:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 339
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от "България"1

Великден

Димитри Иванов
"Писмо дълго като великденски пости", казваха. А на Тодоровден му казваха "конския Великден".

Бабите ни спазваха строг пост, родителите по-несериозен, а децата много сериозно играехме на пост. Строгият пост изключваше плодовете, които са сладки и се наслаждаваш, когато ги ядеш, и маслините, понеже са блажни и вносни, идват от Гърция или Турция. Само български сух хлебец и водица, див чесън, чорба от леща или от киселец и коприва. Нашият детски пост беше игра. Ядяхме всичко, дори гювеч с месо, но се въздържахме от мръвките в гювеча и казвахме "Аз постя". Родителите казваха ние да си решаваме дали да "постим", а бабите горещо одобряваха да си играем на пост, понеже постът е "адет" - да знаем, че сме кръстени в Христа източноправославни българчета, не католици, дето се кръстят накриво, камо ли протестанти, дето икона не почитат. Великденският пост е по-дълъг от коледния, понеже Великден е най-големият празник, беше желязната бабешка логика. Освен това след Коледа идват мръсните дни, а с Възкресение всичко възкръсва напролет.

После, вече юноши и девойки, въпреки че по телевизията даваха по-интересен филм, отколкото обикновено, водехме бабите си в "Александър Невски", а не всяка баба в близката квартална черква. В навалицата около храма ние срещахме приятели и приятелки, казвахме си "Христос възкресе", чукахме се с яйца. На площада около храма пускаха момчета и момичета, които водят стари хора. "Куцай ма бабо, нали ти казах да куцаш, оглуша ли?", сърдех се аз. Баба ми Венета не беше глуха, просто забравяше да куца, краката й като на момиче и аз как да я подкрепям, като тя не куца. Имаше си бастун от Божи гроб, пък не се опираше на него.

Петко Бочаров отишъл на църквата "Света Петка" не с баба, а с хубавото си младо гадже Дорчето. Трима от партийното бюро на БТА излизали от кръчмата на журналистите на "Граф Игнатиев", видели Петко и Дорчето под ръка и със свещ в свободната ръка. Всеки си казал "С Петко ходим заедно на лов. Да бях сам, щях да си трая. Но сме трима. Някой от другите двама може да проговори, за да ми направи мръсно и да ми разклати партийното положение, че съм премълчал". Речено сторено. Пардон, не речено. Тримата вкупом докладвали, някой да не докладва зад гърба на другите двама и да ги натопи, че мълчат. Докладвали на Бетовен. Викахме на Георги Найденов, зам.-директора на БТА, Бетовен, щото беше глух. Когато бил със съветските партизани, укрили се в някакво подземие, германците им пускали гранати през шахтата да ги избият и Георги оглушал от взривовете. После, вече кореспондент на БТА в САЩ Георги си купи специални очила; пластмасовата рамка, удебелена, където се захваща зад ухото, и със слухов апарат вътре. Тогава вече не му викахме Бетовен, а Водното буфало, защото прати дописка как US солджърите застреляли водното буфало (бивола, the water buffalo) на виетнамски селянин. Детето му Валери Найденов научи английски.

Георги Найденов беше добряк като хората, които са се разминали със смъртта. Не знам дали се е направил на по-глух отколкото беше, но си направил оглушки за провинението на Петко Бочаров. Тогава тримата дружно отишли да натопят Петко при главния директор на БТА Лозан Стрелков. Лозан трябваше да уволни Петко, но не го уволни. За наказание го прати кореспондент на БТА в Силистра, където Петко си прекарал чудесно. После Лозан го върна в София, понеже Петко знае добре английски и беше по-полезен да дежури на тръбата заедно с Тошока и мен.

Тошока, преводачът Тодор Вълчев, превеждаше вкъщи "Писма от Земята" на Марк Твен, Кръстан Дянков "Зимата на нашето недоволство" от Стайнбек, аз "За кого бие камбаната" на Хемингуей, Петко "Приказки от страната Алабашия" (Rootabaga Stories) на Карл Сандбърг, където героите са Дайми Брадвата и Няма Дакажа. Стефан Продев беше в немилост, пишеше есета вкъщи, Лозан го взе на работа. Искаше БТА да мине на стопанска сметка и да се издържа без държавна дотация. Ще правим седмични издания и ще ги продаваме. Но как да се казват. Кръстан каза "Литература", аз казах "Изкуство" ,Тошока каза "Култура" и вместо да се караме, сляхме трите заедно и от началните букви стана ЛИК. Сполучливо название, но не се сетихме да го патентоваме и после куцо и сляпо, и снобско взе да се именува ЛИК. Журналистът международник Димитър Костов ще прави седмичника "По света", Любо Ментата (Любен Стоилов) "Наука и техника". Аз ще правя "Светът в снимки и карикатури", което после стана "Паралели". Несполучливо название, но неволно сполучих да причиня неприятности. "Паралели" се търсеше. Един ден Големия Володя, който превеждаше бюлетина на БТА на руски, влезе в стаята с непознат руснак, когото развеждаше из агенцията и му обясняваше къде какво се прави. Непознатият беше от агенция "Новости". От дума на дума и от чашка на чашка на него му хрумна: Защо не превеждам "Паралели" на руски, пък "Новости" ще го разпространява в СССР? Там такова списание няма. Обясних му, че аз на руски чета много, говоря малко и хич не превеждам. "Нищо", рече той. Володя ще превежда. То колко текст е, нищо работа. Какво мисля за начален тираж от пет милиона? "Какво? Что?", не повярвах на ушите си. - "Добре, десет", каза той. После може и повече, ама първо да задвижим нещата.

Той ги задвижил, не знам как, но след месец в стаята влетя директорът ни Лозан Стрелков. Макар че виновният бях само аз, ако имаше виновен, Лозан направи на бъзе и коприва Кръстан, мен и Стефан Продев, който отговаряше за нас. Как смеем да се договаряме със съветските другари през главата на отдел "Печат" в ЦК. Лозан идваше от някакъв партиен пленум. Със Стефан захванахме да четем в "Работническо дело" какво е станало на пленума, да не би да са махнали Лозан и той на нас да си го изкарва. Не го бяха махнали. В ЦК имаше някои попълнения, всички от политбюро бяха преизбрани. Когато Стефан прочете Пеко Таков и Мако Даков, се разсмя и тримата почнахме да се смеем. Тъй им бяха имената на хората. После отидохме вкъщи, Стефан намери звънеца с който майка ми възвестяваше, че масата е сложена, наметна се с бялото халище, което сега си държа пред креслото, направи се на кукер. Взе 200-грамово плоско шишенце от "Джак Даниелс", протягаше го към жена ми и казваше: "Мила Милке, сипи ми още малко ракийка в павурчето, ако може. Ако не може, не може".

Онзи ден се смях в самота, когато чух по радиото, че за главен инспектор на инспектората към Висшия съдебен съвет се "борят" съдийките Чочкова и Точкова. Като Мако Даков и Пеко Таков. Представих си как две съдийки се борят. Изглеждат умни жени, пък се смея глупаво.

Синът на Георги Найденов-Бетовена се обяви за Моцарт на българския печат. Когато се върна от САЩ той, Валери Найденов, стана зам. главен на "Работническо дело" или на "Дума", не съм сигурен. После начело на в. "24 часа" съсече българския словоред. Не "Полицай арестува апаш", а "Апаш арестува полицай", щото било така в таблоидите - Burglar arrested.

Жена ми Милка, френска и испанска преводачка, превеждаше на Желю Желев, когато той беше в Испания. Някой казал, че не иска повече да му сипват в чашата, Желю казал "Моа оси". Моята жена му подсказала "Моа нон плю". А съветниците на Желю, бивши комунисти, както и той, го посъветвали "Не я слушайте, господин президент, тя е жена на комуниста Димитри Иванов".

Не съм бил комунист, нито комсомолец, нито чавдарче, нито септемврийче; нямаше такива неща в нашето училище на гара Катуница, нито във френските колежи в Брюксел, Пловдив и София. Българските политически хамелеони от червени станаха сини. Казват: "Уестингхауз - да, руски реактори и руски газ - не, диверсифицираме газовите доставки, водим хибридна война с Русия. Послушахме хамелеоните, the turncoats и всички заобиколиха България. "Нямада Кажа" какво заслужват хамелеоните. Ще кажа "Дайми Брадвата".



DI copyright

89
25638
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
89
 Видими 
07 Април 2015 19:48
Moi non plus
07 Април 2015 19:48
Е, винаги има по някой Няма Дакажа и по някой Дайми Брадвата. Като пред Александър Невски.
07 Април 2015 19:49
Не може така, от първия път, кой разбрал - разбрал!.
07 Април 2015 20:03
Може,може!
07 Април 2015 20:14
Да сте жив и здрав дълги години още, г-н Иванов, за да дочаквам вторник-вечер, та да прочета писаниците ВИ!

Колкото до езикът ни - заслушайте се в незнайните абра-кадабри по радиото, като "финала на плейофите", например, от спортните журналисти на БНР и БНТ.

За другите - мълча, понеже нито ги слушам, още по-малко гледам...

Поклон!
07 Април 2015 20:15
А моята баба казваше, че по-големо зло от безпартийните комунисти нема...
07 Април 2015 20:30
щурчо 07 Април 2015 20:15
А моята баба казваше, че по-големо зло от безпартийните комунисти нема.
Има , щурчо , има - платените драскачи
07 Април 2015 20:44
Конфуций казва:

"Петнадесетгодишен, обърнах мислите си към ученето. На тридесет години постигнах самостоятелност. На четиридесет се отървах от съмненията. Разбрах волята на небесата на петдесет. На шестдесет години се научих да различавам истината от лъжата. Седемдесетгодишен, започнах да следвам желанията на сърцето си."

Кажете ни, г-н Иванов, какво става след това?

Ако знаете, разбира се.
Защото Конфуций казва:

"Достойният човек има широки познания и твърд дух. Той носи тежък товар, а пътят му е дълъг. Човечността - това е товарът му: нима е тежък? Пътят му свършва със смъртта: нима е дълъг?"


07 Април 2015 20:49
Тримата вкупом докладвали, някой да не докладва зад гърба на другите двама и да ги натопи, че мълчат.

Да де, ама това не само не е забавно, а си е направо гадно. Ако моралът на хората около теб е такъв, ти по какъв начин можеш да се опазиш? Не разбирам. През социализма повечето хора не са имали понятие за морал, а сега едва ли не са герои някакви. Или морълт в един ден е такъв, а в друг онакъв?
07 Април 2015 20:55
Мноого моооля...
Джимо не е комунист.
Те двамата с Томата ни отваряха очите...
В тъмата - те внесоха лъч светлина...
Малко цивилизация... която иначе нямаше откъде да получим...
За което -вечна благодарност...

07 Април 2015 20:57
07 Април 2015 20:58
Здраве и още по-несломим дух на високо интелигентен човек,
Ви пожелавам г-н Иванов.

...Българските политически хамелеони от червени станаха сини.
"Нямада Кажа" какво заслужват хамелеоните.
Ще кажа "Дайми Брадвата"...

Красота!

И правя актуална препратка към филма на Николай Волев
"Двойникът" с великолепното
изпълнение от Тодор Колев.
Съдържанието е много точно отражение на
състоянието на обществото - и тогава, и сега!
07 Април 2015 21:00
Българските политически хамелеони от червени станаха сини. Казват: "Уестингхауз - да, руски реактори и руски газ - не, диверсифицираме газовите доставки, водим хибридна война с Русия. Послушахме хамелеоните, the turncoats и всички заобиколиха България. "Нямада Кажа" какво заслужват хамелеоните. Ще кажа "Дайми Брадвата".

И аз, и аз...до гуша ми дойде от въртогъзници , Майсторе!!!Чакам деня когато ще си имаме президент, премиер ,прокурор и правителство с топки и големи средни пръсти!!! Като на чешкия президент Земан!!!
07 Април 2015 21:00
Стефан Продев беше в немилост, пишеше есета вкъщи, Лозан го взе на работа.

Журналистът международник Димитър Костов ще прави седмичника "По света", Любо Ментата (Любен Стоилов) "Наука и техника". Аз ще правя "Светът в снимки и карикатури", което после стана "Паралели".

Лозан идваше от някакъв партиен пленум. Със Стефан захванахме да четем в "Работническо дело" какво е станало на пленума, да не би да са махнали Лозан и той на нас да си го изкарва. Не го бяха махнали. В ЦК имаше някои попълнения, всички от политбюро бяха преизбрани.

Синът на Георги Найденов-Бетовена се обяви за Моцарт на българския печат. Когато се върна от САЩ той, Валери Найденов, стана зам. главен на "Работническо дело" или на "Дума", не съм сигурен. После начело на в. "24 часа" съсече българския словоред.

Ще кажа "Дайми Брадвата"
Да де, ама каквото и да кажеш е все тая!
07 Април 2015 21:09
Абе, щом Великден за автора е равно на постене с гювеч и бабо, куцай ма, дърто, ясно ми е всичко. Ако тоя никаквец Патко Бочаров го бяха ударили яко-яко, когато се е юдил на Великден с готиното маце на черковата /щото, ако си религиозен, отиваш със смирение там, не с к-ва/, а не бяха проявявали гнил хуманизъм, много гадости щеше да ни е спестил дъртият хитрец Бочаров. И други такива мисли, да ме прости Бог в тази зима посред Великден!
07 Април 2015 21:11
/щото, ако си религиозен, отиваш със смирение там, не с к-ва/,

Ето го примера за морала.
--------
Надали би посмял да го кажеш на батя си Петко на млади години.
07 Април 2015 21:24
Тъй-тъй ,карагьозов...умрял кон не рита! Дето казвала оназ булка на комшията: Хакай , Ване аз съм нещастна , моя е в Коми... ,че и твойта работа...хакай карагьозов , бат`ти Петко му е през самальота ,и тогава и сега сигур не те е четял за субект... праведници!!!Зарад таквиз праведници ни заобикалят...
07 Април 2015 21:25
Gimme the Ax lived in a house where everything is the same as it always was.

“The chimney sits on top of the house and lets the smoke out,” said Gimme the Ax. “The doorknobs open the doors. The windows are always either open or shut. We are always either upstairs or downstairs in this house. Everything is the same as it always was.”


Преводът на част от Rootabaga Stories е супер. Нищо, че преводачът е knobhead.
07 Април 2015 21:30
Джими,юнак мъдър
У
07 Април 2015 21:57
Бачо Джимо, много хубава писаница си случил тудей. Въобще, напоследък ги случваш все едни такива, хубави и непостни, но не и мазни, като повечето случвачи
в днешните купени времена.
Да живейш и да са ти здрави яйцата, та да счупиш яцата на всички случвачи, продализа 30 бронзпари България! Когато държиш твойто яйце отдолу, прави с палеца така, помага!!!
07 Април 2015 22:43
Отдавна, много отдавна, не коментирам Димитри, опазил ме Господ! Само едно: живот и здраве му желая.
07 Април 2015 22:47
А моята баба казваше, че по-големо зло от безпартийните комунисти нема...

Има, има, безпартийните набожни комунисти.
07 Април 2015 22:55
Gimme the Ax lived in a house where everything is the same as it always was.

“The chimney sits on top of the house and lets the smoke out,” said Gimme the Ax. “The doorknobs open the doors. The windows are always either open or shut. We are always either upstairs or downstairs in this house. Everything is the same as it always was.”

Неизразимо ли е на български това буквотворчество?
Не за друго,
конете ни горят от нетърпение да го чуят на цивилизован език
07 Април 2015 23:02
Благодаря бате Джимо, за поредната писаница. Да си жив и здрав, ти и твоите близки!
07 Април 2015 23:08
"Ще кажа "Дайми Брадвата". "
07 Април 2015 23:29
Великден е най-големият празник, беше желязната бабешка логика.


Йоан 11:25
Исус й рече: Аз съм възкресението и живота; който вярва в Мене, ако и да умре, ще живее;

Слушайте бабите си! Наистина заслужават поклон и уважение!
07 Април 2015 23:30
Жена ми Милка

Конфуций казва:

"Прекрасното е там, където живее милосърдието. Нима можеш да постигнеш мъдрост, ако не обитаваш пределите му?"
07 Април 2015 23:35
Не съм бил комунист, нито комсомолец, нито чавдарче, нито септемврийче;


Само картонче.
07 Април 2015 23:39
"Не я слушайте, господин президент, тя е жена на комуниста Димитри Иванов"

Послушахме хамелеоните, the turncoats и всички заобиколиха България. "Нямада Кажа" какво заслужват хамелеоните. Ще кажа "Дайми Брадвата".


Радвам се на всеки вторник, като дете на Великден!
Благодаря ти и дай боже, да са ти здрави яйцата още много години...
07 Април 2015 23:43
Когато Стефан прочете Пеко Таков и Мако Даков, се разсмя и тримата почнахме да се смеем.

Имало е защо!!!

Бай Джимо, евалла! На чист български, естествено....

А ако мога да те засека нейде из София този петък следобед, ще бъда много щастлив......
08 Април 2015 00:02
В Пирогов докарали един претърпял катастрофа,ама съвсем на части.
-Бе,тук само задникът и ушите са здрави,какво да правим колеги?
Ми,заший ги и ще го пратим в БТА,ще слухти и ще п@рди!

От зелената "Наука и техника" на БТА човек можеше да научи,как ги правят нещата в истинския свят.Нея,списание Космос и Наука и техника за младежта,бяха нещата,които четях от тогавашната преса.
08 Април 2015 00:15
В Пирогов докарали един претърпял катастрофа,ама съвсем на части.
-Бе,тук само задникът и ушите са здрави,каквода правим колеги?
Ми,заший ги и ще го пратим в БТА,ще слухти и ще п@рди!

Конфуций казва:

"Като срещнеш достоен човек, мисли си как да се равниш с него.
Срещнеш ли долен човек, вгледай се в себе си и се осъди."
08 Април 2015 00:19
"Като срещнеш достоен човек, мисли си как да се равниш с него.
Срещнеш ли долен човек, вгледай се в себе си и се осъди."

Под тези статии само се осъждам.
08 Април 2015 00:25
Чета и се сещам за един комшия, лека му пръст. Беше преди около 30 години, той балканджия, обикновен работник, дали имаше и осми клас, наближаваше 80, а аз още ученик. Казваше ми - Да знаеш България ще е добре докато я управляват хората на цар Борис, ама дойдат ли на власт хората на бай Тошо на държавата лошо и се пише. Тогава се смеех. Сега не.
08 Април 2015 00:38
"Като срещнеш достоен човек, мисли си как да се равниш с него.
Срещнеш ли долен човек, вгледай се в себе си и се осъди."

Под тези статии само се осъждам.



П.С. Рекидж, преводите на Конфуций са май копирайт. Ду ю ъндърстенд ми
08 Април 2015 04:09
Само български сух хлебец и водица, див чесън, чорба от леща


Маслините са били внасян от Турция и Гърция, лещата обаче идва от Азия и се разппространява в Европа някъде ок. ХІІ в.
Тъй че и лещата (както и бобът по Коледа) хич не са български.
Ранните християни не са постили с боб и леща по Коледните и Великденските пости. За тиквеника на Бъдни вечер да не споменаваме колко е български и/или християнски.
08 Април 2015 06:39
Когато Стефан прочете Пеко Таков и Мако Даков, се разсмя и тримата почнахме да се смеем.

Пеко Таков го върнала жена му в ЦК,а Мако Даков кой?
08 Април 2015 07:05
Конфуций казва:

"Като срещнеш достоен човек, мисли си как да се равниш с него.
Срещнеш ли долен човек, вгледай се в себе си и се осъди."


Не мога да се равня с ДИ-аз съм бил и пионерче и комсомолче,но съм нямал картонче.
Като се вгледам в мене си виждам член на две медицински дружества и член на МЕНСА Канада.Хората,които са живи благодарение на моята намеса,са ми свидетели пред Твореца.
08 Април 2015 07:18
Маслините са били внасян от Турция и Гърция, лещата обаче идва от Азия и се разппространява в Европа някъде ок. ХІІ в.Тъй че и лещата (както и бобът по Коледа) хич не са български.


Българите също идват от Азия (последно) и се разпространяват в Европа някъде ок. VII в. Тъй че и българите (и по Коледните, и по Великденските пости) хич не са български.
08 Април 2015 09:34
Яли са коприва по Великден и глухарчета с киселец !
Удри Джимо , цепИ дървА ! Тремир - само вода по веднъж на ден и въздух !
08 Април 2015 10:07
Баба ми беше набожна /от фамилия ятаци на Мако Даков/. Обяснявахме й че космонавтите не са видели по облаците и на небето светии и ангели. Пък тя казваше - добре де, ама имай си едно на ум, че горе може да има Някой.
И утре да си боядисате яйцата
08 Април 2015 10:11
Ще кажа "Дайми Брадвата".

И аз, Джимо, ще го кажа, може ли ?
За статията -
08 Април 2015 10:17
Кои сме ние, че да коментираме Димитри Иванов ? Та картонче, та друго, та трето. Четете и мълчете!
08 Април 2015 10:59
В соц фолклора шегата беше друга: Другарите Пеко Таков, Мако Даков, Георги Богов и Сава Дълбоков заеха местата си на трибуната.
08 Април 2015 11:06
В кап фолклора: Господата ББ, ЦЦ, ЦЦ и КК заеха места на сцената.
08 Април 2015 11:06
Валери Найденов не само знае английски, а е журналист, без това да звучи срамно!
08 Април 2015 11:13
Прав сте, ablepsia, но според мен Димитри иска да каже, че сухия хлебец е български.
Между другото, аз обичам сух хлебец. Препечен сух хлебец е още по - добре.
Понеже тук пишете за бабите си, този неизчерпаем извор на истинска житейска, непредубедена и вечна мъдрост, да споделя и аз нещо за моята баба Славка - тя не признаваше сух хляб, даваше го аристократично и с царствен жест казваше на дядо Георги:
"Гьорге, иди за пресен хляб от фурната! Тоя, вчерашния, ще го джаснем на боклука!"
Като пораснах и научих какво е "стотинка", "лев" и "ресто", пращаха мен за хляб, което правех с удоволствие, защото можех да си отчупя пръв краещника.
Терминът "ресто" ми звучеше много сериозно, но го бърках и на комшията Нестор му виках Ресто.
08 Април 2015 11:35
Бабите ни спазваха строг пост, родителите по-несериозен,
Едната ми бааб беше религиозна, другата не. Религиозната най-много четеше Библията, доката другата най-разнообразни книоги. Беше от Елене и кръстник и беше брата на Хаджи Юрдан, бащата на писателя Петко Ю. Тодоров, а хаджи Юрдан беше кръстник на брратовчед и един много изявен журналист - михаил Георгиев преди 1944г. Той е водил по радио София погребението на цар Борис. Дъщеря му една от най-заслужилите Магдалина Станчева арехеоложки на София.
После, вече юноши и девойки, въпреки че по телевизията даваха по-интересен филм, отколкото обикновено, водехме бабите си в "Александър Невски"
Е че "Александър Невски" беше запазен заа гърците-туристи, коитоидваха тук да посрещнат Великден.
После начело на в. "24 часа" съсече българския словоред. Не "Полицай арестува апаш", а "Апаш арестува полицай", щото било така в таблоидите - Burglar arrested.
Е преди Валери найденов, Блъсков беше, той само продължи делото.
Послушахме хамелеоните, the turncoats и всички заобиколиха България. "Нямада Кажа" какво заслужват хамелеоните. Ще кажа "Дайми Брадвата".
Да това са българските политици, прости са ама много са прости. Нищо, че имат образование. Тато изглежда, като титан пред тях.
08 Април 2015 11:50
...от фамилия ятаци на Мако Даков...

Ужа-а-ас!
08 Април 2015 12:26
Пред черквата стояха бдителни, надъхани комсомолци. Спираха ни и искаха обяснение защо сме влизали вътре. Попитах един, който ме спря за да ми иска обяснение, какъв е и той гордо ми отговори, че е представител на работническата класа. Аз, който тогава работех като стругар, му заявих че аз съм работническата класа и не съм го назначил да ме представлява.
Наскоро в България ги видях същите. Вече служеха на новите "демократични" партии. Зализани, облечени като мормони, копелета. Използвам тази дума защото не зная как да ги наричам и съм сигурен, че вече не са комсомолци.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД