:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 224
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ЛИЧНО МНЕНИЕ

Скритите мобилни камери на КАТ едва ли ще озаптят шофьорите

Единственото решение на проблема е по-голяма превенция по пътищата
Снимка: БГНЕС
Най-добре е през 30-40 км. да има катаджии. Но ресурс за такава идея няма.
България е сред лидерите в ЕС по брой на жертви от катастрофи на пътя. Това сочи и последната оповестена статистика от Европейската комисия по транспорта, която ни нарежда в челото на тази черна класация редом с Румъния, Литва и Латвия. Средно годишно в тези държави загиват по около 90 души на 1 млн. население. Това показва, че при 7.5 млн. жители у нас даваме около 630 жертви на катастрофи всяка година. По двама българи дневно си отиват заради неразумно шофиране.

Факт е, че през последните години броят на катастрофите във всички държави започна да намалява. Тази тенденция обаче изведнъж се промени в цяла Европа. При нас това стана явно, след като бяха премахнати мобилните камери от пътя през миналата година. Решението на Върховния административен съд бе аргументирано с факта, че присъствието на двама униформени в полицейския автомобил дава възможност за манипулиране на данните. Както и че няма как да бъде доказано, че самите камери са в покой при направата на снимката.

Тогава решението бе прието по два начина - разумните шофьори предупредиха, че подобен ход ще доведе до увеличаване на катастрофите. И излязоха прави. А тези, които обичат да натискат повечко газта, предпочетоха да действат. Те се почувстваха освободени



и на пътя отново стана страшно



Новата идея е мобилни камери на пътя да има, но те да бъдат поставени в необозначени автомобили. Тоест полицаите пак ще ни снимат на пътя, обаче няма да ни спират. След това схемата е същата - снимката отива в КАТ, оттам пращат на собственика на колата писмо, той се подписва и си плаща глобата. Като инвестиция това няма да струва много, тъй като камерите са налице, единствено трябва да се поставят знаци, които да предупреждават, че се намират на път, контролиран от радари. Знаците и самите автомобили с камери ще бъдат разположени на участъци, за които е известно, че са с повишен риск от произшествия.

Всичко това звучи добре, но както обикновено се случва, има едно голямо "но". Ще има камера, но водачът ще знае за нея, тъй като ще бъде предупреден от знак на пътя. Това със сигурност означава, че на подобно място той просто ще намали скоростта до позволените граници и след това отново ще стъпи на педала. И най-вероятно ще направи някоя беля. Общо взето, същото се случва и в момента - там, където са разположени стандартните камери, има знак, предупреждаващ шофьорите. Те намаляват и след като подминат, отново дават газ.

Като цяло ситуацията наистина изглежда нелогична, тъй като шофьорът не трябва не знае кога и къде ще го снимат, за да може през цялото си пътуване да спазва пътните знаци и правилника. Така е в редица европейски държави, в които изведнъж ви спират и ви връчват снимка, на която сте превишили скоростта.



Измъкване няма, а и глобите са солени



На други места камерите са маскирани като обозначения на пътя или кофи за боклук, а снимката ви идва след време. Ако не платите, рискувате следващия път като преминавате през държавата, в която сте нарушили правилника, да имате още по-сериозни неприятности.

Номерът е, че в България можеш и да не плащаш, поне засега. И на това разчитат мнозина - само през миналата година над 160 000 души не са си платили глобите. След като снимката стигне до КАТ, оттам пращат писмо до пощенския клон на района, в който живее нарушителят. От пощата го уведомяват, че за него има писмо, което той трябва да отиде да вземе и съответно да се разпише. И едва тогава се счита, че признава нарушението си. Ами ако междувременно си е сменил адреса и не се е регистрирал на нов? В КАТ разчитат, че когато отиде при тях за смяна на книжка, ще бъде принуден да плати, но това може да се случи и след 10 години, примерно.

Какъв е изходът? Най-доброто решение е колите на КАТ да бъдат открито край пътя, където да се виждат от всички. Ако в най-натоварените участъци през 30-40 км бъдат поставени обозначени автомобили, нарушителите (или по-голямата част от тях) ще се вразумят. С настоящия ресурс обаче това явно не е възможно, още повече че в такъв случай контрол по нискоразредните пътища съвсем няма да има. Някой ще обори, че повечето катаджии на пътя само ще увеличат корупцията. Тоест спират те, даваш 20 лв. и си тръгваш. Може и така да е, но проблемът с корумпираните полицаи не е на шофьорите, а на МВР. Пък и нали ги задължиха да снимат всяко спиране и проверка на автомобил.

В крайна сметка нещата все трябва да тръгнат отнякъде. След като си плащаме да караме по пътищата - данъци, винетки, застраховки, а най-вероятно съвсем скоро и такси за магистралите, трябва да се чувстваме и защитени поне малко. А това трябва да го свърши КАТ, при това с нашите пари, които го издържат.
16
2316
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
27 Март 2015 20:18
не е толкова черно бяло. пътищата тр да започнат да се оправят, знаците да се поставят там, където им е мястото. да се вдигнат някои ограничения. в гърция на 1во класен път ограничението е 110 км/ч и е разумно, кой кара вече с 90 км/ч - остатък от татово време е. като няко направи бензиностанция, да бъде добър да направи отбивка за нея - не може заради бензиностанцията му/и ограничението изведнъж на прав участък да става 60 км/ч - ясно е, че няма кой да го спазва. и тн и тн
27 Март 2015 20:32
Да се започне с това, КАТ да нямат правото на "рутинни проверки", за подкуп да уволняват веднага, за противоречащ на логиката знак да се налага огромна глоба, пешеходците да бъдат надлежно глобявани за неправилно пресичане. Това само да направят и нещата ще се подобрят.
27 Март 2015 21:40
Тази статия по поръчка ли е правена или КАТ сами са си я написали?
Първото нещо, което трябва да се направи е да се направят пътищата нормални. Когато това стане изведнъж ще се окаже, че няма нужда от нищо друго и шофьорите си карат нормално по нормалните пътища.
28 Март 2015 03:53
Катастрофите стават на тесни и претоварени пътища, където се образуват колони. Повечето коли са бързи, но има и трошки и заспали водачи, претоварени морги, които едва пъплят. Това изнервя по-смелите и лудите и те тръгват да изпреварват. КАТ трябва да бъдат на пътя и да отклоняват трошките. Дори да ги спират. Преди години имаше надписи на пътя: Спри, пропусни колоната! Сега защо няма?! По пътя Бургас -Варна, който е супер тесен се нареждат по 4-5 ТИР-а или някакви товарни автомобили, които се мъкнат с часове и "скорост" 20 км/ч. Къде е КАТ в случая? Седи си, където има прави участъци, но са сложили ограничение на скоростта, за да съберат парички.
28 Март 2015 07:39
Тази статия по поръчка ли е правена или КАТ сами са си я написали?

Сигурно е нещо такова. Аман от тея, само пари крънкат, и все от грижа за нас.
28 Март 2015 08:32
Естествено, че на нашенеца правилата винаги му пречат. И ако за скоростта били виновни трошките и пътищата, то интересно кой му е крив да не ползва хендсфри докато шофира!?
28 Март 2015 08:54
Откъде ги взехте тези 7,5 милиона българи? От избирателните списъци ли?
Бъдете здрави!
28 Март 2015 09:26
Естествено, че на нашенеца правилата винаги му пречат.

Аз бих махнал всички задължения за спазване на правилата. Правилника трябва да е само препоръчителен. Т.е. препоръчително е да се кара с 50 в населено мято, да се спира на червен светофар и т.н. Преженил си че нема нужда.... ми добре, възрастен разумен човек, сигур е по-умен от една ламарина на която пише СТОП.
НО! Ако се окажеш по-глупав от ламарината, си носи отговорност кат за умишлено престъпление. И сичко ше е ок.
ПП Хендсфрито е пълна глупост. Проблема е , не е в това че ми е заета ръката с телефона, спокойно и без ръце си карам, кормилото с коляно си побутвам и нема проблем. Проблема е че вниманието ПОЧТИ ИЗЦЯЛО се съсредоточава да разбереш онзи от другата страна на телефона, дет едва се чува. Някак при разговор по телефон, се изисква по-усърдна работа на подсъзнанието за да разшифроваш звуците дет идват от слушалката /или хендфрито/ и това ужасно пречи на водача, щото явно подсъзнанието се използва и за анализ на пътната обстановка. И ти виждаш обстановката както и когато не говориш, но някак не я възприемаш адекватно. Ми просто си зает с друго. Такъв ефект няма, ако събеседника е до теб на седлката. И хендсфрито не решава проблема. Това е.
28 Март 2015 10:18
Както и че няма как да бъде доказано, че самите камери са в покой при направата на снимката.


Едно техническо решение би било да се използват камери със сензори И за собствено движение, така че да се калкулира раликата. Технически това не е невъзможно.

Но още по-голям и стар проблем у нас са ужасните дупки. Често са такива, че автомобилът може да "забрави" някое колело в нея.
Затова остава актуален старият виц за името на България на японски.
А то било "яма до яма"...
28 Март 2015 10:31
Истината е , че в нашата държава всеки си има своя конституция, свой правилник за движението и т.н.Никой не спазва правилата каквито и да са (или почти никой). Лошо възпитание, мърлящина и безотговорност допълват картината. За справка - за един месец в Гърция на обикновен път не си спомням някой да ме е изпреварвал като карам с 90, а ако аз реша да го направя, предния отбива максимално в дясно. Нито веднъж не чух рев на форсиран двигател и не видях кола да се движи с "мръсна газ". Това е . Да не говорим за Германия, Франция или Холандия! Виж в Русия положението е по-лошо от тук - такава лудница е по пътищата им, че дори и ние се стъписваме.И съответно загиналите при тях са много - накъде към 1.7 пъти повече в сравнение с Германия и 1.5 пъти със САЩ - загинали на 100000 души население.
28 Март 2015 10:38
Мобилните камери помагат. Няма друг начин за справяне с джигитите на пътя от повсеместния контрол и санкции.
28 Март 2015 17:56
Дядо Илия, за Германия наистина не говори. Преди 3 месеца си карах по магистралата Франкфурт - Кьолн с около 130 км/ч и една девойка с двуместен СМАРТ (нарочно го пиша с главни букви) ме мина като бърз влак малка гара.
28 Март 2015 18:38
Това изнервя по-смелите и лудите и те тръгват да изпреварват.


Смелите и лудите не бива да се допускат на пътя.
28 Март 2015 19:48
Тези клети шофьори..........щом държавата се насочи към тях,значи пак и трябват пари......в другите държави глобите били солени,ама и заплатите им са солени.......колко пъти преправяха правилника за движение по пътищата.....и на всяко преправяне завишаваха санкциите.......като брашняни чували станаха шофьорите,непрекъснато ги изтупват.....та и сега се задава някакво изтупване,щом се заговори за катастрофи....
28 Март 2015 20:10
Редът и респектът към закона (включая спазването му) в една държава се налагат отгоре надолу.
Държава, олицетворявана и представлявана от управляващи мутри, откровено и публично налагащи беззаконие чрез собствените си действия, не може да осигури нито спазването на реда и закона от обикновените граждани, нито е в състояние да го изисква от тях.
Неспазването на правилата за движение не е някакъв феномен в държава, в която иначе цари атмосфера на зачитане на закона и ред, а частен случай на липсата им - на всякакво и най-вече на най-високо държавно ниво.
28 Март 2015 22:08
Да можеше и мигачите да направят задължителни...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД