:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,510,476
Активни 86
Страници 14,819
За един ден 1,302,066
Скандал

Над 20 г. рецидивист минава между капките на правосъдието

Обвиненият за убийството на 23-годишната Вероника се измъквал всеки път по съкратената процедура, защото се разкайвал
СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ
Илиян Здравков - рецидивист и в покаянието


Убийството на 23-годишната Вероника Здравкова от Велико Търново за пореден път илюстрира как вместо държавните органи да вземат навременни мерки срещу престъпниците, само констатират трагедиите, които са били длъжни да предотвратят. Обвиненият за убийството Илиян Здравков е бил многократно в затвора, но във фаталния момент се оказва на свобода. Ако прокуратурата и полицията си бяха свършили работата както трябва и го бяха вкарали в затвора след поредната му присъда, на 28 февруари той нямаше да извърши това убийство. Защо това не се е случило, никоя институция не иска да каже. Има обаче драстично бездействие и въпросът е ще понесе ли някой отговорност за това.

Животът на Здравков прилича на полицейска сводка. За последно той е осъден на 14 октомври м.г. от районния съд в Казанлък. Получава година и четири месеца затвор заради 4 кражби от един и същи магазин. Механизмът на престъплението, както се изразяват разследващите, е много прост. Здравков влиза с раница в магазин и започва да я тъпче с продукти - водка, ром, шоколад, прах за пране, кремове, дори три флакона мухозол. Общата стойност на кражбата е 571 лв.Полицията няма заслуга за залавянето му -на собственика на магазина му прави впечатление, че липсват продукти, и преглежда записите от видеонаблюдението, където вижда крадеца. Здравков е заловен толкова бързо, че семейството му дори не успява да изяде откраднатите шоколади. Той живее в Мъглиж с Елка Симеонова, имат пет деца. Жената казва, че не знае, че вещите били крадени, и предава остатъка на полицията. Здравков се признава за виновен, както прави винаги. "Съдът отчита като смекчаващи вината му обстоятелства - критичното отношение към извършеното деяние и връщането на част от отнетите вещи на собственика им", пише съдията в мотивите си. Присъдата е потвърдена през ноември и влиза в сила на 29 януари.

Цял месец минава, преди той да бъде обявен за общонационално издирване. Това се случва чак на 25 февруари. А само два дни по-късно Вероника Здравкова изчезва. Може би на разследващите щеше да им е по-лесно да го заловят, ако районната прокуратура в Казанлък си беше направила труда да поиска от съда задържането му в ареста по време на делото. Това не е направено, а е логично - става дума за рецидивист с множество присъди.

Оттук насетне историята се е развила типично по чиновнически. Адресната регистрация на Здравков е в Полски Тръмбеш, а присъдата му от Казанлък. Прокуратурата е издала искане за издирването му, но по всяка вероятност то е изпратено на полицията във Велико Търново. По това време търсеният вероятно е в Мъглиж. Че живее там, има данни по делото, по което и жена му сигурно е била свидетел. Търсил ли го е някой на този адрес, не е ясно. Дали някой се е занимал със съдебната му история, също не се знае. Последното е твърде лесно - предполага работа с търсачка в интернет. А няма и отговор въпросът какво е правено почти месец, след като присъдата му е влязла в сила. Търсил ли го е изобщо някой?

С влязла в сила присъда Здравков се разхожда свободно. Според обвинението извършва ново тежко престъпление - убива Вероника. Пет дни полицията не може да открие нито жертвата, нито убиеца. Накрая трупът е забелязан от рибар, който обаче нямал в себе си телефон, но пък наблизо бил кореспондент на вестник, от чийто телефон е направено обаждането до 112. Полицията и прокуратурата естествено си приписват заслуги, но единствената причина, поради която Здравков е заловен, е, че се опитва да тегли пари от дебитната карта на убитата, а на банкомата има камера. Иначе едва ли щеше да бъде намерен толкова бързо, след като цял месец никой в Казанлък не го е търсил при жена му.Винаги виновен и винаги разкайващ се -това е краткото описание на рецидивиста. 39-годишният мъж има зад гърба си сериозно съдебно минало. В повечето си премеждия обаче той винаги се отървава сравнително леко, защото се придържа към безпогрешната стратегия на разкаянието. Арестува ли го полицията за поредната кражба, той се признава за виновен и иска делото му да се гледа по съкратена процедура. Оттам и наказанието автоматично се намалява с 1/3.

Първата присъда на Здравков е от 1993 г. Тогава окръжният съд в Русе го осъжда на 10 години за грабеж и убийство. Мъжът обаче бяга от затвора. Впоследствие е заловен. През 1996 г. е осъден от районния съд в Левски. Материалите по това дело са унищожени, тъй като е изтекъл срокът за съхранението им и не се знаят подробности. Ясно е, че е осъден на 2 години затвор за кражба, наказанието е увеличено с още една година. Към него е прибавено и неизлежаното време от русенската присъда. По това време обаче не съществува възможността за намаляване на присъдата при призната вина, така че вероятно Здравков е разчитал само на добро поведение, за да го освободят по-рано. След това обаче не пропуска да се възползва от тази възможност. През ноември 2005 г. е освободен предсрочно.

Осъден е отново през септември 2006 г. от районния съд във Велико Търново. Пет години по-късно, през юли 2011 г., същият съд го осъжда на 4 месеца затвор за кражба, извършена между 1 и 15 септември 2007 г. Защо е било нужно толкова време да се стигне до присъда, е абсолютна загадка. Прави впечатление обаче, че присъдата му от 2006 г. е отново за кражба и е 10-месечна. Т.е. ако се приеме, че е влязъл в затвора малко след съдебното решение, значи, че е извършил кражбата от септември 2007 г. - дни след като е бил освободен.

Така или иначе, през 2011 г. Здравков признава вина. От свой съсед в Полски Тръмбеш, който бил на работа в чужбина, откраднал 41 л домашна ракия, касетофон, бормашини, тонколони и платна за кофраж. Обща стойност на откраднатото - 865.20 лв. В мотивите си съдия Владимир Страхилов отбелязва, че има "чистосърдечни самопризнания, изявено разкаяние, критично отношение към извършеното, невисока стойност на предмета на престъплението,положителна социална адаптация след деянието -упражняване на общественополезен труд". Посочва се също, че има и предишни осъждания, както и лоши характеристични данни. Осъжда го на 4 месеца затвор и 38 лв. разноски по делото.

Само четири дни по-късно мъжът получава още една присъда, този път от районния съд в Дряново. Престъплението е подобно - влизане с взлом в смесен магазин в село Соколово, където откраднал цигари и пари на обща стойност 2298.87 лв. Този път присъдата е по-бърза. "Съдът взе предвид като смекчаващи вината обстоятелства: съдействието на подсъдимия за разкриване на обективната истина по делото с оглед направеното от него самопризнание; критичното му отношение и изразено съжаление за извършеното деяние, обстоятелството, че част от предмета на престъплението е възстановен, макар и без съдействието на подсъдимия", пише в мотивите на съдия Емилия Дишева от районния съд в Дряново. Странното в случая е, че тя се позовава на справка за съдимост, според която между 2007 г. и конкретното осъждане Здравков не е вършил престъпления. Очевидно въпросната справка не включва присъдата от Търново, издадена четири дни по-рано за престъпление от 2007 г.

На 8 октомври м. г. окръжният съд във Велико Търново осъжда Здравков за поредното тежко престъпление - нападение срещу млада жена и грабеж в Горна Оряховица на 1 юни. Според присъдата той е взел два мобилни телефона, таблет, портмоне и други вещи на стойност над 1300 лв. Получава 4 години затвор. Според мотивите на съда той обещал на момичето да го упъти към местност в Горна Оряховица, но по пътя го нападнал, за да го ограби, заплашил го с убийство и го ударил с пръчка по главата. Взел чантата му, а момичето избягало и се обадило в полицията. Здравков бил заловен доста бързо и разпознат. И по това дело се разкаял пред съда и се признал за виновен. Обжалвал присъдата, но апелативният съд я потвърдил. Решението по жалбата му е насрочено във върховния съд през април.

Както виждаме, след всяко твърдение на съдиите, че показвал желание за социална адаптация, Здравков извършва все по-тежки престъпления. Той е хванал цаката на системата. След убийството на Вероника системата вероятно няма да приеме покаянието му с такава лекота. Преди няколко дни 34-годишен рецидивист нападна в 20.30 ч. 54-годишна жена в Хасково. Нанесе й жесток побой, за да й вземе 130 лв. Заловиха го в ромската махала в Хасково. Каза, че съжалява.
СНИМКА: В. "БОРБА"
Кадър от следствения експеримент, при който Здравков показа на полицаите как точно е нападнал жертвата си.
30
4895
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
18 Март 2015 19:50
Абе това злощастно момиче Вероника, баща няма ли?!?
18 Март 2015 20:06
Журналиста предполагал работа в интернет.... Когато някой се пуска а издирване, то първо се търси по регистрирания постоянен, а след това по регистрирания настоящ адрес. Вътрешната мрежа на МВР не е свързана с интернет и няма как някой да тръгне да рови в интернет, пък да се надява, че щял да открие рецидивист. Това е един от проблемите на обърнатата ни систма, според която полиция и институции трябва да търсят някой на адреси, които той не си прави труда да обновява. Ако съответното лице имаше интерес да си обявява адреса - като например да получава нвсяка кореспонденция на обявения адрес и тя да се счита връчена или предявена, без значение дали адреса е актуален или не, друга песен щеше да запее... А да не говорим, че и ако за неплатени данъци, наказателни и т.н. съответната институция да не е длъжна да му дава помощи например. Тогава ще се юрнат да се регистрират, та и на крака да ходят... Но не, тука трябва да се тича след хората...
18 Март 2015 21:43
Не 1-2 са гнилите ябълки в съдебната с-ма.


18 Март 2015 22:02
Червената независима съдебна система в действие и бездействие.
18 Март 2015 22:03
С влязла в сила присъда Здравков се разхожда свободно.

Комунделите редовно оревават вселената че в САЩ затворите били претъпкани с таквиз.
18 Март 2015 22:05
Ако имаше основани ТОЛ-ове, въпросното лице още след първата си присъда би останало до живот в лагера, или би се образовало и цивилизовало.
18 Март 2015 22:27
Червената независима съдебна система в действие и бездействие.


Я пак! Когато съдебната система беше "червена" нямаше убийци на свобода. Е, нямаше и банани, освен на Нова година.
18 Март 2015 22:52
И партийните активисти нямаха възможност за приватизация.
После Луканов раздаде куфарчетата , направи конституция по която кражбите на едро стават ненаказуеми и се отиде към отказ от правосъдие.
Битовият криминален безпредел замъгли взора на публиката за големите престъпления на върхушката.

18 Март 2015 23:44
Е, нямаше и банани, освен на Нова година.


Винаги съм се чудил, защо по дяволите нямаше банани целогодишно? Кой извратен номенклатурчик си е сложил този тежък грях на съвестта - да обречеш няколко поколения хлапета на детство без цитруси. Толкова ли е било трудно да се организира регулярен внос от някоя африканска ДР? Или пък има някой извратен кафкиянски мотив, който не мога да схвана? "Корабът с банани ще пристигне след два дни в пристанище Бургас"....Ебаси безумието.
18 Март 2015 23:53
Винаги съм се чудил, защо по дяволите нямаше банани целогодишно?
Защото за тия банани са искали твърда валута.
19 Март 2015 00:12
Наскоро четох статия - в някаква ислямска страна заловили банда серийни изнасилвачи - причаквали жените на един междуградски път, изнасилвали ги и някои били убити. Та - залавят ги и ги обесват - гледах снимките, висели са няколко дни за назидание.
А това, че не било важно колко сурово е наказанието, а да бъдело неизбежно, са пълни глупости - обърнете внимание - този не е нападнал нито веднъж ЦИГАНКА. Няма и да нападне, понеже тогава съди мешерето и жив ще го одерат. Там - кой знае защо - няма намаляване на присъдата за чистосърдечно признание, нито отлагане на изпълнението.
19 Март 2015 00:29
Присъдите на тоя мангал трябва да се изучават в учебниците по право.
19 Март 2015 02:06
"И партийните активисти нямаха възможност за приватизация.
После Луканов раздаде куфарчетата , направи конституция по която кражбите на едро стават ненаказуеми и се отиде към отказ от правосъдие....."Уффф, пропуснал си за атентата в" Св.Неделя" и Народният съд дето избил интелигенцията . Да ти напомня де.
19 Март 2015 02:53
***
19 Март 2015 07:04
Едно от нещата, за които им правя евала на ФАЩ - там техните мангали полицията ги трепе за щяло и нещяло директно на улицата, като кучета.

Ако тоя мангал беше безчинствал там, още след първата му "проява", щеше да свърши я на ел. стол, я щяха да му сложат една хуманна инжекцийка или пък просто щяха да го разстрелят на улициата и отдавна щяха да са го изяли червеите.

Ама в Мутростан е така - тука има "евроатлантически ценности", "правата на човека" и разни подобни либерастинии. Кой знае тоя гнусен плужек още колко момичета ще изтрепе.
19 Март 2015 09:03
Ами в любимите на демократите САЩ има и смъртни присъди и принципа "Трето провинение" - third strike laws , като при трето престипление присъдата е от 25 години нагоре. Да въведат принципа и у нас, ама не им стиска. Битовата престъпност се овладява, казват, когато и дребните провинения се наказват. А не булки на 13-14 години, открито, кражби на ток и жица и т.н. по възходяща линия. А дали са цигани, българи или марсианци, все едно. Закон за всички. Това може да се направи и сега.

А за икономическите престъпления, белите якички и откраднатите милиарди - там справедливост няма да има и осъдени няма да видим, освен ако хората не се вдигнат.
19 Март 2015 09:14
Демек - ако искате да сте живи и непретаковани - дайте ни пак ние да управляваме.
Нема да стане , другаре. Забравете тоя филм


VOCI, че кой управлява сега - децата и внуците на тези "памперси" . Е, има разлика - захранват ни с демократични и европейски ценности.
19 Март 2015 09:46
Винаги съм се чудил, защо по дяволите нямаше банани целогодишно?

Елементарно, Уотсън! Просто нямаше толкова много маймуни, за чието изхранване да се полагат грижи
19 Март 2015 09:55
Над 20 г. рецидивист минава между капките на правосъдието, измъквал се всеки път по съкратената процедура, защото се разкайвал

Точно таз съкратена процедура е една от причините отявлени главорези-рецидивисти да се разхождат спокойно по улиците и да правят това, което си знаят!!!

В "новия" НК (на който отдавна вече му поникна брада ) таз съкратена процедура трябва задължително да отпадне !!!
19 Март 2015 10:10
Fafner19 Март 2015 09:46

Винаги съм се чудил, защо по дяволите нямаше банани целогодишно?

Елементарно, Уотсън! Просто нямаше толкова много маймуни, за чието изхранване да се полагат грижи

19 Март 2015 11:38
Когато съдебната система беше "червена" нямаше убийци на свобода.


Когато е била независима червената съдебна с-ма са се разхождали на свобода другарите: Тодар Живков, Мирчо Спасов, Григор Шопов, Петър Гогов, Николай Газдов, Цвятко Горанов, Юлияна Ръжгева и много други.

Ето такива са били куманезите на свобода, нищо, че сега се правят на и изразяват своята "загриженост" от "нарасналата престъпност по време на демокрацията".

19 Март 2015 11:41
Просто нямаше толкова много маймуни, за чието изхранване да се полагат грижиКуманез банани не яде, куманез яде хора.

19 Март 2015 11:46
Куманез банани не яде, куманез яде хора.


Карибска кухня. Бананите са гарнитура.
19 Март 2015 12:25
Карибска кухня.


А "дивечът" пее ли "Там, гдето реките от трева се събитат с небето", докат ги готвите?

19 Март 2015 13:03
Едно невинно младо момиче беше убито от разхождащ се на свобода, 16 пъти залавян и ПУСКАН престъпник, вие си лафите за банани и комундели. Не сте добре.
Питайте бащата на това момиче какво предпочита - жива дъщеря или банани.
Защото, да, когато нямаше банани, нямаше и хора с по 16 присъди на свобода.
19 Март 2015 14:18
Не само престъпленията на този екземпляр, а и поведението му трябва да се изучава. Студентите по право да им го водят на упражнения.
Агресивните му викове "Приличам ли на убиец?" показват арогантна нагласа спрямо всички нормални граждани, които за него са само хранителна среда, която може да се използва.
Прави впечатление обаче правната му обиграност, въпреки очевидно ниските образование, интелект и гражданско самоосъзнаване. За това явно добре са се погрижили специализираните адвокати, които правят добри пари от подобни дела. Вижда се че някой много майсторски го е съветвал как да извлича изгода от пропуските в правосъдната система.
Жалкото е, че изглежда самата правосъдна система у нас е така създадена за да обслужва такива адвокати и клиентелата им, а не да защищава и предпазва жертвите им.
19 Март 2015 14:50
когато нямаше банани, нямаше и хора с по 16 присъди на свобода

Не можеха да стигнат до 16 присъди - нямаше кой да ги чака с такова търпение
19 Март 2015 16:02
Съдът не е борец с престъпността разберете най-накрая. Борец с пресътпонстта е полицията. Къде са отговорнците, надзорниците, детска педагогическа стая, разни неправителствени работници, които наблюдават и работят с осъдените и пуснатите престъпници и при най-малкото отклонние премерно не живее на посочения адрес, не работи, не се явава на срещите и е пак в тюрмата...Къде са тия свързващи звена след като един престъпник вече е бил осъден. Или той си убива, те го хващат осъжда го съда и хоп, след три години пак същото...
Съда осъждо,не се грижи за спокойствеито и безопастността на гражданите, за тоа си има полиция, следтвие,прокуратура...
19 Март 2015 18:49
Стига оправдава съда Алане, той сякаш го брига едно убийство.Цялата ябълка е гнила, каквото и да захапе Снежанка няма да е на добре.
19 Март 2015 21:29
Аз затова не съм съгласен с признатата вина и получаване на присъда под посоченото в нормативната уредба. Доказано е, че затворът не превъзпитава, а даже напротив. Обаче, демократичните ценности позволяват на крадци, убийци, изнасилвачи и т.н. да се разхождат свободно с висящи дела и присъди - примерите са не един и два.
Трябват строги наказания, погане на тежък физически труд в затворите и т.н. А сега се получава, че влизат в затвор, хранят ги, поят ги, пускат ги предсрочно, и те се връщат към престъпленията. Като полежи 10-ина годинки, и като знае, че следващата грешна стъпка му осигурява пандела за много време - дали ще я направи? В огромната маса от случаи - надали...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД