:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 339
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Британските служби се боят най-много от репортери и терористи

Разузнаването е следило имейлите на редица водещи медии в Европа и САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британската агенция за следене на комуникациите е наблюдавала електронната комуникация на журналисти от водещи световни медии като Би Би Си, в. "Монд", в. "Ню Йорк таймс" и др., става ясно от разкритията на Едуард Сноудън.
Разследващите журналисти се намират след терористите и преди хакерите в списъка за опасни за сигурността лица според британските служби. Това показват документи, които Едуард Сноудън е предоставил на в. "Гардиън". "Журналисти и репортери от всички новинарски медии са потенциална заплаха за сигурността", пише в текста. "Особено опасни са "разследващите журналисти", които специализират в разкрития относно отбраната заради пари или заради това, което те смятат за обществен интерес." Документът нарежда всеки случай, в който репортер опитва да осъществи контакт със служител, да бъде незабавно докладван на ръководството.

Масовото следене на електронни съобщения, извършвано от британските служби, е включвало и имейлите на журналисти от най-големите американски и британски медии, съобщи в. "Гардиън", позовавайки се на документи, разкрити от Едуард Сноудън. Сред засегнатите са Би Би Си, Ройтерс, "Гардиън", "Ню Йорк таймс", "Монд", "Сън", Ен Би Си и "Вашингтон пост". Мейли на техните служители са били запазвани във вътрешната мрежа на Централата за правителствени комуникации и са използвани по време на учение в британската агенция за следене на комуникациите GCHQ.

Имейлите на журналистите са сред общо 70 000 писма, които са били получени от разузнаването за по-малко от 10 минути през ноември 2008 г. Те са били събрани от службите в рамките на изпробване на нов за времето си метод, който да отсява нерелевантната информация от всички налични данни. Сред тях са както масови имейли, изпращани на десетки репортери, така и кореспонденция между журналисти и редактори относно бъдещи публикации. Те са били на разположение на всички агенти с достъп до мрежата на Централата за правителствени комуникации. Няма доказателства, че службите са целели да получат достъп именно до пощите на медиите.

Говорител на службите заяви: "Стандартната ни политика е да не коментираме въпроси от разузнаването. Всяка от дейностите на централата е извършена в рамките на строга правна система, която гарантира, че действията ни са позволени, необходими и пропорционални."

Редица редактори и адвокати във Великобритания поискаха спешното създаване на закон за защита на свободата на словото, който да защитава гражданите от правомощията на полицията за масово подслушване. Повече от 100 шефове на медии разписаха писмо до премиера Дейвид Камерън, в което протестират срещу следенето на журналисти. Скоро след нападението във френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" Камерън заяви, че властите трябва да имат повече възможности за следене на интернет комуникациите и да не оставят безопасни възможности на терористите да общуват.

НЕДОВЕРИЕ

Световното обществено доверие в институциите рязко е спаднало през последната година, като е стигнало ниските стойности, характерни за периода на финансовата криза от 2008 г. и 2009 г., показва годишното изследване на компанията "Еделман", цитирано от в. "Файненшъл таймс". "Всичко, което беше спечелено през последните пет години, е загубено", коментира Ричард Еделман. Едва 48% от изследваните души имат доверие на националните си правителства, а в половината от изследваните държави вярата в бизнеса пада под 50%. Доверието в медиите също е спаднало - от 53% на 51%.
3
1284
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
21 Януари 2015 04:34
Като гледам таз сграда - бая пари са инвестирани за слушкане, никакво сравнение с цецомобило дека подлуди българските комунета полани.
И в този ред на мисли - как да се откажат да използват скъпите играчки инсталирани вътре ? Нема начин. Да внимават какво пишат и нашите цоцалета , щото всички са на учет. Прошнуровани и пронумеровани. При нужда - И подвързани.
21 Януари 2015 10:09
Тъй то Воцко, димукракия- наливаме акъл на другите, а ние живеем като в роман на Оруел... следени отсекъде. Шесто на ДС бледнее. Гледам, горд си от този факт, че милиционерска България и капиталистическа Британия са лика прилика откъм свободи... което означава само едно, бая голямо комуне си...

21 Януари 2015 18:24
Прескочи мойта скромна личност и карай по темата.
Щото всичко се следи и записва, нали , да си нямаме после хър-мър
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД