:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,231,196
Активни 79
Страници 4,454
За един ден 1,302,066

Пенсионните фондове ще имат 6 месеца да прехвърлят вноските в НОИ

Избралите НОИ няма да имат индивидуални партиди и парите от осигуровките им няма да могат да се наследяват, което предизвика гнева на работодателите
Частните пенсионни фондове ще имат 6 месеца да прехвърлят натрупаните средства по индивидуалните партиди на хората, пожелали да се осигуряват само в Националния осигурителен институт. Това ще става по искане на НОИ. Младите, които оттук нататък ще започват да се осигуряват за първи път, ще имат една година, в която да подадат заявление за внасяне на 5% от осигуровките им в универсален пенсионен фонд. Ако не го направят за 12 месеца, директно ще бъдат прехвърляни към НОИ и повече няма да могат да избират пенсионен фонд. Как ще става това - ред, начин и срокове, ще бъде допълнително разписано в акт на Министерския съвет. Това предвиждат законовите промени в Кодекса за социално осигуряване, които предлага ГЕРБ преди второ четене на законопроекта за Държавното обществено осигуряване. "Сега" разполага с текстовете.
Българите, които в момента се осигуряват във втория стълб (родените след 1959 г.), ще могат еднократно да изберат дали да се осигуряват само в НОИ. Това ще се случва от 1-во число на следващия месец след подаване на заявлението. Тези, които изберат да минат към НОИ, няма да имат право да се върнат в универсален пенсионен фонд.
Българите, които изберат да се осигуряват само в НОИ, няма да имат индивидуални партиди за втора пенсия. Това означава, че осигуровките им няма да могат да се наследяват.
В предложенията за промени е записано още, че възрастта за пенсия се замразява, но стажът се увеличава с 4 месеца. Така и догодина мъжете трябва да се пенсионират на 63 г. и 8 м., а жените - на 60 г. и 8 месеца. Стажът обаче се увеличава на съответно 38 години и 35 години. Единствено това предложение е мотивирано с факта, че "тежестта на реформата, стартирала през 1999 г., се поема преди всичко от работещите трета категория". Промените за пенсионните фондове не са мотивирани, липства и финансови разчети как биха се отразили. Въпреки обещанията, в проектозакона липсват текстове за въвеждане на възраст на военни, полицаи и магистрати. Не е записано и криминализиране на умишленото укриване на осигуровки от работодатели и самоосигуряващи се.
Идеята да се даде възможност за избор къде да се внасят осигуровките - дали само в НОИ или и в частен фонд, е изцяло на правителството. Представители на синдикатите, участвали в срещата, признаха пред "Сега", че по-скоро са използвани като параван, за да се прокара решението.
"С това предложение се цели да се нанесе удар върху модела на осигурителната система. Това е по-лек вариант за национализация на натрупаните средства. Не е ясно как ще става прехвърлянето. Първият и вторият стълб са взаимносързани и те не се конкурират. Освен това не виждам как ще се случи от 1 януари", коментира пред "Сега" председателят на асоциацията на дружествата Никола Абаджиев.
"Предложението е твърде притеснително и провокира доста въпроси. От формулировката му не стават ясни детайлите, но със сигурност една подобна промяна означава фактическо плавно минимизиране на ролята на втория осигурителен стълб, респективно – променя се цялата концепция на осигурителната ни система. Поставя се под съмнение нейната стабилност и прогнозируемост, и се дава лош сигнал за осигурените лица, които губят и без друго крехкото доверие към системата. Не можем през сравнително кратък от историческа гледна точка период от 15 години да правим такива радикални завои в една от ключовите обществени системи", написа в блога си изпълнителният председател на стопанската камара Божидар Данев. Той коментира, че "подкрепяме този демократичен принцип, но в конкретния случай не става ясно дали въпросният избор не е всъщност лишаване на осигурените от такъв". "Средствата в НОИ са гарантирани от държавата, докато тези в универсалните пенсионни фондове не са гарантирани на 100%. Следователно, има неравнопоставеност между двете. Това поставя фондовете в неизгодна пазарна позиция и пред опасността те да изгубят клиентите си, а това практически води към тяхната ликвидация. В този смисъл, направеното предложение е директен удар върху модела на тристълбовата пенсионна система и е отказ от капиталовия принцип, което е повече от недалновидно. С подобно решение се пристъпва към частична плавна ликвидация на фондовия пазар в България. Може да се прогнозира срутване на стойността на ценните книжа, обезценяване на акциите на редица публични компании с тежки последствия за българската икономика. Всичко това със сигурност ще доведе и до срутване на кредитния рейтинг на страната ни", пише още Данев.
Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" също призна, че предложението поставя много въпроси за процедурата, по която ще се случва прехвърлянето, за ликвидирането на инвестиционни портфейли на фондовете и прочие.
45
18367
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
15 Декември 2014 19:51
С това предложение се цели да се нанесе удар върху модела на осигурителната система. Това е по-лек вариант за национализация на натрупаните средства.

Май точно УПФ нанесоха удар по модела на осигурителната система. Според този модел трябваше да плащат пенсии на категорийните работници от 2010 г., но тогава казаха, че могат да плащат на миньорите по 50-60 лв пенсия. После им дадоха отсрочка и пак се оказа, че не могат да плащат пенсии. Все нещо им пречеше да започнат да си изпълняват своята част от договора. Но си вземаха 5% от всяка вноска + годишна такса. Та затова сега реват на умряло като им издърпват килимчето.
Обаче аз съм почти сигурен, че това няма да мине в НС. Собствениците на УПФ са прекалено силни и са част точно от вездесъщото задкулисие и няма да допуснат да им вземат златната кокошка - хем да си вземат таксите и комисионните, хем НОИ да плаща вместо тях.
15 Декември 2014 20:01
Май точно УПФ нанесоха удар по модела на осигурителната система.


Не УПФ, а ППФ.

Елементарна сметка показва, че ако искаш да получаваш пенсия 500 лева за 10 години по-ранно пенсиониране, то следва 20 години да внасяш по 250 лева вноска. Та колко са им вноските в ППФ-тата? И колко очакват да получават с такива вноски?

Сега обаче няма проблем - те ще се пенсионират пак 10 години по-рано, а недостига между платените вноски и незаслужено високите пенсии ще ги платят балъците в трета категория.
15 Декември 2014 20:01
Предложеното решение представлява система от 3 уравнения с поне 10 неизвестни. 7-те степени на свобода ще се фиксират по политически критерии, от партийните фигури и партийните каси. Меродавни критерии ще бъдат кой най-много протестира, най-много гласува за управляващата партия, гори бали тютюн, разлива гюмове мляко и се въргаля по магистрали и жп-прелези. Идеалните условия за повсеместна корупция - свят и изваян идеал на всяка една българска партия. Първото нещо, което ми хрумва, е че групата с празни партиди ще се върне с радостно квичене в държавния кюп, ще си поискат я минималната, я "по формула" пенсия и това ще бъде първата спирка, някой политик да събере електорат, като великодушно "реши проблема на хората". Когато маневрата подяде пенсиите на останалите, ще се наложи допълване от данъчните сборове - втора златна възможност за трупане на електорат. Не е като да имаш едни пари на лична сметка в пенсионния фонд и колкото си изработиш, с толкова да живееш.
15 Декември 2014 20:18
Според този модел трябваше да плащат пенсии на категорийните работници от 2010 г., но тогава казаха, че могат да плащат на миньорите по 50-60 лв пенсия.


И сега добави втората част от истината - защото тези работници толкова са събрали по партидите! Ако беше заради 5-те % такса, без нея сумата щеше да е 51 или 62 лева, но не и пенсиите, които щедро раздава НОИ, като изземва от сега работещите, а когато те се пенсионират - не се знае дали ще има други работещи в достатъчен брой, за да изкара пирамидата още една врътка.
15 Декември 2014 20:30
Най накрая има шанс да се спре нарушаването на Конституцията:
Чл. 19.
(1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.
(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

Ако се приеме правото избор на кой фонд /частен или държавен/ да си предоставят, допълнителните средства, ще се изпълни - "... еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата..."
15 Декември 2014 20:30
Ей заради такива маневри още и още млади хора ще напущат страната.
15 Декември 2014 20:33
УПФтата са на държавна ясла.. но пък след 20-30 години евентуално, може би, ако случайно няма някоя по-голяма криза, ще са събрали едни мижави пари.. които за нищо няма да стигат. Не съм против частните пенсионни фондове.. но там участието трябва да е доброволно, а не както сега - задължително и с големи такси независимо от доходността.

УПФтата трябва да са доброволни и да се плащат отделно от задължителните солидарни осигуровки. Щото държавната пенсионна система освен че е разходопокривна.. тя е и солидарна. Т.е. работещите сега, плащат пенсиите на сегашните работещи. Т.е. всички трябва да плащат солидарно, а не някои да си слагат част от парите в лични партиди само за тях.

Големият проблем на сегашната ни държавна пенсионна система е, че уж е разходопокривна, но в същото време държавата субсидира НОИ със също толкова пари колкото са събрани от осигуровки. Това е неработно и спъва икономиката и унищожава държавата. Другият проблем - прекалено много пенсионери има за сегашният брой работещи. Каквито и финансови магии да се правят.. няма как да излязат сметките и работещите да не станат крепостни или да избягат от България.


15 Декември 2014 20:36
Ей заради такива маневри още и още млади хора ще напущат страната.

Не съм сигурен. Малкия син взема чисто 1600 лв. и е недоволен, че задлжително трябва да дава пари на "измислени" фондове, които като дойде време /след 39 г. при 65 г./ да се пенсионира най-вероятно ще са фалирали и както казва той, ще види вместо втора пенсия съчетание от три пръста.
15 Декември 2014 20:37
belchev
15 Декември 2014 20:18

Не е само 5те процента такса. УПФ не си дават зор да правят добра доходност. Тяхното си го взимат и без да работят. Като сложим и това, че чак след 10-20 години ще се разбере, че не са работили както трябва.. щото няма да има достатъчно пари за пенсии.. прекалено много морал хазард има в тях. Работят с едни пари, без реална конкуренция, без необходимост да показват резултати 20-30 години. Прибират си комисионните при всяка вноска. Идеално за назначени капиталисти.
15 Декември 2014 20:58
Май точно ..... нанесоха удар по модела на осигурителната система. Според този модел трябваше да плащат пенсии на категорийните работници от 2010 г., но тогава казаха, че могат да плащат на миньорите по 50-60 лв пенсия.


а що не дадеш другата страна на баланса - по колко са внесли миньорите в ППФ??
не че същото не важи и за УПФ - може ли да очакваш да внасяш по 2%, 3% до 2003г /2005 г от осигурителния си доход - по 17 и 36 лв макс. тогава, и да очакваш да получиш 60% от с.о.д. - например 350 лв???! за 14 г..
И то при положение че никое правителство след НДСВ 2001-2005 не направи НИЩО за развитието на борсата ни и капиталовия пазар - където трябва пенсионните ни фондове да инвестират в реални производства и стойности индустрии и съответно да генерират капиталова печалба за осигурените си... даже напротив, вредят му


това е реалната реформа и пенсионния модел в западния свят - към пенсиите на който всички ние гледаме: КАПИТАЛОнатрупване, тотална частна собственост, много и големи акционери - най големите са ПФ, и защите на правата им - а не купуване на ДЦКта само и държавен-капитализъм , Жан Виденов го видяхме вече... (сега ще видим и пенсионерите при Путин като му се издъни бюджета)

иначе много обичате "швейцарското правило " тук в тоя форум - и примерите от Запада НО в РАЗХОДНАТА ИМ ЧАСТ...

ПС.
твърдо съм за намаляването на обирджийската 5% такса за пенс. дружества до разумно 1-2%, времето за това е назряло
15 Декември 2014 21:04
След като в предното си управление ГЕРБерската шайка национализира резерва на Здравната каса,СЕГА посяга и на пенсионните фондове.И това ми било дясна партия.С тия националисти и социалисти в правителството са си направо национал-социалистическо.Очаквам скоро Бойко да издаде и книгата "Моята борба",а аутобаните му да издаржат поне до 2050-та.
15 Декември 2014 21:08
Каква бомба ще гръмне, като дойде време тези УПФ да плащат пенсии на родените от 1960 година нататъка, КТБ ще ни се стори детска песничка. В момента те си прибират процента, не плащат нищо, раздават заплати, и пей сърце. Като дойде време, и се нареди народа да си търси парите, слушайте тия работодатели каква песен ще запеят. Апропо тия работодатели в момента позлзват ресурса на фондовете, и затова реват неистово.
15 Декември 2014 21:09
Не можем през сравнително кратък от историческа гледна точка период от 15 години да правим такива радикални завои .... "Средствата в НОИ са гарантирани от държавата, докато тези в универсалните пенсионни фондове не са гарантирани на 100%. Следователно, има неравнопоставеност между двете. Това поставя фондовете в неизгодна пазарна позиция и пред опасността те да изгубят клиентите си
Точно заради такива специалисти сме на тоя хал!
- за последните 15 години се направиха четири "радикални завои" - отмени се точковата система; "замрази се" съотношението 60:40 на осигуровките (а трабваше от 2010 г. да е 20:80); "замрази се" се вноската към УПФ на 5% (а трябваше от 2012 г. да е равна на тая към НОИ); търговията със трудов стаж (призчисляване, купуване на "висшо", признаване на половинчасов работен ден, добавки след пенсиониране и т.н.) и инвалидни права се увеличи три пъти;
-между НОИ и всеки друг пенсионен фонд изначало има неравнопоставеност. Най-глупавото е да се търси конкуриране с НОИ, което прави Данев. НОИ отчислява два процента за издръжка, а частните пенсионни фондове -5%. НОИ не "инвестира" и не гони "доходност", а каквото събере, се изхарчва. Никой частен фонд не плаща "инвалидни" пенсии, "вдовишки" пенсии, нито пък "социална пенсия". Никой частен фонд на е поел на раменете си да плаща пенсиите на пенсионираните преди 1998 г. Проблемът на НОИ е друг: вместо временно да се субсидира от държавния бюджет до 2020 г., субсидиите от година на година нарастват. Дори се въведе официално 12% "съосигуряване от държавата" (но в моята справка от УПФ не пише държавата да е внесла и левче по партидата ми).
-неизгодната пазарна позиция на фондовете няма нищо общо с НОИ. Просто, няма икономика, няма капитали! В една "бананова република", с непредвидима политика (писане на закон за всеки "наш" субект как се опитаха за КТБ), с про-инфлационна икономика (67% от БВП се формира от услуги как хонорара на хидро-философ инженера или "учредяването на сервитутни права" за Набуко - милиони левове похарчени, а капитал нема, и стената на Цанков камък трябваше да се заздравява с още едни 167 млн. лв. след хидро-философския проект) създаването на капиталови схеми на "добра частна дума" е обречено на неуспех. Даже, ако ЕЦБ смята да "печата" евро как Федералния резерв печата долари, по-добре е да няма капиталови пенсионни схеми. Освен ако целта не е да се достигнат нови висини в смъртността от инфаркт и/или инсулт, когато кандидат-пенсионерът разбере, че в 40 годишната му партида натрупаните средства стигат само за месечното осигуряване на хляб;
-никой не губи клиенти. Клиентите на ППФ и на УПФ са спуснати от държавата по силата на закона. Дори клиентите са "закрепостени" с такса от 20 лв., ако решат да сменят фонда, към който първоначално държавата ги е разпределила. Клиенти са спечилили само доброволните допълнителни пенсионни фондове (нищожно малко) и застрахователните дружества със застраховка "Живот с пожизнена рента" и то най-вече, когато ДОД беше 26%-32%. При сегашното съотношения на данъци и права, на "клиентът" му е най-изгодно да си държи парите на банков депозит (както и прави), който държавата го гарантира 100% (200 хил. лв. няма в нито една пенсионна партида, и няма и да има в следващите десет години поне).
Вместо да се търсят решения как НОИ да се освободи от привилегиите и "социалните задължения", които би следвало да са в бюджета на министерствата - министреството на труда и социалната дейност, МВР или МО, непрекъснато се "играят тарикатски" номера и от прост-съюзи, и от дашни политици, и от пишман-бизнесмени. Ама иначе как ще се усвояват средства уж за "спешни мерки", уж еднократна помощ, уж коледна надбавка, ваучери за храна, облекло, гориво, ама не на всички, пък "нашите" хора все уредени, и хонорарите платени (тия "спешни мерки" никой не ги прави заради едните честни сини очи).

Ако адвокати на ППФ и УПФ са хора като Божидар Данев или Иван Нейков, направо са оттекли в реката.
15 Декември 2014 21:36
Не е само 5те процента такса. УПФ не си дават зор да правят добра доходност.


Добра доходност върви с "добър риск". Погледнато 100 години назад, водещите борси растат с 5-6% годишно, а фондовете са и законово ограничени да не залагат всичко на борсата, защото в рамките на 3 години разликата може да е 2 пъти нагоре-надолу и точно тогава да им се наложи да продават на загуба. Идеята, че българските пенсионери ще трупат състояние от борсови спекулации беше насадена погрешно, всички пенсионни фондове в света се управляват дефанзивно, с първостепенна цел разпределение на риска, постоянна ликвидност и недопускане на загуби.

всички трябва да плащат солидарно, а не някои да си слагат част от парите в лични партиди само за тях.


Не позволявайте да ви манипулират повече с някакъв обществен дълг, синовен дълг или псевдо-солидарност. Кажете НЕ на солидарността с 1 милион псевдо-инвалиди, привилегировани с ранно пенсиониране съсловия, осигурени като за 50 лева пенсия и други, защото това е пладнешки грабеж, никаква солидарност няма в тази работа. Солидарност значи на някой изпаднал в беда да му помогнеш да си стъпи на краката срещу задължение (де факто законова принуда) да положи усилия, да си даде зор и да върне максимално бързо предоставената помощ, за да я ползва следващият изпаднал. Тук говорим, че някой чака пенсия 700 лева, а е внасял като за 50 лева и ние трябва да сме му солидарни сега, за да му изпълним очакванията. Солидарност на такъв пенсионер на 50 години, това в Германия или Франция ще значи горе-долу следното. Обещството да му допълни пенсията до минималната от 130 лева, срещу което обаче пуска молба за социална закрила. А когато си под социална закрила, първият въпрос от формуляра е, дали имаш недвижими имоти, парични влогове и други финансови активи. Ако имаш апартамент - значи по западните критерии си богат човек - продай го и се изнеси на наем, а с прихода ще закърпиш още няколко години, тогава може да дойдеш пак. При 98% живущи в собствени жилища, по западноевропейските стандарти у нас на солидарна помощ от обществото няма да има право никой. Ето това е солидарната система в устойчив вид, не местната ориентало-андрешковска разновидност.
15 Декември 2014 21:45
Не можем през сравнително кратък от историческа гледна точка период от 15 години да правим такива радикални завои

а можем да направим трудовия стаж от 20 на 37 години, ма това изобщо не е радикален завой мама ви мръсна
15 Декември 2014 21:50
Apolitichen 15 Декември 2014 21:09


Инфлацията е заплаха за парите в брой, точно затова пенсионните фондове държат натрупванията си в материални активи (акции). Друг е въпросът, че и инфлацията се мери с някаква "потребителска кошница", която няма как да ми отчете, че едно DVD с USB вход струва 31,99 лева в магазини Зора, а преди 25 години едно видео на VHS касетки струваше 1 месец гурбет в Либия.
15 Декември 2014 22:04
точно затова пенсионните фондове държат натрупванията си в материални активи (акции)
Аха, като акциите на фондовете за земеделска земя АДСИЦ - всички стартираха с номинал от един лев, сега акциите им са се увеличили два-три пъти, но номиналът е жълти стинки, нейде 12-25 стинки за акция!?
И как един пенсионен фонд печели от инвестиция в акции, да кажем акции на Булгартабак, когато акционерното събрание реши вместо да разпределя печалба, да увеличи капитала, срещу който да получи банков кредит, с парите от който да се създаде чуждестранно (офшорно) инвестиционно дружество ... командировало управляващите го на Бора-Бора за двеседмична бизнес-среща ... с ново закупена яхта ?
Богатият норвежки пенсионен фонд как спечели от американските ценни книжа? 170 млрд. долара "отрицателна доходност" или повече? Все пак са норвежци, а Конгресът по комунистически уреди американските дружества с едни 700 млрд. долара, после още малко и т.н.
15 Декември 2014 22:13
а можем да направим трудовия стаж от 20 на 37 години
Кой стаж? Този за "първокласните" работници не мърдал нивгаш от 15 години. За "второкласните" тук-таме се сменяха между 20 и 25 г. - на едни дали, на други взели. А за "третата ръка" работници, кат са прости, винаги се е искало да работят минимум 30 години зер се научат как се работи. И понеже ставаме все по-прости, затова по-дълго требе да се работи. Не може всичките да са председатели на измислени балкански институти! Нема толкова държави на полуострова, че за всеки работник да има институт. Не, че няма опити с фондации, де. Там едни старши, башка старши или съвсем одъртели икономисти как Красен Станчев да се пеняват по ТВ екрани.
15 Декември 2014 22:15
винаги се е искало да работят минимум 30 години

не е верно
беше 20 години за жените
15 Декември 2014 22:19
Не позволявайте да ви манипулират повече с някакъв обществен дълг
Последно, има ли "обществен дълг" или няма? Щото, ако няма, да идвам при тебе да те "приватизирам". Само кажи как ще ти е по-добре - конфискация в "защита на националната сигурност"; отнемане на имущество, придобито с доходи от укрити данъци или класическото "усвояване"? За закона не се притеснявай. Само дай знак, че си съгласен и ще се ковне едно законче кат за теб. Ако трябва и целия Наказателен кодекс ще се подмени. Всяка година по два пъти се изменя, що и за теб да не се промени!?
15 Декември 2014 22:25
Погледнато 100 години назад, водещите борси растат с 5-6% годишно, а фондовете са и законово ограничени да не залагат всичко на борсата

И в тези 100 години колко е била доходността на водещите немски, австрийски и прочие борси в отрязъка 1914-1945 че и нататък, близо половината от този период?
Колко ще е доходността сега, ако по борсите се накачулят 2 милиарда пенсионери?
Ако сегашните щедри български пенсии се изплащат от 5% печалба, инвестицията за натупване излиза към 200 милиарда лева, ако сложим и инфлация и издръжка и застраховане и над 300 милиарда отива. Не звучи зле, 1.5 милиона пенсионери, всеки скътал средно по едни никакви 200 000 BGN капиталец в пенсионен фонд и получаващ пенсия около 300 на месец.
15 Декември 2014 22:33
беше 20 години за жените

Ама да не се работи и да не се плащат осигуровки върху целия доход не е можело. Каквато работа има в София - такава, няма не искам, няма недей. За която е нямало работа в София са я пращали да се труди в Странджа-Сакар, та на 55 годишна възраст почти всички са имали доста над 30 години стаж.
15 Декември 2014 22:34
беше 20 години за жените
Ама за многодетни майки (три и повече деца).
15 Декември 2014 22:39
беше 20 години за жените
Ама за многодетни майки (три и повече деца).

тц
15 Декември 2014 22:40
Ама да не се работи не е можело.

а сега не може да се работи що нема работа
и за кой нема работа дълго време току се запали
15 Декември 2014 22:58
а сега не може да се работи що нема работа
и за кой нема работа дълго време току се запали

Сега може да се работи без осигуровки, тоест без осигурителен стаж. То затова на по-млади години тарикатите реват да не плащат осигуровки, защото можели и сами да се оправят като остареят, а дъртите тарикати жално и настойчиво казват колко гоини са работили, но колко от тях са се осигурявали и на каква част от дохода си пропускат.
15 Декември 2014 23:46
Дори да излезем от реалния свят и да приемем, че в частните фондове работят само ангели небесни, което е доказано противоположното на действителността, то фондонатрупващият модел няма как да работи за целите на изплащане на пенсии. Период от 40 години е твърде дълъг за да не се обезценят активите и да не фалират фондовете поне 3 пъти през него.

За целите на пенсионната система разходопокривният модел е без алтернатива. Както се оказва и системата с осигуровки е самоцелна, защото няма как да осигури и половината от нужните пари.

Да припомня - 53% от размера на сегашните пенсии идва не от събираните осигуровки, а от държавният бюджет, т.е. от ДДС, акцизи, ДДФЛ, такси, глоби и т.н..

Първото, което трябва да се направи е пенсиите да бъдат разделени на две части и всеки пенсионер да знае каква част от пенсията му идва от осигуровки и каква част от нея е държавна социална помощ, плащана му от бюджета, т.е. от всички граждани, включително и тези, които никога няма да придобият право за пенсия по сегашната система.
16 Декември 2014 00:34
Сега може да се работи без осигуровки

ама не може да се работи
безработицата расте
тия хора в газовите камери ли
16 Декември 2014 03:01
беше 20 години за жените


За жените възрастта за пенсиониране беше 55 г. (абсолютно нормално, предвид ангажимента на жените да раждат деца и да поемат основната грижа по домакинската работа за разлика от мъжете), а стажът беше 25 г. - напълно нормално предвид същите функции на жената.
И имаха време и сили да гледат внучета след това.
Демографската катастрофа донякъде се дължи и на невъзможността на жените след 55 г. да помагат в отглеждането на внуците.

Стажът за жените не бива да надвишава 30 г. Ако имат повече години стаж или искат да продължат да работят, или са неистови феминистки, обладани от дива страст да се мерят с мъжете, моля. Но 40 години стаж в наше време - това е научна фантастика.
16 Декември 2014 07:27
Ablepsia
Не може да има нормални пенсии при условие, че има ненормално ниски доходи. Докато сме държавата с най-ниски доходи и с най-висок процент крадци на високо държавно равнище, така ще е!
16 Декември 2014 08:09
Apolitichen 15 Декември 2014 22:13


Главата ти ще се пръсне от теория и фактология, няма да е зле обаче да я систематизираш малко, защото:

акциите на фондовете за земеделска земя АДСИЦ - всички стартираха с номинал от един лев, сега акциите им са се увеличили два-три пъти, но номиналът е жълти стинки, нейде 12-25 стинки за акция!?


Акциите се купуват и продават на борсата не по номинал. Никой не се е сетил да гледа номинал, освен теб.

Последно, има ли "обществен дълг" или няма? Щото, ако няма, да идвам при тебе да те "приватизирам". Само кажи как ще ти е по-добре - конфискация в "защита на националната сигурност"; отнемане на имущество, придобито с доходи от укрити данъци или класическото "усвояване"?


Ти ми вменяваш нов списък "задължения към обществото" от същата редица, които аз оспорвам. Първо трябва да платя 700 лева пенсия на този, който е внасял за 50 лева, сега вече разширяваш - трябва да си дам имота в името на националната сигурност и данъчната събираемост. Забрави тази работа, правили сте го веднъж с помощта на чужда сила и резултатът беше катастрофален за всички, не само за тези, чиито имоти бяха взети.
16 Декември 2014 08:16
Ето омразният ви Борисов върви по пътя на обичния ви Орбан. Всичко върви към хармония. Само държавата към разпад.
16 Декември 2014 08:23
Ето омразният ви Борисов върви по пътя на обичния ви Орбан.


Орбан е dead man walking. Да тръгнеш да се равняваш по него, все едно да си купиш фабрика на 8-ми септември.
16 Декември 2014 09:58
Каквто винаги в България, добрата идея - ликвидиране на ДЗПО, бе сговнясана с детайлите, като еднократен избор, липса на лични партиди, неотчитане на личния принос, забрана за наследяване на средствата в НОИ.
Но за начало става, по-натам упрамляващите кратуни могат да уврат и да направят нещо повече. Едно е сигурно - четат форума на "СЕГА" и черпят идеи оттук. Вярно, бавно загряват, но докато се пенсионирам ще стане.
16 Декември 2014 10:16
Аз пак да попитам сведущите: може ли да работиш в България и да се осигуряваш за допълнителна пенсия в частен фонд в Германия, например? Какво казват европейските директиви по въпроса?
За мене е късно, но децата могат да се възползват.
16 Декември 2014 10:18
И подобно прехвърляне на вноски няма да стабилизира НОИ,ако осигурителния институт не се освободи от социалните плащания , с които е претоварен.Като социалната пенсия,например,за която Мика Зайкова каза,че това не е пенсия,а социална помощ.Що ще тогава в НОИ,след като за нея не са внасяни осигуровки.Нямате представа колко хора лежат на тази кълка- защо да плащам,след като на 70 години ще ми дадат пенсия,която е само с тридесетина лева по-ниска от минималната пенсия.Ако направят промяна,която да прати социалната пенсия в социалното министерство като вид помощ (и то не безусловна),и ако размерът на тази социална помощ е поне два пъти по-малък от минималната пенсия,доста хора ще си помислят дали да чакат социалната.За инвалидните пенсии,които наближават един милион,просто не ми се говори.Докато НОИ се източва по такъв безобразен начин,няма управия.И непрекъснато трябва да се обяснява достъпно на хората,че осигурявайки се на минимална заплата,човек си докарва пенсия около 80 лв.,което означава,че моментално НОИ "потъва" със 70лв,за да допълни пенсията до минималния размер от около 150 лв.Всички земеделски производители,които скочиха срещу повишаването на осигурителния доход,ще се наредят в редичката с пенсии,дори под 80 лв.Но те знаят,че държавата ще додаде до 150 лв. Затова принципът трябва да е: получаваш толкова,за колкото си се осигурил.Ако има хора,които нямат работа,или не могат да работят,социалното министерство да помага,но не и НОИ.Тои е осигурителен,а не благотворителен институт.
16 Декември 2014 10:24
Затова принципът трябва да е: получаваш толкова,за колкото си се осигурил.

За това става дума! Но управляващите, които уж правят реформи, не пипат изключително порочния модел на социални плащания от пенсионната система. Пенсионната система трябва да плаща пенсии само на базата на осигуровки. И както каза някой по-горе, социални помощи само след проверка на имотното състояние. Както е в други европейски държави.
16 Декември 2014 10:26
Начи: дайте си парите в НОЙ - подготвяме източване. Така го разбирам аз.
16 Декември 2014 10:38
Презумпцията е следната. Няма пари в държавата за пенсии. Ще вземем парите от частните партиди с обещанието , че след десетина години ще има мнооого пари и пенсиите на първите пенсионери родени след 1959г. ще са големи. Само , че тогава не е ясно дали ще има въобще някакви пенсии и кой ще управлява изобщо една пирамида като държавата България.
16 Декември 2014 10:41
Начи: дайте си парите в НОЙ - подготвяме източване. Така го разбирам аз.
Работата върви на: вземаме ви парите в НОИ, щото няма с какво да го напълним.
16 Декември 2014 10:52
Ти ми вменяваш нов списък "задължения към обществото" от същата редица, които аз оспорвам
Задълженията към обществото, както и правата от обществото са от една и съща редица. Това ми говори моята математическа логика. Ако правата и задълженията са от различни измерения, нямаме общество.
Първо трябва да платя 700 лева пенсия на този, който е внасял за 50 лева
Системата трябва да е приемлива за всички. Или поне за голямото мнозинство, платците. Може и да плащаш и 7000 лв., ако баща ти и дядо ти сса съпали икономиката къде с приватизация, къде с реституция или обикновена некъдърност, девалвира труда на останалите, когато са внасаля по 50 лв.
Забрави тази работа, правили сте го веднъж с помощта на чужда сила и резултатът беше катастрофален за всички
Кой това? За американските ли бази ми говориш на цоциалистически принцип у нас? Или за "коалицията на желаещите" - едни губят дългови вземания и хора, други обират парсата. Айде холан с тоя цоциализъм!
16 Декември 2014 11:38
Задълженията към обществото, както и правата от обществото са от една и съща редица. Това ми говори моята математическа логика. Ако правата и задълженията са от различни измерения, нямаме общество.


Много стана разтегливо това понятие, ние сме по-зле и от кибуц вече. Разбери, че достатъчен брой хора нито желаят да изхранват чужди деца, нито "държавата" да храни техните, нито да издържат чужди родители, нито държавата да издържа техните родители, нито децата им да ги издържат тях самите, защото не били внасяли за пенсия

Системата трябва да е приемлива за всички. Или поне за голямото мнозинство, платците. Може и да плащаш и 7000 лв., ако баща ти и дядо ти сса съпали икономиката къде с приватизация, къде с реституция или обикновена некъдърност, девалвира труда на останалите, когато са внасаля по 50 лв.


Тя икономиката се съсипа точно заради липса на навременна приватизация, но това е друг въпрос. Комунизмът фалира преди 25 години. Сега в икономически активна възразст са хора, повечето от които нямат 1 ден трудов стаж през комунизма. Не може 100 години да се прелива от джоб в джоб, защото преди 100 години комунизмът фалирал. Сам го написа, че вече трябваше 7% да отиват в частен фонд, въпреки че и това са малко.
16 Декември 2014 12:08
Комунизмът фалира преди 25 години
Наследството е такова, каквото е. Добрият майстор работи с наличния материал. Калпавият - все някой друг му е виновен - предишните управляващи, предишния строй, отминалата война, вековното робство и т.н.
достатъчен брой хора нито желаят да изхранват чужди деца, нито "държавата" да храни техните, нито да издържат чужди родители, нито държавата да издържа техните родители, нито децата им да ги издържат тях самите
Обясни колко е достатъчния брой хора! И по-важното - какво точно желаят "достатъчния брой хора"!
Щото моите наблюдения са, че на много голям брой хора не им е ясно какво точно искат. Освен да харчат всичко и сега, дори на кредит.
16 Декември 2014 12:18
След опита за национализация/респективно ограбване/ на ИНДИВИДУАЛНИТЕ пенсионни вноски през 2010г Натисни тук бат'Бойко отново протяга ръце към тях.
Рейтингът ни от 'Стандард енд Пуърс' се оправдава?..

Заиграването с парите/и доверието/ на хората е опасно.
И вредно.
16 Декември 2014 12:51
Apolitichen 16 Декември 2014 12:08


Toчно, добре си го казал. Комунизмът свърши, повече оправдания с него не може да има. Заварените пенсионери трябва да бъдат някак закрепени и оттам насетне - кой колкото си изкара, с това да живее. Животът на кредит или на разноските на други може да изнася на много хора, но накрая всички гризват дървото, а сред тях най-много тези, които са били основните желаещи. Никой няма моралното право да спекулира с "човещинката в човека", за да му предлага подобни лесни решения.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД