:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,390,671
Активни 126
Страници 7,531
За един ден 1,302,066

Длъжни да дължим

Българските политици полудяват, когато им замирише на власт, но това не е нищо в сравнение с лудостта, която ги обзема, когато им замирише на пари
Иван Стамболов-Сула
За нас, простите граждани, нещата от ден на ден стават все по-необясними. Ето: да вземем ли 16 милиарда заем, или да не взимаме. С горчивина трябва да отбележим, че отново изоставаме с цели епохи от цивилизованите народи като, да речем, гърците. Докато ние продължаваме да смятаме, че не е добре да се взимат заеми, гърците са убедени, че не е добре да се връщат. Така пред тях изобщо не стои дилемата, заради която се скараха българските политици през изтеклата седмица.

По въпроса за държавното задлъжняване е прието да се мисли, че десните са остро против него, а левите са склонни да го приемат, зада могат да си финансират лукса да бъдат левиОт десните се очаква да бъдат убедени, че не е редно да се харчат пари, които не са спечелени, и че народите трябва да се простират според брутния продукт, който са произвели - по-малко принадена стойност > по-малка печалба > по-малки приходи от данъци и осигуровки > по-мизерни публични услуги и т.н. Левите пък не биха учудили никого, ако кажат, че народите имат права, които не зависят от брутния продукт, и че имат нужди, които трябва денонощно да бъдат задоволявани с цената на всичко. И това би било чудесно, защото тогава щяха да се редуват леви и десни управления, едните щяха да печелят, другите щяха да разпределят и всички щяха да са щастливи (доколкото човеците изобщо са способни да бъдат щастливи дори и в условия на максимално благоденствие). За съжаление обаче целият политически спектър, и то не само у нас, е така разяден от популизъм, че напоследък партиите се различават единствено по това дали са на власт, или в опозиция. Иначе са абсолютно еднакви. Много отдавна никой не е казвал на избирателите, че ще им причини лишения в името на икономическото оздравяване. Напротив, всеки следващ кандидат обещава все по-фантастични социални придобивки и като единствена пречка пред баснословното богатство сочи тъжното обстоятелство, че в момента не е на власт. Нищо друго. А избирателите вярват.

Конкретно по въпроса за 16-те милиарда. По него българското политическо пространство е разделено точно наопаки - десните искат да теглят заем, а левите не дават. Десните казват, че заемът ще намали дефицита, като оптимизира старите дългове. Левите пък ги обвиняват, че ще заробят до гроб даже и неродените и че не възнамеряват да погасяват стария дълг, а само да крадат. Левите принципно не са против това да се теглят нови заеми (против тяхната природа е да са против), но обвиняват десните, че правят шашми с избора на банките и комисионите на посредниците. Десните пък са против тегленето на заем (защото такава се очаква да е природата им), но гледат на него като на "антибиотик, който ще дадат на детето си, за да не стане още по-лошо" (Мартин Димитров). Те казват, че в дълга няма нищо сензационно, че той е отдавна приет в закона за бюджета и чеда се правят тези циркове е глупаво и недостойноНа този фон Бойко Борисов извади запазената си марка: "Като не искате да стане моето, аз пък ще си подам оставката и ще ви видя как ще се оправяте без мен". И е прав да говори така, защото знае, че предсрочни избори в момента може да има само с негово съгласие, а той ще даде това съгласие едва когато е напълно сигурен, че ще излезе от тези нови избори с по-добър резултат в сравнение с предишните. Тоест г-н Борисов знае, че народът го обича с нелогичната страст на славянската си душа и ще си го избира отново и отново независимо от всичко.

Какво ще се случи обаче с въпросния заем, ако г-н Борисов си изпълни заканата? Да приемем, че кабинетът подаде оставка. Да допуснем, че социалистите успеят да спечелят следващите избори. Да допуснем даже, че успеят да съставят правителство с толкова силна подкрепа, че да не могат да се оправдават, че някой им пречи да провеждат политиката си. Какво ще бъде според вас първото нещо, което ще направи това ново, силно и национално отговорно правителство? Според мен първото нещо ще бъде да теглят същия онзи заем от 16 милиарда, срещу който сега вият на умряло.

Логиката не е сложна. Държавният бюджет прилича на семейния. И той се състои от приходи и разходи. Както семейство от двама души, които получават по хиляда лева заплата, не може да харчи три хиляди лева на месец, без да вземе отнякъде другаде, така и в държавата, когато разходите са повече от приходите, налице е явление, познато като "бюджетен дефицит". Той може да се финансира единствено чрез заеми. Тоест, ако сме приели чрез закона за бюджета, че ще направим еди-какви си разходи, но нямаме достатъчно приходи, единственият начин е да теглим заем, ако на всяка цена искаме да направим въпросните разходи. От тази гледна точка всяко управление ще направи едно и също независимо от вълните популизъм, които се блъскат една в друга от всички страни, пенят се и ни заливат със зловоние.

Опозицията твърди, че чрез бюджета управляващите инвестират в своето собствено политическо бъдеще. А какво би вършила въпросната опозиция на мястото на управляващите? Очевидно абсолютно същото. Всеки политически субект, докато е на власт, прави три неща, за да остане на власт: инвестира в добро управление, за да го преизберат по делата му; инвестира в пищна пропаганда, за да го преизберат по думите му; директно купува победата си, за да го преизберат за пари. Нормално е опозицията да протестира срещу вторите две, защотода си купуваш изборите е престъпно,а да залъгваш хората и да плащаш за това с пари, които си взел от тях, е недостойно. Лошото е, че в лакомията си за власт опозицията е недоволна и от първото. Ако управляващите вършат правилни и необходими неща, опозицията пак е недоволна и критикува, понеже това я отдалечава от властта. А да недоволстваш, когато някой взима правилни и полезни управленски решения, и да злобееш, задето червените точки отиват у него - това вече е грозно дори за един "национално отговорен политик".

За жалост в дебата около дълга аз видях само боричкане кой да го харчи и тъга у някои хора, че няма да го харчат те, при все че много добре знаят как биха харчили, ако можеха (о, как!). И лигите им текат от това видение. Докато по едни телевизии Румен Гечев от социалистите пъшкаше в какви длъжници ще се превърнат българските деца, по други социалистът д-р Емил Райнов стенеше как държавата трябвало да дава повече пари за здравеопазване. Е, не може и двете - хем да не се теглят заеми, хем държавата да плаща за здравеопазване, образование, социални помощи на мними инвалиди и пенсии на млади пенсионери.

Заемът очевидно ще се изтегли, защото е свързан с други важни и вече договорени ангажименти. Всички знаят това, но очевидно не желаят да пропуснат случая за малко пропаганда. Публичният дебат се е превърнал в нещо като парламентарния контрол - повод да си кажем пред публика това, което имаме да казваме. Вярно е, че българските политици полудяват, когато им замирише на власт, но това не е нищо в сравнение с лудостта, която ги обзема, когато им замирише на пари. Станали са алчни като финикийци, а всички знаем кой е най-известният финикийски град и какво трябва да се случи с него.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Бойко Борисов знае, че народът го обича с нелогичната си славянска душа, затова може да си позволи изнудването с оставката.
Снимка: Юлиян Савчев
Докато по едни телевизии Румен Гечев (на снимката ) от социалистите пъшкаше в какви длъжници ще се превърнат българските деца, по други социалистът д-р Емил Райнов стенеше как държавата трябвало да дава повече пари за здравеопазване. Е, не може и двете.
51
6653
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
20 Февруари 2015 19:39
Заемът очевидно ще се изтегли, защото е свързан с други важни и вече договорени ангажименти

И кои са тези други важни и вече договорени от някой ангажименти бе другарю десен?
Не ви ли срам да пишете такива откровени слугински текстове, да боко сикаджията да се мазните за единия кокал, бе...Пфу гнусотници такива, гнусни сте, гнусни и жалки...
20 Февруари 2015 20:06
Е, може и двете. Ама трябва да се спре да се краде. Ей туй обаче вече не може.
20 Февруари 2015 20:36
Не ви ли срам да пишете такива откровени слугински текстове, да боко сикаджията да се мазните за единия кокал, бе...Пфу гнусотници такива, гнусни сте, гнусни и жалки...

Истината е гадна и боли,особено когато е изречена на глас.....
20 Февруари 2015 20:41
нема чета статията, само искам да натъртя, че и другите държави дължат много, ама там хората живеят добре.
И до вчера всички пискливи гласчета повтаряха, че хората в една Франция примерно живеят добре, ама това е заради огромната задлъжнялост.
Сега ще се убедим всички, че едното не е свързано с другото - задлъжнялостта по никакъв начин няма да ни подобри състоянието.
20 Февруари 2015 21:21
Мине не мине време и се препечатва някоя словесна небивалица от видния протестър г-н Сула, вероятно защото блогът му е западнал. Още в началото същия внушава идеята, че видите ли, ако Боко не изтегли 16 милиарда, то социалистите неминуемо ще изтеглят. Ами те искаха да изтеглят. Един милиард. Но вие през това време УкОпирахте университети и надувахте вувузели. Сега се гънете като червеи и се опитвате да замажете тоталната некадърност на подкрепеното от вас правителство.
BTW Какво стана с Картаген, който трябваше да бъде разрушен?!
20 Февруари 2015 21:28
Е, аре сега и вие...бъдете милостиви.
Авторът що столове изтърка до мадам Yes - какво друго да каже човеко ?
Изпълнява си наряда в газетата в защита на "последно 10 " / по-скоро 16 / - и толкоз.
Пък и във форума на "Сег@ " участва .
Тъй че - моля, по- колегиално .
20 Февруари 2015 22:03
автора -
20 Февруари 2015 22:24
Автора - лесни пари .Памфлетчето НЕ става.
20 Февруари 2015 23:20
Тоест г-н Борисов знае, че народът го обича с нелогичната страст на славянската си душа и ще си го избира отново и отново независимо от всичко.


Вашата душа може да е славянска г-н Сулю, моята е някаква друга. И не повече от 15% гласуваха за мутрата Буда, останалото е въображение.
21 Февруари 2015 00:07
За автора и статията -
Както семейство от двама души, които получават по хиляда лева заплата, не може да харчи три хиляди лева на месец, без да вземе отнякъде другаде, така и в държавата, когато разходите са повече от приходите, налице е явление, познато като "бюджетен дефицит".

Особено ако единият или и двамата съпрузи покраднуват от общите пари и кътат откраднатото във фонда "и аз съм човек".
21 Февруари 2015 00:07
Това е репарация след капитулация, Авторе - длъжни сме, максимално дълго да дължим и я изплащаме...
Нищо повече за днешното ...
21 Февруари 2015 00:18
Въпреки присъщото на автора заядливо простодушие, основните тези на статията са верни. Но не това ме кефи. Кеф ми е, че подобни публикации са като камък в местното форумско блато.

21 Февруари 2015 01:27
когато разходите са повече от приходите, налице е явление, познато като "бюджетен дефицит". Той може да се финансира единствено чрез заеми
Абсолютна глупост! Когато разходите са повече от приходите "демократичните" държави печатат пари - САЩ е класически случай. Не толкова демократичните, но добре организирани държави вземат от съседите. Тук класиката е Германия (сега Гърция иска да се надскочи в тая посока). Умните държави създават "иновативен" продукт, който е с ниска себестойност, но с висока пазарна стойност - вижте Швейцария, Швеция, Холандия.
Само държавите с прости и загубени политици вземат заем. Класика е Зимбабве.
Уважаеми господа, нашата цел е да заприличаме на Зимбабве ли е или ДА!?
21 Февруари 2015 05:31
Тюрлюгювеч от тук-там верни неща и маса откровени глупости.
21 Февруари 2015 06:51
Преди около ниделя големийот математик пурфесор-вектор МишоК беше изрекол с патос :"Колкото повече заеми,толкоз повече заеми !",днеска разни стамболовчета ни убеждават,че ако дадено семейство с две иляди /лева,юро или гущери -всевгъз/ приход реши да харчи три иляди,то е апцолютно наложително да се теглят заеми.
То па добре,че семейството е решило да арчи само три,а не да речем трийсе и три иляди,че хептен ще настане праздник ...ядене и пиене на корем, тумба-лумба и аху-иху.
Верно,после ще стане тиху,ама важното е да си направим кефа.
А иначе,ако требе да сме по-сериозни ... навремето бае ни Тошо го пцувахме,че за трийсе години е успел да натрупа девет милиарда дълг,а днешните какавани милиардите ги немат за нищо.
С чужда пита лесно се прави помен.
По е трудно да си се простирваме според чергата си.

Нейсе ... Ловкий, ...
21 Февруари 2015 07:35
Много елементарна манипулация с твърде простодушния си наивитет и страстната идея, че всички вярват на написаното - защото е написано. Логиката е изкривена като бумеранг, поразяващ хвърлящия. Не зная отде иде това презрение към читателите и вярата, че всичко казано от някой си, трябва да се приема АПЦЕЛЮТНО цялостно, веднага и като снизхождение Божие до дебила-читател...

-------------------------------
Сайтът на Генек
21 Февруари 2015 08:31
Да на 16те милиарда - за да построим АЕЦ Белене!!!
21 Февруари 2015 08:47
Румен Гечев (на снимката ) от социалистите пъшкаше в какви длъжници ще се превърнат българските деца, по други социалистът д-р Емил Райнов стенеше как държавата трябвало да дава повече пари за здравеопазване. Е, не може и двете.
Може, ако няма валутен борд. Нито една развита страна не го използва и затова няма такъв проблем.

Другата пречка е т.нар. "независимост" на БНБ, заради която тя не се подчинява на българското правителство в интерес на развитието на България, а изпълнява указанията на ЕЦБ, естествено в интерес на развитието на други икономики, а не на българската.

21 Февруари 2015 08:59
'българските политици полудяват, когато им замирише на власт, но това не е нищо в сравнение с лудостта, която ги обзема, когато им замирише на пари'

Ако в семейството се появи дефицит, има и други решения:
- Проверява се кои разходи да се намалят
- Прави се всичко възможно да се отложат плащания
- Санирането на панелката се планира за по-добри времена
- Плочките на вилата се сменят с по-добра настилка, но когато има излишък, не дефицит
- В краен случай се търсят и пари назаем, но ако може от приятели и роднини/без лихва
- Ако се стигне до банков заем, се обикалят всички такива и се намира заем с лихва, много по-ниска от 10%
Държавата има още една опция - емитирането на облигации, които ще са много по-изгодни от заем
21 Февруари 2015 09:00
Заемът очевидно ще се изтегли, защото е свързан с други важни и вече договорени ангажименти
И кои са тези други важни и вече договорени от някой ангажименти бе другарю десен?
Освен че трябва да покрие вноските по предишни кредити, заемът включва още около 2 млр. евро., които нито финансовия министър, нито Баце могат смислено да обяснят, но ужасно много държат на тях, даже плашат с оставка - 8 млрд и нито цент по-малко, иначе я подаваме!

На какво се дължи тоя финансов героизъм?

Нека помогнем малко на героите ни - дали пък това не са онези 2 млрд евро, необходими за изграждане на българската част от газовата тръба до новото местоположение на газовия хъб между Гърция и Турция?

Това добре обяснява защо българските политици здраво се засуетиха след решението на Газпром да редуцира Южен поток, който щеше да минава през България без да плащаме нищо (срещу отказ от транзитни такси за известно време), до Турски поток с газов хъб на турско-гръцката граница, до който обаче трябва да построим тръбите и компресорните станции сами (!!!) с бъркане в джоба на всички българи и плащане на лихви на "пазарите" на дългове.

Както неведнъж сме коментирали, според новата руска бизнес-парадигма първото предложение, което прави Путин на партньора в някакви преговори, е най-доброто и за двете страни. Всяко шикалкавене, опити за пазарлъци и извиване на ръце водят неминуемо до ново предложение с влошаване на условията за шикалкавещата страна.

Та може би затова Баце и компания мълчат като комунисти на разпит и не могат да отговорят смислено на простичкия въпрос - защо са ви още 2 милиарда, бе джанъм?ПП. Между другото, защо на падеж на стар кредит в бюджета не са предвидени пари за погасяване?!
Главния прокурор, вместо да се занимава с червиви дреболии, да ги привика и да провери дали няма престъпление по служба в особено големи размери, засягащи всички български граждани.
21 Февруари 2015 09:03
Желаещите /правителството/ да изтеглят и защитниците на въпросния 16 000 000 000 заем казват ли, за какво точно, ще се употреби или ей така да има за харчилък?
21 Февруари 2015 09:07
Докато ние продължаваме да смятаме, че не е добре да се взимат заеми, гърците са убедени, че не е добре да се връщат.


Изящно казано во кратце!

А Западът смята, че няма демокрация, ако не се дават в заем пари без покритие, срещу лихва!
21 Февруари 2015 09:16
Държавата има още една опция - емитирането на облигации, които ще са много по-изгодни от заем


От това комисионна прибира ли се и кои чужди банки печелят за да е сигурно, че ще има смисъл за политиците ни!
21 Февруари 2015 09:19
"Колкото повече заеми,толкоз повече заеми !"
е много правилно казано, защото това е начина, по който расте експонентата, а заемът е с лихвен процент, което означава експоненциален ръст на цената.
21 Февруари 2015 09:20
Точно защото имаме примера с гърците, където многомилиардни заеми потънаха в сметките на олигархията, (но и доста се построи, най-вече инфраструктура, пък и се поддържаше приличен стандарт на живот, а знаем, че у нас това няма да стане, а само ще се краде) не трябва да допускаме това да се случи и тук.
21 Февруари 2015 09:23
Авторът - .
Изключително са смешни бившите аеди на Станишев, които не пропускаха да възхваляват кейнсианството, а днес са тръгнали "на нож" срещу точно кейнсиански трик на правителството.
21 Февруари 2015 09:25
многомилиардни заеми потънаха в сметките на олигархията, (но и доста се построи, най-вече инфраструктура, пък и се поддържаше приличен стандарт на живот, а знаем, че у нас това няма да стане, а само ще се краде)

Виж с това съм съгласен. Но без да съм ген на ГЕРБ , струва ми се точно това е подходът на Борисов - пари вложени в инфраструктура (облажването на близки техни фирми в този процес се подразбира от самосебе си).
21 Февруари 2015 09:29
И забележете каква е логиката на статията - понеже ако БСП е на власт, те ще вземат такъв заем /голям е ясновидец автора/, то що да не го вземат ГЕРБ? Пак БСП виновно, че гробарите ще загробят държавата, ай сиктир!
21 Февруари 2015 09:37
Хайде да го кажем директно:

Прозападните уроди у нас ще натресат на българския народ поредния непосилен вече заем, по начин щото да финансират максимално ефективно западната идиотска икономика, която отдавна живее от смучене на жизнените сокове на други народи и държави.

Заемът действително ще е за сметка на бъдещите поколения, защото точно поради тази причина целият демократичен, развит свят с мечтана от нас социална политика и лустросани екстри за масово потребление е в процес на демографско умиране и след 2-3 поколения няма да го има генетически!

От повече от 1 век нюйорските баш-демократи - една финасово-индустриална шайка (олигархична бандитска клептокрация) натрапва на света финансово-икономичесо перпетуум мобиле, баламосвайки посредством системата на демокрацията хората, че удовлетворяването на фантазмите им, подбудени от масовата реклама и демагогия, води до прогрес.

Истината е точно обратна. Веднага след като става ясно в 1971 г, че световният Цар-долар е гол (без златно покритие) и фалирал, в рамките на няколко години всички световни демокрации потъват в демографски упадък, с около 1,5 деца от майка. Бившите соц-страни задържат на около 2 деца/майка още 20 години, до организирането на демократизацията на Изтока, след което и ние потънахме. Липсващите на Запада млади хора се набавиха посредством масовата емиграция от Изтока при срива на икономиката му.

За да продължават да съществиуват демократичните метрополии трябва да продължат да смучат от перифериите и останалия свят.

Дългът, който трябва да вземем за да изпълняваме не знам какви си задължения (например въоръжаване със западни системи оръжия, което ще е многократно по-скъпо) ще обслужва западната икономика и нашите политици, който са нейвни верни слуги.

Ние сме робите на Западната демокрация.21 Февруари 2015 09:50
Заглавието на статията е вярно:

В рамките на демократичното робство ние сме "длъжни да дължим".

Покрай кризата с Украйна, Русия взе да си разпродава американските "ценни" книжа, Русия не взема дългове и има свръхпредлагане на необезпечени с производство пари - леки пари, раздавани за заробване на подвластни територии.

Господарите са нервни, че няма нови постъпления от робски труд и дават зор на гаулайтерите от подопечните територии.

Но това е само мимолетно и ефемерно спасение за Запада.

Ние не сме част от решението, а част от проблема!

http://rusvesna.su/economy/1424360245
Доступные кредиты задушили мировую экономику
21 Февруари 2015 09:50
И забележете каква е логиката на статията - понеже ако БСП е на власт, те ще вземат такъв заем /голям е ясновидец автора/, то що да не го вземат ГЕРБ? Пак БСП виновно, че гробарите ще загробят държавата, ай сиктир!

Доколкото "лъвският пай" от заема е да бъдат рефинансирани стари дългове и дефицит, т.е. да покрие вече изядени пари, авторът е прав. Впрочем подобно нещо признава и Н. Василев в съседната статия.
21 Февруари 2015 09:58
"Длъжни да дължим"

Чудя се дали това заглавие е на автора?!? Ако да, дали пък е съзнателно - в смисъл дали се досеща за подтекста?

Аз отдавна си мисля, че сме "длъжни да дължим" и затова 9 милиарда долара ги изплащаме 25 години, а стават все повече (в пъти). Може би така е по-удобно да се подръпва каишката при липса на покорство, а?
21 Февруари 2015 10:06
Ако Виденов не се беше напънал да връща заеми, без да тегли нови, не щеше да падне от власт.
21 Февруари 2015 10:40
Сега пък Сульо не им харесвал Човекът няма претенции да разбира много-много от икономически науки, но е абсолютно прав, че всичко в БГ е куриозно. Уж десните искат да единствено да харчат и да теглят дълг след дълг, левите пък - обратно. Тоест пак искат единствено да харчат и да теглят дълг след дълг, но само ако те са на власт Щандът ни експото в Милано, поради прекомерно високото ниво на идиотия на някаква чиновничка от МЗХ, щял да бъде не самостоятелен, а в ''клъстер'' с Бенин, Замбия и Сомалия - има ли какво повече да се добави
21 Февруари 2015 12:57
ИВАН СТАМБОЛОВ-СУЛА —>

За съжаление обаче целият политически спектър, и то не само у нас, е така разяден от популизъм, че напоследък партиите се различават единствено по това дали са на власт, или в опозиция


Не могат да бъдат подминати и тъпите избиратели, които се втурват да гласуват за първия обещал безплатен обяд (или електричество). Съвсем вярно е за световния мащаб – справка Мит Ромни vs. Барак Обанана.
21 Февруари 2015 13:00
никой не е казвал на избирателите, че ще им причини лишения в името на икономическото оздравяване


В момента, в който го стори, ще бъде аут от политиката, защото Суверенът се състои предимно от малограмотни цигани, мързеливи лапачи и откровени "умници".
21 Февруари 2015 13:03
И е прав да говори така, защото знае, че предсрочни избори в момента може да има само с негово съгласие, а той ще даде това съгласие едва когато е напълно сигурен, че ще излезе от тези нови избори с по-добър резултат в сравнение с предишните


Бойко е прав, дори когато съгреши!

Няма как да се мазниш на толкова откровено тъп пожарникар. Когато изскочи да обяснява за дълг, бюджет и дефицит, нормалните хора се хващат за кобура.
21 Февруари 2015 13:19
Държавният бюджет прилича на семейния. И той се състои от приходи и разходи. Както семейство от двама души, които получават по хиляда лева заплата, не може да харчи три хиляди лева на месец, без да вземе отнякъде другаде, така и в държавата, когато разходите са повече от приходите, налице е явление, познато като "бюджетен дефицит"


Тези разсъждения на автора са умилителни. Естествено, плод на

Държавният бюджет има значително повече възможности. Например: закриването на ненужни структури, които само потребяват, докато се опитват да оправдаят безсмислието си. Такива са БОРКОР, Комисията за защита от дискриминация, Комисия за защита на конкуренцията (в този й вид тя обслужва единствено корумпирания си председател и олигарсите), Комисия за досиетата, Комисия за регулиране на съобщенията, Комисията Кушлев, Комисия за защита на личните данни, Комисия за сигурността на информацията. Бюджетите на тези тъпи комисии включват освен многоброен ненужен персонал, секретарки, шофьори, автомобили за всеки комисар. Като видиш какви селяни са седнали в тези столове, никак не ти се вързва с тях секретарка и шофьор да обслужват маймуната-комисар, ама - факт!
21 Февруари 2015 13:21
Опозицията твърди, че чрез бюджета управляващите инвестират в своето собствено политическо бъдеще. А какво би вършила въпросната опозиция на мястото на управляващите? Очевидно абсолютно същото


Ех, щом опозицията би вършила същото, няма да се притесняваме. Ще оставим Тиквеника да открадне милиардите и да ги раздаде на разбойниците от своята банда. Нали и без друго ни чака същото...
21 Февруари 2015 13:36
Държавният бюджет има значително повече възможности. Например: закриването на ненужни структури, които само потребяват, докато се опитват да оправдаят безсмислието си.


Както обясних по-горе, БГ обслужва идиотската икономика на Големия Брат, и за целта сама поддържа идиотска икономика, основната характеристика на която е да поддържа непроизводителни и невъзпроизводителни структури и дейности за сметка на цялото общество в полза на избрани олигарси, налагана със средствата на масовата демокрация.
21 Февруари 2015 14:18
Нямало как хем да не се вземе заем, хем да се харчат пари за здраве, образование, и др.п? Да, обаче има начин да се вземе заем и парите да потънат в нечии дълбоки джобове без да се харчат за образование, здавеопазване и др. п. Така и ще стане
21 Февруари 2015 15:18
Истината не се харесва на тези хора,заради които тя е грозна!Това е
21 Февруари 2015 15:26
Момчета и момичета, с побелели и опадали коси. Защо излишно хабите нерви? Това мат`риалче не е писано за вас.
Началните думи на автора Иван Стамболов-Сула са:
За нас, простите граждани...

За тези, които не сме прости, мат`риалчето не се отнася
21 Февруари 2015 17:15
Май наистина ще стане така: Ще изтеглят заем с които ще рефинансират стар дълг и с останалото ще купят американска и английска военна техника.
22 Февруари 2015 06:50
***
22 Февруари 2015 10:19
А кво стана с риформити ? ?
В държавните и общинските предприятия производителноста е на ниво 1989 г и дори по-зле. 1/3 от работещите там могат вършат цялата работа понеже другите 2/3 нищо не вършат а вземат пълни заплати. Справка виж колко работят в американскте тецове и държ.ТЕЦ 2 . От тук ще дойдат милиардите.
22 Февруари 2015 13:47
Иван Стамболов-Сула:
Слаб (2)
22 Февруари 2015 14:53
Грух.
22 Февруари 2015 14:53
Грух, грах.
22 Февруари 2015 15:59
Сега пък Сульо не им харесвал Човекът няма претенции да разбира много-много от икономически науки,

Ми кат не разбира защо се напъва да обяснява неясни нему неща...
На тоя хал сме щото все такива многознайковци "обясняват" ситуацията
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД