:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,865,583
Активни 61
Страници 5,692
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Българското кино е в миналото

Да каниш населението да пише романи е повик за легализиране на графоманията, смята Георги Мишев
Снимка: Борислав Николов
Георги Мишев
Георги Мишев е роден на 3 ноември 1935 г. в с. Йоглав, Ловешко. Завършил е Ветеринарния техникум в Ловеч, а след това журналистика в Софийския университет. Автор на множество книги и сценарии за филми, сред които "Дами канят", "Матриархат", "Селянинът с колелото", "Вилна зона", "Преброяване на дивите зайци", "Момчето си отива" и др. Бил е председател на Комитета за защита на Русе, за което е изключен от БКП. Депутат от СДС във Великото народно събрание.

- Неотдавна издадохте мемоарната книга "Мир на страха ни". Страхувате ли се от нещо днес? На фона на ужасиите, които стават тези дни по света, от какво има да ни е страх като общество?

- И като индивиди, и като общество трябва да се плашим от демоните, които са вътре в нас. От глупостта, от маниите, от първичните инстинкти, които ни превземат от време на време и блокират разума. Това не е психология, социология, а чиста физиология... Песимистично излиза, но трябва да го осъзнаем. Не сме в състояние да се справим сами. Нуждаем се от помощ.

- В книгата си датирате като начало на опростачването 1944 г., "когато до властта се добраха хора неграмотни и полуграмотни, ненавиждащи четмото и писмото, без познания за миналото на род и народ...". Не сте по-снизходителен и към посткомунистическия период. Докъде стигна опростачването и обратимо ли е?

- Като говоря за физиология, напомням само, че не съществува "природна интелигентност". Ако някой е имал дядо професор, да не си мисли, че носи професорския ген в кръвта си. Има нещо от средата, от домашната и родовата атмосфера, но главното е какво си направил ти самият, за да облагородиш дивото в душата си. Проблемът е как да не пречим на индивида да се развива и самоусъвършенства, за да се превърне в личност. А когато дълго време начело на нацията стоят "безличности" - резултатът е днешният ни хал. Случайно ли се появиха хората с качулки преди четвърт век? Те бяха видимата страна на маскарада, в който живяхме десетилетия. Нашето средновековие. И ако не успеем да осъществим просвещението, никакъв обрат няма да настъпи. Не виждам скорошен обрат, защото продължаваме да си служим със средновековни средства за просвещение. Какво означава да каниш населението масово да пише романи? Легализиране на графоманията?... Но май че не е случайно: след като имаме местни феоди и феодали, олигарси, графове, селища със затворен периметър, графоманията е явление закономерно.

- Нашето кино чества 100-годишен юбилей. Вие сте част от кажи-речи половината от този век. Какви са спомените ви от него?

- Този въпрос трябва да го отмина, защото няма да ни стигнат два вестника за конкретен отговор. А най-конкретният е "било каквото било". Или "имало едно време". Защото родното кино е вече в отминалата приказка. Не трябва да забравяме, че едно общество може да живее без изкуство. Без необходимост от изкуство. Няма на площада протестъри, които да искат нови книги, нови филми, нов Бешков или нова Гена Димитрова. Площадът е доволен, че има кабеларки, а меценатът Василев си умира от кеф, като гледа "Шменти капели". След сто години Васил Гендов е вече Легендов, намираме се в предгендовия период на търсене на подаяния, за да задвижим камерата. И като изкрънкаме някой лев - да снимаме екшъни по холивудски рецепти отпреди половин век. Да притопляме стари манджи.

- И преди сте се изказвали, че съвременните ни филми са правени по чужди калъпи и не "говорят" на българския зрител. Сега цензура няма, но пък гилдията се разкъсва от дрязги и скандали за пари. Как гледате на тия - често срамни - случки?

- Открита цензура няма - забранена е по конституция. Но тя съществува. Направи ли Корабов филма си за лагера, който уби цигуларя Сашо? Имаме ли филм за писателя дисидент, убит от тайните служби на моста в Лондон? Дори когато просветне някъде като пламъче на вощеница част от истинската драма на нацията през реалсоциализма, някой бърза да го духне или да го затъмни. Сега модерното оръжие на властимащите не е цензурата, а затъмнението - замитането под килима на всяко нещо, по-близко до истината. Вече съм разказвал за сериала на Дочо Боджаков, преминал "като през пустиня" в късните часове на централната телевизия, за който настъпи пълно табу дори за споменаване в медиите. Значи съществува задкулисен щаб, който направлява процесите поне в културната сфера. Оня, който плаща и на троловете да пишат във фейсбук "каквото трябва", щом се поведе кампания за или против нещо си. Ето още едно доказателство за средновековното маскарадно време, в което тече животът ни.

Светът най-накрая забелязва, че у нас е най-зле правосъдната ни система - нещо, което си го знаем от половин век. Но още по-зле е правосъдната система в културата ни, тоест критиката. Никога не е било по-зле: дори предосвобожденският печат, макар и още в пелени, е имал критически колонки, мнения, оценки по явленията от духовната сфера. Къде са сега нашите културни седмичници, списания, годишни прегледи, дискусии и т.н.? Една "Култура", като от червена коприна, която само чака Чомски да снесе ляво яйце, за да кудкудяка около полога, в очакване на евразийска "оттепель"... Къде изчезнаха киноведи и киноексперти, излезли изпод матрицата на НАТФИЗ, за да анализират най-новите филми, да отсяват зърното от вносния талаш-амбалаж? Защо таблоидите - жълти и жълтеещи - спряха да печатат рецензии за филми, а имитират киномнения под форма на реклами, пикантерии от снимачните площадки или така наречените лафове от диалозите? Това е псевдокритика, епидермален поглед към изкуството. Още по-печално е положението в литературата, където се шири саморекламата, приятелската услуга - също реклама, или отвлечената словоблъсканица на структурализма, която отблъсна читателя от книгата и го отклони към коловоза на забавлението. Сто и петдесет души те бяха на брой, членовете на секция "Критика" към СБП: какво остана от нормативната им бумащина? От Тимофеев и Поспелов, Тодор Павлов и Васил Колевски? Жалко, че покрай идеологическите фалшификати се изгуби артистизмът на Тончо Жечев и Кръстьо Куюмджиев, на Иван Пауновски и още някой техен ученик - изчезнаха в смога на каканижнината, на чалгата, така ярко проличала в поезията днес - превърната в стихоплетство и гнусен рап...

- Споменахте за "лафовете" от филмите. Някои реплики от "Дами канят", "Преброяване на дивите зайци" и др. заживяха свой собствен живот като крилати фрази, почти вицове. Изпитвате ли сантимент?

- Какъв сантимент, то си е пълно безобразие! Откъде дойде тази мода да се вадят "лафове"? Един кандидат-сценарист (Генчев) направо заяви, че още не е написал сценария, но вече има готови "лафовете", които героите ще произнесат от екрана. Това не е ли върхът на глупостта? И никой не му каза да си пие хапчетата, а продължиха да го интервюират, да му правят кампания за средства, мисля, че посъбра някой милион... Така ли лесно ставало то? Къде е критическият нюх на редакторите от сутрешни и следобедни блокове да озаптяват навреме самозванци и нарциси от всички разцветки, за да не размътват главите на зрители и слушатели?

- Вашите книги и филми от 60-те и -70-те години описаха едно преломно време в живота на българина - миграцията от селото към града. Вие сам отидохте първо в града, а сетне обратно - на село. (Макар че Панчарево си е малко "вилна зона".) Възможно ли е по принцип такова връщане, може ли то да донесе някакво спасение?

- В книгата, както знаете, отговорът е: на куково лято. Селата вече са празни, селяните "умряха" съгласно лозунга по софийските фасади. Потомците на някогашните селяни хвърлят найлонови торбички от панела и гласуват за социална държава, защото не искат да знаят какво е мотика и лопата. Нека ни бере греха столетницата, която ни набута в града, за да ставаме най-прогресивни пролетарии, а всъщност събуди в нас варварски инстинкти да чупим пейки и глави на противникови фенове. В нас в латентно състояние са живи дрождите на имигрантите от парижките квартали, които нахлуха в списание "Шарли". Дрождите на отмъщението за обърканите ни съдби, комплекси, алергии, отключени карциноми и калцификати... Наистина се нуждаем от модерна реанимация, от помощ. От реформи.

- В края на 80-те бяхте активен политически, първо с Русенския комитет, а след промените - депутат във Великото НС. Как гледате сега на политиката, от разстояние?

- Оказвах логистична подкрепа, да се изразя като политолог. Виждах, че трябват хора, защото политиката не е лично дело, трябва ти екип. Впоследствие отборът ни се разпадна и като лисицата излязох от лозето както бях влязъл - с празен стомах. Не буквално, разбира се; имам предвид, че изгубих десетина години, докато се върна в предишното си състояние. Състоянието на автора е да следва интуицията си, да не преследва цели. Политиката преследва цели, решава задачи; изкуството превръща химерите в нови действителности. Прозата, казва Хегел, подрежда действителността; моята скромна мечта бе да не ми пречат да пиша проза, да внасям някакъв ред, ако не в живота, поне на хартията.
40
4655
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
16 Януари 2015 19:34
Меко казано - разочарован съм... Преливащо озлобление на човек, смятащ се за неразбран... А дали не са го разбрали вярно и са го използвали точно?
------------------
Сайтът на Генек
16 Януари 2015 19:51
Ако не беше дошъл 9 Септември, още щеше да пасещ овцете в с. Йоглав.
16 Януари 2015 20:06
Много хора с възрастта губят таланта си. Не се примиряват и обвиняват другите - комунистите, фашистите, колегите, публиката.... А жалко!
16 Януари 2015 20:12
Българското кино е в миналото

Българското кино е по-живо от всякога. НПО-сценаристите и тиквоартистите удариха киното в земята, и сега животът е бетер кино.
16 Януари 2015 20:49
Съгласен съм с горните мнения! Георги Мишев наистина е един гиниален режисьор, но като интелектуалец е едно голяма разочарование! За съжаление това се отнася за по - голямата част от интелигенцията и може би затова сме на това дередже!
Столетницата била измъкнала хората от селата и ги пратила в градовете?! Доста тъпо! В Гърция нямаше столетница ама от 11 милиона гърци, 3,5 живеят в Атина.. Тъпо, Седларов! Нямало било филми за Георги Марков, ами филм за Сергей Антонов и един съсипан живот няма ли да има?
16 Януари 2015 20:51
Може ли някой да ми отговори: напоследък чувам, че първият бълг. филм е " Българан е галан". Аз зная, че първият бълг. филм е "Калин орелът". Каква е истината ?!
16 Януари 2015 20:56
Замислих се...проф. Вучков не е написал даже един роман
16 Януари 2015 21:07
Както обикновено - голямо удоволствие е да прочетеш нещо от Георги Мишев.
Благодарности на Анита Димитрова за интервюто!
16 Януари 2015 21:29
***
16 Януари 2015 21:42
Георги Мишев наистина е един гиниален режисьор


Нещо не съм дочула, май - за режисьор, камо ли гИний, той самият не претендира.
16 Януари 2015 21:45
чувам, че първият бълг. филм е " Българан е галан".


За "галан" не знам. Вж, "Българан е галант" наистина е първи бг /така е още по-късо и спретнато, нали, Сузи?/ филм.
16 Януари 2015 22:06
Нещо не съм дочула, май - за режисьор, камо ли гИний, той самият не претендира.

Добре де, грешка! Явно гЕниален сценарист.. е, хайде да не е гениален ама наистина филмите му са велики.. заедно с лафовете:
"За кучета и котки може, а за прасета не може?"
16 Януари 2015 22:13
".... Имаме ли филм за писателя дисидент, убит от тайните служби на моста в Лондон?...."

Слава Богу, че заснемането на подобна щуротия би срещнало множество трудности заради наложителния Лондонски мизансцен и би било доста скъпо, иначе досега някой перко щеще да ни е сервирал подобна фъшкия.
16 Януари 2015 22:24
Авторе , за вълнуващата нежност в "Селянинът с колелото " , за особения, макар и отминал вкус на "Вилна зона"

“… Какво означава да каниш населението масово да пише романи? …”

Този „лаф”,недоумение и мое , по-скоро да влиза във филма „Имало едно време” ,че си е върховна глупост на Идейниците си
16 Януари 2015 22:34
Доверчивия 16 Януари 2015 21:29
О-о-о-о-о, но Вие четете, а не само духате?

Ааа, не! Чак толкова доверчив не съм. Четенето ми стига.
16 Януари 2015 22:59
А най-конкретният е "било каквото било". Или "имало едно време". Защото родното кино е вече в отминалата приказка. Не трябва да забравяме, че едно общество може да живее без изкуство. Без необходимост от изкуство.


Кое време, драги господин Мишев? Кога бе разказана тази отминала приказка? Кое общество бе без необходимост от изкуство? Това, което СЕГА сочите през рамо с укора на залеза си? А не си ли противоречите? Да, онова общество имаше нужда от светли и смешни, малко тъжни често, приказки. Ха днес разкажете ... приказка. Няма на кого.

Прочее, дайте си кураж, господине! Старостта и смъртта чакат всеки един от нас. Нетърпеливо. Надпреварвайки се в нетърпението си. Коя да ни посрещне първа. Що ви бе да преживеете ОНЗИ си страх, а да срещнете ТОЗИ? Бил сте един ... Езоп, невям? Със смеха и мъдростта му, оказва се, подтискали сте робски страх? Ами ... получи се. Опитайте пак. Със смях и присъщата му мъдрост СЕГА преодолейте човешкия си страх от старост и смърт. Оставихте стойностни неща, сам и с други, част от които днес вече ги няма. Възползвайте се. Не всекиму е дадено. Помислете за това колко трудна е утехата на тези, които си нямат.
16 Януари 2015 23:25
"Калин Орелът" е първият български филм заснет след идването на комунистите на власт.
16 Януари 2015 23:25
"Калин Орелът" е първият български филм заснет след идването на комунистите на власт.
17 Януари 2015 12:22
Каквото и да приказвате Георги Мишев е една епоха! Част от Българското кино, което наистина остана в миналото ни като недооценявана гордост, заедно с филмите на Братя Мормареви например. Някога критиката ги оценяваше като "битови", но къде са сега онези "модерни" творби около които шумяха скритите "таланти" на "съпротивата"?! Борците за "модернистична форма", всъщност бяха плоски имитатори на западните образци. Ако към тези "битови" прибавим и филмите на Хайтов, историческите суперпродукции, "Апостолите","Време разделно", "Мера според мера" и др. ще получим Великото кино на един малък народ, който никога повече няма да има шанса да огледа себе си и рода си от екрана...
17 Януари 2015 16:12
Когато талантливи актьори станаха преподаватели, театъра се напълни с некадърници. Когато се прави кино на базата на слаба литература, слаби сценарии киното пропада. Когато певците започнаха да композират, стихоплетстват и аранжират, да не продължавам...
Изкуството иска много професионалисти и всеки да си свърши своята работа, а не да прави всичко, за да препечели повече. Дори в Холивуд, като плащат най много на артистите, забравиха за другите творци, останаха без сценаристи и нямат хубави филми напоследък.
Който владее средствата за разпръскване до масите, владее целия бизнес. Шансът на киното у нас е в БНТ, но със сегашното антибългарско ръководство няма шанс. Щом всичко стойностно се дава след 22:00, какво да говорим???
17 Януари 2015 23:18
Филмите му не са лоши. Харесвам ги. Но Дами канят, завърши тъпо -- накрая големи лиготии бяха, и той май, макар и малко, е закачил от детската болест на киното ни.
Детската болест на кинорежисьорите е смайващата им склонност към оригиналничене. Рядко можеш да видиш наш филм, история, разказана по естествен и спокен начин -- у нашите филми все някакви крайности , екстравагантности, изг_зици, все неща, които рядко или никога не се случват в живота, а кинорежисьорите ни ги пробутват като мяра за това какво било у нас, едва ли не. Въобще т.н. ни интелигенция притежава някаква странна склонност да се опиянява от думите си, поведението си, даже дрехите си.... тая мания я прехвърля и в творбите си. затова и малко от творбите им стават.
Питал съм доста културоиди. За какво е културата ... Почти винаги, отговорите бяха в посока ... "ама много е важна " ама от изключително значение е " ... Харно, викам, така е . Но в кое се състоие изключителното и значение... Какво е значението на филм или книга или театър, където има само зрелища, т.е. вид цирк и забава, щоу. Е ли туй т.н. култура. Или някаква откачена история, с неясно послание или с никакво послание.
Та да използвсам случая, да поговорим за т.н. култура. Първата грешка е в наименованието. То не е на роденм език, значи словото не може да отправи точното послание към душата и съзнанието. И заради това културоидите буквално не знаят какво правят и с какво точно се занимават, а държавата пръсна доста много пари за безсмислени творби. Правилното наименование е просвета и възпитание (вместо култура) Когато използваш тези рони думи всичко е ясно и си идва на мястото, възбужда точните центрове в съзнанието, чрез които да се обозначи в душата смисълът на изреченото словото.
Всяка творба трябва да е с принос относно просвещението и възпитанието на отделния човек, мисленето му, а с това и на обществения ум. Няколко целенасочени творби, могат да се превърнат дори в т.н. психологическа операция, т.е. да насочат съзнанието и умовете в определена посока. А общуването и поведението и възпитанието са податливи на явлението зараза, заразата не е само вирусна .....
Нашите кинажии и култороиди, за жалост, вменяваха чужди ценности и се отричаха от родните ни добродетели -- в много от филмите се величаеше женското разголване и нвечистотоплътното женско поведение, любов към парите, славата. Българските образи често бяха предстввяни с просташко държание, обратно чуждите се величаеха. Никкава централна идея да се просвети и възпитат в обществото разбирания, че жената трябва да е чиста, а не разголена пачавра, да почита и висша ценност за нея да е майчинството, а не кариеризма, че мъжът трябва да държи на думата си, да не лъже и мошенничества, да обича труда да не лентяйството.
Върхът на цялата ну културоидна мисъл бе налагането в училище произведението на Алеко -- Бай Ганьо. Главната идея показана чрез някакво съчинено просташко поведение на един образ, е че сме някакви нисши същества, а в Европа и дори Сърбия живеят някакви ... е-хе - е ( Сръбски митничар се държи достойно и вика на бай Ганя "Оти се прайш на еб_ан у главо, бе .." ) С бай Ганьо израстна поколение чуждопоклонници и такива отричащи, дори срамуващи се от родното и своите. Докато сърбите, примерно действаха самобитно и със самочувствие в различни области, нашите културоиди ( не просвещенци или будители) подражаваха, като папагали -- и на руснаци, особено на западняци... Естествено подражателите трудно могат да бъдат съзидатели. Та зарова у нас малко се създава, нещо свое, самобитно, а се стреми да подражава на чуждото, най-вече на западното -- такава идея, волно или неволно вмени Алеко на народа ни. Не че е виновен -- просто разказче за забавление, от типа на Мистър Бийн. Но англичаните не ще накарат народа си да го изучава и да му вменяват че Мистър Бийн е английски събирателен образ и ред такива малоумни определения, дошли от развинтеното въображение на комплексарите, закърмени с Алековите идеи. ДоАлековото поколение българи, бе инакво.
Самия факт, че родната ни просвета е допуснала такава литературна творба за всеобщо изучаване, говори, че литературата ни, просветата ( културата) ни въобще не са наясно за това, ккаво е предназначението им за обществото.
------------
Какви филми е добре да се създават -- гледайте Недадените, на Вито Бонев, мисля се казваше режисьорът. Изключително премерен филм, с нито една екстравагантност, всички образи бяха показани в достойна светлина, дори лошите, и с нито един не бе нужно да се срамуваш че си българин, за разлика от редица другио образи и поведението им, в руги творби . Недадените е истински просветно-възпитателен филм. За такива филми пари не се пестят. За жалост бяха пръснати милиони за безсмислени филми, допуснати от филмовата ни общност, които никого и нищо не възпитаха, нито няучиха, обратно внедряваха в умовете на народа ни обременености и комплекси... нещо като духовно самозаколване на обществото с обществените му пари за просвета, изродила в нещо, наричано с неясната и нещо незначеща за душата ни дума << култура >>
--------
Целта на писаното е добронамерен и здрав показ на кривиците в просветно-възпитателните обществени дейности -- кино, литература, театър, музика и прочие, както и значението и смисълът на съществуването им.
За жалост, у нас все още са на такова ниво, че е валидно казаното в Златоструй "Доброто незнание е по-полезно от лошото знание" , т.е. по добре без никаква просвета, отколкото с такава просвета и възпитание (култура)
17 Януари 2015 23:24
plam111 17 Януари 2015 16:12
. Шансът на киното у нас е в БНТ, но със сегашното антибългарско ръководство няма шанс. Щом всичко стойностно се дава след 22:00, какво да говорим???
Плам, не ми говори за т.н. Национални радиа и телевизии. Какво по-различно правят от десетките частни такива в България. Нищо. Защо са ни тогава, на всичко отгоре дават една единствена гледна точка за нещата == според духът на времето и според разбиранията на силните на деня -- това за частните радиа, телевизии и вестници може да е естествено, но за т.н. Национални средства за обществено осведомяване е безмислие, празнота, нищо. За какво са ни такива национални обществени телевизия и радио и -- Канал 1, Хоризонт, Христо Ботев .... И за какво си плащаме да гледаме..
17 Януари 2015 23:24
Върхът на цялата ну културоидна мисъл бе налагането в училище произведението на Алеко -- Бай Ганьо. Главната идея показана чрез някакво съчинено просташко поведение на един образ, е че сме някакви нисши същества, а в Европа и дори Сърбия живеят някакви ... е-хе - е ( Сръбски митничар се държи достойно и вика на бай Ганя "Оти се прайш на еб_ан у главо, бе .." ... С бай Ганю израстна поколение чуждопоклонници.

Боже, колко не ти е провървяло с учителите по литература!
17 Януари 2015 23:38
Защо, 67AF, нещо неудобно ли или невярно казах. Или пък дръзнах да споделя и друга гледна точка, освен набиваната ви в главите.
18 Януари 2015 00:03
Защо мислиш, че Алеко Константинов не обича героя си? Какви низши същества, какви пет златни лева! Прочети
"Нахрани се бай Ганьо, пооригна се веднъж-дваж, изтърси трохите в шепата си, глътна и тях, измъмра под носа си: "Ех, да има сега някой да ме почерпи едно винце", седна насреща ми, засмя се добродушно и след като ме гледа умилно цяла минута, рече:
- Твоя милост, ходил ли си, обикалял ли си тъй повечко свят?
- Ходил съм, бай Ганьо, доста.
- Ии, ами аз що свят съм изтръшнал! Ц.. ц.. ц.. Ти остави Едрене, Цариград, ами във Влашко! Ти вярваш ли? Туй Гюргево, Турну Мъгуреле, Плоещ, Питещ, Браила, Букурещ, Галац - чакай да те не слъжа, в Галац не помня бях ли, не бях ли - всички съм ги изредил.
Пътят ни до Виена мина еднообразно. Аз предложих на бай Ганя една от книжките си, за да си съкрати времето с четене, но той любезно отклони предложението ми, защото бил чел доста на времето, и счете за по-практично да си дремне. Защо ще стои бадева буден; тъй и тъй е дал пари за железницата, поне да се наспи. И заспа. Заспа и захърка така, че не ти трябва да слушаш рева на Атлаския лев."
Къде намери подигравката, къде намери отрицанието и чуждопоклонството! Ученият гражданин разказва за засмения си, умилен герой като за дете, което ще порасне един ден. Виж топлотата, с която Алеко води своя герой, как му намира извинение след извинение, как бащински наставлява читателите си как да НЕ се обличат в театъра, как да НЕ щипят сладкарките, как да си плащат пивото и да не тичат след маневриращи влакове. Думам ти, дъще, сещай се, снахо!
Рекъл го и Добри Войников
"Подобен на маловръстно дете, нововъзрождающий са народ има слабостта да са досягва повече до ония неща, които бият повече на очи. Тъй вънкашната лъскавина на работите прави му най-силни впечатления. Следствието е взето вместо самата причина, отражението — вместо самата същност. Повърхните впечатления оставят и повърхни познания: а от такива познания излизат криви разсъждения. От това — и криви убеждения, които представят смешни умове."
18 Януари 2015 01:45
Защо мислиш, че Алеко Константинов не обича героя си?


Мдааа, и ти не си случила на учители по литература
18 Януари 2015 02:15
Обича си го, докторе, иначе нямаше да го напише такъв жив, оттогава та до ден днешен.
Чуй само:
"Копие. Писмо до редакцията

Господин редакторе,
Кръвта ми леденее в жилите, мозъкът ми се сковава към черепа, сърцето ми престава да бие и аз с трепет на душата си взивавам към почитаемото Правителство и го моля да отговори, ще има ли край неговото търпение спрямо разрушителната разюзданост на опозиционната преса? Народът иска да знае (смело мога да утвърдя това) кога ще се пречупят светотатствените пръсти на опозицията, които се осмеляват да докосват - о, ужас! - до Девствената и Свещена Особа на нашия общ Баща, залогът на нашето щастие и благоденствие. Вместо безропотно благоговейно преклонение пред светлото олицетворение на нашата независимост, вместо коленопреклонна готовност към удовлетворение на Височайшите похоти и желания у нас се явяват българи (изроди на българския народ), които се осмеляват да приписват на недосегаемата Особа человечески слабости!!... Туй е повече от предателство на отечествените интереси. Това е небивал в историята разврат! Даже намериха се такива разбойници на перото, които въстанаха и се постараха да спрат и да осквернят най-голямата добродетел на нашите общини, дето подаряват общински гори, острови и градини на своя Височайши Любимец. Величието на трона е същевременно величие на народа и вместо да се гордеем, че общините ни доказват нагледно своята любов към Короната и Династията, вместо да ликуваме, че нашето доскоро диво отечество се покрива с разкошни дворци и вили, намират се българи - въобразете си, българи! - които и след това не са доволни! Такива недоволници сеят разврат в обществото и българският народ трябва с отвращение да гледа на тях. Те са причината за нравствения упадък на нашето общество и за туй недоверие, което се вселява между правителството и обществото и тъй зле влияе на народния поминък. От това недоверие страдат частните интереси на най-почитаните и добросъвестни..."
Това е тогава и там.
А сега притвори очи и слушай:
Копие. Писмо до редакцията

Господин модераторе,
Кръвта ми леденее в жилите, мозъкът ми се сковава към черепа, сърцето ми престава да бие и аз с трепет на душата си взивавам към почитаемото модераторство и го моля да отговори, ще има ли край неговото търпение спрямо разрушителната разюзданост на мурзилките? Народът иска да знае (смело мога да утвърдя това) кога ще се пречупят светотатствените пръсти на тези мурзилки, които се осмеляват да докосват - о, ужас! - до Свещената Особа на нашия общ Европейски дом, залогът на нашето щастие и благоденствие. Вместо безропотно благоговейно преклонение пред светлото олицетворение на нашата независимост, вместо коленопреклонна готовност към удовлетворение на Височайшите похоти и желания у нас се явяват българи (изроди на българския народ), които се осмеляват да приписват на недосегаемата ЕО человечески слабости!!... Туй е повече от предателство на отечествените интереси. Това е небивал в историята разврат! Даже намериха се такива разбойници на перото, които въстанаха и се постараха да спрат и да осквернят най-голямата добродетел на нашите общини, дето подаряват военни бази на своя Височайши Любимец. Величието на НАТО е същевременно величие на народа и вместо да се гордеем, че общините ни доказват нагледно своята любов към братското оръжие, вместо да ликуваме, че нашето доскоро диво отечество се покрива с разкошни дворци и вили, намират се българи - въобразете си, българи! - които и след това не са доволни! Такива недоволници сеят разврат в обществото и българският народ трябва с отвращение да гледа на тях. Те са причината за нравствения упадък на нашето общество и за туй недоверие, което се вселява между правителството и обществото и тъй зле влияе на народния поминък. От това недоверие страдат частните интереси на най-почитаните и добросъвестни...

Кажи, че не е жив! Без светлина няма сянка, докторе, важното е кое надделява.
18 Януари 2015 08:41
И този, като Стефан Цанев, Радичков, Радой ралин и др. такива, които с пълни шепи черпеха от авантите на социализма и одма станаха демокрякъци след 1989г. Храни куче да те лае. А и чета, че е оплюл всички големи писатели след 1944г, сал един Георги Марков му е на сърцето, щото му ингилизите казали, че го убили със сачмас от чадър.
18 Януари 2015 08:43
В книгата си датирате като начало на опростачването 1944 г., "когато до властта се добраха хора неграмотни и полуграмотни, ненавиждащи четмото и писмото, без познания за миналото на род и народ...". Не сте по-снизходителен и към посткомунистическия период. Докъде стигна опростачването и обратимо ли е?
Абе и този щеше да е "селянинът с колелото", ако не беше 1944г. Масовото следване на висше образование дойде с 9.09.1944г. През 50-те години се откриха десетки висши институти, създаде се БАН, откриха се 6 опери, почти във всеки окръжен град се създаде театър. А и техникумите, какъвто авторът е завършил.Във всяко населено място имаше самодейност, а не като сега пиянски запои пред телевизора.
А най-голямото опростачване дойде след 1989г. и писателят беше един от тези, които съдействаха на този процес.
18 Януари 2015 10:38
И този, като Стефан Цанев, Радичков, Радой ралин и др. такива, които с пълни шепи черпеха от авантите на социализма и одма станаха демокрякъци след 1989г. Храни куче да те лае.


Точно така е , Марксе !
Няма какво да доказваме очевидното.
Пък и той сам си го признава, че се е изнизал от "демоклацията" като лисица из лозе, влязла и излязла с празен стомах !
Все пак , за времето си филмите му бяха вълнуващи, запомнящи се.
Но...както казва Кан Кубрат : "Няма една истина за всички времена, българи !"
18 Януари 2015 10:40
67AF 18 Януари 2015 00:03
Защо мислиш, че Алеко Константинов не обича героя си? Какви низши същества, какви пет златни лева! Прочети
Някъде да съм писал кой кого не обича ?
Ти посочваш и се кефиш на отделни откъси. Аз ти говоря за цялостното усещане и възприятие -- за това че на запад са някакви по-висши, а сравнение с тях, нашия човек .... Именно това общо впечатление роди чуждополклонниците и залитане към западните ценности и изоставане на своите си добродетели. Такава творнба няма място за всеобщо изучаване в училище --- на какво учи и какво възпитава -- да правим като еуропейците, по-висшите ... ? или показва слабостите ни, според Алеко -- повечето съчинени от въображението му -- такива хора има по всички краища на света. Такива неща не са българска особеност. Както не са българска особеност предателството, завистта и прочие, но някои от културоидите ни упорито ни натрапват че сме точно такива, в същия Алеков стил.
А тва дето си направил сравнение относно разсъжденията на височайшата особа с Европейския съюз ... това също са отделни краски, и написани доста усукано. Криворазбраната цивилизация на Добри Войников е много по походящо да се изучава, например -- посланието е много по ясно и точно за настоящите европеидни времена, когато доста от нашите се отричат от своето и се цанят за европеиди. " Ние сме европейци", "Вече сме в Европа", и все подобни, кой не ги е чувал, най вече от интелигентите ни, и защо не, та нали Алеко набиваше у културоидните глави колко величави били западняците, какви лъскави сгради построили, сетне в същия стил другарите величаеха руснаците ... каква е разликата межу Алеко, величаещ западът и комунистите, величаещи севевроизтока -- все набиване обременености и комплекси в умовете ви.
Огледай се -- какво свястно сътворихме, след 9.9.1944, коя система в държавата работи ??? Питал ли си се защо ??? Защото нямаме съзидатели, а имаме подражатели, нямаме никаква самобитност, а повечето от творците ни имат някаква изсилена склонност да оригиналничат, да се пъчат, да се опияняват от умите и поведението на съчинените от тях образи....
Глеай филмите, например Кецове и кажи какво е посланието му -- една шантава историйка, където режисьорът избива собствените си мераци... но кому е полезна ? Или Светът е голям и спасение дебне отвсякъде -- прекрасно заглавие и послание, но филм с бедно съдържание и начин на изразяване на посланието ... За какво се пръскат пари за безсмислени филми от нас, данъкоплатците.
Да не говорим,че в 90 % от филмите след 10.10.1989 се появи безсмилената мода да се хули всичко направено след 9.9.1944. Все едно че нямаше нищо хубаво... А Народна Република България бе в пъти по яка и истинска държава от Република Бълария.( И Царство България бе в пъти по яка държава от Република България). И през 1989 оставои здрави основи, върху които обществото можеше да се развие и усъвършенства, така както направиха китайците. Но културоидите ни, в т.ч. и хора на възраст, като Мишев, продължават да плюят по своите, които им оставиха добра държава, но те вместо да я развият, унищожиха из основи всичките и системи и почнаха да се водят по чужди акъли -- и до къде я докарахте, господа културоиди и интелигенти.... Републиката ни България - 2 милиона по-малко население, стопанска разруха и стопанство владяно изцяло от чужденци и почтни нищо за обществото ни, в т.ч. и златото и всички полезни изкопаеми, банкова система, всичк, всичко е на чужденци. Сега обнществото на Република България не владе нищо в държавата си. Можеш ли да управляваш нещо, което не владееш ?? Затова господа другари -- ако не можеш да градиш не руши, нещата се усъвуршенстват и развиват, а не се рушат и градят от начало... плюето по тези през 1944, но направихте същото, през 1989, но в пъти по-лошо, омаяни от някакви съчинени и вменени ви западни ценности.
Лисабонския договор, ни превърна е европейска провинция България. Дори това не осъзнавате и не знаете. Селския кмет има повече възможности в България, отколкото българското правителство има право да прави неща като член на Европа -- то за всяко нещо трябва да пита и да се оправдава -- "От Европата, така ми казаха да направя, батко ...
Своя дял във всичко това имат и произведения като Алековото.
Добре беше, че през 1885 г. дедите ни не са чели Алеко и бай Ганьо. Едва ли щяха да спретнат Сединение -- половината поне щяха да хленчат, че висши същества от запад и изток не им одобрявали Съеинението. И значи, щом висшите същества са го казали, нема начин да не е вярно.... За щастие, нямаше още Алеков бай Ганьо и изкуствено внедряване на измислена и съчинена байгановщината в народностното ни съзнание

18 Януари 2015 10:41
Оказа се че най-стойностните (без ирония) творби на Мишев са създадени точно през управлението на комунистическите простаци. Някакво противоречие?
А (незаслуженият) разгром на "Дунав мост" ?
18 Януари 2015 10:56
ГЛАДИАТОРЕ,
Ако приемем че Изкуството е възпитател на народа, има две "школи" на възпитание. Едната е: нашето гардже е най-хубаво, умно, сладкопойно.... Браво наще! По този начин се възпитава едно патриотично гардже, което вика "Булгар, булгар" в банята. Другата школа е: пиленце, ти можеш да бъдеш хубаво и умно, но правиш грешки. Поправи ги и ще станеш хубаво и умно.
18 Януари 2015 10:57
Тома, Дунав мост бе шадьовър на простащината заляла Република България в тия времена -- тази простащина избуя и в киното, и в театъра... Както казваше Лафазанов, културоидите ни обичаха театъра, операта и бахура. В една театрална творба, накараха Цветана манева да играе образ, който през цялото време разсъждаваше по въпросите на .. вулвата ... Пълно бе с такива шедьоври ... които възпитаваха и просвещаваха в ... знай ли човек, па и кой да му каже ..
Този шадьовър в стил свободни западни ценности е досъщ същия като ценителите на хумора, свободно поиграващи се с чуждата вяра Шарлита и компания. Западните и наши култороиди ни вменяват, че тези мерзки и пошли рисунки били карикатурно изкуство ... калоко ли още низко може да паднат културоидите по света и у нас, обзети от пошлата западната и демократична ценностна ситема ..
Не случайно е въведено наименованието << гнила интелигенция >> същата, която се кефеше на смахнатия чех, дето изобрази страната ни с турски кенеф -- и в това, гнилите мозъци видяха изкуство.
18 Януари 2015 11:13
Тома (10.56) писал си за крайности. Къде видя, че това имам впредвид.
По горе дадох за пример филма Недадените (има надежда за киното ни) Там бяха посочени и грешките, но по един достоен начин ..
Само виж бай Ганьо и маниерите му, както и такива и маниерте на десетки образи създадени от българското кино. Срам да те хване. Кой си видял така често да се самобичува, пред света, с толкова много на брой просташки образи, поведение и маниери.
В "Седем часа разлика" (май бе филма), примерно даваха един ресторант в САЩ се държи от наши арменка и наш турчин -- образите им бяха показани като на светци. При тях идваше един българин -- отрицателен герий, естествено, вече не е оригинално... та тоя българин бе преставен като най-долния плужек, който човешкото въображение може да съчини. Аз бая съм обикалякл нашенско имного години съм живял, но за такъв образ не съм видел, нито чул.
Културоидния режисьор, отново в алеков стил, ни вменява че някои от нашите са такива, а такива няма. И да има са 1 на милион, защо тогава трябв ада ни срамиш като такива, а да преставяш чуждите като светци. Та кой ще иска да се нарече с името българин, само македонците ли са виновни, примерно, че се отричат от името си, а циганите имат за геройство да измамят българин, най-вече, другите вероятно са някак по-достойни, такова са виждали циганите, като такива се прествяме по кината -- гадните и долните копелета са основно българи -- какви ли золуми и бели не направиха, че и възродителен процес .... У нас, примерно никой не дръзна да покаже подмолната роля на турската държава и службите им и пълномощните им нелегални организации в България, които започнаха тероризма тук. То филми ли не бяха -- документални и игрални, писания ли ... единствено лоши -- българското правителство (то си е българско правителство -- дали царско, обществено /социалистическо / или капиталистическо -- то си е наше и си е градяло държавата според особеностите на времето). Май свободата не е това което е и културоидите ни треперят от страх да покажат истината за събитията около преименуването -- подмолната роля Турция... къде сте свободни културоиди ??? -- май не ви стиска ! Тогава поне не лъжете, собствения си народ и не го срамете по света.
Та за начинът, по който се показват грешките, гледайте серийния филм Недадените -- един от най-хубавите български филми.
18 Януари 2015 11:30
ГЛАДИАТОРЕ,
Нещо не си спомням някой от гнилата интелигенция да се възхищавал от турския кенеф. Припомни ми!
А нещо принципно (може би оф топик):
Веднаж попитах един АБПФ "Защо не обичате интелигенцията?". Отговори ми "Интелигентът винаги мисли, преценява всичко и не знаеш кога ще те подкрепи и кога ще застане против. Простият човек като веднаж повярва вярва до край.". Бих искал да бъда интелигент. (Впрочем, когато ме изключваха от комсомола основно обвинение беше че съм интелигент. В скоби, защото е лична история.)
18 Януари 2015 12:37
Тома, << гнила интелигенция >> не значи че цялата е гнила.
Има здрава интелигенция, такива са будители, просветители, възпитатели на народа, но по умел начин, а а не някаква циркаджилъци, като из Алековия бай Ганьо и други подобни творби, близки до шоуменството.
Та по това се познават -- едната прави нещата, проумявайки значението си за просветното израстване на народа си и го прави умело.
Гнилалата е ... и самата не знае за какво е -- от нея само словоблудство, отричане своето, за сметка на чуждото, такива във времената се гърчееха, турчееха, амеканизираха, европеизираха, заедно с тях си увличаха и други около тях. Гнилите, изобщо са безродници, глобалисти, интернационалисти. По ги е еня за чуждото и общото, европеидното, Римското, отколкото за своето, родното. От всяко шоу, като с турския кенеф, те виждат някако си изкуство (имаше ги и такива, недей да забравяш) и все такива нездрави и ненародностни, дори противодържавнически и противообществени внушения и прояви, обременяващи своя си народ.
Любимият ви Алеко е искал да покаже нещо, но го е направил по най-нескопосания начин -- недостоен за който и да е народ. И който и да е народ, уважаващ себе си, няма да допусне такова нещо за всеобщо изучаване, тъй като, най-малкото, е с опасни послкания.
Алековия бай Ганьо става единствено за развлекателно филмче, направено с частни, а не с държавни пари, филмче от рода на тези за образи като Мистър Бийн, а интелигенцията ни издигнахте бай Ганя в нещо като кумир, национален герой, хитрец, с умения възхвалявани и във вицове -- там, неволно бе възздигнат като въплъщение на българин. Вицовете ни започват не с " българина, американеца, германеца и ..", а с "бай Ганю, американеца, германеца и ..." Вдявате ли до къде го възнесохте, тоя образ -- от нещо несъществуващо или рядко срещано тук, там, вие ни го вменихте като за съществуващо и за знаков народностен образ
Това е ... безумие -- духовно и нравствено самозаколване.
18 Януари 2015 13:44
Като чета статията все се сещам за една приказка:
Никога не е късно да станеш за резил.
Май е вярно.
18 Януари 2015 16:38
Гладиаторе, има си дума "българщина" и дума "байганьовщина", значи са различни понятия, щото ако нямаше нужда от две думи, народът нямаше да ги измисли, дето викаше дядо ми. Можеш да четеш "Бай Ганьо" като портретно описание и да отъждествяваш всички българи с него, можеш да го четеш като нравоучително наставление като иде за пръв път нашенецът у Аврупата, да не се държи като Бай Ганьо. Но това е въпрос на личен избор. Ти като четеш "Тартюф", обясняваш ли на французите тази гадина Молиер как не трябва да се изучава в училище? (То верно, че сега може и да не е най-подходящото време, че ако се огледат, могат и да се видят, ама нейсе, запуши я!)
19 Януари 2015 10:33
И този, като Стефан Цанев, Радичков, Радой ралин и др. такива, които с пълни шепи черпеха от авантите на социализма и одма станаха демокрякъци след 1989г. Храни куче да те лае. А и чета, че е оплюл всички големи писатели след 1944г, сал един Георги Марков му е на сърцето, щото му ингилизите казали, че го убили със сачмас от чадър.

Айде бе, социализЪма да не им е плащал от джоба си!!! Плащал им е от изработеното от българския народ, против който никой от тези не е казал лоша дума!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД