:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,316,100
Активни 321
Страници 5,593
За един ден 1,302,066

Защитниците на царя предлагат нова институция - "Българска корона"

СНИМКА: БГНЕС
Идеята за създаване на институция "Българска корона" подкрепи и бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков (в средата), според когото конституцията не е пречка.
Общественият комитет в защита на Симеон Сакскобургготски предлага да се създаде нова институция "Българска корона", чрез която царят да упражнява специфични политически и дипломатически функции. Идеята ще бъде развита по-подробно на форум след 2-3 седмици, уточниха организаторите, които в петък излязоха с обръщение към българския народ в подкрепа на бившия монарх и призив да се използват възможностите му за бъдещото развитие на страната.

Като пример за подобно институционализиране на короната бе посочена Унгария, където след Първата световна война има Унгарска корона въпреки републиканското устройство на държавата. Според поддръжниците на тази идея Симеон Втори продължава да е носител на короната, дадена му от църквата, тъй като няма официален акт на абдикация и е редно да намери място в държавния протокол, подобно на патриарха. От висотата на тази своя функция той ще може да осъществява дипломатическа дейност, да поддържа контакти с кралските фамилии по света и да изпълнява ролята на специален пратеник на България.

"Инициативата не бива да се бърка с опити за реставрация на монархията", категоричен бе Станимир Илчев, бивш депутат и евродепутат от НДСВ, член на комитета в защита на Симеон Втори. В него влизат 113 общественици, политици, журналисти, спортисти и др.

От обясненията на царските хора отново не се разбра какво налага връщането на царя в политиката сега. Според тях величеството трябвало да бъде защитено от хулите и клеветите, както и от агресивната кампания, свързана с връщането на имотите му. Те отрекоха да става въпрос за сделка с властта на принципа "имоти срещу дипломация".

-------СРАВНЕНИЯ

Бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов сравни Сакскобургготски с паркиран във Врана мерцедес, оказал се "непригоден за калта на българското политическо безпътие" и обругаван от днешните почитатели на ладите и уазките във властта. "Ние нямаме нищо против ладите, но поне не блъскайте по капака на мерцедесите", призова Спасов.
31
2126
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
09 Март 2015 19:15
Институция???
---------------------
Сайтът на Генек
09 Март 2015 19:29
Интересно с какви средства боравят тези "царски защитници"? Няма ли конституция тази държава и няма ли органи, които да следят за нейното НЕнарушаване? И ако са "партия" дали се отчитат за "дарените" средства........ и много други въпроси трябва да се зададат!
А най-вече - Няма ли кой да им бие един шут в задника на тези идиоти?
09 Март 2015 19:34
Според поддръжниците на тази идея Симеон Втори продължава да е носител на короната, дадена му от църквата, тъй като няма официален акт на абдикация и е редно да намери място в държавния протокол, подобно на патриарха. От висотата на тази своя функция той ще може да осъществява дипломатическа дейност, да поддържа контакти с кралските фамилии по света и да изпълнява ролята на специален пратеник на България.

Ох, ще имаме църковен цар в републиканска България, в която Църквата е отделена от държавата???
Патриархът, главният мюфтия и главният равин - ясно какво правят, но се ограничават в рамките на съответната традиционна религия. А църковният цар какво ще прави в държавния протокол? Ще благославя - кое точно? Ще кръщава? Ще опява (пу-пу-пу, да не се налага)? Как си представят тези мили хора институцията "църковен цар" след кончината на вече немладия Симеон, защото всички сме смъртни?
Друго ако не, но джумбиш ще падне!
09 Март 2015 19:40
От висотата на тази своя функция той ще може да осъществява дипломатическа дейност, да поддържа контакти с кралските фамилии по света и да изпълнява ролята на специален пратеник на България.


Да обикаля, да се срешка, но не на държавна издръжка.
09 Март 2015 19:56
Господинчото НИКОГА не е коронясван! Аман от неграмотни и нахални лакеи... Имало е Търновска конституция, в нея е отбелязано КАК се определя владетелят, как се коронясва, кога... Само дето дядката не отговаря на тия изисквания. И си остава престолонаследник - без свой такъв. Пак по тая конституция...
-------------------------
Сайтът на Генек
09 Март 2015 20:00
В най-скоро време очаквам да се издигне официално идеята и за друга нова институция `Тиквеник`, защото неофициално институцията `Тиквеник` отдавна е реалност - всеки може да се убеди, поглеждайки във всеки един независим информационен проробовладелски извор...
09 Март 2015 23:39
Гердиков много го уважавам, няма никакво тщеславие в този човек, и е много шеговит и позитивен. Любимец ми е, но в политиката се искат и други качества.
10 Март 2015 00:00
Няма ли кой да им бие един шут в задника на тези идиоти?

Защо толкова грубо? Предлагат нещо хората - ние любезно го отклоняваме. Защото откакто си имаме Боко, нищо друго не ни трябва.
10 Март 2015 00:20
Генек, мисля че не сте прав. Не съм специалист по история, но нали знаете фразата "Кралят е мъртъв. Да живее кралят." В династическата традиция няма такова нещо като празен престол. Веднага престолът се унаследява. Според тази парадигма кралският статус се придобива с първата глътка въздух на престолонаследника, веднага след последната глътка въздух на неговия баща. Когато царят е непълнолетен, му се избира регент. Но Симеон е цар. По-точно бивш цар. Дали е имало коронация няма значение, не го бъркайте с встъпването в длъжност на президента, монархът има това право по рождение. Все пак най-вероятно е имало, но в по-тесен кръг, гръмка официална церемония не е била предпочетена, заради военното време. Предполагам просто... Ще видите, вярвам, когато английската кралица почине, как в същия час всички ще почнат да титулуват Чарлз като крал, а досегашния херцог на Кембридж, Уилям, ще стане принц на Уелс, тоест престолонаследник.
От друга страна има една друга парадигма, която гласи "Няма дом, няма корона", така че сте прав за наследниците на Симеон - те не са престолонаследници и няма да станат царе, освен ако България не стане пак монархия. В миналото тази норма се е използвала за бивш крал в случай, че примерно друг крал завладее териториите му или узурпатор го свали от престола и го прогони, нещо подобно на второто се е случило и у нас.
10 Март 2015 00:35
Ей,има един тип хора-не могат без господар,камшик и клетка!
Лакеи по душа,блюдолизци по призвание!
10 Март 2015 00:51
Ей,има един тип хора-не могат без господар,камшик и клетка!
Лакеи по душа,блюдолизци по призвание!


Ей , има една държава , дето си носи името от колко векове. Изчезвали са империи , тя се е смалявла , но все се е казвала България.
Дошло е време пак да изчезват империи, държави, ... и тази държава дали ще има Президент, Цар , Султан,Император , ...когато, както му дойде времето , все трябва да я има!
Нещо против.
10 Март 2015 00:56
Да имам против България да пребъде?!
Желая го от сърце и душа!
Ама монархия ?!
С таквиз пишман царедворци?!
Е,не!
Родината ми заслужава повече!!!
10 Март 2015 06:40
член на комитета в защита на Симеон Втори. В него влизат 113 общественици, политици, журналисти, спортисти и др.

Щом бройката вече не е "повече от 100", а конкретно число (113), би трябвало някъде да ги има поименно. Аз нищо не успях да намеря, някой може ли да даде линк
10 Март 2015 06:46
обругаван от днешните почитатели на ладите и уазките във властта.
Дедо Цар се сдуши отлично с тези хора по време на Тройната коалиция - защо ги ругаят сега?!
10 Март 2015 08:02
ъхъ...и аз от завчера им търся имената..Та..Който може- да помага.. Благодаря предварително
10 Март 2015 08:20
БалиБали,
само цитати от Търновската конституцдия:
34. Следъ смъртьта на Князя, Наследникътъ му встъпва на престола и незабавно се распорежда за да се свика Великото Народно Събрание, предъ което той дава следующата клетва:
"Кълнъ се во име Всемогущаго Бога, че свято и нерушимо ще пазя Конституцията и законите на Княжеството, и че въ всичките си распореждания ще имамъ предъ очи само ползата и доброто на Княжеството. Богъ да мие на помощь."
Никакво ВНС не е обявявало Симеон за цар!!!
А за "наследниците":
37. Господствующа въ Българското Княжество вера е Православно-Християнската отъ Источно Исповедание.
38. Българский Князь и потомството му не могътъ да исповедватъ никоя друга вера, освенъ Православната.
Така че - няма цар, няма коронясване, няма наследници... И слава Богу...
---------------------------
Сайтът на Генек
10 Март 2015 08:57
Съжалявам, че не разбирате, впрочем коронацията не винаги е съществувала в историята като ритуал, достатъчно е било едрите феодали в една държава да провъзгласят и признаят някого за техен крал. По-късно е измислена като сакрална церемония, но няма нищо общо с правото на монарха. Търновската конституция също така казва, че след смъртта на царя, цар става неговия наследник, всичко друго е условности и церемониал. Пак бъркате церемониала с монархическото право, понеже пренасяте представата си от републиканското устройство. Монархът е помазан от бог по рождение и народно събрание не може да определя дали някой има права или няма, ако ме разбирате какво ви казвам. Самия Симеон казва, че е помазан при кръщенето си като княз Търновски, тоест престолонаследник, и като такъв той става цар веднага след смъртта на баща си. Прочетете ако имате време примерно тази историческа статия в две части:
http://istorianasveta.eu/pages/posts/ceremonija-po-koronacijata-na-frenskite-krale-1-1036.php?g=74
http://istorianasveta.eu/pages/posts/ceremonija-po-koronacijata-na-frenskite-krale-2-1037.php?g=74

И още нещо, никой от царете преди Симеон не е бил коронясан, нито Фердинанд, нито Борис. Имало е сигурно църковна церемония и толкоз. Впрочем не съм съвсем сигурна къде точно и кога, но и Симеон е правил такава церемония, но вече в изгнание. Не знам доколко е имало смисъл от нея. Все пак по това време той вече е бил бивш цар, свален такъв и прогонен и вече е действало правилото - "Няма дом, няма корона."
10 Март 2015 09:51
Имам предложение за най-многобройната и официално непредставена група да се създаде институцията - "Български гъзоблизци"
10 Март 2015 10:33
Коронацията СЪЩЕСТВУВА в Търновската конституция. Което означава, че е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА... Пък и нали правите разлика между претенциите на гражданина Борисов и вожда Охо-Бохо? Вождът ще грохне два-трима с боздугана по главите и - готово... Ама "царят" има мерак д аизглежда и законен...
--------------
Сайтът на Генек
10 Март 2015 10:37
Помазан по рождение?
Фердинанд?
Бали Бали,
ясно ми е, че в желанието си да защитите незащитимото като типичен монархист се опитвате да минавате на някаква иреална база /свещени права, свещенйа личност и т.н. али-бали/. Като откровено подритвате конституцията - законът, който е НАД царя...
Минава пред някой монархически клуб, тук не върви...
Имайте си увлеченията, но моля - не извъртайте. При това някак си обидно за мен - доста елементарно, подценяващо и малкото ми интелект...
-----------------------------------
Сайтът на Генек
10 Март 2015 10:44
или " Български пампероносци"...Че май бая от подписалите и те са на памперси
10 Март 2015 10:47
Бил е цар, имал е регенти, но е проведен референдум и хората са гласували за република. Ако на някого му стиска- да инициира нов. Аман от лизачи!
10 Март 2015 11:22
Добре, като не ви се чете, или не искате да вникнете, останете си ... с малкото интелект. Конституцията е над монарха само в конституционна монархия, тоест това е доста късно историческо съотношение при съществуването на монархията. Освен това ви казах, че и Фердинанд и Борис не са били коронясвани, въпреки многото корони, които са ползвали, най-вече жените от семейството им, /и то много рядко, за снимка например, или за сватба/, не е имало една, която да може да се нарече корона на династията и с нея да е направен някакъв ритуал. Според вас излиза, че и те не са били царе? Пожелавам приятен ден.

ПП. Уточнявам, че не съм монархистка, опитвам се да обясня защо лицето Сакскобургготски е БИЛ цар. Това с липсата на коронация е пропагандно клише за делегитимацията му, наложено от Костов.
10 Март 2015 11:51
Българите ще трябва да пробваме всякакви номера за да се спасим - сега очевидно отиваме на кино, с огромна скорост. Нищо не бива да се изключва - дедо Мони цар, Боко цар, Миков цар, Доган султан, задунайска република, щат на Америка, разделяне на Княжество България и Източна Румелия. Нито едно от изброените не е по-ужасно от сегашното ни състояние.
10 Март 2015 13:08
За какво спорите? Целта на тези 113 тарикати е, чрез името и авторитета на Симеон, да направят дублетна форма на Президентството, със съответните структури, в които да се намърдат. Всичко това на издръжка от бюджета, разбира се. Защото ще реализира важни "политически и дипломатически" цели. Просто не са успели да се докопят до държавната копанка по друг начин. Тук се вижда и жалката фигура на Симеон, който е позволил името му да се ползва за подобна мърлявщина.
10 Март 2015 14:01
За президент не може да се кандидатира, защото трябва да е живял последните 5 години в страната, а той май не е. Премиер вече беше, няма как да се пробута като такъв отново, и значи остава само това - някаква нова институция. Просто е жалко, че се правят такива опити. Да беше поживял малко тук, пък сега да се пробва за президент, колко му е, може и да има шансове, но по конституция - не може даже да се кандидатира.
10 Март 2015 14:41
БалиБали,
значи да не четем Търновската конституция, а нечии извержения? И да се радваме на божественото помазване някому за цар? Което сам той е свидетел, че е било?
Пак питам - Фердинанд при раждането си е бил помазан от Бога?
Имаш право на мнение и увлечение, но моля те - не ни вземай за идиотчета... Ако ти прави впоечатление, аз ти давам факти - ти поднасяш твърдения. Не върви така...
А цялата работа е, че някакви си "интелектуалци" са впрегнати да търсят СИНЕКУРА за закъсалия парично Борисов. Явно пак всичко, дето е заграбил от крадените имоти е похарчено на зелената маса... И сега - дайте службичка на Монката...
П.П. Бях писал в м.р., извинявам се, мадам!
------------------------------
Сайтът на Генек


10 Март 2015 14:48
Защитниците от защитниците на царя предлагат още по-нова институция - "Българска кратуна"
10 Март 2015 14:48
Защитниците от защитниците на царя предлагат още по-нова институция - "Българска кратуна"
10 Март 2015 15:24
Най правилно е дъртото пърдало да си ходи в Мадрид ,да си пие ежедневно питието/хапчетата/,ако г-жата го изпусне да прескача до казиното и да се договори със синовете си редовно да му купуват памперси,защото той с БГ в общи линии няма нищо общо,освен че е роден тука !!!
10 Март 2015 16:43
"Ние нямаме нищо против ладите, но поне не блъскайте по капака на мерцедесите", призова Спасов.
Ние пък имаме много против ладите, но не смятаме качваме един мерцедес на постамент, защото видите ли не вървял.
Общественият комитет в защита на Симеон Сакскобургготски
Не разбрах - у нас Законът защитава всеки гражданин, та тоя обществен комитет нещо над закона ли ще се явява и каква точно е зплахата за "мерцедес"-а? Това, че не се "движи", може да е по-много причини. Не е ли по-добре тоз комитет да се нарече "Обществен комитет за обслужване на скъпи за тях "ценности"!?
В династическата традиция няма такова нещо като празен престол. Веднага престолът се унаследява.
У нашата династична традиция има много такива неща като "празен стол" - къде за 164 години, къде за почти 500 г. и по-често срокът е бил от 40 до 800 дни. Нема век, дето да не се е спазвала таз традиция "празен стол", поне по два пъти. Е, имало е и "наваксване" - разделяне на царството между наследниците ... за да се затвърди традицията "празен стол".
Апропо, "династическата традиция" явява ли се "демократична ценност" или е атрибут на "тъмните векове" в едно с техния край - изобретението на д-р Гилотен?
Българите ще трябва да пробваме всякакви номера за да се спасим
Как да се спасим от себе си? Има ли вожд, васална република или колониален щат, дето да ни избави от собствената простотия!? Освен ако не се разделим от себе си, националната идентичност, и се крием под чужда външност, чуждо име и при друг господар.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД