:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 245
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата въвежда трудов договор за един ден

Работодателят ще плаща предварително осигуровките в НАП, а ще получава договора от инспекцията по труда
СНИМКА: БГНЕС
Около промяната има много неизвестни, но Калфин се надява да я въведе максимално бързо в приложение.
Нов вид трудов договор ще позволи на земеделските производители да наемат работници само за един ден и за осем работни часа. Засега тази възможност ще важи само за регистрираните в земеделското министерство производители на плодове и зеленчуци и на рози, за да се тества как работи. За да си наеме служител за един ден, работодателят ще трябва обаче да се разходи до две институции. Първо трябва да отиде в НАП, за да плати предварително пълните осигуровки върху осемте часа работа, а след това в Инспекцията по труда ще му издадат самият договор. Тези промени в Кодекса на труда представиха вчера министрите на труда и на земеделието Ивайло Калфин и Десислава Танева. Текстовете все още не са пуснати за обществено обсъждане, не е готова и наредбата за реда, по който ще се издават договорите. Калфин обаче се надява кабинетът да ги приеме до началото на май, за да влязат след това в парламента.

Купувайки договора от НАП, производителят ще предплати осигуровките за пенсия, трудова злополука и здраве (няма да се плаща за майчинство и болест). След това Инспекцията по труда ще му издаде самият договор, като той няма да се регистрира в НАП, както останалите договори, а ще се води в специален регистър. За сектор "Плодове и зеленчуци" минималният осигурителен праг е 383 лв., тоест за един ден надницата ще е около 18 лв. Върху тях трябва да се приспаднат 25.8% осигуровки, или 4.60 лв., но те се делят между служител и работник. Така минималната нетна надница на ден за берачите на плодове не може да е по-ниска от 16 лв. Плащането на работника ще става ден за ден. Не е ясна логиката на това договорите да се издават от ГИТ вместо от НАП. Калфин обясни, че така са се разбрали институциите. По думите на министъра за един ден работодателят ще получава договорите си.

Социалното министерство очаква този договор да извади на светло сезонните работници в земеделието. За целта на хората, които получават социални помощи и обезщетения за безработица и бъдат наети за ден, няма да им се спират плащанията, нито ще се прекратява регистрацията в бюрото по труда. Тази работа ще се води и за общественополезен труд - в момента, за да се вземат помощите, човек трябва да полага общественополезен труд 14 дни в месеца. Освен това дневната надница няма да влиза при определянето на дохода на хората, за да получат помощите за отопление.

Между 60 и 100 хил. работници очаква министерството да бъдат наети на новия договор, а финансовият ефект за бюджета от осигуровките им да е 30-40 млн. лв. годишно. За да не се превърне в постоянна заетост, ще се въведе ограничение - един работник може да бъде нает на еднодневни трудови договори за 90 дни годишно, а за работодателя няма ограничение колко работници може да наеме така. Това ще се брои за осигурителен стаж, но не и за трудов стаж. Работодателят ще удостоверява за кой точно служител е внесъл осигуровките чрез декларациите, които и сега се подават в НАП до 25-о число на месеца. Тогава ще се плаща и 10% данък. Ако работодател пък си предплати повече договори, отколкото са му необходими, в крайна сметка НАП ще му връща парите.

ГИТ ще получи информацията от земеделското ведомство за регистрираните земеделски производители. Освен това ще получи и параметрите за съответната работа - например за колко време и с колко работници може да се обере един декар череши, за да не се допускат злоупотреби фирма да си плати за 10 работници, а да са й нужни 20.

ОЩЕ ПРОМЕНИ

Калфин предлага още две промени в КТ. Едната промяна е за по-облекчени условия за гъвкаво работно време - с изричното разрешение на работодателя служителят да може да си избере как да изработи 40-те часа седмично, включително да работи и от вкъщи извън часовете, в които е задължително да присъства на работното място. "В Европейските институции е разрешено служителите да си отработват часовете между 7 и 20.30 ч. У нас и сега съществува тази възможност, но има ограничения", каза министърът. Другото предложение е платеният годишен отпуск за работещи родители с 4 и повече деца също да стане 2 години, както е сега за до три деца. В момента, ако семейството има 4-то дете, има право на платен отпуск година и половина и още шест месеца неплатен.
5
2266
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
23 Април 2015 22:20
Засега тази възможност ще важи само за регистрираните в земеделското министерство производители на плодове и зеленчуци и на рози, за да се тества как работи.




Засега - само за тях, скоро, да се надяваме - и за преводаческите агенции, че там колко данъци се крият, свят да ти се завие. Целогодишно.

Агенция до преводач (по е-поща): "За преводите от снощи, пиши си 25 лв. за първия и 10 за втория. В понеделник ще отида да ти пратя запис."
24 Април 2015 09:16
Българинът ненавижда "предварителните" плащания.
24 Април 2015 09:55
Държавата е отвратителен собственик и разпоредител.
Вече 25 години не може да се справи с един на пръв поглед елементарен проблем.
Причината е една, че в ней ните ръководни органи навлязоха много едри "бизнесмени" и работозатели, които прокарват такива закони, каквито на тях им отърват.
24 Април 2015 12:50
Бе как така ще подписваш предварителни договори за работещи за 1 ден- за утре! Че и осигуровки! Ами ако утре точно тези не дойдат? И допълнителен човек за оформяне на договори- за работодателите си е далавера отвсякъде!
24 Април 2015 15:25
С една дума - купуват се няколко договора - бланки, и се попълват сутрин преди работа.
Заобикалянето е следното - попълват се по една бланка на работник, подписват се от работниците но не се слага дата. Бланките се държат при работодателя. Дата се слага само ако има проверка. Така всеки ден се работи на черно а при проверка - слагат се датите и всичко е изрядно.
Съвсем отделен въпрос е как така хем на работа до 90 дни, хем на помощи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД