com/article.php?id=723619

("Да бъде осъдена България, но като от любещ баща")

http://www.segabg.com/article.php?id=724688

(България плати скъпо за съюзяването си с Германия)

42
19887
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
03 Декември 2014 20:15
продажността и некадърността на българския монархо-фашизъм.

Айде пак изтърканите лафове от наръчника на агитатора...
03 Декември 2014 21:02
Kotka
03 Декември 2014 21:03
За кои точно смели военни дела на другаря Тодор Живков в отечествената война му е присвоено званието полковник? На кое бойно поле, за коя битка? И бил ли е въобще на някой фронт през тези месеци Септември - Декември 1944? А Мирчо Спасов защо е пропуснат?
03 Декември 2014 21:15
Полковници стават, например, Боян Българанов, Методи Шатаров, Никола Парапунов, Димо Дичев, Тодор Живков (с допълнителна заповед от 23. ХII. 1944 г.)
03 Декември 2014 21:18
А язе са бях настроил да чета относно благотворното въздействие на баклавата и толумбите върху душевния мир на человека, но не би. Пак за Отечеството (им) ще четем.
03 Декември 2014 21:29
Все патриот-историците са му трън в очите на Петрински.
Друго нещо са си старите проверени партийни историци като: Рубен Аврамов Леви, Леон Соломонов Асланов, Ели Ешкенази, Берта Якова Калаора, Давид Коен, Жак Натан Примо, Клара Йосиф Пинкас, Исак Самуилов, Жак Натан, Леон Фабрикант, полк. Валери Таджер, Исак Соломон Паси, Анжел Вагенщайн, Барух Шамлиев, Нисим Мойсей Яхиел и разни други подобни убавци...
03 Декември 2014 21:55
Този безумен бълвоч има ли въобще нужда от коментар! ?
03 Декември 2014 22:15
Жалко. Мислех, че кулинарната серия да продължи с актуалното в новата история "Южняшки паток с кисело зеле"
03 Декември 2014 22:46
Е, хубаво, де ..... за да не скимти НПО- киреча, що не е написал kotka, че Филип Димитров е бил поручик , а Иван Костов - льотчик , капитан ?
Аре, мир да има.
03 Декември 2014 23:19
Петрински е прав, че именно кръвта на тези над 20000 убити български момчета и момичета отчасти е измила позора от алианса ни с нацистка Германия. Прав е и за политическата ни класа, за нейната продажност и неадекватност. България след 9 септември 1944 год е преживяла същия национален подем, както след Освобождението, след Съединението и по време на Балканската война. Не е чудно, че тези, които мразят България, мразят и тези дати! А споменаването имената на известни български интелектуалци-евреи е проява на лош вкус и чувство за непълноценност.
04 Декември 2014 01:22
Няма как бай Тошо да не бъде назначен за полковник.Та нали преди това е бил офицер на служба?!
04 Декември 2014 01:27
Ако г-н Петрински знае, как се превежда точно тази дума на западен език Отечество, ще млъкне. Я нека си спонми каво казваше онзи брадатия -"Пролетариите нямат отечество"Та пита се, кой нямаше отечество по времето, когато е казано това?Отечество България получава една едва през 1870, но не и преди тази дата.Става в Инстанбул.
04 Декември 2014 04:09
Отечествена война от 1944 - 1945 такова нещо НЯМА! Когато солдатите на мустакатия тиран влизат в България, той извиква при себе си отгледаните и жадни за власт български коминтерновци и им връчва постановление: Искате да сте независими думбази в тази моя нова губерния, добре! Но първо изведете няколко десетки хиляди на заколение за да докажете своята вярност!
И думбазите ги изкараха на Драва.
Поклон за загиналите момчета. Така ненужно и нелепо! Тази световна кървава вахканалия можеше да мине и без това жертвоприношение...
04 Декември 2014 08:39
Тази световна кървава вахканалия можеше да мине и без това жертвоприношение...

Да , и тогава границата с Гърция щеше да е около Бачково.
04 Декември 2014 09:04
LeDoyen
Част от форумците се подиграват на нашите бащи. А те са участвали в тази война и заслужават нашето уважение. Историческата памет не може да бъде изтрита, колкото и да се мъчат днешните демократи, начело с президента ни, за наш срам.
04 Декември 2014 10:14
Наистина е странно, Отечествената война не бе отбелязана и с намек даже, мълчанието на официалните власти в България по повод 70-тата годишнина от започването на Отечествената война от 1944-1945 г. рязко се отличава от фалшивия плам, твърде щедро заплатен с нашите общи пари, впрочем, по повод на скорошната друга годишнина - от началото на Балканската война.


Т.нар. "Отечествена война" е последното и с най-много жертви от цяла серия наложени от вън външнополитически действия, които България е принудена да предприеме през 40те години: влизането в Тройната ос, обявяването на война на Великобритания и САЩ, впоследствие обявената война на Германия и обявената на България война от СССР и последвалата окупация. Участието на България във войната срещу Германия е наложена на нашата страна в споразумението на Московското примирие от 28. 10. 1944 г. Според това него, България е задължена да предостави своята армия на Съюзното Главно командване за война срещу Германия, т.е. поставя въоръжените си сили на подчинение на III Украински фронт. Като победена страна, България се задължва да изплаща парични суми и става обект на реквизиции от страна на Съюзното ( в случая Съветското) Главно Командване. Върховен разпоредител и контрольор в страната става Съюзническата контролна комисия, начело с Бирюзов. България се задължава също да осигури безвъзмездно и за своя сметка придвижванете през своята територия, акватория и въздушно пространство на съветските и др. съюзнически въоръжени сили. Т.е. България не води тази война каъо суверенна държава, а участието на българската армия в заключителния етап на Втората световна война е наложено на страната ни като на някаква васална държава.
Та т.нар. Отечествена война не е "отечествена" в смисъл на защита от външна агресия, но е отечествена в смисъл, че става един от аргументите на българската дипломация в Париж срещу посегателства от страна на наредилите се сред победителите съседи. България дава за победата на съюзниците 20 000 човешки жертви, но тази победа, уви, не и е призната, защото на Парижката конгеренция две години по-късно, страната ни е наредена сред победените страни.
04 Декември 2014 10:38
Така е, а после от благодарност червените убийци избиха по лагери и зандани храбрите бЪлгарски офицери.
Бог да прости достойно загиналите на бойното поле доблестни български воини.
Бог да прости мъчениците, загинали от предателска българска ръка!
04 Декември 2014 10:52
Бачо Джимо е прав че "историците говорят за неща които не са виждали". За тяхно нещастие има хора които помнят. Помнят че България е във война с Германия не от 9.9., а от няколко дни по-рано. Помнят че войната не е посрешната с ентусиазъм, а с генерално объркване. Помнят че дори имаше войнишки бунтове - напр. една част се разбунтува в София и зае площада срещу Генералния щаб.
04 Декември 2014 11:05
04 Декември 2014 11:06
Тихомълком годишнината от това събитие мина. Жалко за хората, които са си оставили кокалите по полетата на Сърбия и Маджарско.

Помня как по-малкия брат на баба ми разправяше как в началото на Септември 1944 са си сменили позициите със съседната германска рота, в Сърбия, и с хората, с които доскоро са си пили сливовицата са започнали да се стрелят на следващия ден.

А това дали тази война допринася да не загубим територии е доста спорно. Жертвите ни не са млако, но пак сме случили на командващ фронта като Толбухин, който е щадял войниците за разлика от някои други.
04 Декември 2014 11:34
Абе за пореден път виждам реакция на изказване на Kotka, а нищо нейно писано не мога да намеря... Нейните писания само за привелигировани ли е?!?
04 Декември 2014 12:11
***
04 Декември 2014 12:13
Ох, божке, ми да беше организирал честване бе, Петрински, все чакаме някой да се сети вместо нас даже и когато това ни е в специалността, мерзавци били, че не му свършили работата, че дажему били забранили видите ли
04 Декември 2014 12:41
Жертвите ни не са млако, но пак сме случили на командващ фронта като Толбухин, който е щадял войниците за разлика от някои други.

Верно, че Толбухин не е Жуков, ама руската тактика си е все същата.
Дедо ми е бил ранен при настъплението към Прищина на Косово поле, та разправяше, че извадил голем късмет за разлика от другарите си, хвърляни като пушечно месо в атаки без артилерийска подкрепа и прикритие. Германците с по една картечница и минохвъргачка са косили цели наши взводове, водени от разни шантави партизански командири, които даже не са можели да разчитат картите, въпреки протестите на кадровите офицери...
04 Декември 2014 13:09
единствената отечествена война, която знам да е имало в България си я наричаме Освободителна и е 1877-78г.
04 Декември 2014 13:35
единствената отечествена война, която знам да е имало в България си я наричаме Освободителна и е 1877-78г.

Не е така. Сръбско-българската война е отчествена война във всеки един смисъл. А Балканската и I Световна война са си освободителни, независимо че завършват с поражение и национални катастрофи.
04 Декември 2014 13:38
таях плаха надежда, че нещата ще се отекат към "кулинарна история".. но не би.
04 Декември 2014 15:33
Дедо ми е бил ранен при настъплението към Прищина на Косово поле, та разправяше, че извадил голем късмет за разлика от другарите си, хвърляни като пушечно месо в атаки без артилерийска подкрепа и прикритие. Германците с по една картечница и минохвъргачка са косили цели наши взводове, водени от разни шантави партизански командири,


Това за партизанските командири е било предизвестено, не са имали военна подготовка адекватна на модерната война. Атаки без арт. подготовка е по-скоро грешка на нашето командване, което не си е поискало арт. и възд. поддръжка. По това време РККА е имала огромен ресурс от артилерия и вече се е научила как да води съвременна война.

А пушечно месо...може пък и да са искали да ни накажат за съюза с Хитлер по свой извратен начин. Не знам. От това, което съм чел Толбухин си е пазил войниците.
04 Декември 2014 19:16
Дедо ми е бил ранен при настъплението към Прищина на Косово поле, та разправяше, че извадил голем късмет за разлика от другарите си, хвърляни като пушечно месо в атаки без артилерийска подкрепа и прикритие. Германците с по една картечница и минохвъргачка са косили цели наши взводове, водени от разни шантави партизански командири,


Щурчо предполагам че това са пак твои фантазии а не на дедо ти щото в Косовската операция е имало малко германец но много албанец от дивизията Скандербег.
04 Декември 2014 19:44
Петрински,

СМЯНА НА МИНОЧИСТАЧИТЕ

Край пътя надписи все същи;
"Просмотрено" -Ту там, ту тук;
"Просмотрено" - по всички къщи;
"Просмотрено, Сержант Бунчук".

И с нежност гледайки към знака,
ний мислехме си неведнъж:
– Да можеше да ни почака,
та да го видим този мъж!

И го видяхме. Недалече
от тебеширната следа.
Бе млад и мил. Но на портретче,
под пирамидка със звезда.

А беше свежо майско време
над разрушените стени,
а бяха, дявол да го вземе,
последните военни дни!

И ний запалихме цигари,
и гледахме как те димят,
и пак с машините си стари
поехме в стария си път,

във пътя с надпис същи:
"Просмотрено" - ту там, ту тук;
"Просмотрено" - по всики къщи,
"Просмотрено"... но подпис друг.

Валери Петров
04 Декември 2014 19:57
в Косовската операция е имало малко германец но много албанец от дивизията Скандербег.

Къв СкАндербег ти е у главъта, бре Тимбо.
Българската армия влиза в Прищина на 19 ноември...
04 Декември 2014 20:22
Овде

Немцы и их союзники
Из немецкого контингента в Косово оставались только:

Боевая группа «Лангер» (3 пехотные роты, артиллерийская батарея, взвод лёгких танков)
Боевая группа «Бредов» (6 пехотных батальонов, 3 артиллерийские батареи, 10 танков)
Боевая группа «Скандербег» (состав неизвестен)
Части 21-й дивизии СС «Скандербег»
Отряды албанских коллаборационистов
Моряки кригсмарине (бежали из Греции)

21.Waffen-Gebirgs-Division der SS „Skanderbeg“ (albanische Nr.1))

Па развинти фантазията. Чеквай пьрво
04 Декември 2014 20:41
Кви фантазии, бре отворко.
Две германски дивизии от група армии "Е" се бият на Косово поле...
04 Декември 2014 23:14
Пак се изказаха потомците на шапките, които дори и срещу собствения си народ не можаха да спечелят война.
05 Декември 2014 01:21
Kamat 03 Декември 2014 22:46
Е, хубаво, де ..... за да не скимти НПО- киреча, що не е написал kotka, че Филип Димитров е бил поручик , а Иван Костов - льотчик , капитан ?
Аре, мир да има.


Сравнявате ли и тези двамата: К-н Богомил Бонев от Народната милиция/най-младият син на БКП, ненавършил 18г. във великата Пернишка ППО/ - за месеци генерал от СДС, и Димо Гяуров - от ефрейтор/о.з./ до генерал от СДС.
05 Декември 2014 02:24
анастаси сиров
04 Дек 2014 08:39
Да , и тогава границата с Гърция щеше да е около Бачково.

Сакън не разтройвай психически пенсионерите от този регион.
Само като си помислят как са изтървали гръцките пенсии, току виж някой от мъка се е самозапалил.
06 Декември 2014 01:25
Ако може, за разнообразие, следващата статия на Петрински да е за изключителното възпитаното и културно поведение на войските от славната РККА в Берлин. Има книжка по този повод "Една жена в Берлин". Тя жената си пише, че германските жени били толкова възторгнати от въпросните бойци, че се самоубивали от радост след срещите с тях. То се получи черен хумор, но и Петрински пише големи дивотии, да ме извинява.
06 Декември 2014 13:07
Ако ти се гледа порно има в нета. Тук е за история.
06 Декември 2014 21:37
Което си е вярно е вярно..... Фашетата се разшетаха по страната
07 Декември 2014 08:38
Смешен плач!
10 Декември 2014 13:17
следващата статия на Петрински да е за изключителното възпитаното и културно поведение на войските от славната РККА в Берлин


Каква добра идея! Може би в два реда, като предговор към статията, Петрински да опише културно-идеологическото въздействие и поведение на немските войници и офицери в СССР от лятото на 1941 до изгонването им оттам, както и поведението им в превзетите други държави?
ПП - едва ли ще му стигнат и две книги да опише това, но вие вероятно не бихте го и споменали.
21 Декември 2014 20:12
Въпреки всичко генералният въпрос за поведението на политическата ни класа си остава. Знаем, че са безгръбначни, знаем, че са алчни, знаем, че са зависими от чуждестранните си господари, знаем даже, че с България понякога ги свързват само имената им, но че са завършени мерзавци все пак не бяхме докрай уверени. Тази предателска политическа класа, която сме оставили да ни управлява, и платените й патриот-историци, всички те вкупом заплюха паметта на българските воини - тези, които спасиха България от ново окастряне на земи след краха на държавите от Оста през Втората световна война. На продажниците хич не им е за първи път, те за това са учили, но пък банковите им извлечения с всеки изминат месец са все по-пищни, в това не се съмнявайте.


Ами ТЕ, платените нищожества от политическата ни класа и придворни, са си тук, във форума, дето е под тая статия от тях beschissen...
За съжаление не е смешно като в "Швейк", техните диалози не ги е писал Хашек...

Петрински, за цялата статия, благодаря!

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД