:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 582
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Само най-бедните ще взимат помощ при бедствие

Държавата ще подпомага при бедствия само социално слабите хора, които получават помощи по Закона за социално подпомагане. Пострадали собственици с по-високи доходи ще получават обезщетения само от сключени застраховки, предвиждат предложени от МФ промени в Закона за защита при бедствия. Концепцията за подпомагане на частните собственици бе представена от финансовия министър Владислав Горанов в края на миналия месец. Тогава Горанов обясни, че помощ за бедствия трябва да вземат само социално слабите, които нямат пари за застраховки на имотите си. Един от вариантите бе сумите да се дават на получаващите енергийни помощи. Този вариант обаче е отпаднал и вместо това при определянето на правото на обезщетение ще се прилагат критериите за отпускане на социални помощи. От предложения от МФ законопроект не става ясно кои точно прагове ще се имат предвид. По данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП) помощи през 2014 г. са получавали 64 000 души, 11 000 от които са взели еднократно 325 лв. за непредвидени нужди.

Според новите правила и занапред размерът на нанесените щети ще се преценява от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. АСП обаче ще прави индивидуална преценка доколко човекът не е могъл сам да се застрахова заради социалния и икономическия си статус. Помощта ще се дава от агенцията, като тя не може да е по-голяма от данъчната оценка на имота.

Задължително изискване за получаване на подкрепа от държавата ще бъде и спазването на закона за устройство на територията за съответния имот. От МФ изтъкват, че неукрепени конструктивно сгради са по-уязвими при бедствие и в този случай не е редно щетите да се покриват.

От проекта не става ясно откъде ще се осигурят парите за помощите за бедствия по новия ред. При първоначалното представяне на модела се твърдеше, че ще се създаде отделен фонд, който ще се пълни с данъка върху застрахователните премии. Всяка година в общия бюджет от този налог постъпват около 25 млн. лв. По темата финансиране в мотивите към закона се казва само, че ако ресурсът за съответната година не бъде усвоен, парите ще се прехвърлят за следващата. Всички останали, които не влизат в групата на социално слабите, ще трябва да се застраховат доброволно, а ако не го направят и пострадат, няма да получат нищо от държавата. Законът ще влезе в сила от догодина.
6
1559
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
10 Март 2015 20:43
От предложения от МФ законопроект не става ясно кои точно прагове ще се имат предвид.

Много характерно!
10 Март 2015 21:44
Циганин да си в тази държава! Пак те ще взимат помощ ако коптора в който живеят падне. Това, че не са внесли един лев за всякакви осигуровки няма значение.
Хвала на нашата държавна политика!
10 Март 2015 21:46
Всички работещи в България си плащат данъците - къде спрямо реалния доход, къде спрямо максимума за осигуряване по длъжността.
Дали в категорията социално слаби ще попаднат и онези българи, които нямат добре платена работа (независимо от квалификацията им), или само циганите ще са в нея?
10 Март 2015 21:51
Само циганите попадат.
работещите не са социално слаби.

10 Март 2015 23:09
сори, не съм бил достатъчно точен - и неработещите българи.
11 Март 2015 10:18
Очевидно природните бедствия идват с управлението на ГРБ и се очаква да стават все повече! Откъде пари?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД