:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 196
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Социалното министерство отряза работодателите за осигуровките на чиновниците

Ако държавните служители си плащат сами вноските, трябвало да им се вдигат заплатите
Социалното министерство категорично се противопостави на идеята на работодателите държавните чиновници сами да внасят осигуровките си. Спорът отново се разгоря на поредния кръг от преговори за пенсионната реформа.

Според ведомството финансовият ефект няма да е добър, тъй като държавата трябва да намери 240 млн. лв. годишно за увеличаване на заплатите на служителите, за да не бъдат ощетени с орязване на възнагражденията им. Съветникът на вицепремиера Ивайло Калфин Николай Николов припомни, че при поемането на осигуровките от държавата през 2000 г. заплатите на чиновниците са били намалени. Общата осигурителна тежест, която се дели между служители и работодатели 40 на 60, е 30.3%. Ако държавните служители поемат своята част, заплатите им ще намалеят с 12.12%. "Няма никакъв смисъл, защото парите и за вноски, и за заплати на държавните служители идват от бюджета", обясни Николов. Бизнесът обаче смята, че само така ще въведе равнопоставеност в осигурителната система.

По данни на НОИ за м.г. държавата осигурява изцяло за своя сметка близо 56 хил. души. Тук освен чиновниците влизат и съдиите, прокурорите, както и членовете на секционните избирателни комисии. Но от това число са изключени служителите в специалните ведомства.

Дискусиите за пенсионната реформа отново не стигнаха до никакви решения, а всички предложения на работодателските организации бяха отхвърлени. Основни проблеми - инвалидните пенсии и ранното пенсиониране, бяха отложени. Мотивите на социалното министерство са, че и по двата въпроса има работни групи - със здравното министерство за реда на издаване на ТЕЛК, както и с представилите на специалните ведомства за пенсионната възраст на работещите в тях.

Четирите работодателски организации искат възрастта за пенсия за трета категория да расте с по 6 месеца, докато стигне 65 г. за мъжете и за жените. Стъпката не се подкрепя от синдикатите, нито от социалното ведомство. Калфин вече предложи по-плавен ръст. Социалното ведомство твърдо е решило да внесе именно това предложение в Народното събрание, се разбра от обясненията на Николов. От думите му стана ясно, че каквото и да предлагат социалните партньори, накрая Калфин и екипът му ще внесат за обсъждане в парламента своите идеи, сред които е и осигурителната тежест да расте с 4.5% за 12 г.



В СЪДА

На 21 април Върховният административен съд ще гледа жалбата на работодателите срещу постановлението на Министерския съвет за увеличаване на минималната заплата от 1 януари с 20 лв. на 360 лв., съобщи "Правен свят". Мотивите са, че то не било обсъждано в тристранката.
19
2575
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
10 Март 2015 19:56
Що, сега малки ли са?
И има ли разлика между служителите, дето сами си плащат осигуровките, и държавните чиновници, на които всички им плащаме? Теоретично, защото на практика държавата пари не внася - реални пари. Поради което - пак на практика - лечението на чиновниците се плаща от нашите вноски...
-----------------------------
Сайтът на Генек

10 Март 2015 20:06
Държава на абсурдите сме! Как изобщо е възможно да се говори, че нямало 240 милиона лв да се вдигнат заплатите на т.н. държавни служители и в същото време самата държава да плаща директно тези пари на осигурителните институции. Ние страна на олигофрени ли сме или да?
10 Март 2015 20:55
Ние страна на олигофрени ли сме или да?

Май да
11 Март 2015 04:45
Най ме е яд, когато тези държавни служители пискат насам и натам, че другите трябвало да си платят осигуровките. Даже искат и безработните да го направят и то за години назад?! И като отидеш по работа при тях се държат като богоизбрани. Сигурно и са такива. Специално за осигуровките има проблем. Здравните осигуровки на тези хора не се плащат върху реалните им заплати и дори държавата плаща едва 50% за тях. Т.е, ако плаща 240 милиона, то е трябвало да плати 480 или много повече. Ами да ги плати бе! Не мисля, че ефекта е точно прехвърляне от един джоб в друг, макар на първо четене така да изглежда. Защото парите поне на книга ще влязат в НОИ и НЗОК и вече ще се знае колко пари в действителност има и за какво да се похарчат. А сега парите не влизат и държавата все реве, че плаща пенсии и няма пари в касата, с което подлага останалите на геноцид.
11 Март 2015 06:36
Ако бъркам, моля обяснете.
След като държавните служители получават заплати от държавния бюджет, то и осигуровките им са от държавния бюджет. Тоест Държавата внася едни пари (заплатите) по сметките на служителите и осигуровките - директно в бюджета на НОИ.
Ако "реформираме" системата и "равнопоставим" служителите на другите осигурени, Държавата ще трябва да превежда същите тези осигуровки по сметките на служителите, а те на свой ред да ги внасят в бюджета на НОИ.
Според мен от това упражнение печелят само банките с една преводна такса повече. Може и да греша. Затова помагайте!
А може и Държавата да си спестява някои преводи, защото ако законът не е съответен на бюджета, може да не се спазва или да се променя (справка Вл. Горанов пред ВСС).
Ако това е така, Държавата да си позволява да нарушава закона, да си го каже, "а ла" Горанов.
Тогава по-добре ще е банките да спечелят още една такса. Къде не сме им я дали ...
11 Март 2015 09:11
Аз предлагам направо да разпускаме държавните служители, а тяхната дейност да се поеме от частни фирми.
11 Март 2015 09:14
Колеги съфорумци, нищо не сте разбрали. Отразеното в статията е вярно, но не е цялата истина. Трябва да имате предвид че бюджетите на НОИ и държавният бюджет са две много различни неща.
Истината обаче, която няма да прочетете в този вестник е, че държавните служители, в т.ч. и аз лично, искаме сами да си плащаме осигуровките. Не защото ще ни се увеличат заплатите с осигурителните вноски за наша сметка, така както ги намалиха навремето. Това е безсмислено упражнение за държавните служители от гледна точка на разполагаемия доход.
Аз искам да си плащам осигуровките заради по-високата база (с над 10 %) от която ще се определят пенсии, болнични и др. обезщетения, след включване осигуровките към заплатата.
Ясно ?
11 Март 2015 09:16
Аз предлагам направо да разпускаме държавните служители, а тяхната дейност да се поеме от частни фирми.

Аз предлагам да забраним глупостта !
Съгласни ?
11 Март 2015 12:14
Ама тя целта нали е да икономисаме, а не да им даваме 240 млн. лв. годишно?
11 Март 2015 12:42
Аз съм работещ пенсионер и работя за минималната заплата от 360.00 лв. От тях ми вземат 10% ДОД - 36.00 лв.; 42. 00 лв. - Социална осигуровка, /като след 1 година работа получавам УП - 3 и от НОИ ми увеличават пенсията с 15. 00 лв. - къде са другите 24. 00 лв./; 18. 00 лв. - Здравна осигуровка и какво остава от заплатата, след като приспадна и 5 .00 лв. други социални удръжки - точно 169. 00 лв. чиста сума за получаване. Е и ако и от 350. 00 лв. пенсия ми вземат още 10% ДОД - нови 35. 00 лв. и остава да живея с 459. 00 лв. За лекарства всеки месец давам по 85. 00 лв. Е Умници как се живее, като отидеш в магазина не те питат какъв ти е дохода и да ти намалят цените, каквото за мен - такова и за Държавните служители. Не пиша за онес от НС, Министерствата и Президенството.
11 Март 2015 13:13
Аз предлагам да забраним глупостта !Съгласни ?


Сори, БирникЪ, опитах се да иронизирам, явно не се е получило.
11 Март 2015 13:47
Аз искам да си плащам осигуровките заради по-високата база (с над 10 %) от която ще се определят пенсии, болнични и др. обезщетения, след включване осигуровките към заплатата.
Ясно ?


Не, Бирникъ, не е ясно !
Къде е казано , че трябва с един акт да ви се вдигнат заплатите ? И на какво отгоре ?
Всеки държавен служител има възмождост да расте по "ранг" и по "длъжност" , от първия ден до пенсия.
Това му осигурява и по-високата заплата и други добавки и благини.
Но властимащите не искат предизборно да настройват против себе си чиновническата сган, гоято е натикана до 70 % баш в столицата.
11 Март 2015 14:33
Пикачу, пише го горе в текста
Съветникът на вицепремиера Ивайло Калфин Николай Николов припомни, че при поемането на осигуровките от държавата през 2000 г. заплатите на чиновниците са били намалени.

11 Март 2015 14:43
Пикачу 11 Март 2015 13:47,
известно ли ти е ПМС № 48 от 1 март 2004 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности (Обн. ДВ. бр.18 от 5 Март 2004 г.), по-точно неговия § 4:
„На служителите, които след 1 януари 2004 г. ще преминат от трудово по служебно правоотношение поради определяне на длъжността за заемане от държавен служител, се определят индивидуални основни месечни заплати от 8 до 10,5 на сто по-ниски от получаваните до момента на преминаването заплати при спазване изискванията на чл. 7, ал. 3.” ?
А изменението му:
"На служителите, които след 1 януари 2005 г. ще преминат от трудово по служебно правоотношение поради определяне на длъжността за заемане от държавен служител, се определят индивидуални основни месечни заплати от 9 до 12,45 на сто по-ниски от получаваните до момента на преминаването заплати при спазване изискванията на чл. 7, ал. 3." ?
Известно ли ти е, че само за държавните служители отпадна т. нар. клас и средствата за заплатите са замръзнали на нивото от 2009 г. ? Поне в НАП е така.
Що се онася до ранга и израстването в длъжност, явно не си запознат добре с тия благинки. Израстването в ранг няма нищо общо със заплатата. Израстването в длъжност е възможно при определени условия, но не за всички, а само за определени от управляващите лица.
11 Март 2015 17:15
финансовият ефект няма да е добър, тъй като държавата трябва да намери 240 млн. лв. годишно за увеличаване на заплатите на служителите

Според мен става дума за около 28 милиона лева годишно при средна заплата 1000 лева и 56 хиляди служители. За да са необходими още 240 милиона лева, трябва да са примерно 240 хиляди служители с 2000 лева средна заплата. Тези 28 милиона разлика идват от размера на заплата, върху която се пресмятат осигуровките.
11 Март 2015 17:19
А Бирникъ си го е написал съвсем ясно и казано по друг начин, то е, че ощетени от сегашния начин на плащане на осигуровките от държавата са държавните служители.
11 Март 2015 18:01
известно ли ти е ПМС № 48 от 1 март 2004 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности (Обн. ДВ. бр.18 от 5 Март 2004 г.), по-точно неговия § 4:
Да, известно ни е, че е отменено на 8 юли 2005 с ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 137 на МС от 4.07.2005 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности, също отменено със следващото отменено ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 168 на МС от 7.07.2006 г. и още две постановления докато се стигне до ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 67 на МС от 14.04.2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности.
Накратко, от 1 март 2004 г. досега бяха извършени следните ключови промени по отношение пенсионната система във връзка с държавните служители и приравнените на тях:
- въведени са минимални осигурителни прагове, които за бюджетните организации са по-високи;
-определяне на увеличаването на заплатите на някои държавни органи (съдебна власт, МВР служби) на база на увеличението на средната заплата (брутна заплата, а не среден осигурителен доход) от преходните три месеца. Абсолютна проинфлационна политика - виж последното искане на съдии и прокурори да им се вдигне заплатата с 12% при дефлационна година и ръст на безработицата;
- утвържадаване на ДМС-та на държ. служители на всеки три месеца (напрактика, без да се плащат осигуровки, защото се надхвърля максимално осигурителния доходз);
- определяни са нови длъжности и "европейско" (работещите с еврофондове) заплащане за тях (а заради тях се вдига средната заплата и гореспоменатите заплати на следващата година).

Не съм очаквал от данъчни служители фатмашки манталитет - почнал работа преди 30 г. и иска във веки веков да се пенсионирва след 25 г. трудов стаж, щото така бил сключен Договора, ама не ще при същата заплата, която е била при сключването на Договора.

Всъщност неравнопоставеното третиране, по новоговора - "дискриминацията на човешките права" между държ. служители и останалите не е баш фрапатния проблем на пенсионното осигуряване. Къде, къде е по-голям проблем е различния трудов стаж за пенсиониране - 15 и повече години да не се плащат никакви осигуровки, ни здравна (8%), ни болнични (3.6%), ни безработица (1.5%), общо 14% по 15 години дава 210% келепир .
По данни на НОИ за м.г. държавата осигурява изцяло за своя сметка близо 56 хил. души.
Ей това е притеснителното! Заради това бих искал и оставката на Калфин, и на Горанов. Тия са крадци, нагли крадци! При държавна администрация от 112 хил души, 56 хил. полицаи, 36 хил. военни, държавата внася четвортно по-ниско и то, когато на фин. министърът му скимне.
Ей затова искаме държ. служители, военни, полицаи, съдии и т.н. да се плащат част от осигуровките - за да е видно, че във ведомствените бюджети са включени въпросните осигуровки, а не фин. министър с мин. председателя да си правят каквото си искат (буфери от по 500 млн. лв., разадваници на надпавки, помощи без да е заложено в закона за бюджета и т.н.) И още нещо, ако тия осигурителни плащания (съпруги на "мисионери", здравни вноски на млади пенсионери и т.н.) са включени например в бюджета на Министерство на отбраната, ясно ще се види, че отделяме за отбрана повече от 2% от БВП и сме изпълнили всякакви европски претенции. Сиреч командия център и обслужването на чуждоземни войски трябва да се финансира с въшни средства - който дава идеиите (Джон Макклейн), първо да плаща.
12 Март 2015 09:14
Аз предлагам направо да разпускаме държавните служители, а тяхната дейност да се поеме от частни фирми.


"Държавата е лош стопанин" - с тази мантра ни проглушиха ушите в началота на ГОЛЯМАТА ИЗМАМА, НАРЕЧЕНА ДЕМОКРАЦИЯ ПО БЪЛГАРСКИ, РиФОРМА и другите т.п. просотии на ченгетата, назначени за "демонтаж" на комунизма.
12 Март 2015 09:56
Извинете, ЙозефК, но малко по-горе написах, че с цитираното от Вас изречение направих несполучлив опит за ирония.
Между другото, доколкото ми е известно, симпатягите от фондация ИПИ и др. подобни, имат такава идея и мисля, че още не са се отказали от нея. Дори смятат, че именно те ще са по-безпристрастни и по-точни от държавните служители при написването на текста на законите и изготвянето на финнасовата обосновка.
Разбира се, че заплащането им ще е на друго ниво.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД