:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,459,547
Активни 65
Страници 10,213
За един ден 1,302,066
Практики

Лов на вещици в хипермаркета

Докато политици "спасяват от робство" българския бизнес, производители им дават урок как се решават проблемите
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Депутатът от БСП Румен Гечев не спира да настоява, че хипермаркетите не допускали български производители и не плащали данъци.
Някои политици са готови да превърнат в мишена и жертва всичко, което "шава" - включително и големи инвеститори като търговските вериги. За тях не е важно, че вредят на бизнес климата със словесните си войни, ако това помпа личния и партийния рейтинг. И ето че в поредно Народно събрание депутати с леви убеждения и криворазбран патриотизъм "търкалят" темата за спецрегулации за големите чуждестранни вериги. Миналото лято доминираният от БСП и ДПС парламент даже прие закон, насочен срещу хипермаркетите, който не влезе в сила, защото президентът наложи вето. Сега БСП отново иска да "дисциплинира" големите хипермаркети със закон. "Атака" неуморно и гръмогласно им приглася. А докато политиците вдигат шум и демагогстват, българските производители започнаха да разбират, че няма смисъл да чакат неволята, и потърсиха сами решение на проблемите си.

Само преди дни хлебарите и сладкарите подписаха споразумение с веригите, което урежда спорните въпроси помежду им. Очаква се и други браншове да последват примера на хлебарите, защото това са добрите практики. На този фон депутати все още настояват, че държавни чиновници трябва да редактират и одобряват договорите между търговци и доставчици, а комисията за конкуренцията - да мери на око кои търговски вериги са достигнали "значителна пазарна сила" и да ги наказва за това.Българският пазар е сравнително малък и бедени бездруго не е много привлекателен за големите играчи в т.нар. модерна търговия. Цяло чудо е, че все пак има толкова инвестиции - немските "Билла", "Кауфланд", "Лидл", френската "Карфур", литовската "Т-маркет" и т.н. Реално войната "срещу робството на веригите" се разгоря с разгръщането на кризата, когато много български производители започнаха да губят клиенти и обороти, масовият купувач обедня, а политици решиха да набират точки с подкрепа на кампании "Изберете българското". Но политическата враждебност е опасна, защото може да откаже и най-търпеливите собственици на такъв бизнес и да отблъсне нови кандидат-инвеститори, заинтригувани от плоския данък например.

Точно такъв тревожен сигнал идва от последното проучване на световната консултантска компания CBRE. То показва, че големите търговски компании вече нямат особено желание да работят в България. Според проучването едва 4% от тях имат намерение да отворят нов магазин у нас. По-голям е интересът към Румъния, където 9% от веригите искат да отворят нов магазин. Полша и Чехия са още по-напред в класацията, като съответно 14% и 13% от известните марки хипермаркети имат намерение да развиват бизнес там. Дори Сърбия и Гърция също очевидно са по-привлекателни от нашата страна, защото 6% от търговските вериги са с планове за тях.

А нежеланието на компаниите да работят у нас, оттеглянето и препродажбите на собственост са детайл от притеснителна тенденция - непрестанно свиващите се чуждестранни инвестиции в страната. Шизофренно е да се говори колко важно е да вливат свежи капитали в икономиката и да се отварят нови работни места, а в същото време да се наричат чуждите инвеститори "алчни", "кожодери" и данъчни измамници. Помните ли как бившият премиер Пламен Орешарски нападна хипермаркетите? "Силно ми намирисва на отклоняване на ДДС", обяви той преди година. Няма данни НАП да е потвърдила думите на Орешарски. Подобни изявления обачене се връзват със заклинанията за подобряване на бизнес средатаДепутатът от БСП Румен Гечев и сега обяснява как "милиарди левове текат и пълнят касите на веригите и лошото е, че не се пълнят касите на българските производители".

Целта на всеки бизнес е да печели. Някои го постигат, други не. Ако един производител предлага скъпи и не особено качествени стоки, те залежават по рафтовете на магазините. Хипермаркетите предлагат всякакви изделия - и за бедния джоб, и за по-претенциозни клиенти. Някои купувачи предпочитат българско краве масло, други избират немско или полско. Има ли нужда и смисъл политиците да налагат "квоти" за български и вносни стоки? Твърденията, че родните производители били репресирани със строги правила и изисквания, за да присъстват по щандовете на големите вериги, както и че вносните стоки се ползвали със специални предимства, не са от вчера. Но доколко са основателни?

Цялото това делене и противопоставяне на "родно" и "чуждо" е глупаво и вредно. "Фантастико" и ЦБА са български вериги - те по-добри или по-лоши са от "пришълците"? И нима в тях не се продават наравно родни и импортни стоки? А знаят ли критикарите, че български производители изнасят своята продукция в над 40 страни на 6 континента благодарение на това, че са станали доставчици на известни вериги. По данни на Сдружението за модерна търговия чрез Lidl например 25 наши фирми вече присъстват на външни пазари, а други 20 чрез Kaufland продават изделията си на румънци, чехи, поляци, хървати. Особено търсени са българското мляко, сирене, хляб и тестени изделия, плодове, зеленчуци, вина. Така работи пазарът - имаш ли добра стока на добра цена, тя ще пробива навсякъде - и в големите магазини, и в бакалиите, и извън страната. А конкуренцията е страховита - не само за производителите, но и за самите търговски вериги. Турската "Рамстор" например не се задържа в България. "Пикадили" пък смени собствениците си няколко пъти. В същото време българската "Фантастико" е една от най-стабилните. Интересен случай е ЦБА - създадена от обединяването на 25 малки български фирми.

Споразумението за спазване на лоялни търговски практики, подписано от Националния съюз на хлебарите и сладкарите и големите вериги, е пътят, по който трябва да се върви. Другото са митове за лошия пазар и добрата държава - обикновена демагогия.КОНКУРЕНЦИЯ

Факт е, че през последното десетилетие стотици бакалии и малки магазинчета в България са затворени. Ясно е защо - не са издържали на кризата и на конкуренцията. Но има и такива, които се развиват много успешно, защото са намерили свои ниши. Това са например биомагазините. Според изследване на ИПИ през 2006 - 2012 г. има отчетлив ръст на специализираните малки магазини - "плод-зеленчуците" са се увеличили с 67%, за месо и колбаси - 28%, рибните магазини - с 23%.

Странно е, че призивите "подкрепете българското" пренебрегват факта, че "чуждите" компании дават работа на хиляди българи. По данни на Института за пазарна икономика десетте най-големи вериги у нас са осигурявали заетост на над 23 000 души към края на 2013 г. - около 6% от всички заети в сектор "Търговия". Сравнението на работните заплати пък показва, че наетите в десетте най-големи вериги получават средно с 38% по-големи възнаграждения спрямо останалите в сектора "Търговия" през 2013 г., или средно 1048 лв. спрямо 759 лв. на месец. Това подсказва, че тези доходи са на светло, което не може да се каже за бакалиите. Освен това е спорно доколко чуждите са чужди - защото магазините на веригите всъщност са на регистрирани в България дружества.

Заради избора измежду огромен брой продукти в крайна сметка големият печеливш от навлизането на търговските вериги у нас е потребителят. Наскоро сдружението на хлебопроизводителите подписа с търговските вериги споразумение за спазване на добрите практики.

 Заради избора измежду огромен брой продукти в крайна сметка големият печеливш от навлизането на търговските вериги у нас е потребителят. Наскоро сдружението на хлебопроизводителите подписа с търговските вериги споразумение за спазване на добрите практики.


21
6262
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
18 Март 2015 22:07
депутати с леви убеждения и криворазбран патриотизъм "търкалят" темата за спецрегулации за големите чуждестранни вериги
Много е дълго и тъпо за четене. Обаче класово-партийният стил кърти мифки.
18 Март 2015 22:18
Абе Румен Поразяващата уста според мен напоследък е доста смълчан. Корделия Нинова също хич я няма, а воджът Миков повече говори в Москва, отколкото в София. Какво ли става с тез лични борци за социална справедливост!
18 Март 2015 22:23
Интересни разсъждения. По-голямата част от тях съвпадат с моите.
Никога не съм се водил от националистични чувства при избора си на стока - хранителна или нехранителна.
Не мога да толерирам неизгодно отношение цена/качество само защото е родно производство.
18 Март 2015 22:25
Патриоте,
Взе ми думите от устата.
19 Март 2015 00:26
Патриоти, европейци и други подобни. Ами хайде да публикуват даннни за оборота, печалбата и колко данъци са платили големите вериги. Оборот ухааа, но печалби - сакън, защо ще си даваме паричките на българите, и у нас има кой да ги яде
19 Март 2015 00:54
Странно е, че призивите "подкрепете българското" пренебрегват факта, че "чуждите" компании дават работа на хиляди българи. По данни на Института за пазарна икономика десетте най-големи вериги у нас са осигурявали заетост на над 23 000 души към края на 2013 г. - около 6% от всички заети в сектор "Търговия".


А има ли данни на колко души са отнели работа? Защото веригите с техните мащаби направо съсипват търговците на дребно. Като фалира магазинчето и няколкото работещите в него членове на семейство от работещи в сектор Търговия стават безработни. Авторката е забравила за тази страна на монетата, докато тириламби в слава на едрите търговци.

Разбира се големите чужди вериги имат много предимства като удобство, а и ниски цени с които да привличат клиентите. Дребните търговци нямат никакъв шанс, ако са в близост до супермаркетите, които последните години се разпространиха като гъби след дъжд. Но съсипването на дребните търговци означава, че достъпът на производителите до пазара се диктува от няколко едри, най-вече чужди, компании. Именно за това от БСП "демагогстваха", както авторката с някаква трескава страст описва действията им.

Миналото лято доминираният от БСП и ДПС парламент даже прие закон, насочен срещу хипермаркетите, който не влезе в сила, защото президентът наложи вето. Сега БСП отново иска да "дисциплинира" големите хипермаркети със закон. "Атака" неуморно и гръмогласно им приглася. А докато политиците вдигат шум и демагогстват, българските производители започнаха да разбират, че няма смисъл да чакат неволята, и потърсиха сами решение на проблемите си.
Само преди дни хлебарите и сладкарите подписаха споразумение с веригите, което урежда спорните въпроси помежду им.


А щяха ли веригите да се съгласят на подобно споразумение, ако не беше "демагогстването" на някои политици?

Освен това е спорно доколко чуждите са чужди - защото магазините на веригите всъщност са на регистрирани в България дружества.


Милото. Според него някой в чужбина взема педесетина-стотина милиона и прави компания, която тъй като е регистрирана в България, то няма нищо общо със създателите си. Авторката правилно отбелязва по-нагоре, че всяка инвестиция се прави с цел печалба. Къде отива тогава печалбата на чуждия инвеститор в случая?

Когато става дума за технология или достъп до пазар извън възможностите на родните преприемачи или държава, чуждата инвестиция е приемлива. Печалбата наистина отива в чужбина, но все пак се обучават български кадри, трупа се опит за работа с определена технология, произведен в България продукт излиза на световните пазари, български фирми могат да бъдат наемани като доставчици и производителни на продукти необходими за работата на чуждата компания. Каква е недостъпната за българския търговец технология, която се вкарва в България от търговските вериги? Строеж на складове или изпозването електрокари? Какво България получава, в замяна на изтичащата към компанията майка печалба?

Някои купувачи предпочитат българско краве масло, други избират немско или полско. Има ли нужда и смисъл политиците да налагат "квоти" за български и вносни стоки?


Ами има. Българските стоки са произведени от български работници в бългрски заводи, работилници, ферми.

Изобщо, текстът изглежда е поръчков, авторката си заработва парите, нищо лошо, но все пак трябва да има някакъв надпис предупреждаващ читателя, че следва статия създадена от обслужващ персонал на тази или онази компания.
19 Март 2015 08:56
Уважаеми сЪфорумци, погледнете практиките на Франция например. Вижте как те са наредили нещата. Тогава коментирайте.
19 Март 2015 09:08
Патриоти, европейци и други подобни. Ами хайде да публикуват даннни за оборота, печалбата и колко данъци са платили големите вериги.

Не ставайте смешни - да не би преди да пазаруваш им проверяваш данъчната декларация?Със същата достоверност може да се твърди и за гаражните, някои даже и касова бележка не ти издават. А логиката да купувам от малките магазинчета същата стока, но с 15-20% по-скъпа, щото иначе щели да фалират, направо кърти...
19 Март 2015 09:24
Затвореният пазар е символ на мизерия. Само отворените икономики създават достатъчно блага. Българските фирми не бива изобщо да разичитат на смехотворния вътрешен пазар. Ако го направят, ще имаме единствено преразпределение на мизерията, но не и ръст на БВП. Само малко сравнителни данни от други държави с население от мащабите на България. Годишен износ:
България - 24 млрд. €
Унгария - 77 млрд. €
Чехия - 110 млрд. €
Австрия - 120 млрд. €
Сингапур - 280 млрд. €
Хонг Конг - 315 млрд. €

БВП на България целият е 35 млрд. €. Ако ще всичкия вътрешен пазар да завземат, не само на хранителни и потребителски стоки, но и собствен нефт да почнем да добиваме, тп спорът бакалия или верига, българско или холандско сирене, е чисто математически погледнато един спор дали да бъдем "само" 15 пъти по-бедни от Хонг-Конг или "само" 12 пъти. Пак казвам - чисто математически, икономическата несъстоятелност изобщо не я засягам. Искаме ли нещо повече, за вътрешен пазар изобщо не бива да се мисли, пък камо ли за уреден пазар по командно-административен път.
19 Март 2015 09:36
Какво България получава, в замяна на изтичащата към компанията майка печалба?


Получава надеждни доставки на стоки от неограничен пазар на конкурентни цени. Няма опашки за банани и се елиминира възможността за спекула. Малко ли масло-маргарин ядохме, все от български, "родни" производители? А овчето сирене от краве мляко?
Компанията майка има сметки в български банки или в български клонове на международни банки. Никъде по света вече няма чист национален капитал.

Малките магазини, които предлагат качествени стоки и услуги си ги има и сега. Но в магазинче, което няма да ми издаде касова бележка, че и ресто няма да ми върне, защото нямали дребни, пък представете си аз не мога да дам точно - много им здраве.
19 Март 2015 09:41
Че то по целия развит свят хората пазаруват предимно в хипермаркети. Опитът ми с малките магазинчета е по-скоро негативен, защото поради по-ниския оборот стоките застояват. Пък и не виждам защо трябва да плащам повече за една и съща стока. Малките магазинчета ги ползваме ако сме забравили да купим нещо навреме.
В миналия парламент имаше идиотски идеи като например да се затварят големите вериги в събота и неделя, с което работещите биха били лишени от възможността да си напазаруват на спокойствие и биха създали неимоверни опашки през другите дни. Също и идеята за изнасянето на веригите извън градовете, което което пък ще затрудни пенсионерите и бедните без коли да плащат за транспорт и да мъкнат торби на далечни разстояния.
Идеята за създаване на асоциации на българските производители, които да сключват споразумения с хипермаркетите е много читава и по този начин ще се защитят и интересите на производителите без да се налагат изкуствени ограничения в ущърб и на потребителя.
19 Март 2015 09:41
doomchant
19 Март 2015 00:54

А има ли данни на колко души са отнели работа? Защото веригите с техните мащаби направо съсипват търговците на дребно

Ами, можем да кажем, че доста гаражи от малки бакалии, отново се превърнаха в място за домуване на автомобил.
19 Март 2015 10:10
А има ли данни на колко души са отнели работа? Защото веригите с техните мащаби направо съсипват търговците на дребно.


Веригите също са търговци на дребно, но ако имаш предвид дребните търговци, то да почнем оттам, че една квартална бакалия върти асортимент от 500 стоки и то основно от оборотните артикули тип кока-кола и шоколад милка. Ако останат само те, родните производители са мъртъвци. Истинско изобилие на голяма палитра български стоки има само и единствено по веригите.

Освен това, в последно време тези български производители, които прецениха, че няма сметка да продават през вериги, почнаха да отварят фирмени магазини в големите градове. Има достатъчно примери, загледайте се само колко бусове с надписи на мандри и кланици обикалят градовете.
19 Март 2015 10:11
Това, че хипермаркетите са отнели клиентелата на малките бакалии и поминъка на много хора е вярно, но само донякъде. Затвориха предимно мързеливите, некадърните и немарливите, другите или се преквалифицираха, или повишиха качеството и намериха ниши, където веригите не се справят. Пример от София: голяма Била на ъгъла на Опълченска и Симеон - първата бакалия (т.нар. мини-маркет) е на следващия ъгъл на Симеон, в посока Люлин. Еми работи си вече 10 години и Билата не й пречи. Отделно през още една пряка има млекарница, пекарна, още един мини-маркет на трамвайната линия и Бълг. морава, а от другата страна на Опълченска не съм обикалял, но сигурно и там има. Та изводът е: който може, работи и печели, който не може или го мързи, затваря и псува веригите.
19 Март 2015 10:45
Противопоставянето родно и чуждо е глупаво???
Тогава - защо в развитите страни има дотации на собственото производство, защитни закони, контрол... Конкуренция и свободен пазар - само на думи...
Доста... нелепо текстче...
---------------------------------
Сайтът на Генек
19 Март 2015 11:08
Генек,
Има дотации, защото има пазар! Защото без дотации френските или немски фермери няма да са конкурентоспособни на пазара спрямо американските и канадските. Дотациите са в защита на родното производство, но под публикувания материал виждам аргументи, позоваващи се на дребните търговци, а не на нуждите на земеделците и животновъдите Не ми е известно някоя страна да дотира търговци на дребно.
19 Март 2015 12:54
Цяло чудо е, че все пак има толкова инвестиции - немските "Билла", "Кауфланд", "Лидл", френската "Карфур", литовската "Т-маркет" и т.н.


Иветке-е-е, Иветке,

Никакво чудо не е, ни цяло, ни половинка, че са направили инвестиция в България цитираните вериги! Преди да я направят инвестицията всяка от тях си е поиграла виртуално, и е сметнала следната проста аритметика - ПРИХОДИ минус РАЗХОДИ равно на ПЕЧАЛБА! С положителен знак, а не отрицателен!!! И то много положителен! И чак тогава вече РЕАЛНО са направили инвестицията, и щом са още ТУК, значи ПЕЧАЛБАТА им продължава да е яко ПОЛОЖИТЕЛНА! И продължава да бъде ИЗНАСЯНА извън България - заминава право в касите на "майката" на всяка една от въпросните вериги! Апропо, нека поздравим с една звучна българска всички майки на всички онези, които владеят, и командват, "майките" на веригите!


(ПОЯСНЕНИЕ: Доколкото помня от букварите, дето ги четох в началото на прехода /едни американци ни ги подариха, идваха в банката за нещо си/, ПЕЧАЛБАТА е онова, което остава от обозначеното с първата буква на акронима EBITDA след като от него се махнат, извадят, приспаднат нещата, обозначени с буквите I, Т, D и А! А пък латинското "б" означаваше before...)


ПП:
Ако нещо съм сбъркал с EBITDA-та (и като термин, и като стоящите зад него понятия от теорията и практиката на съвременния капитализъм), моля за извинение! Ако съм сбъркал нещо, предлагам скъпа ни Ивет да попитате г-на Каролева, той ги знае тези работи! Или пък питайте онуй мекере на веригите (Дамянов ли му беше името, не помня веч'), дето сега е начело на НПО-то на веригите (асоциация някаква), а преди пък бе журналистче от БАНКЕРь, от времето, когато Ивчо Прокопиев и Филипчо Харманджив му беха сайбии...
19 Март 2015 13:32
Оня логистичен супецентър край Ямбол на Лидъл със загубите ли го строят??? Че в него ще има повече техника и повече заети от няколко мандри!!!
Как да откриеш магазин в Опан (което ще е реинвестиране на печалбата) , който ще бъде сигурно 50% от времето на загуба, ако знаеш, че разни политици ще те мачкат ката ден. Какво се очаква да прави една верига с печалбата си - ми да открива още магазини!
Разликата в заплатата в хипермаркета (където редовно се плащат и осигуровки)и заплата в минимаркета ( където неосигурено бачка дъщерята на собственика) какво ли я правят работниците? А парите които хората спестяват по промоциите?
Като имаш 50 магазина в България (което си е успех само по себе си, който трябва да бъде възнаграден, а не наказан), как да ползваш малък производител? Ами време е и те да пораснат или да си намерят нишата в специализираните малки магазини. Онази лелка от хлебопекарите дори и в най- войнствените времена миналата година, признаваше, че веригите й разчистиха част от конкурентите с незаконни практики и прекупвачите, които са истинския мор за много производители.
Това е проблемът на част от българите, че все в чуждата копанка гледат. Ми ето Фантастико и онова Пикадили са си български, който иска имитира моделът и го прави по-добър. Който иска прави Лафка с помощта на всички партии- ето това е чудовището на пазара.
Покрай тоя закон, БСП твърдо изгуби пролетариата, зает в сектора. А собствениците на гаражите още по-малко ги е еня за Партията. А да не говорим, че първоначалният интерес на съвносителя Цонев май беше именно с помощта на "независимия регулатор" в последсвие да притиснат някоя верига в империята на Лафка.
19 Март 2015 13:55
Годишен износ:
България - 24 млрд. €
Унгария - 77 млрд. €
Чехия - 110 млрд. €
Австрия - 120 млрд. €
Сингапур - 280 млрд. €
Хонг Конг - 315 млрд. €

belchev, българската икономика не е затворена.

Първо, интересен ми е критерият, по който си избрал страните за сравнението (реекспортни центрове и страни от Централна Европа; съседните страни липсват).

Второ, показателят, който може би си искал да цитираш, е размер на износа като % от БВП (а не абсолютния размер на износа). Данни за него (както и за много други показатели), могат да се видят на сайта на Световната банка, http://databank.worldbank.org. Можеш да видиш графика във времето на този показател за България, изброените от теб страни, съседните ни балкански страни и Германия на следния линк:
http://databank.worldbank.org/data/Export-(percentage-of-GDP)/id/a3946636

Стойностите за 2013 г. са:
--
Bulgaria 68.39%
--
Hungary 88.76%
Czech Republic 77.20%
Austria 53.47%
Singapore 190.52%
Hong Kong SAR, China 229.59%
--
Turkey 25.65%
Greece 30.23%
Macedonia, FYR 53.89%
Serbia 40.75%
Romania 41.98%
--
Germany 45.56%
--
Ясно е, че малките по размер страни са по-отворени към международните пазари, обаче погледни къде стои България спрямо съседните балкански страни. Разликата е огромна.
Впрочем това, че българската икономика е значително по-отворена от съседните, може да се види с просто око, като се наблюдава националната регистрация на камионите по европейските магистрали и митници. И не е случайно, че регистрирани в Гърция камиони почти не се срещат :-)
19 Март 2015 18:02
Надявам се, правиш разлика между стойностите за Чехия и за Румъния, съответно можеш да заключиш защо едните са 2 пъти по-богати от другите. В сметката, разбира се, отсъства салдото по услугите, а там гърците къртят мивките с 14 милиарда евро от туризъм и 10 милиарда от кораби.
19 Март 2015 23:20
Надявам се, правиш разлика между стойностите за Чехия и за Румъния

Надявам се, че ти също правиш разлика между стойностите за България и Румъния, а също така между Централна Европа и Балканите. И само да вметна, че на твое място щях да сравнявам Чехия направо с България (защо?), а не с Румъния :-)
съответно можеш да заключиш защо едните са 2 пъти по-богати от другите

И спрямо Германия ли е така?
:-)
В сметката, разбира се, отсъства салдото по услугите, а там гърците къртят мивките с 14 милиарда евро от туризъм и 10 милиарда от кораби.

Как пък реши, че услугите не са включени? Показателят е Exports of goods and services (% of GDP), а метаданните ги има на линка, който съм дал:
Exports of goods and services represent the value of all goods and other market services provided to the rest of the world. They include the value of merchandise, freight, insurance, transport, travel, royalties, license fees, and other services, such as communication, construction, financial, information, business, personal, and government services. They exclude compensation of employees and investment income (formerly called factor services) and transfer payments.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД