:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът обвини Румяна Ченалова и прокуратурата в злоупотреба с правото

СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Съдия Ченалова остава на свобода срещу 8 хил. лв. гаранция.
И прокуратурата, и обвиняемата Румяна Ченалова от Софийския градски съд са злоупотребили с правото, констатираха трима апелативни съдии при второто гледане на мярката на съдийката. Съдът разкритикува и двете страни за поведението им преди повдигането на обвинение на магистрата. От прокуратурата определили дати, на които Ченалова трябвало да се яви, но не ги съгласували с ангажиментите на адвоката й. Освен това я обявили за общодържавно издирване, преди да е минала и последната резервна дата, фиксирана пак от държавното обвинение. Ченалова пък представила болнични, за да оправдае неявяването си, но според показания на лекари състоянието й позволявало да бъдат повдигнати обвинения.

Именно заради неявяването си тя прекара 72 часа в ареста. Ченалова обаче твърди, че многократно е говорила с разследващите и със следователя по делото дори в деня, когато е започнало издирването й, представила е и болничен.

За втори път съдът констатира, че разследването на Ченалова е водено в грешна посока. Подобно на първата инстанция, апелативните магистрати заявиха, че прокуратурата не е положила никакви усилия да провери данните за подкуп, предоставени от двама свидетели по делото - Димитър Попов и Димитър Ламбовски. Те разказват, че знаели за договорка съдийката да получи 690 хил. лв., за да реши дело в полза на фирмата "Обединени енергийни търговци". То е за 6 млн. лв. срещу Националната електрическа компания (НЕК). В определението, прочетено от съдия Калинка Георгиева, съставът подчерта, че от "определен момент фокусът на разследването е очевидно изместен". Попов и Ламбовски твърдят, че за подкупа са им разказали други хора, но това не е проверено от разследващите. Вместо това от прокуратурата са се впуснали в проверки на лекарите в Стара Загора заради болничните, които Ченалова им е представяла, и ненужно са дали на съда пълен списък с имената на медиците. Преди това прокурор Клементина Паличева заяви, че по въпроса с подкупа "ще има развитие", но не стана ясно какво точно има предвид.

Както първата инстанция, апелативните съдии също не откриха данни за длъжностно престъпление на Ченалова, но се съгласиха, че има доказателства за съставен от нея фалшив документ. Съдийката е обвинена, че е нанесла поправки в протокол по делото срещу НЕК и така е дала възможност на частното дружество да представи доказателства в своя полза. Самата тя твърди, че поправките в протокола са нанесени заради нейна техническа грешка и че е била длъжна да го направи, защото в противен случай документът щял да е фалшив.

В крайна сметка апелативните съдии отказаха да задържат Ченалова под стража. Според тях няма данни, че тя може да се укрие или да извърши друго престъпление.



2
1830
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
23 Април 2015 21:26
Че не й е чиста работата на Ченалова (бивша Бечева) - ясно е като бял ден! Но,че и атаката срещу нея е още по-мръсна - е по-ясно от бял ден с бели нощи!! Тази самодейна постановка по тертипа на Цв.Цв. беше нещо като дебелашки подарък за Боци Магнолията при френското му посещение, че да се докара пред франсетата. Демек, "Аз, каквото мога - правя, хващам ги гнилите ябълки, смачквам ги за 72 часа, ама на - други гнили ябълки ги пускат! Ама АЗ , къвто съм МАЧО- ПИЧО , и тех ша ги смачкам! И резултатът бе немедленен! Френският посланик му даде да го прегърне в Луваро (добре, че Веждичката не беше пуснал там "Кукузелите", да не им развалят рахатя-локума), а Оланд и Саркозито го потупаха по широката гърбина ( според показанията на приятеля на Боци - Берлускончето) и се обявиха, че и двамата са му приятели! Естествено според личните спомени на МАГНОЛИЯТА! РАПОРТ ДАДЕН! РАПОРТ ПРИЕТ! Ченалова може вече да си ходи ДОМА! PS:По подобен начин са подарили за рождения ден на бай Тодар Живков ( истинският МЕНТОР на Боци Магнолията) боцване с чадърче на писателя Георги Марков!
23 Април 2015 23:21
За втори път съдът констатира, че разследването на Ченалова е водено в грешна посока. Подобно на първата инстанция, апелативните магистрати заявиха, че прокуратурата не е положила никакви усилия да провери данните за подкуп, предоставени от двама свидетели по делото


И в Плевен разследването на имотната измама със земите на майка ми (82 г.) се води в грешна посока - вече две години. Майка ми изпрати на 13.03.2015 молба до набл. прокурор за излизане от тесния кръг около пълномощното, като обясни, че голямата измама е станала в кантората на нотариус Иван Иванов №007 през март 2013, но отговор все още няма. Надяваме се, че сега, като свалиха окръжния прокурор Иво Радев нещата могат да потръгнат, да се поотпушат, така се се каже.

Междувременно се оказа, че измамата е обхванала и по-горното ниво - съдията по вписванията в СлВп-Плевен. Съдията получил на 14.03.2013 г. нотариален акт, според който погрешно е вписано, че майка ми продава "земеделска земя" и смело го вписал под неутралното "поземлен имот", без много-много да се замисля какъв - аджеба - е тоз имот (горска територия е, от Горския фонд; има си нот. акт от 2006, в него ясно пише "ЗАЛЕСЕНА ГОРСКА ТЕРИТОРИЯ" .

Четири дни по-късно, на 18.03. 2013, същият съдия получил от същия нотариус още един нотариален акт - този път земята наистина била земеделска, но пък била допусната грешка в площта на една от изброените ниви. Съдията тихомълком коригирал грешката, без да каже на нотариуса да я коригира и той в нотариалния акт. При последвалите препродажби други съдии вписвали нотариалните актове, без да коригират грешката и станала тя една... ту такваз нива, ту онакваз ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД