:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 323
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София увеличи за трети път наемите в Борисовата градина

Столичният общински съвет одобри окончателните начални наемни цени на обектите в Борисовата градина, за които предстои да се обяви конкурс след близо две години отлагане. Това е пореден опит да се приемат наемите, за да може да се обяви наддаването за заведенията и мобилните обекти.

В зала вчера обаче беше направена поредна промяна в наемите. По предложение на постоянните комисии в общината търгът за малките обекти за хот-дог, царевица и сладолед ще започва от 200 лв. без ДДС. Предложението на зам.-кмета Юлия Ненкова беше 127.50 лв. Окончателното решение на съветниците обаче се явява трето увеличение за тази група от обекти - първоначално беше предложено 61 лв. Тези обекти са по 5 кв. м.

Наемите за останалите обекти бяха увеличени само веднъж, след като докладът беше оттеглен през март за актуализация на цените. За първата обособена позиция, която е за заведението до езерото "Ариана", в непосредствена близост до моста на заведението "Едно време" началната наемна цена е 9127 лв. на месец вместо 7681 лв. Другият обект е заведението преди паркинга на националния стадион "Васил Левски", за който наддаването ще започне от 6944 лв. на месец, а първоначално беше предложено 5060 лв. Третата позиция включва два преместваеми обекта при площадка "Слончето". За тях търгът започва от 3008 лв., а месец по-рано от общината искаха 1938 лв. Наемите ще са за срок от пет години, а цените са без ДДС.

От ГЕРБ обясниха, че по-високите цени идват от различния способ, по който са направени оценките. Въпреки това опозицията реагира остро. "Моля прецизирайте оценителите, защото този доклад три пъти го връщаме", коментира Милка Христова от БСП. Съветничката Любка Качакова (НДСВ) обаче реагира много по-нападателно. "Аз съм против парковете да имат балкански вид. В целия свят в началото на парковете има зони за напитки и сандвичи, а не в самия парк", коментира тя. Председателят на стопанската комисия Николай Стойнев (ГЕРБ) я контрира, че за първи път има схема за поставяне на обектите, която е одобрена именно от общинския съвет. "Аз не съм против обектите, а искам да има определена зона за тях - в началото или в края на парка, а не навсякъде", аргументира се тя. В крайна сметка предложението беше прието с 39 гласа "за", двама бяха "против" и пет се въздържаха. Сега предстои да се обяви конкурс.
959
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД