:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,259,342
Активни 90
Страници 5,126
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Сезон на задължителната подлост

Калин Донков
"Бездарникът задължително е и подлец." Бил го казал Емилиян Станев. Не го е казал пред мен, но съм го чувал от няколко източника. Най-вероятно е истина, както е истина, че първият, който тържествено и с необясним патос го издекламира пред мен, беше и бездарник, и подлец. Самият му образ е трябвало незабавно да ме убеди, че онова, което изрича, е истина. Но аз продължих да се съмнявам, съмнявах се в тази зависимост между бездарника и подлеца, десетилетия упорствах в заблуждението си, макар точно заради това съмнение да съм имал куп грижи и неприятности: не смятах за нужно да се пазя от бездарници.Именно бездарникът десетилетия ме изпълваше със снизхождение,знаех, че не е виновен и не носи отговорност, загдето е лишен от дарба. Освен това бях убеден, че талантливият може да е в попрището си кадърен, но в нещо друго със сигурност е бездарен. Въпросът се свеждаше до едното уцелване на мястото в живота. Признавам, че почти никой не споделяше тези мои убеждения, минаваха като вид сиромахомилство, но и никой сериозно не се опита да ме разубеди. Вярно е, че слушах около себе си за "сивия поток", за напастта на трудолюбивата посредственост, но това не ме разстройваше особено. Едно нещо знаех твърдо, знам го и днес: слабите книги не представляват никаква опасност за обществото, защото тяхното въздействие е нищожно, клони към нула. Това обяснява странното мое безгрижие, както и съчувствието ми към бездарника: него литературата няма да го възнагради с нищо. Той си губи времето, а и живота. Приемах и връщах стихотворенията, които ми носеха за печат, без гняв и раздразнение: смятах, а и сега смятам, че писането на стихове и изобщо общуването с поезията прави човека по-благороден, в някаква степен по-извисен. Оттам и бездарното писане на книги не е укоримо. Да, ако нещата се изчерпваха с това. Забравях фразата на класика за "задължителния подлец". За онези случаи, в които бездарието освен творчески, художествен има и друг, етичен план. Ще кажа само, че бездарието не ми прости това. Няколко публично известни бездарници ме зачетоха с такива подлости, удостоиха ме с такива мерзости, че ме заставиха виновно да се вцепеня пред проницателността на големия писател, която бях така самонадеяно пренебрегвал. За тях, разбира се, няма да разказвам. Поне тук. (В края на краищата целта на бездарника все пак е да го споменават.) Друга e причината за тези странички. Ето каква.

Твърдял съм, а и сега го казвам, че литературното бездарие е къде-къде по-безвредно от бездарието на хората с реални професии. Например бездарието на архитекта, на лекаря, даже на обущаря. От такова бездарие боли и дори се умира. Но бездарието плюс подлост - това е друга категория.

Политическата зима в България, както никой друг сезон досега,

показа липсата на дарби за власт в държаватаСблъсъкът и надприказването около изборите и след тях бяха достатъчно нагледни, за да се забележи какви кухи и безсмислени дърдорковци протягат ръка към кормилото на страната. Това бе особено отчетливо, тъй като предишното управление също изобилстваше на бездарници, някои от тях особено агресивни. Научихме се да ги различаваме. Освен претенденти с позорни предишни резултати скупчиха се и нови кандидати, рой високопарни, от това и глуповати оратори, декламатори на иначе правилни, но в техните уста лишени от енергия монолози. Желанието им да говорят и да говорят подсказва, че делата не са тяхното призвание. Те са влезли във властта да направят бързи реформи, а нямат дарба и за цяр. Откровено бездарното им излъчване убива всякакви надежди. Пак ще кажа: всеки човек има някаква дарбица, както и всеки е за нещо бездарен. Но тяхната сила не е политиката, не е управлението на държава. Всеки от тях, преди да стане посредствен политик, вече е бил в нещо друго посредствен. А когато дарбите в политическото състезание са заместени с банална хитрост, тогава - както гласи забравеният възглас на дедите - отечеството е в опасност. Защото, ако перефразираме неувяхващия Уинстън Чърчил, в българската политика подлостта не просто е разрешена, а е и задължителна...

Учителят ми Д. Д. казваше, че хитростта е вид простотия. Може би той нямаше чак такова строго мнение за хитростта, а само е искал да ни внуши, че хитростта не е културна категория, че тя е присъща за хора без качества и познание, а за издигнатия човек е неприсъща и недостойна. Ако днес един учител произнесе това пред своите ученици, класът вероятно ще го освирка. Днес хитростта надвива, изпреварва, надиграва и обезсърчава човешките дарби и така сама се превръща в дарба - по-валидна и по-решителна от действителните. Тя отблъсква от публичното пространство и от публичната дейност качествените и стойностните претенденти, лишава страната от техния принос и така отнема и нейната, и тяхната перспектива. Дарбата да изхитруваш днес е кодът за вратите на властта. И какво правят с тази дарба влезлите през тези врати, как я употребяват? Ами... надхитрят се помежду си - народа те отдавна са го надхитрили.

"Започна с подлостта - ще ми припомни внимателен читател. - Къде остана подлостта?" Ами тука е подлостта, никъде не е избягала. Подлост е бездарникът да ни управлява, да подкопава настоящето ни, да съсипва бъдещето. Бездарникът на власт - това не е синоним на подлостта, това е самата подлост.

А уж тръгнахме от комичните литературни графомани и сивите литературни мишоци...
25
9467
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
22 Януари 2015 19:58
И пак приятен петък...
----------------------
Сайтът на Генек
22 Януари 2015 20:24
Подлост е бездарникът да ни управлява, да подкопава настоящето ни, да съсипва бъдещето. Бездарникът на власт - това не е синоним на подлостта, това е самата подлост

Абсурдът е, че сами си причиняваме тази подлост.
22 Януари 2015 20:27


Ще си позволя малко допълнение, авторе. Бездарникът на власт е подлост, която извършваме спрямо себе си. Така мисля.
22 Януари 2015 20:29
Не е ли странно, че с вишна реагираме така синхронно ... Дотук сме двама ...
22 Януари 2015 20:33

Всичко туй е от хитруване!
22 Януари 2015 21:03
Дълго е малко, но няма как:
Откогато г-н Пандурски остави своята знаменита политическа и литературна кариера и откогато на хоризонта на българската литература се появи съзвездието "Блъсков" и "Дружеството за разпространение полезни знания", оттогава науката, поезията, педагогиката и литературата потекоха из крачолите на българския народ и на неговото книжевно щастие захванаха да завиждат даже и манджурите, откакто цариградските ханъмки родиха литературно-политическото списание "Ден", то Милош Милоевич престана вече да разпространява сърбизмът из България; откакто "Училище" роди богобоязливия редактор на "Градинка", то нашите учени младежи престанаха вече псуват света Богородица; откакто отец Марко цанцугерът турна на своите глупости заглавие "Век", то великите български пости станаха 365 дена в годината; откогато "Право" се кръсти на "Напредок", то българският поет Славейков зави чалма и захвана да пее "аман, аман", а откогато "Levant Times" се преведе на български, то нашите патриоти захванаха да плетат мрежа, за да покрият народа от политическия студ, от литературната мъгла, от революционната виелица, от индустриалния сняг, от економическото пиянство и от белите, черните и сивите цариградски вълци; а откогато най-после "Читалище" се обеща, че от нова година (т.е. от първи януари на деветнадесетия век) ще да се оправи и няма да печати гениалните глупости на нашите литературни телци, то колата на европейската цивилизация останаха без катран и заскърцаха въз баира на българския напредок; умствените чакръчета на нашето младо поколение замръзнаха и пуснаха вощеници за "упокой" на грешните и живоумрелите политически и литературни души; а в пияцата (т.е. - по бит пазар) на нашето умствено развитие, произлязоха такива важни операции и такива чудни метаморфози, щото при броениците на нашето калугерско щастие се притуриха още няколко стотини зърна, с които ние няма никога да изчетеме своите навечерки и никога няма да дочакаме "светлото Христово възкресение".

И наистина, погледнете със слепите си очи на главите на нашите мудрословеснейши патки и вие тутакси ще да видите, че по тях отдавна вече са захванали да растат различни литературни зеленчуци, сякакви политически бурени и всевъзможни научни билки; а нощта се не свърша, зимата се не изминува и патриотите лежат в своите топли стаи, сънуват настрадинходжовски сънища и чакат да съмне, за да ги разкажат на своята революционна Пенелопа и на нейните сополиви любовници.
22 Януари 2015 21:57
Учителят ми Д. Д. казваше, че хитростта е вид простотия. Може би той нямаше чак такова строго мнение за хитростта, а само е искал да ни внуши, че хитростта не е културна категория, че тя е присъща за хора без качества и познание, а за издигнатия човек е неприсъща и недостойна. Ако днес един учител произнесе това пред своите ученици, класът вероятно ще го освирка. Днес хитростта надвива, изпреварва, надиграва и обезсърчава човешките дарби и така сама се превръща в дарба - по-валидна и по-решителна от действителните. Тя отблъсква от публичното пространство и от публичната дейност качествените и стойностните претенденти, лишава страната от техния принос и така отнема и нейната, и тяхната перспектива.

Не че останалото не е за Калин Донков
23 Януари 2015 01:18
Не помня по какъв повод някой беше казал на Ламартин: "Как искаш да управляваш този народ, като си толкова различен от него?"
23 Януари 2015 09:03
Дарбата да изхитруваш днес е кодът за вратите на властта. И какво правят с тази дарба влезлите през тези врати, как я употребяват? Ами... надхитрят се помежду си - народа те отдавна са го надхитрили. - много точна и нерадостна констатация. Сарказъм или Ирония са ненужни - не вършат работа.
23 Януари 2015 09:56
Душа камбана...
23 Януари 2015 10:05
Но защо ли евроатлантическите ни партньори настояват да бъдем управлявани непременно само от подли бездарници и от бездарни подлеци?
23 Януари 2015 10:37
Да умееш да печелиш избори и да умееш да управляваш са две доста различни неща, но нашият електорат не го знае.
23 Януари 2015 10:43

Мъдри слова на К. Донков!
23 Януари 2015 12:07

Ще си позволя все пак да не съм напълно съгласен с твърдението на Е. Станев.
Повечето бездарници сме си обикновени хора, не правим на никого нищо лошо, камо ли подлости.
23 Януари 2015 12:27
Поздравления за повдигнатата тема, Калине!

По правило държавите се управляват от алчни, крадливи типове, изтикали за парлама напред някой диагностициран фарфарон като Барак Обама, Франсоа Оланд, или Владимир Путин.
В България обаче, тези типове са колкото алчни и крадливи, толкова и некадърни.
Четвърт век непрекъснато ни го доказват...
23 Януари 2015 12:46
За автора
Не съм съгласен, че ние избираме тези "хитреци", които ни управлявт. Някои от нас даже гласуват, но... не избират. Моделът по който се създават политическите партии у нас и начинът на номиниране на депутати е сбъркан. "Партийното строителство" си продължава по болшевишки модел. Нямаме изградена система за създавана на управленски кадри. Обикновено, който за нищо друго не става - става политик.
23 Януари 2015 13:28
Авторе,

Задължителната подлост: Сухарто http://bg.wikipedia.org/wiki/Сухарто ; Аугусто Пиночет http://bg.wikipedia.org/wiki/Аугусто_Пиночет; Георгиос Пападопулос http://bg.wikipedia.org/wiki/Георгиос_Пападопулос ...
Списъкът е много дълъг. Но не мисля, че си ги "избираме" сами.
23 Януари 2015 17:02
Пак ще кажа: всеки човек има някаква дарбица, както и всеки е за нещо бездарен.

Да, но умният и талантлив човек си знае границите и не се изявява отвъд тях. Например, Веселин Топалов не мисли да записва рап-музика, а Елица и Стунджи не пишат книги. Проблемът е с хората, които искат да печелят от бездарието си.
Всъщност, това е причината за носталгията по комунизма сред интелигентните хора - те не могат да издържат пазарната конкуренция. Едно е държавата да ти издава книгите за проблемите в ТКЗС-то, съвсем друго - някой да плати за тях. "Гениални" творби като пиесата "Майка на всички" сега могат да съберат пълен салон само под дулата на автоматите.
Събира се екип и решава да снима български сериал - малко убийства, малко бандитски лафове, малко скъпи коли.... и се получава пълна боза. И е виновна системата, понеже не иска да накара хората да харесат нечии глупости.
И оттам идва подлостта - картините на колегата се харчат, а твоите - не. Значи, колегата е бивш агент на ДС, плаща на критиците, много е натуралистичен и т.н. В краен случай не е политкоректен. Всичко опира до завистта.
Комунизмът не пречеше на Димитър Димов да пише талантливо, но помагаше да се издават и автори като Ст. Ц.Даскалов. Сега последните са забравени и за това са виновни САЩ, ЕС, "демокрацията", извънземните - но не и собственото им бездарие.
23 Януари 2015 17:39
Абе и ти се изявяваш тука с тлоите Пиндоси,ма кой те ебава в навалицата !??
23 Януари 2015 18:20
tupakmango23 Януари 2015 17:39

Абе и ти се изявяваш тука с тлоите Пиндоси,ма кой те ебава в навалицата !??

Винаги е приятно да получиш обратна връзка от феновете си, дори и с такъв непринудено-просташки тон.
П.С. Верно ли си циганин или просто не можа да измислиш друг ник?
23 Януари 2015 20:29
Управлението на страната ни не е представително и не е легитимно, макар че е назначено след формално избори. Има такива, които са гласували за политическата сила на власт, но колцина са пожелали веществото Даниел Митов за министър? Как въобще ръблоци, едвам прескочили летвата за влизане (а дали наистина са я прескочили?) в парламента, са по-масивно представени в правителството от другите партии? Това не е ли любимата оригиналност на непео-пропагандата "подмяна на вота"? Въобще надхитрява не по-хитрият, а този, който има вуйчо владика и този, който печата зелена шума и тероризира целия свят.
23 Януари 2015 21:29
Поздравления за Калин Донков!!! Човек трябва да харесва работата си и да работи винаги с желание и душа.
23 Януари 2015 21:56
dobadoba
23 Яну 2015 12:07
Ще си позволя все пак да не съм напълно съгласен с твърдението на Е. Станев. Повечето бездарници сме си обикновени хора, не правим на никого нищо лошо, камо ли подлости.

Тогава не сме бездарници, или поне не личи да сме такива. Явният бездарник заема място което не би трябвало да заема - няма как да се е добрал до него ако не е използвал, покрай другите неща, и подлост. Така че напълно прав е Е. Станев.

Мъдри мисли на Калин Донков. Майсторе
23 Януари 2015 23:04
Вярно и, също така, умно написано!
Поздравления!
24 Януари 2015 14:20
Днес хитростта надвива, изпреварва, надиграва и обезсърчава човешките дарби и така сама се превръща в дарба - по-валидна и по-решителна от действителните. Тя отблъсква от публичното пространство и от публичната дейност качествените и стойностните претенденти, лишава страната от техния принос и така отнема и нейната, и тяхната перспектива. Дарбата да изхитруваш днес е кодът за вратите на властта. И какво правят с тази дарба влезлите през тези врати, как я употребяват? Ами... надхитрят се помежду си - народа те отдавна са го надхитрили.

"Започна с подлостта - ще ми припомни внимателен читател. - Къде остана подлостта?" Ами тука е подлостта, никъде не е избягала. Подлост е бездарникът да ни управлява, да подкопава настоящето ни, да съсипва бъдещето. Бездарникът на власт - това не е синоним на подлостта, това е самата подлост.


Добре казано, авторе ! Но много тъжно и бенадеждно му става на човек, ако признае, че всичко това е истина. А то е ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД